Dakterras: gids, m2 prijslijst en advies

De prijs van een dakterras ligt tussen 55 euro en 260 euro per m², inclusief leveringen en installatie. Deze prijs hangt grotendeels af van de gekozen bekleding en de geleverde dienst: bouw of renovatie

Prijs van een dakterras

De prijs van een dakterras, inclusief leveringen en installatie, ligt tussen 55 en 260 € per m².

.
Type dienst / coatingPrijs inclusief BTW
Gemiddelde prijs dakterras installatie en levering inbegrepen 55 € tot 260 € per m²
Prijs bitumen dakterras €15 tot €90 per m²
Kosten van betonnen terrasoverkapping 15 € tot 110 € per m²
Prijs houten dakterras 35 € tot 200 € per m²
Hout composiet dakdekken prijs 15 € tot 20 € per m²
Kosten groen dakterras 60 € tot 110 € per m²
Onderhoud dakterras 15 € tot 30 € per m²
Waterdichte installatie 30 € tot 80 € per m²
Het repareren van een dakterras 40 € tot 80 € per m²
Toegankelijk dakterras bouwprijs €100 tot €200 per m²
Prijs voor niet-toegankelijke platdakconstructie 70 € tot 180 € per m²

De prijs van een dakterras kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • De gekozen service: een plat dak op een huis vanaf nul is hoger dan een eenvoudige coating op een plat dak
 • De prijs van de vakman: deze varieert naar gelang van de ervaring van de vakman, maar ook van de te verrichten dienst en de te installeren materialenv
 • De materialen: verschillende dakbedekkingsmaterialen voor huizen met een dakterras worden verkocht tegen verschillende prijzen
 • De kwaliteit van de materialen: een hoogwaardig materiaal kost meer dan een basismateriaal
 • De toegankelijkheid van de site: u zult meer betalen als uw site moeilijk toegankelijk is
 • De verschillende hulpstukken: uw dak zal u meer kosten als u waterafvoeren moet installeren (groendak) of hulpstukken voor het dak van een rug-aan-rug aluminium terras (pergola)

Dakterras: de verschillende types

Er zijn twee soorten dakterrassen. Voordat je een bekleding kiest, moet je een keuze maken. Wilt u toegang tot uw dakterras, of wilt u gewoon een plat dak dat puur esthetisch is?

dakterras
 • Het niet-toegankelijke dak: dit bestaat uit een eenvoudige structuur en een waterdichte laag. Het kan niet als horecaterras worden gebruikt, aangezien er geen toegang is (trap, luik) vanuit het huis. U kunt echter wel een rookafvoer- of ventilatiesysteem installeren.
 • Het toegankelijke dakterras: het is toegankelijk vanuit het huis. U hebt werkzaamheden uitgevoerd om toegang te creëren en hebt een trap naar het dakterras geplaatst. Het terras is bedekt met een materiaal dat bestand is tegen het gewicht en het verkeer op het dak. U kunt een terras aanleggen door een houten vloer, een begroeide vloer, een stenen vloer of een betonnen vloer te leggen.

Dakterras: welke overkapping kiezen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanleg van uw dakterras. De verschillende mogelijke bekledingen hebben een verschillende esthetiek, maar ook verschillende kenmerken. Het is belangrijk dat u zich daarvan bewust bent voordat u met de werkzaamheden begint: zo kunt u de meest geschikte bekleding voor uw project kiezen.

Groen dak

Het groendak, een ecologische oplossing, maakt het mogelijk een tuin op uw dak aan te leggen. Deze oplossing is zeer populair in stedelijke gebieden, vooral voor mensen die in appartementsgebouwen wonen. Ook voor een huis kan het interessant zijn: de terrastuin is prachtig en geeft karakter aan uw huis.

Het kan u ook extra ruimte geven als u een rijtjeshuis of een kleine tuin hebt.

Voor de aanleg van een groendak wordt op het platte dak een waterdichte laag bitumen aangebracht of een synthetische wortelscherm. Zonder deze elementen kunnen de planten het dak beschadigen. Deze lagen worden bedekt met een mat of filter (substraat), zodat de planten erop kunnen groeien. Er zijn verschillende soorten groendaken voor platte daken:

 • Intensieve groendaken: deze hebben een dik substraat, tot 50 cm en meer. Het is geschikt voor zowel kleine als hoge planten
 • Extensieve groendaken: het substraat is dun, gemiddeld 8 tot 10 cm. Dit type steun is vooral bedoeld voor kleine planten, zoals aromatische kruiden
tarieven voor dakterrassen

Om een groendak aan te leggen, moet u altijd zorgen voor een waterafvoersysteem. U zult uw dak ook water moeten geven tijdens droge periodes en uw planten moeten snoeien. Dit type dak vereist dus regelmatig onderhoud. De prijs van een groendak varieert tussen 60 en 110 euro per m², exclusief installatie.

Bitumen dakterras

Dit is het meest klassieke type van dakterras: de meeste platte daken zijn bedekt met een laag bitumen. U kunt een bitumen dakterras herkennen aan de gekleurde minerale laag of de typische zwarte kleur. Bitumen, gemaakt van aardolie, is niet milieuvriendelijk, maar het is wel perfect waterdicht. Er zijn veel verschillende soorten bitumen voor dakterrassen:

 • APP bitumen: bevat atactisch polypropyleen. Het is zeer goed bestand tegen UV-stralen, behoudt zijn soepelheid ongeacht de temperatuur en is zeer klevend. Er is geen minerale beschermingslaag nodig
 • SBS-bitumen: bevat een rubberachtig elastomeer, styreen-butadieen-styreen. Het heeft een hoge hechtingsgraad, maar is minder bestand tegen ultraviolet licht dan APP-bitumen. Een minerale beschermlaag, zoals grind, is daarom altijd noodzakelijk

De prijs van een bitumen dakterras ligt tussen 55 en 260 € per m², alles inbegrepen.

Betonnen dakterras

De betonnen plaat is een eenvoudige oplossing voor het bedekken van uw plat dak. Het is temperatuurbestendig, stevig en waterdicht, waardoor het een ideale bedekking is voor een plat dak.

Maar let op: beton is een zwaar materiaal. Het is absoluut noodzakelijk dat u dit werk aan een vakman overlaat. Door vooraf een analyse uit te voeren, zal hij u kunnen vertellen of uw structuur sterk genoeg is om het gewicht van een betonnen terras te dragen.

Er zijn drie soorten beton die kunnen worden gebruikt: gematteerd, gladgestreken of onklaar gemaakt. Het is mogelijk om een groendak over uw betonnen terras aan te leggen als u dat wenst. Nogmaals, het werk moet door een vakman worden gedaan. De prijs van een plat betonnen dak ligt tussen 15 en 110 € per m².

Houten dakterras

Hout is een licht materiaal. Het is daarom geschikt voor lichte constructies. Niettemin wordt het houten dak altijd op een betonnen dekvloer gelegd. De houten structuur, zoals balken, zal worden ondersteund door de muren.

prijs dakterras

De prijs van een houten terras kan sterk variëren, afhankelijk van de gekozen houtsoort. De prijs varieert van 35 tot 200 € per m². Massieve en exotische houtsoorten zijn duurder dan gewone houtsoorten.

Houten dakdekken moeten regelmatig worden behandeld tegen vocht en houtaantastend ongedierte. Het vereist ook vrij regelmatig onderhoud.

Dakterras: waterdichting en isolatie

Het waterdicht maken van uw plat dak is essentieel. Door de lichte helling van uw dak kan het regenwater afvloeien, maar bij zwaar weer kan niet al het water worden afgevoerd. Het stagneert dan op het dak en dreigt de structuur ervan te beschadigen. De kosten voor het waterdicht maken van een plat dak liggen tussen 15 en 25 euro per vierkante meter, exclusief installatie.

Het aanbrengen van waterdichting kan tussen 30 en 80 € per m² kosten. Hieronder vindt u de gedetailleerde prijzen van de belangrijkste waterdichtingsmaterialen voor platte daken:

Prijs waterdicht maken dakterras Materiaalprijzen Prijs voor installatie
EPDM 25 € per m² 50 € per m²
PVC 15 € per m² 45 € per m²
Eenlaags bitumen 15 € per m² 30 € per m²
Dubbele laag bitumen 15 € per m² per laag 50 € per m²

Dakterras van een huis: voor- en nadelen

De aanleg van een dakterras heeft evenveel voordelen als nadelen.

dakterras, de voordelen

 • Goede oplossing voor huizen zonder tuin
 • Hiermee kunt u profiteren van een buitenopstelling
 • Verfraait het huis
 • Mogelijkheid om tuinmeubilair te plaatsen
 • Aanleg van een groene ruimte
 • Goede energieprestaties

Nadelen van een dakterras

 • Kortere levensduur dan een traditioneel dak
 • Moet om de 10 jaar vernieuwd worden
 • Niet altijd geschikt voor lichte constructies
plat dakterras

Een traditioneel dak ombouwen tot een dakterras

Hebt u een traditioneel hellend dak en wilt u uw traditionele dak omvormen tot een dakterras? Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar.

 • Het eerste is het verwijderen van het bestaande dak en het bouwen van een nieuw dak. U moet de dakbedekking verwijderen, het frame demonteren en vervolgens een nieuw dakterras maken. De kosten voor het verwijderen van het bestaande dak bedragen tussen 30 en 40 € per m², inclusief de dakbedekking en het geraamte. U moet hier nog het afvoeren van het puin bij optellen, wat u ongeveer € 200-300 zal kosten.
 • De tweede oplossing wordt een omgekeerde dakkapel genoemd. In dit geval wordt aan één of beide zijden van de dakconstructie een soort "hondenraam" aangebracht.
 • De derde oplossing is het huis te verhogen om een plat dak te creëren. De prijs van een woningverhoging is aanzienlijk: reken tussen 1.500 en 2.000 euro per m² zonder montage en 2.000 tot 3.500 euro per m² met montage.
 • De laatste oplossing is het laten aanleggen van een hellend dakterras, geïnspireerd op de altanen van Venetië. Dit is een soort zinken overhang. Het wordt ondersteund op het bestaande dak met verstelbare steunen. Over het algemeen wordt er een licht dak overheen gelegd, als een houten terras. De prijs van dit werk is over het algemeen zeer hoog.

Dakbedekking van terrassen: welke vakman?

Het veiligheidsaspect is belangrijk bij alle werkzaamheden; er moet altijd rekening mee worden gehouden bij de aanleg van een terrasoverkapping. Deze werken liggen niet binnen het bereik van amateur- doe-het-zelvers, zowel in de bouw als in de renovatie, en dit voor elke dakconstructie: koper, dakspanen, riet, aluminium, hout, glas, groendak, leisteen, zink, stalen dak, vezelcement of dakpannen.

Of u nu bouwt of renoveert, u heeft een metselbedrijf nodig. De ambachtslieden zullen het platte dak, de toegangen, een trap, het luik en de waterdichte laag en de coating kunnen bouwen. Zij zullen ook zorgvuldig de oppervlakte van het dak berekenen.

offerte dakterras

Vergeet niet dat een ondertekende prijsopgave bindend is voor u, aangezien zij als een contract geldt. De schattingen zullen u vertellen

 • De prijs van materialen
 • De prijs van de ambachtslieden
 • De geboden waarborgen en verzekeringen

Vraag verschillende offertes om een betere prijs te krijgen
Als u meerdere prijsopgaven krijgt, kunt u concurreren en een betere prijs krijgen voor de materialen of de arbeid

Voorbeelden van dakterras schatting

Wilt u uw dak ombouwen tot een dakterras of wilt u een dakterras laten bouwen? Je kunt de kosten van je werk niet schatten? Deze voorbeelden van citaten zullen u helpen.

Waterdicht maken dakterras prijs per m²

U wilt uw dakterras waterdicht maken. U hebt gekozen voor een groendak, dat veel onderhoud vergt. U neemt contact op met een bedrijf in uw stad. Ze rekenen u €20 per m² onderhoud; uw terras heeft een oppervlakte van 10 m². U betaalt dus €200 voor deze dienst.

Prijs van een groendak

U wilt een groendak laten bouwen voor uw toekomstige huis. Je vraagt verschillende offertes aan bij bedrijven in de buurt van je huis. Een ervan wekt uw belangstelling: hij is goedkoper dan de andere en wordt geproduceerd door een bedrijf met een zekere deskundigheid. Het biedt u €60 per m² voor materialen en €70 per m² voor arbeid.

groen dakterras

U wilt een plat dak bouwen van 20 m². U betaalt €1200 voor materiaal en €1400 voor arbeid. De prijs van het dak is €2600.

