Prijs van een dakconstructie - Tarieven 2023

De prijs van een dakconstructie, exclusief montage, ligt tussen 50 en 120 euro per m². De prijs voor het plaatsen van een dakgebinte varieert tussen 40 en 100 € per m². Kies uw dakframe volgens uw behoeften: traditionele, gebint-, metalen of platte dakgebinten hebben niet dezelfde kenmerken

Prijs van een dakconstructie in 2022

Een dakgebinte is een element dat het dak van een huis ondersteunt. Er zijn verschillende soorten dakframes; het is belangrijk dat u het juiste frame kiest voor het type dak dat u wilt. De prijs van een dakgebinte per m² is hoog, zowel bij renovatie als bij nieuwbouw.

Wat is de prijs van een traditionele dakconstructie? Wat is de prijs van een truss? Wat zijn de criteria die de prijs beïnvloeden? Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten dakconstructies? We vertellen je alles in dit artikel.

.
Type raamwerk Prijs per m² (exclusief installatie)Prijs per m² (inclusief installatie)
Traditioneel timmerwerk 50 tot 120 € 100 tot 220 €
Boerderij timmerwerk 50 tot 70 € 80 tot 120 €
Metaal timmerwerk 30 tot 100 € 75 tot 180 €
Timmeren van platte daken 60 tot 100 € 100 tot 200 €

De prijs van een kader kan variëren naar gelang van vele criteria:

 • Het gekozen type geraamte: de kostprijs van een geraamte hangt grotendeels af van het gekozen type geraamte: gebint, traditioneel, plat dak, metaal...
 • De kwaliteit van de materialen: materialen van goede kwaliteit zijn duurder dan instapmaterialen. Zij zijn niettemin resistenter en duurzamer
 • De te bedekken oppervlakte: het aantal te bedekken m² beïnvloedt het uiteindelijke bedrag van uw factuur. Hoe groter het gebied, hoe hoger de prijs. Sommige ambachtslieden bieden echter een glijdende schaal van kosten voor materiaal en arbeid, afhankelijk van de omvang van de klus
 • De vorm van het dak en de helling: de montagetechniek is complexer voor sommige installaties
 • De gekozen vakman: elke vakman biedt verschillende tarieven. Timmerlieden hanteren verschillende tarieven, afhankelijk van uw locatie, de complexiteit van de installatie enz.

De verschillende soorten raamwerken

Er zijn verschillende soorten dakframes. Wij stellen ze aan u voor, zodat u de meest geschikte keuze voor uw project kunt maken.

De traditionele dakconstructie

Het traditionele dakgebinte is een constructie die het gemakkelijker maakt om de zolder in te richten. Het is een houten raamwerk dat met de hand moet worden gemonteerd, direct op de bouwplaats. De kosten voor de installatie van dit type raamwerk zijn dan ook vrij hoog en variëren aanzienlijk naar gelang van de oppervlakte die moet worden bedekt.

prijs traditionele dakconstructie

De prijs van het frame zelf varieert sterk naar gelang van de gekozen houtsoort: traditionele frames worden over het algemeen gemaakt van eikenhout, grenenhout, vurenhout of sparrenhout. Visueel ziet het eruit als een massieve structuur bestaande uit verschillende balken (spanten). De vorm van het geheel is driehoekig. De prijs van een traditionele dakconstructie ligt tussen 50 en 120 € per m² exclusief plaatsing.

Het spantenframe

Het spantenframe is het meest voorkomende type dakconstructie. Het wordt vaak gebruikt voor de bouw van moderne huizen. Het is een ideaal raamwerk voor kleine budgetten, aangezien het goedkoop is (50 tot 70 € per m² exclusief installatie) en relatief gemakkelijk te installeren. Dit type structuur wordt vaak in de fabriek voorgemonteerd en als bouwpakket geleverd, zodat er minder werk aan is dan bij de installatie van een traditioneel dakconstructie.

spantenframe dakconstructie

De installatietijden zijn ook korter. Het vakwerkskelet bestaat uit een vakwerk (de houten delen die een driehoek vormen) waarin elementen zoals de stempels, de liggers of de dwarsbalken zijn opgenomen. De spanten vervangen de dakspanten en ontvangen het dakbedekkingsmateriaal rechtstreeks. De truss heeft een laag gewicht, waardoor hij gemakkelijker te installeren is. Het heeft echter ook enkele nadelen:

 • Het is ingewikkeld, zo niet onmogelijk, om verbouwde zolderruimte te installeren
 • Fabrieksmatig gemaakt, het is slechts in geringe mate aanpasbaar
 • Het vermogen om tussen twee muren door te steken is verminderd

Het metalen frame

Het metalen dakconstructie wordt al vele jaren gebruikt bij de bouw van industriële en agrarische gebouwen, omdat het een groot gewicht en grote daken kan dragen. De laatste tijd worden staalconstructies gebruikt bij de bouw van particuliere woningen.

metalen dakconstructie

Wat zijn de voordelen van metalen skeletbouw? Het is resistent, kan aan alle projecten worden aangepast en wordt niet aangetast door schimmels of houtborende insecten. Daardoor vergt het niet veel onderhoud. Het grootste nadeel is echter dat de installatie duur is, omdat de zware materialen moeilijk te hanteren zijn. De prijs van een metalen frame, exclusief installatie, ligt tussen 30 en 100 € per m².

