De vezelcementplaten - één voor allen

Vezelcementplaten bestaan uit cement, water en milieuvriendelijke en gezondheidsvriendelijke synthetische of cellulosevezels. Het is dus een composietmateriaal.

dak met vezelcementplaten

dakbedekking

Hoe het allemaal begon

Vezelcement werd in 1903 ontwikkeld door de Oostenrijkse uitvinder Ludwig Hatschek. In die tijd waren veel gebouwen nog van hout. Vuur kan zich gemakkelijk verspreiden en van het ene huis naar het andere springen. Daarom was er dringend behoefte aan een brandwerend, stabiel en duurzaam bouwmateriaal. Hatschek mengde 90 % cement met 10 % asbest en water. Hij liet het mengsel door een papiermachine lopen en liet het daarna drogen. Na enkele proefritten en tests was hij overtuigd van zijn product.

  • Lees ook - Vezelcementplaten: Gebruik, fabrikant en prijzen
  • Lees ook - Bouwen met vezelcementplaten van Eternit
  • Lees ook - Asbest dakplaten, wat kunt u doen?

Hatschek heeft het fabricageproces gepatenteerd en het handelsmerk "Eternit" geregistreerd. De bekende naam dient vandaag de dag nog steeds als synoniem voor dit bijzondere product. Het woord is afgeleid van "Eeuwigheid", wat "eeuwigheid" betekent. Duurzaam, goedkoop en gemakkelijk te verwerken, vezelcement panelen zijn letterlijk gemaakt voor de eeuwigheid.

vezelcementplaat
Vezelcement panelen worden ook wel Eternit panelen genoemd.

De huizen werden van binnen en van buiten bekleed met vezelcementplaten en het risico op brand werd afgewend. Het materiaal werd zo populair dat hele huizen en appartementencomplexen niet meer met de eerder gebruikte materialen werden gebouwd, maar volledig uit vezelcement werden gemaakt. Tussen 1960 en 1980 was vezelcement het favoriete bouwmateriaal voor bijna alle woongebouwen.

Toen klaagden steeds meer bouwvakkers en bewoners over een tekort aan lucht en andere gezondheidsproblemen. In het begin kon niemand uitleggen wat het probleem was. Alle gebruikte bouwmaterialen, inclusief vezelcement, zijn vervolgens nader onderzocht en aan verschillende testen onderworpen. Uiteindelijk bleek dat asbest de oorzaak was.

Wordt er nog steeds asbest verwerkt?

In het verleden werden asbestvezels gebruikt, maar tijdens de productie en verwerking zijn ze in de luchtwegen, de bronchiën en de longen terechtgekomen, met ernstige gezondheidsschade tot gevolg. Als gevolg daarvan is de productie van asbestproducten in Duitsland sinds 1993 verboden. Inmiddels hebben ook veel andere landen het gevaar van asbest onderkend en deze vervangen door andere vezels.

vezelcementplaten asbest
In het verleden werd asbest gebruikt in vezelcementplaten...

Tips voor uw eigen veiligheid

Let bij de aankoop van vezelcementplaten uit voorzorg op de ingrediënten en het land van herkomst. Als de informatie niet voldoende is, vraag dan naar het technische informatieblad. Als u nog steeds niet zeker bent, kunt u bij twijfel beter het duurdere product van een andere fabrikant kopen. Net als op veel andere gebieden zijn kwaliteit en prijs sterk afhankelijk van elkaar.

Handen af van gebruikte platen! Deze worden van tijd tot tijd tegen lage prijzen aangeboden, maar ze bevatten meestal asbest. Alleen iemand wil de kosten voor de verwijdering besparen en bovendien geld verdienen.

Helaas is er in veel huizen en appartementen nog steeds asbest aanwezig. Dus als er tijdens de renovatie asbest wordt ontdekt, moet zelfs een ambitieuze doe-het-zelver het opgeven. Er zijn zoveel veiligheidsaspecten die zelfs een technisch ervaren doe-het-zelver niet kan kennen. Een geautoriseerd gespecialiseerd bedrijf moet worden belast met de demontage en verwijdering.

Productie van vezelcementplaten

Er zijn twee methoden, maar de productie zelf is een relatief eenvoudig proces.

1e methode

Vloeibaar cement en flexibele vezels worden gemengd met kleurpigmenten en in mallen gegoten. Er zijn bijna geen grenzen aan de verscheidenheid van ontwerpen en kleuren. Zelfs texturen zijn mogelijk, de gietmal is dienovereenkomstig bekleed en zo ontstaat bijvoorbeeld een bedrieglijk echte houtnerf in haptiek en kleur. De uitharding duurt ongeveer 30 dagen, afhankelijk van de dikte van het materiaal en de vorm. Daarna is de vezelcementplaat direct klaar voor verder gebruik, maar kan ook geverfd of gecoat worden.

2e methode

Alle benodigde grondstoffen worden vooraf gemengd en vervolgens afgevuld in de naar de uitvinder genoemde "Hatschek machine". Door roterende zeefcilinders loopt de massa op een transportband en wordt opgewikkeld op een formaatrol. Wanneer de gewenste dikte, lengte en breedte is bereikt, wordt het materiaal dienovereenkomstig afgesneden. De resulterende plaat is nog steeds vochtig en zacht. Samen met andere platen wordt het geperst, gestapeld en gedroogd tot het cement is gezakt. Na ongeveer drie weken is de vezelcement plaat volledig droog en heeft een lichtgrijze kleur. Indien nodig kan het oppervlak nu worden verfijnd met verschillende coatings.

Voordelen van vezelcementplaten

voordelen vezelcementplaten
Vezelcementplaten hebben vele voordelen
  • Grote selectie
  • Universele toepasbaarheid
  • Duurzaam
  • Geschikt voor vochtige ruimtes
  • Eenvoudige verwerking
  • Latere coating mogelijk
  • Nauwkeurige dimensionale nauwkeurigheid
  • Ademend
  • Klimaatregulering
  • Bestand tegen schimmel
  • Moeiteloos schoonmaken
  • Gemakkelijk te verwijderen

Welke plaat voor welk doel?

Ondanks het brede scala aan toepassingen zijn bepaalde varianten van vezelcementplaten toch ingeburgerd geraakt.

  • Dakpanelen
  • Gevelpanelen
  • Balkonplaten
  • Gegolfde platen
  • Interieurpanelen
  • Scheidingswanden
  • Brandwerende bekleding

1. dakplaten

vezelcement dakpanelen
Vezelcement dakpanelen zijn zeer eenvoudig te installeren en kostenefficiënt.

Worden zowel voor dakbedekking als voor gevelbouw gebruikt. Ze zijn een goedkoop alternatief voor andere materialen en zijn bovendien veel sneller en gemakkelijker te verwerken. Koude, hitte, regen, sneeuwbelasting of stormen maken geen verschil voor dakplaten van vezelcement.

De panelen zijn zowel geperforeerd als niet-geperforeerd verkrijgbaar. Wanneer u geperforeerde panelen koopt, vergeet dan niet de juiste nagels te gebruiken voor de bevestiging. De kleurstelling en een gladde of getextureerde afwerking worden aan uw persoonlijke smaak overgelaten.

Naadloze overgangen van dak naar gevel zijn gegarandeerd. Ook luifels, gevels, dakkapellen en open haarden gaan harmonisch in elkaar over en bieden een visueel aantrekkelijk uiterlijk. Ook geschikt voor nieuwe gebouwen of huizen die gerenoveerd moeten worden.

Afhankelijk van de dakhelling moet de behoefte per vierkante meter vóór de aankoop worden bepaald. Grootformaat panelen worden steeds populairder omdat er minder werk mee gemoeid is.

Gemeenschappelijke afmetingen:

  • 60 x 30 cm
  • 30 x 30 cm
  • 20 x 20 cm

Voorbeeld:

U heeft gekozen voor vezelcementplaten in de maat 30 x 30 cm. Bij een dakhelling van 25 graden heb je ongeveer 25 panelen nodig. Met een dakhelling van 35 graden ongeveer 22 platen. Bij 55 graden ongeveer 20 eenheden.

Let op:

Natuurlijk zijn er ook veel grotere dak- en gevelplaten beschikbaar. Formaten tot 305 x 122 cm worden hier aangeboden. Maar dit is al de uiterste grens van wat een doe-het-zelver zou moeten durven doen. Nog grotere vezelcementplaten worden aan de bouwvakkers overgelaten. Vloer tot plafond platen kunnen niet worden geïnstalleerd zonder kranen, de juiste apparatuur en specialistische kennis.

2. gevelpanelen

Net als de dakbedekking beschermen gevelpanelen het huis tegen het weer. Als het huis onbedekt zou zijn, zouden regen en sneeuw gemakkelijk in het interieur van het gebouw kunnen binnendringen. Schade door vocht is bijzonder moeilijk te herstellen, vooral in het koude seizoen. Ook de bouw van het hele huis kan ernstig worden aangetast.

houten vezelcementplaten
Vezelcementplaten zijn verkrijgbaar in houtlook

Vezelcementplaten zijn bijzonder geschikt voor geventileerde gordijngevels. Een isolatiesysteem kan eenvoudig worden geïntegreerd. Een ander voordeel is dat vezelcement gevelpanelen geen onderhoud nodig hebben en eenvoudig te reinigen zijn. Regelmatige lagen gevelverf zijn niet nodig.

De gevel van een huis is het eerste wat de toeschouwer ziet. Bij wijze van spreken, het visitekaartje van het hele gebouw. Vezelcementplaten zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Zo kunnen ze worden gekozen om aan te sluiten bij het kleurenschema van het huis. Contrasten zijn natuurlijk ook mogelijk en dienen als visueel reliëf.

De gemeenschappelijke afmetingen komen overeen met die van de dakplaten.

3. balkon tegels

Zijn meestal dezelfde kleur aan beide zijden. Natuurlijk kunnen verschillende kleuren worden gebruikt om accenten te leggen. Balkonplaten van vezelcement worden vooral gebruikt als privacy- en windbescherming. Ze kunnen eenvoudig worden gebruikt voor geprefabriceerde balkonconstructies en leuningen van hout, staal of aluminium. De materiaaldikte is meestal 0,8 tot 1,2 cm.

Populaire formaten:

  • 305 x 120 cm
  • 245 x 120 cm

4. golfplaten

De klassieke golfvorm is al zo'n 100 jaar populair en bewezen. Vroeger werden golfplaten meer gebruikt voor tuinhuizen, terrasoverkappingen of carports. De architectuur heeft zich nu echter verder ontwikkeld en steeds meer moderne huizen worden met deze vezelcementplaten bekleed. Niet alleen de esthetiek, maar ook het lichte gewicht, de robuustheid en de decennialange weersbestendigheid overtuigen de gebruiker.

tuinhuizen golfplaten
Vroeger werden golfplaten vooral gebruikt voor tuinhuizen.

In de tussentijd worden de golfplaten meestal aan beide zijden gecoat, wat zorgt voor een perfecte geluids- en warmte-isolatie. Vezelcement is toch luchtdoorlatend en open voor diffusie. Deze technologie heeft natuurlijk een zeer positief effect op de klimatologische omstandigheden in het interieur.

Gebruikelijke afmetingen:

  • 109,7 x 62,5 cm
  • 109,7 x 83,0 cm
  • 92,0 x 62,5 cm
  • 92,0 x 83,0 cm

5. interieurpanelen

Een vezelcement plaat vervangt moeiteloos alle andere gangbare wandbekledingen. Verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, glad of gestructureerd, het geeft elke ruimte dat bepaalde iets, nobel en discreet.

Een huiselijke sfeer creëren zonder veel moeite - iets waar elke bouwer of doe-het-zelver van droomt. Geen behang of schildersmuren meer, alle voordelen die al genoemd zijn, gelden natuurlijk ook voor de vezelcement interieurpanelen.

Kamerhoge wandvormgeving met slechts een paar eenvoudige stappen. De panelen meten meestal 305 x 122 cm en kunnen gemakkelijk op de gewenste maat worden gesneden.

6. scheidingswanden

Er zijn vele redenen waarom een vorige kamerindeling niet meer voldoet aan de eisen. Of er nu een nieuwe generatie jongeren is aangekomen of een logeerkamer nodig is, een nieuwe hobby heeft ineens ruimte nodig of een studie. Dus bakstenen kopen, mortel mengen (7,45€) en de muren zelf bouwen of liever een ambachtsman inhuren?

Voordat uw huis of appartement volledig chaotisch is, is er een eenvoudige oplossing. Scheidingswanden van vezelcementplaten zijn eenvoudig zelf te monteren. Droogbouw is niet moeilijk, de panelen worden op het houten of aluminium raamwerk geschroefd, en dat is het. Nadat de panelen exact op maat zijn gesneden en in elkaar zijn geschroefd, is het resultaat indrukwekkend. Vullen, gronden, behangen en verven is niet nodig. De vezelcementplaten, of ze nu glad of gestructureerd zijn, werken op zichzelf.

7. brandwerende bekleding

Brandbeveiliging is een van de allerbelangrijkste zaken en heeft, zoals in het begin vermeld, geleid tot de ontwikkeling van vezelcement. Herinneringen aan de verwoestende brand in een hoogbouw in Londen worden wakker. Brandbare bouwmaterialen in een gevelconstructie zijn hier in Duitsland niet toegestaan. Vezelcementplaten zouden een dergelijke catastrofe effectief hebben voorkomen. Opnieuw scoort vezelcement met zijn onovertroffen voordelen, omdat het niet brandbaar is en niet smelt. Voorwaarde voor een perfecte bescherming tegen brand is een aan de achterzijde geventileerde gevel van het type gordijn.

gevelbekleding met vezelcementplaten
Vezelcementplaten zijn een populair materiaal voor gevelbekleding

Basisvereisten:

De isolatie moet onbrandbaar zijn, het smeltpunt moet boven 1000 graden Celsius liggen. De achterste ventilatieopening mag niet dieper zijn dan vijf centimeter.