Niet-toegankelijk dakterras

U wilt een niet-toegankelijke terrasoverkapping van 12 m² op uw huis bouwen. U kiest voor een betonnen dak, voor €15 per m² materiaal. U koopt dit materiaal na een bezoek aan verschillende bouwmarkten, zoals Gamma..

U huurt een vakman om het te installeren: hij rekent u €840 voor arbeid. De materialen kosten je €180. In totaal besteedt u €1020 aan de bouw van uw dakterras.

Dakterras inrichten:

Eens u de nodige vergunningen heeft, kunt u beginnen met de inrichting van uw dakterras. Er zijn tal van mogelijkheden om van uw dakterras een droomplekje te maken:

 • Vloer: Kies voor een duurzame en weerbestendige vloer die past bij uw stijl en budget. Populaire keuzes zijn tegels, hout of kunstgras.
 • Meubilair: Selecteer comfortabele en stijlvolle meubels die passen bij de grootte van uw dakterras. Denk aan een loungeset, eettafel, ligbedden of hangmatten.
 • Beplanting: Creëer een gezellige sfeer met planten en bloemen. Kies planten die goed gedijen in de zon en wind.
 • Verlichting: Voorzie sfeervolle verlichting om te genieten van uw dakterras tot in de late uurtjes.
 • Accessoires: Maak uw dakterras compleet met accessoires zoals kussens, dekens, windlichten en een buitenhaard.

Dakterras vergunning 2024

Voordat u aan de slag gaat met de realisatie van uw dakterrasdroom, is het belangrijk om te informeren naar de vergunningsvereisten in uw gemeente. De regels en procedures rond dakterrassen kunnen per gemeente verschillen.

dakterras vergunning

In 2024 gelden in Vlaanderen algemene regels voor dakterrassen, maar er zijn ook lokale regels die u moet naleven. U kunt de specifieke regels voor uw gemeente opvragen bij de dienst ruimtelijke ordening.

Veelgestelde vragen over het bouwen van een dakterras

Is het nodig om een dakterras te beveiligen?

Beveiliging voor een ontoegankelijk dakterras is niet belangrijk. De veiligheid van een toegankelijk dakterras is echter van het grootste belang. Het dak moet worden omlijst door een leuning met een minimumhoogte van één meter; het doel is bescherming te bieden tegen het risico van vallen.

Deze reling kan een laag muurtje zijn in het verlengde van de muren die het dak ondersteunen, of een slagboom.

Is er specifiek onderhoud nodig?

Een dakterras vergt wellicht iets vaker onderhoud dan een conventioneel dak. Omdat regenwater gemakkelijker stagneert, wat de groei van korstmos en mos bevordert, is het belangrijk te controleren of de afvoersystemen niet verstopt zijn.

Dit is echter afhankelijk van de dakbedekking en het ontwerp ervan. Idealiter wordt jaarlijks onderhoud aanbevolen.

Dakbedekking op het dak: installatiestappen

De eerste stap bij het installeren van een dakterras is het inhuren van een vakman om uw opties te analyseren. Hij of zij zal u kunnen vertellen hoeveel belasting de fundering van uw huis kan dragen. In het geval van een renovatie moet u dan plannen om uw muren te verhogen om terug te keren naar een lichte dakhelling.

prijs dakterras

Er worden drie technieken gebruikt om een dakterras te leggen.

 • Het warme dak: dit bestaat uit 5 delen. Een dragende structuur, een dampscherm, isolatie, een waterdichte laag en een vloerbedekking. Het nadeel van deze veel toegepaste techniek is dat de waterdichtingslaag bijzonder wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden en klimaatschommelingen. U moet plannen maken om het regelmatig te controleren en zo nodig te herstellen
 • Omgekeerde dakbedekking: dit keer wordt de waterdichting tussen de isolatie en de draagstructuur geplaatst. De bekleding wordt dan op blokken gelegd. Er is geen dampscherm, aangezien de waterdichte laag deze vervangt
 • Duodak: dit is een mengsel van het omgekeerde dak en het warme dak. De waterdichte laag wordt aan weerszijden van de isolatie aangebracht. Deze techniek is interessant: hij optimaliseert uw isolatie en laat u toe uw energiekosten te verminderen