Bitumenfolie

plat dak afdichting bitumen

Afdichtingplat dak

Bitumenfolie: Klassiek materiaal in moderne vorm

Bitumenplaten zijn een van de klassieke afdichtingsmaterialen voor platte daken en worden vandaag de dag nog steeds veelvuldig gebruikt. Ze worden zowel als dampscherm onder de isolatie als als bovenste waterdichte laag aangebracht. Het materiaal is waterdicht, duurzaam, bestand tegen vele alkaliƫn, zouten en zuren en is verkrijgbaar in verschillende kleuren door bestrooiing met gekleurde mineralen.

Verschillende lagen voor strakke beveiliging

Het voordeel van het waterdicht maken met bitumenmembranen is de meerlaagse structuur. De bitumenmembranen worden in twee of zelfs drie lagen gelegd en aan elkaar gelijmd. De membranen overlappen elkaar

  • voor de helft voor een tweelaagse constructie
  • met een derde met een drielagenstructuur

Eenvoudige bitumenplaten kunnen aan elkaar worden gelijmd door ze te verwarmen met een brander. Deze warmlasmethode is echter niet geschikt voor membranen die meer stabiliteit krijgen door middel van weefselinserts of iets dergelijks. Voor hen is de koude zelfklevende methode gebruikelijk. Hiervoor worden de banen in de fabriek voorzien van een lijmlaag, waardoor ze na installatie aan elkaar hechten.

Polymeergemodificeerde bitumen voor draagcursussen

Zo goed als eenvoudige bitumenmembranen hebben zich in het verleden bewezen en zo eenvoudig als hun toepassing is - voor de toplaag van een plat dakafdichtingssysteem worden vandaag de dag membranen gebruikt die gemaakt zijn van speciaal aangepaste bitumenmembranen. De zogenaamde polymeergemodificeerde bitumen worden gemengd met kunststoffen die de eigenschappen van het materiaal optimaliseren. Er kunnen twee soorten polymeergemodificeerde bitumenmembranen worden onderscheiden:

  • Elastomeerbitumenmembranen (PYE): De bitumen wordt tijdens de productie gemengd met de kunststof styreen-butadieen-styreen (SBS). Dit verbetert de elasticiteit, het temperatuurgedrag, de flexibiliteit bij koud weer en de weerstand tegen veroudering.
  • Plastomeerbitumenmembranen (PYP): De bitumen wordt gemengd met het thermoplastische materiaal atactisch polypropyleen. Plastomeerbitumenmembranen zijn minder gevoelig voor hitte en kunnen langdurig tegen direct zonlicht zonder hun functie te verliezen.

Door de beschikbaarheid in eenvoudige vorm, gelamineerd met stoffen of zelfs metalen inserts, en gemodificeerd met kunststoffen, is bitumen nu een traditioneel materiaal, maar wel een materiaal dat voldoet aan alle eisen van de moderne bouw.