Plat dakconstructie

Het platte dak wordt gebruikt voor moderne en hedendaagse huizen. Het wordt gekozen door particulieren die een dakterras, een groendak of gewoon een plat dak willen installeren. De platdakconstructie kan gemaakt zijn van beton, hout of metaal. De keuze van de materialen is belangrijk en moet worden afgestemd op de stijl van het dak dat u wenst en het gebruik dat u van uw ruimte zult maken.

offerte plat dak

Een betonnen dak is bijvoorbeeld perfect als u van uw dakterras een plaats wilt maken waar vaak mensen langskomen, of als u er een tuinset of begroeiing op wilt zetten... Om uw keuze te maken, kunt u het beste een professionele timmerman om advies vragen. De prijs van een plat dakframe varieert tussen 60 en 100 € per m² exclusief plaatsing.

Installatieprijs van een dakconstructie

De prijs voor het plaatsen van een dakconstructie wordt, net als de materiaalkosten, berekend per m². De prijs van het plaatsen van een geraamte varieert naar gelang van de gekozen structuur, de oppervlakte en de technische aard van de installatie. Het ligt meestal tussen 40 en 100 € per m².

De reiskosten van het bedrijf kunnen oplopen tot enkele tientallen euro's en worden bovenop de installatie in rekening gebracht. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor de installatie van een dakconstructie.

.
Type raamwerk Gemiddelde installatieprijs per m2
Traditioneel timmerwerk 50 tot 100 €
Boerderij timmerwerk 30 tot 50 €
Metaal timmerwerk 50 tot €80
Timmeren van platte daken 40 tot €80

Offertes voor dakconstructies: hoe gaat u te werk?

Wilt u een professionele timmerman inhuren om een dakgebinte te laten plaatsen? Om geld te besparen en uw project toe te vertrouwen aan een goede vakman, moet u verschillende offertes aanvragen. Zo kunt u de tarieven en aangeboden diensten vergelijken, maar ook onderhandelen over de materiaalkosten.

dakconstructie renovatie

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de best mogelijke vakman:

 • Gebruik mond-tot-mondreclame: er is geen betere manier om meer te weten te komen over de vaardigheden en het professionalisme van een vakman. Heeft iemand die u kent onlangs een kozijn laten bouwen of renoveren? Vraag hun advies
 • Kijk op de website van de vakman: u kunt er waarschijnlijk veel informatie over zijn bedrijf vinden en foto's van zijn vroegere werk bewonderen
 • Kijk naar de recensies op het internet: veel mensen laten een recensie achter op het internet nadat zij hun werk hebben uitbesteed aan een vakman. Deze opmerkingen kunnen u een idee geven van de kwaliteit van de door een bedrijf aangeboden diensten
 • Vergelijk: vraag 2 tot 4 offertes van ambachtslieden in uw buurt en neem de tijd om ze te vergelijken
 • Aarzel niet om vragen te stellen: een goede vakman zal u graag antwoorden en adviseren. Meer dan een dienstverlener, kan de schrijnwerker u begeleiden in uw project en u begeleiden naar de best mogelijke oplossingen volgens uw wensen en behoeften

Wilt u een offerte aanvragen? Ontvang meerdere offertes in één klik om uw project te schatten!

Voorbeelden van offertes voor dak constructies

Wilt u een schatting van de kosten van uw werk? U vraagt zich af hoeveel een nieuwbouw of een renovatie van een dakconstructie kost? Hier zijn enkele voorbeelden van citaten om u te helpen.

Prijs houtskeletbouw (traditioneel)

U bouwt uw huis en wilt een traditioneel houten constructie van 50 m² laten plaatsen. Je vraagt een timmerman om een offerte. Hij biedt u een prijs van 150 euro per m², inclusief leveringen en arbeid. In totaal betaalt u €7.500.

4-zijdig dak

U heeft een oud huis gekocht en wilt uw zadeldak van 20m² renoveren. U vraagt een vakman in uw omgeving om advies. De dakconstructie is in zeer slechte staat en hij raadt u aan het volledig te laten herbouwen. Het is een metalen frame. U betaalt 160 euro per m², dus 3.200 euro in totaal.

Prijs van een dakspant

U laat een mooi modern huis bouwen en u bent niet zeker over de keuze van uw dakgebinte. Een paar vrienden hebben onlangs een beroep gedaan op een vakman die in uw buurt woont. U neemt contact met hem op om te profiteren van zijn deskundigheid en om persoonlijk advies te krijgen.

dakspant

Hij raadt een goedkoop, goed presterend vakwerkframe aan. Je vertrouwt hem het werk toe. Hij koopt het materiaal en installeert het geraamte voor 100 euro per m². Aangezien uw dakconstructie 40 m² meet, betaalt u 4.000 euro all inclusive.

2-zijdig garagedak

Het dak van uw garage van 15 m², die zeer oud is, is onlangs ingestort. Je moet het werk vanaf nul beginnen. U neemt contact op met een vakman in uw regio om uw project in te dienen.

U kiest voor een metalen frame. De materialen kosten u 50 € per m², dus 750 €. U vertrouwt de installatie ook toe aan een vakman voor 50 euro per m². In totaal kost de renovatie van uw zadeldak u 1.500 euro.

traditionele dakconstructie prijs

Veel gestelde vragen over dakbedekking

Hoe onderhoud ik een dakconstructie?

Het onderhoud van een houten dakconstructie is van essentieel belang. Het hout van de bouwmaterialen wordt altijd behandeld tegen houtbijtende insecten zoals de huisboktor en de houtworm, maar u moet uw kozijn toch regelmatig onderhouden.

Het is raadzaam om de 10 jaar een houtskeletbehandeling (insecten, schimmel, vocht) uit te voeren en de conditie van uw houtskelet regelmatig te controleren. Hier zijn de prijzen voor professioneel dakonderhoud:

zolder traditioneel raamwerk
Type onderhoud Features Gemiddelde prijs
Kaderonderzoek Schatting van de conditie van het frame €0,5 per ml tot €2 per ml
Diagnose van termieten en insecten Opsporen van de aanwezigheid van termieten 100 tot 150 € per interventie
Kaderbehandeling Insecten- en schimmelverwijdering 40 tot €70 per m2

Welke nevenkosten moet u verwachten?

Naast de bouw van een kader zijn veel bijkomende kosten te verwachten: dit is volkomen logisch. In het kader van de bouw van een huis is een eenvoudig geraamte alleen niet voldoende.

installatie van dakconstructie

Het is belangrijk dat u uw budget afstemt op alle te verwachten kosten om niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Dit zijn de werken die naast de bouw van een kader moeten worden uitgevoerd:

 • De installatie van een dak: het dak beschermt het geraamte. De prijs van een dak varieert naargelang de vorm van uw dak, maar ook naargelang de gekozen dakbedekkingsmaterialen
 • Zolderverbouwing: wilt u een leefruimte creëren onder uw dakstructuur? Houd rekening met een aanzienlijk budget naast de kosten van uw dakconstructie. U moet weten dat het verbouwen van uw zolderruimte onder een traditionele dakconstructie eenvoudiger en goedkoper is dan het verbouwen onder een spantconstructie, wat vaak ingewikkeld en soms totaal onmogelijk is.
 • Isolatie: er zijn twee mogelijkheden om uw dak te isoleren; kies voor isolatie van binnenuit (zolderisolatie) of isolatie van buitenaf (dakisolatie). De kosten van isolatie variëren naar gelang van het gekozen type isolatie, de te isoleren oppervlakte en de beoogde technische prestaties
 • Andere kosten: de toevoeging van dakgoten, dakramen en zonnepanelen moet ook in aanmerking worden genomen bij de berekening van uw budget.

Is kitdakbedekking een economische oplossing?

Het kitframe is een voordelige oplossing voor wie zelf zijn frame in elkaar wil zetten. Alle elementen van het frame zijn beschikbaar, maar er zal wat zaagwerk nodig zijn om de afmetingen aan te passen aan uw huis.

Voor kitwerk is echter nog steeds enige vaardigheid vereist, anders riskeert u een onveilige constructie. Als u het budget hebt, raden wij u aan te kiezen voor een op maat gemaakt frame, ontworpen door een architect of timmerman. Wat veiligheid, sterkte en duurzaamheid betreft, is dit type frame doeltreffender dan een kitframe.

Wat is de prijs van een w-frame aanpassing voor een zolderverbouwing?

De prijs van een kozijnaanpassing hangt voornamelijk af van de oppervlakte van het kozijn. Wanneer men een dakconstructie wil wijzigen, is dat over het algemeen ofwel om het dak te vergroten, naar aanleiding van de uitbreiding van het huis, ofwel om de zolder bewoonbaar te maken.

De prijs zal echter verschillen naargelang het gaat om een traditioneel houten frame, een vakwerkframe of een metalen frame. Uiteindelijk is het traditionele frame vaak het goedkoopst om aan te passen, terwijl het truss frame veel duurder is om aan te passen.

De kosten van een dakaanpassing hangen ook af van de andere elementen die uiteindelijk aan het dak zullen worden toegevoegd: isolatie, ramen...

Uiteindelijk zijn de kosten van een dakbedekkingsaanpassing zeer variabel, maar over het algemeen duur. Gemiddeld moet men rekenen op ongeveer 270€ per m2 en zelfs 350€ per m2 in het geval van een vakwerkligger.