Tentdak voordelen en prijzen

Er zijn diverse soorten daken, het tentdak is flink in opmars en wordt steeds vaker gebruikt voor nieuwbouw. Deze constructie laat het toe om een dakoversteek te maken. Dit ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het biedt daarnaast ook functionele voordelen. Tentdaken zijn te bekleden met meerdere soorten dakbedekking, daarnaast valt de constructie te integreren met andere types hellend dak voor een uniforme uitstraling. Dat maakt het tentdak tot een veelzijdige dakvorm, waar we op deze pagina meer informatie over zullen geven. Lees meer over: Soorten daken: de populairste dakvormen op een rijtje

Opbouw en constructie van een tentdak

Een tentdak is opgebouwd uit vier vlakken die elkaar treffen in de nok. Deze dakconstructie wordt steeds vaker toegepast bij nieuwbouwwoningen omdat het direct een moderne uitstraling geeft aan het pand. Andere benamingen voor dit daktype zijn piramidedak en paviljoendak. Het is bij uitstek geschikt voor daken met een oversteek.

verhoogde dakrand

Er dient een verhoogde dakrand aanwezig te zijn om de sterkte van de gehele constructie te verbeteren. Deze opstand dient pakweg 90 cm te zijn. Wanneer de opstand in hoogte toeneemt zal de ruimte onder het dak steeds minder worden. Deze ruimte kan overigens wel gebruikt worden om een berging te plaatsen, daarmee gaat er toch geen kostbare ruimte verloren.

Kenmerken opbouw

Het tentdak wordt opgebouwd uit spanten van hout die het geraamte van het dak vormen. Deze spanten worden gelijkmatig verdeeld over de vier schuine dakvlakken. De opbouw van tentdaken is gelijk aan die van zadeldaken. Dit betekent een onderdak, panlatten, sporenspanten, dampscherm en een schuine afwerking van de zolder.

Tentdak met dakoversteek

De dakoversteek heeft naast een aantrekkelijk aanzicht ook een praktische functie. Dat geldt niet alleen voor platte daken maar ook voor hellende daken. Zo zal de waarde van de woning toenemen, en vochtproblemen worden tegengegaan.

Uiterlijk

dakoversteek lichspotjes tentdak

Bij een tentdak is de dakoversteek het deel van het dak dat uitsteekt over de buitengevel van het pand. Daarmee zal het aanzicht van de woning mooier worden wat zich ook vertaald in een hogere waarde, De oversteek kan met verschillende materialen worden afgewerkt waaronder PVC, hout en aluminum. Er zijn nog andere opties bij het afwerken zoals het plaatsen van lichtspots waarmee je het gebouw meer sfeer geeft. Het is zo ook eenvoudig om een gezellig terras in te richten.

Functie

dakoversteek tentdak zonnewerend

Naast de esthetische kwaliteiten beiden tentdaken ook een uitstekende bescherming tegen diverse weertypes. In de koude maanden kan de lage zon voor verwarming zorgen in de woning, in de warme maanden zal het juist beschutting bieden tegen het felle zonlicht dat hoger staat. Wanneer het hard regent zal de gevel beschermd worden omdat de dakgoot verder verwijderd is van het pand.

Kosten voor een tentdak

Een tentdak kent een afwijkende constructie in vergelijking met andere daktypes, dit vertaalt zich tot een wat hogere aanschafprijs. De prijs voor een compleet nieuw dak zullen afhankelijk zijn van diverse aspecten waaronder de totale oppervlakte en de gewenste dakbedekking. Hieronder zullen we de gemiddelde prijzen per vierkante meter en de levensduur voor de meest gangbare soorten dakbedekking dakbedekking opsommen, de prijzen zijn inclusief plaatsing:

 • Voor betondakpannen ligt de gemiddelde prijs tussen 20 en 40 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 30 jaar.
 • Voor kleidakpannen ligt de gemiddelde prijs tussen 30 en 70 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 100 jaar.
 • Voor kunstleien ligt de gemiddelde prijs tussen 65 en 85 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 30 jaar.
 • Voor natuurleien ligt de gemiddelde prijs tussen 100 en 145 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 90 jaar.
 • Voor bitumen leien ligt de gemiddelde prijs tussen 30 en 40 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 25 jaar.
 • Voor zink ligt de gemiddelde prijs tussen 65 en 110 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 125 jaar.
 • Voor riet ligt de gemiddelde prijs tussen 70 en 95 euro. De gemiddelde levensduur ligt op 35 jaar.

Behoefte aan een maatwerk offerte voor een tentdak? Via ons eenvoudige offerte formulier kun je gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen bij dakwerkers in de regio.

Voordelen en nadelen van een tentdak

Deze dakconstructie biedt een aantal voordelen, er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de voornaamste voor- en nadelen:

voorbeeld tentdak

Voordelen van tentdaken

Dit zijn de voornaamste voordelen van een tentdak:

 • Deze dakconstructie heeft een moderne uitstraling die zich zeer goed leent voor nieuwbouwwoningen.
 • Er is een ruime keuze uit dakbekleding voor een unieke look.
 • De afvloei van neerslagwater is zeer goed dankzij de steile dakvlakken.
 • De oversteek zorgt voor een betere isolatiewaarde.
 • De aerodynamische eigenschappen zijn zeer goed omdat wind niet eenvoudig onder het dak kan komen.
 • Met vier gelijke dakoppervlakken is er volop gelegenheid voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • De dakoversteek heeft naast een esthetische waarde ook functionele eigenschappen.

Nadelen van tentdaken

Dit zijn de voornaamste nadelen van een tentdak:

 • Bij plaatsing van een tentdak raakt er ruimte verloren aan de onderzijde van het dak.
 • De kosten liggen hoger dan bij andere daktypes omdat de constructie afwijkt.

Tentdak Plaatsen

Bij tentdaken worden vanaf ieder hoekpunt daksteunen aangebracht. Deze komen samen in het midden bij de nok. De dakbalken worden met elkaar verbonden door een nokklem te plaatsen. Met behulp van bouten wordt er een sterke hechting aan het frame verwezenlijkt. Zomaar even een dak plaatsen bestaat niet, zeker met een tentdak is zorgvuldigheid van groot belang. Schakel daarom een specialist in die ervaring heeft met dit daktype. Via onze offerte pagina is het zeer eenvoudig om offertes aan te vragen bij erkende dakwerkers in de omgeving.

Isolatie van een tentdak

In deze tijd is het uiteraard van belang om rekening te houden met een goede isolatie. Niet alleen zijn er de wettelijke verplichtingen, ook kan er bespaard worden op de energiekosten en het is beter voor het milieu. Een tentdak kan zowel via de binnenzijde als via de buitenzijde geïsoleerd worden. Aan de binnenkant wordt doorgaans gebruik gemaakt van minerale wol soorten zoals glaswol of steenwol, ook PIR of PUR isolatieplaten zijn geschikt evenals PUR schuim. Aan de buitenzijde bieden isolatieplaten de beste resultaten bij dakisolatie.

Dakwerken offertes aanvragen voor een tentdak gaat heel eenvoudig via onze offerte service. Vraag kosteloos en zonder verplichtingen meerdere offertes aan bij erkende dakwerkers in de regio.