Hoe maak je dakpannen schoon?

schoonmaken dakpannen

Er is één vraag die elke huiseigenaar zich op een bepaald moment zal stellen - hoe maak ik mijn dakpannen schoon? Het is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, omdat deze grotendeels afhankelijk kan zijn van wat u precies wilt verwijderen en het type dakpan. In de meeste gevallen hebben mensen echter traditioneel beton of leisteen en willen ze mos of algen verwijderen. Bekijk meer over dak laten reinigen tegen mos.

Reinigen van dakpannen

In dit artikel delen we enkele tips voor het reinigen van dakpannen. Voordat we beginnen, moet u echter altijd eerst de handleiding van uw fabrikant lezen en indien nodig een professional raadplegen. Dit is omdat dakpannen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen en voorzien zijn van verschillende coatings, wat betekent dat onze tips misschien niet geschikt zijn voor het reinigen van uw dakpannen.

Denk aan uw veiligheid

Voordat u begint met het geven van uw dakpannen, moet u zich ervan vergewissen dat er sterk rekening is gehouden met de veiligheid. Als u dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat u uw dak beschadigt en uzelf verwondt. Hoewel dit kan worden vermeden door het gebruik van bepaalde persoonlijke beschermingsmiddelen en andere veiligheidsuitrustingen.

  • Plaats een tijdelijke veiligheidsreling
  • Draag stevige, slipvrije laarzen
  • Draag chemische beschermingshandschoenen
  • Draag een veiligheidsbril

Hoewel de bovenstaande veiligheidsuitrusting essentieel is, ongeacht de grootte en de helling van uw dak, kan het zijn dat u ook een veiligheidslijn en -gordel nodig hebt. Deze zijn van vitaal belang op hoge hellende daken waar een opeenhoping van mos of algen de pannen ongelooflijk glad kan maken.

Het is ook sterk aan te raden om samen te werken met een vriend die materialen en uitrusting op het dak kan doorgeven. Zonder een vriend zult u herhaaldelijk op en af het dak moeten klimmen. Het is daarbij dat de meeste verwondingen ontstaan.

Ontkoppel de watertanks en maak uw dakgoten vrij.

Als u uw gotensysteem hebt aangesloten op een wateropslagtank, zorg er dan voor dat deze is losgekoppeld. Anders zullen de chemicaliën die gebruikt worden bij het reinigen van uw dakpannen hun weg vinden naar uw wateropslag.

Het kan ook zijn dat u uw dakgotensysteem op dit punt wilt ontkoppelen. U kunt dit op de begane grond doen met een dakgootborstel. Als uw dakgoten zich gemakkelijk vullen met vuil door een overhangende boom, plaats dan een dakgootbeschermer.

Mos en algen verwijderen

Als je een ernstige opeenhoping van mos of algen hebt, kun je dit meestal verwijderen door het er gewoon af te schrapen. U moet er natuurlijk wel voor zorgen dat u uw tegels niet beschadigt. U bent in staat om speciaal ontworpen dakschrapers te kopen en moet deze niet gebruiken voor gebruik op gazons vanwege de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken.

Zodra het dikkere mos en de algen zijn verwijderd, kunt u een anti-moss spray aanbrengen. U kunt deze kopen in grote containers van bijna elke bouwmarkt, maar we raden u aan om te controleren met uw fabrikant dat de chemicaliën binnenin geen enkele coating op uw dakpannen zal beschadigen.

Bij het aanbrengen van anti-moss spray moet u ervoor zorgen dat u achterwaarts loopt van de plaats waar het is aangebracht. Dit betekent dat u niet op een natte, behandelde dakpan stapt bij het reinigen van uw dakpannen. Eenmaal aangebracht, moet u de spray laten rusten volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Maak uw dakpannen schoon met water

Nu moet je de antimossspray en het puin eraf wassen. Sommigen raden u aan om een hogedruk waterstraal te gebruiken, maar velen beweren dat dit ernstige schade aan hun tegels veroorzaakt. U kunt daarom een laagdrempelige waterslang en een zachte borstel gebruiken om elke dakpan te reinigen.

Bij het wassen van uw dakpannen moet u zich vooral bewust zijn van uw omgeving en rekening houden met uw voetafdruk. Het is op dit punt dat de eerder genoemde veiligheidsuitrusting van vitaal belang is, naast de hulp van een vriend.

Hoe maakt u dakpannen schoon?

U hebt nu een antwoord op de eeuwenoude vraag - hoe maak je dakpannen schoon? Na het wassen van uw dakpannen raden wij u aan om te controleren of uw dakgoten schoon zijn en of deze eventueel zijn aangesloten op uw wateropslagtank. Dan kunt u een stapje terug doen en genieten van uw gerevitaliseerde dakpannen.

We raden altijd aan om met uw fabrikant te spreken voordat u uw dakpannen reinigt. Raadpleeg indien nodig ook een gekwalificeerde professional. Als u zich niet in staat en comfortabel voelt om uw dakpannen te reinigen, dan kan het gebruik van een professional een aanzienlijk veiligere optie zijn.

Lees ook: