Moet ik mijn dak schoonmaken?

Het is slim om je af te vragen of je de juiste zorg en het juiste onderhoud aan je dak geeft. Het is immers de belangrijkste barrière tussen uw huis en familie en het weer. Het negeren van uw dak kan leiden tot kruipende schade die duur kan zijn om te repareren en kan leiden tot verlies van persoonlijke eigendommen door het binnendringen van water en schimmel. Het doen van ten minste een jaarlijkse schoonmaak en inspectie zal een lange weg te gaan om te voorkomen dat op lange termijn problemen met uw dak. Een schoon, goed onderhouden dak zal jaren toevoegen aan het leven en de waarde van uw huis.
Lees meer over ontmossen daken.

schoongemaakt dak

Schoonmaken en inspecteren van uw dak

De meest voorkomende taak bij het schoonmaken van daken is het verwijderen van vuil uit regengoten om regenwater door het dakafvoersysteem te laten stromen zoals ontworpen, en te helpen voorkomen dat er waterschade ontstaat aan het exterieur en het interieur van uw huis. Het reinigen van dakgoten is een geweldige tijd voor een algemene gezondheidsinspectie van uw dak. De beste tijden om een inspectie te doen zijn tijdens de lente en de herfst als de seizoenen veranderen.

Gebruik indien mogelijk een ladder om uw regengoten schoon te maken. Voer tijdens het werk een goede visuele inspectie uit van zoveel mogelijk van het dak als u kunt zien. Beoordeel de toestand van dakspanen, regenpijpen, dakgoten en dakramen. Let op donkere vlekken of verkleuringen, zoals watervlekken. Dit zijn mogelijke tekenen van waterinfiltratie of gebieden die mogelijk verder geïnspecteerd en gerepareerd moeten worden.

Hier zijn een aantal zaken die u moet meenemen in uw voorjaars- en najaarsschoonmaak en -inspectie:

  • Maak de goten en regenpijpen schoon en test ze. Gebruik een bezem, handschoenen of ander licht gereedschap om het vuil van deze belangrijke systemen, die het water van uw dak afvoeren, te verwijderen. De dakdalen en de opzettelijke helling van het dak zijn ontworpen om regenwater van het dak naar het dakgootsysteem te leiden. Wanneer puin zich op uw dak ophoopt, wordt het hele systeem aangetast. Losse of kapotte dakgoten en regenpijpen moeten worden gerepareerd, zodat ze het regenwater niet verkeerd afvoeren en schade aan uw huis veroorzaken.
  • Knip bomen en struiken terug. Een halfjaarlijkse snoeibeurt helpt schade aan het dak en uw planten te voorkomen. Snoei de takken en grote struiken op ten minste 1,5 meter afstand van uw huis terug en houd ze ver van uw regengoten om rommel te voorkomen. Blijf klimplanten van uw muren en dak af. Ze kunnen infiltreren in afwateringssystemen en verstoppen waterschade en verrotting. Zorg ervoor dat u alle dode takken van uw bomen verwijdert voordat ze een gevaar worden. Als een boom in slechte gezondheid verkeert, laat hem dan verwijderen om te voorkomen dat hij tijdens een storm op uw huis valt. Neem bij twijfel contact op met een boomverzorger voor een deskundig advies.
  • Controleer of de ventilatieopeningen verstopt of geblokkeerd zijn. Om er zeker van te zijn dat uw ventilatiesystemen goed werken. Visuele controleer de dakventilatieopeningen en -armaturen, die in vele soorten en vormen verkrijgbaar zijn. Vergeet niet om de platte ventilatieopeningen te inspecteren die zich verticaal aan de zijkant van het huis of horizontaal onder de dakrand kunnen bevinden. Als de openingen van de dakluiken geblokkeerd zijn, kan het zijn dat uw dak vocht in het dak en op de zolder ophoopt, wat kan leiden tot kromtrekken, verrotting of schimmelvorming, dakbedekking of muren. Jaar na jaar kan dit opgehoopte vocht leiden tot grote reparatiekosten of zelfs tot herprofilering.
  • Zoek naar losse, gebogen of gebroken gootstukken. Het gootstuk is het metalen materiaal dat gebruikt wordt om spleten tussen dakonderdelen te dichten, meestal langs de nok van het dak, rond de rand van schoorstenen, ventilatieopeningen en andere dakopstanden, of langs de dakranden en -goten. Het gootstuk dient om deze verbindingen weerbestendig te maken, waardoor uw dak volledig bestand is tegen wind en waterindringing. Alle verbindingen die niet goed functioneren, moeten worden gerepareerd om verdere schade bij harde wind, regen of ander zwaar weer te voorkomen. Sommige gootstukken kunnen gemakkelijk weer worden vastgezet, maar het is het beste om een dakdekker het werk te laten doen, omdat verkeerd geplaatste gootstukken of verkeerd geplaatste spijkers kunnen leiden tot ernstige lekkage of andere problemen.

Natuurlijk, als uw huis twee verdiepingen (of meer) is, kan het zijn dat u uw dak niet kunt zien vanaf een ladder. Of, uw huis heeft misschien niet eens een gootsysteem als het is gebouwd met een helling die hoog genoeg is om water af te voeren. Dit is typisch in de woestijn Zuidwest. Als u niet of niet regelmatig rond uw dak kunt werken, bouw dan een relatie op met een lokale dakdekker die een betaalbare jaarlijkse inspectie voor u uitvoert. Dit kan u duizenden "verrassingsreparaties" op de weg besparen.

Dingen om te onthouden bij het schoonmaken van uw dak

Nadat u afval uit de goten hebt verwijderd, test u het systeem met uw waterslang (gebruik de slang niet om ingepakte goten te reinigen - het kan zijn dat u uiteindelijk alleen maar het afvoersysteem verstopt raakt). Laat de slang over het dak lopen om regen te simuleren. Controleer of al het water in de goten stroomt en of deze, en de regenpijpen, helder zijn en functioneren. Er mag geen water op het dak staan.

Nog steeds vuil? Als uw dak meer nodig blijkt te hebben dan alleen een slangreiniging, dan zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden:

  • Dakbedekking zal er na verloop van tijd verweerd uitzien. Zoek naar gebieden die er vochtig of krom uitzien, in plaats van alleen maar verouderd of verweerd. Langdurige, lokale vochtigheid is de vijand van uw dak en moet worden onderzocht.
  • Als mos, algen of verwante onaantrekkelijke vlekken een probleem zijn, kunnen de meeste daken voorzichtig worden gereinigd met een biologisch afbreekbare chemische reiniger om mosgroei te ontmoedigen en de levensduur van asfaltschindels te helpen verlengen. Ze kunnen door de huiseigenaar worden gereinigd met gewone huishoudelijke artikelen. Merk op dat het installeren van koperen of zinken gootstukken ook kan helpen om mos en algen te verminderen, omdat ze van nature schimmelwerende elementen bevatten die het dak afspoelen en beschermen tegen deze gezwellen. Algenvlekken komen vaak voor in vochtige delen van het land, maar niet in het zuidwesten.
  • Sommige dakbedekkingsmaterialen kunnen een fabrieksclausule hebben met betrekking tot regelmatige reiniging of onderhoud. Houd uw garantie effectief door het volgen van hun richtlijnen.
  • Moderne dakbedekkingsmaterialen, zoals CeDUR shake roofing, zijn beschikbaar en bieden een verbeterde duurzaamheid, weerbestendigheid en een langere levensduur. Veel nieuwere materialen zijn bestand tegen schimmel, meeldauw, mos en algen. Metalen dakbedekking heeft bijvoorbeeld een lange levensduur, heeft weinig onderhoud nodig en is van nature bestand tegen schimmel, mos en algen. Vraag naar het onderhoud en de duurzaamheid van uw dakbedekking wanneer u een nieuw of vervangend dak kiest.
  • In warme, droge klimaten zoals Las Vegas kunnen zon en wind in de loop der jaren veel schade aanrichten. Als u een asfaltdak hebt, zoek dan naar gedroogde, gebarsten, kromgetrokken of gebogen dakspanen en laat die vervangen. Asfaltdaken gaan 15-25 jaar mee in de woestijn en de schade zal in de loop van de tijd toenemen naarmate het dak ouder wordt. Tegel- en metalen daken zijn zeer duurzame keuzes voor de woestijn, maar het is nog steeds een goed idee om een visuele inspectie uit te voeren in het geval dat er andere problemen opduiken, zoals schade veroorzaakt door vallende boomtakken of hoge winden.
  • Het is belangrijk om te onthouden dat dakwerk gevaarlijk is en dat werk waarbij men op het dak moet klimmen alleen moet worden geprobeerd met de juiste veiligheidsuitrusting en met kennis van hoe u schade aan uw dak kunt voorkomen, zoals zelfs dakinspecteurs weten. De beste oplossing voor het onderhoud van het dak is om samen te werken met een professionele dakbedekkingsservice die voorziet in geplande inspecties en regelmatige onderhoudsprogramma's om u te helpen uw investering te beschermen.

Vermijd het wassen van uw dak onder druk

Sommige bedrijven bieden aan om uw dak onder druk te wassen, met de belofte om het er nieuw uit te laten zien. Helaas kan hogedrukreiniging veel schade veroorzaken, met name aan daken zoals asfalt of dakpannen, waar onderdelen door de sterke spray gemakkelijk uit de weg kunnen worden geduwd. Het sproeien van water onder druk vanaf de rand van de daklijn (tegen de plaatsing van de dakpannen) kan leiden tot opstuwing of water onder de dakpannen drukken. Drukwassen kost u op de lange termijn gewoon meer geld, met mogelijke schade aan de onderconstructie van het dak.

Als u het dak moet wassen, huur dan een bedrijf in dat een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel gebruikt (u wilt geen gevaarlijke chemische schade aan uw planten of het in de riolering laten wassen) met alleen regelmatige waterdruk.

Lees ook: