Wat zijn de opties voor schoorsteenbekleding?

De belangrijkste in een notendop

  • Een schoorsteenbekleding kan de levensduur van je schoorsteen verlengen.
  • Hij kan worden gemaakt van metaal, klinkers, tegels of plastic.
  • Omgekeerde schoorsteenbekledingen zijn bijzonder gemakkelijk te installeren en te verwijderen.
  • Een schoorsteenbekleding kan een alternatief zijn voor een volledige renovatie van de schoorsteen.

Een schoorsteenbekleding zorgt ervoor dat je schoorsteen beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Je kunt kiezen uit verschillende materialen. Ontdek welke varianten beschikbaar zijn en waar je rekening mee moet houden.

schoorsteenbekleding

Waarom heeft uw schoorsteen een bekleding nodig?

Schoorstenen worden jarenlang dagelijks blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Een schoorsteenbekleding kan de levensduur van uw schoorsteen verlengen door deze te beschermen tegen weer en wind of vocht en de daaropvolgende vorst. Als het in een vroeg stadium wordt geïnstalleerd, kan het een alternatief zijn voor volledige renovatie. Controleer echter van tevoren zorgvuldig of de haard al ernstig beschadigd is. Zo ja, dan is renovatie noodzakelijk.

Bij het kiezen van een schoorsteenbekleding moet je ook letten op het uiterlijk. Het materiaal dat wordt gebruikt voor de dakbedekking (bijvoorbeeld leistenen dakpannen) moet goed passen bij de ommanteling van de schoorsteen.

Zelf doen of een professional inhuren?

Als je een fervent doe-het-zelver bent, wil je misschien zelf het gootstuk voor de schoorsteen installeren. Wees je er echter van bewust dat het risico op letsel groot is. Je moet het niet doen zonder beschermingsmiddelen tegen vallend en vallend materiaal vanaf een hoogte van drie meter. Voor de installatie kan speciaal gereedschap nodig zijn. Bovendien kan onjuiste installatie schade veroorzaken door vocht.

Om bovenstaande redenen raden we aan om specialisten te gebruiken die beschikken over het juiste gereedschap, de nodige ervaring en beschermingsmiddelen.

Welke materialen zijn beschikbaar?

Omgekeerde kop van metaal

Omgekeerde darmen, ook wel omgekeerde koppen genoemd, zijn vaak gemaakt van roestvrij staal, koper of zink. Ze zijn populair omdat ze bijzonder gemakkelijk te monteren en demonteren zijn. Het is echter belangrijk dat loodgieters of metaalbewerkers nauwkeurig te werk gaan bij het plannen en vervaardigen ervan. Latere aanpassingen op de bouwplaats zijn meestal niet mogelijk. Sommige fabrikanten bieden ook kant-en-klare omgekeerde koppen aan.

Voorzichtig met zink en koper in combinatie
Als je kiest voor een koperen omgekeerde kop en zinken dakgoten hebt, kunnen de twee metalen chemisch met elkaar reageren. Het kan gebeuren dat de goten beschadigd of zelfs vernield raken. De combinatie van een koperen omgekeerde kop en een zinken dakgoot wordt daarom afgeraden.

Schoorsteenklinkers/dakpannen

Schoorsteenklinkers en dakpannen behoren tot de klassiekers onder de schoorsteenbekledingen. Als je ze kiest in hetzelfde of een soortgelijk ontwerp als het dak, ontstaat een bijzonder harmonieus totaalbeeld. Zowel klinkers als dakpannen zijn bevestigd aan een achterventilatie. De achterventilatie voorkomt dat er vocht ontstaat tussen de schoorsteen en de gevelbekleding. Dit beschermt de constructie van het gebouw tegen beschadiging.

Eerst wordt een latconstructie rond de schoorsteen geplaatst, waaraan houten planken worden bevestigd. Daarnaast wordt bitumen of dakvilt gebruikt voor een betere bescherming. Vervolgens worden de dakpannen of klinkers erop bevestigd, evenals een afdekking om de schoorsteen tegen regen te beschermen.

Vezelcement panelen

Panelen van vezelcement lijken erg op het populaire materiaal leisteen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en passen ook op verschillende dakvormen. Voor de installatie is een onderconstructie nodig die met deuvels aan de schoorsteen wordt bevestigd.

Kunststof

Er zijn ook kunststoffen die worden gebruikt voor schoorsteenbekledingen. Deze worden vaak gemaakt van onder andere glasvezel. Kunststof wordt beschouwd als duurzaam en is goed bestand tegen agressieve stoffen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten: als op maat gemaakte producten, als kunststof panelen of als opsteekbare bekledingen. Ze hebben meestal geen onderconstructie nodig, maar worden bevestigd met behulp van afstandhouders. Kunststof is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs.

Wat kost een schoorsteenbekleding?

Het is moeilijk om de kosten van een schoorsteenbekleding in het algemeen te bepalen. Afhankelijk van het materiaal en het type constructie dat je kiest, variëren de prijzen sterk. Een constructie van metaal is bijvoorbeeld aanzienlijk duurder dan leisteen of klinkers. Prijzen voor omgekeerde koppen van metaal beginnen bij 500 euro. Daar komen nog kosten bij voor plaatsing en installatie. U kunt het beste verschillende offertes aanvragen om ze te vergelijken.