Constructie van een gordijnachtige, aan de achterzijde geventileerde gevel:

  1. verankeringsbasis (metselwerk)
  2. isolatie
  3. achterste ventilatiesleuf
  4. vezelcementplaten

Dit ontwerp beschermt niet alleen de bewoners van een huis tegen brand. Warmte-isolatie verlaagt de verwarmingskosten en het ruimteklimaat wordt verbeterd door achtergrondventilatie. Als de interieurs ook met vezelcementplaten zijn bekleed, hoeft niemand zich meer zorgen te maken.

FAQ: Veelgestelde vragen

Kan ik eenvoudigweg vezelcementplaten aan mijn huis bevestigen?

Nee, er moet een officiële vergunning worden aangevraagd. Naast vast te stellen veiligheidsaspecten is het ook bepalend of andere woningen al een dak of gevel van vezelcement hebben. Ervan uitgaande dat alle andere huizen in de buurt geklonken zijn, zou een gevelbekleding van vezelcement waarschijnlijk niet worden goedgekeurd. Het uniforme uiterlijk van de nederzetting zou worden verstoord. Daarom moet van tevoren worden verduidelijkt of andere buren hun huizen ook met vezelcementplaten willen bekleden. Dit zou de uniformiteit herstellen.

Vezelcementplaten zijn zo licht en dun, is dat wel veilig?

Natuurlijk, want dit materiaal wordt gekenmerkt door een hoge trek- en buigsterkte. Het is zeer stabiel en lekvrij. Als iemand bijvoorbeeld zijn dak opnieuw wil bedekken, hoeft hij niet bang te zijn om in te breken. Dit kan gebeuren met normale dakpannen, vooral als deze lang op het dak hebben gelegen. Vezelcementplaten zijn absoluut weerbestendig en bestand tegen vocht, zelfs na tientallen jaren.

Is vezelcementplaten schadelijk voor het milieu?

Nee, want duurzaamheid en milieubescherming spelen vandaag de dag een grotere rol dan ooit tevoren. Vezelcement is milieuneutraal en hoeft door zijn lange levensduur niet voortdurend te worden vervangen. De fabriekscoatings bestaan, afhankelijk van het beoogde gebruik, uit grondstoffen op waterbasis. Oplosmiddelhoudende verven en vernissen worden om milieuredenen niet gebruikt. Recycling is probleemloos en kan voor elk type materiaal worden uitgevoerd, aangezien vezelcementplaten voornamelijk worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Deze kunnen bijna zo vaak worden hergebruikt als nodig is.

Hoe verwerk ik vezelcementplaten?

Allereerst moeten de gebruikelijke veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Veiligheidsbril, ademmasker, gehoorbescherming, handschoenen en veiligheidsschoenen dienen bij handwerk sowieso gedragen te worden en moeten vanzelfsprekend zijn.

Als er gaten moeten worden geboord, heeft een normale metselwerkboor de voorkeur. Gebruik geen HSS-boormachine en boor niet zonder slag of stoot! Door de geringe materiaaldikte van een vezelcement plaat is een klopboormachine niet nodig. Een accuschroevendraaier is nog geschikter omdat hij niet met zo'n hoge snelheid draait.

In de meeste gevallen moet een vezelcementplaat op maat worden gezaagd. In de bouwmarkt doet niemand dit voor u, de zaagbladen in de houtafdeling zijn hier niet voor ontworpen en zouden meteen capituleren. Als u een handzaag of een tafelcirkelzaag heeft, zijn uw problemen bijna opgelost. Het juiste zaagblad en de zaagsnelheid is wat telt. Een diamantcirkelzaagblad voor abrasieve materialen snijdt ook cementgebonden materialen zoals boter. Gebruik een zaagblad op een handcirkelzaag (101,11€) en houd een matige zaagsnelheid aan. Succes is gegarandeerd!

Conclusie

Veel projecten kunnen snel en eenvoudig worden gerealiseerd met vezelcementplaten. Bijna geen enkel ander materiaal biedt zoveel voordelen en mogelijkheden. Of het nu binnen of buiten is, vezelcement maakt alle levende dromen waar.