Winterse warmte-isolatie op het dak

dakisolatie

Comfort met besparingseffect

Als het buiten stormt en sneeuwt, is het alleen echt gezellig onder het dak - dit geldt alleen als het dak voorzien is van voldoende winterse warmte-isolatie. De wetgever stelt nu zeer hoge eisen aan de warmte-isolatie van gebouwen via de Energiebesparingsverordening (EnEV) - zowel voor nieuwe gebouwen als voor bestaande gebouwen als deze gemoderniseerd worden. Voor het schuin dak moet met twee dingen rekening worden gehouden:

  • Warmte-isolatie
  • Luchtdichtheid

De thermische isolatie voorkomt dat waardevolle verwarmingsenergie ongebruikt naar buiten gaat via de grote dakoppervlakken. De specificaties van de EnEV bepalen de maximaal toegestane hoeveelheid warmte die in de dakconstructie mag binnendringen. Het wordt gespecificeerd via de warmteoverdrachtscoëfficiënt.

De grenswaarde voor hellende daken na renovatie is 0,20 W/(m²K) volgens de huidige EnEV-versie. Bij nieuwbouw moet het hele gebouw aan een bepaalde norm voldoen, wat de planner een bepaalde mate van ontwerpvrijheid geeft in het samenspel van de afzonderlijke onderdelen - bijvoorbeeld wand, kelder, dak. Toch moet de warmteoverdracht van het dak zo laag mogelijk zijn.

Op, onder en tussen de dakspanten

Er zijn drie manieren om isolatiemateriaal in de dakconstructie te integreren:

  • als bovenliggende spantenisolatie op de kepers
  • zoals onder de daksparrenisolatie onder de spanten
  • als isolatie tussen de spanten

In bestaande gebouwen wordt meestal een combinatie van isolatie tussen en onder spanten aanbevolen, omdat deze soorten isolatie van binnenuit kunnen worden aangebracht zonder dat de dakbedekking hoeft te worden geopend. Eerst wordt er isolatie aangebracht in de ruimtes tussen de afzonderlijke kepers - de zogenaamde compartimenten. Hier worden minerale isolatiematerialen zoals glas- of rotswol aanbevolen, die eenvoudig tussen de kepers kunnen worden geklemd en aan de zijkanten goed worden afgedicht.

De isolatie van de tussenspanten wordt echter beperkt door de hoogte van de kepers. Als dit nog niet voldoende is voor een adequate warmte-isolatie, is het raadzaam om extra onder de daksparren te plaatsen. In dit geval worden de massieve isolatieplaten, die in gelamineerde vorm met een gipslaag aan één zijde verkrijgbaar zijn, onder de dakspanten bevestigd. Het nadeel van onderspantenisolatie is dat deze onvermijdelijk een negatief effect heeft op de vrije ruimtehoogte. Het is dus meestal slechts een aanvullende oplossing.

In het geval van een nieuw gebouw of als de dakbedekking toch moet worden vernieuwd, is bovenliggende isolatie een goede oplossing. In dit geval wordt de isolatie op de kepers geplaatst, zodat er bijna geen limiet is aan de dikte van de isolatie. In de kamer kunnen de dakspanten zichtbaar blijven, wat kan bijdragen aan de gezelligheid van de zolder.

Dampscherm en onderlaag zorgen voor een wind- en luchtdicht dak.

De beste warmte-isolatie heeft echter weinig zin als het dak niet winddicht en luchtdicht wordt gemaakt. In dit geval zou de wind die over het dakoppervlak waait, lucht uit de kamer halen en zo via voegen en scheuren naar buiten opwarmen. De wind- en luchtdichtheid wordt bereikt door twee niveaus van de dakconstructie:

  • het onderbroekmembraan
  • de dampschermen

De onderlaag bevindt zich direct onder de dakbedekking en beschermt de dakconstructie tegen vocht, mocht er wind, regen of sneeuw onder de dakbedekking komen. Tegelijkertijd is hij winddicht.

Het dampscherm wordt aan de warme kant van het dak geplaatst en scheidt de thermische isolatie van de warme kamerlucht. Het heeft dus ook twee functies: Enerzijds is het de luchtdichte laag en dus verantwoordelijk voor de luchtdichtheid van het dak. Aan de andere kant voorkomt het dat vocht uit de warme kamerlucht in de isolatielaag terechtkomt. Enerzijds zou dit de isolerende werking van de isolatiematerialen aanzienlijk verminderen en anderzijds zou het grote schade kunnen toebrengen aan de dakstructuur door rot of schimmelvorming.

Waardevolle leefruimte met een feel-good factor

Als de dakconstructie professioneel wordt uitgevoerd, bieden de onderstaande kamers een zeer hoge woonkwaliteit. Elk gebruik - van hobbykamers tot studeerkamers, slaapkamers en woonkamers - is mogelijk.