Omgekeerd dak

Een plat dak isoleren kan een tijdrovende en kostbare klus zijn. Gelukkig is er een oplossing; een omgekeerd dak. Wees gerust, het dak komt niet onder de woning te liggen! Wat is een omgekeerd dak? En wat zijn de voordelen van dakisolatie? Op deze pagina kun je alles lezen over een plat dak isoleren met de omgekeerd dak methode.

Liever maatwerk advies en offertes van dakwerkers bij jou in de buurt? Ga naar deze pagina en vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in dakisolatie.

Wat is een omgekeerd dak?

omgekeerd dak voorbeeld

Voor een plat dak isoleren bestaan er drie methoden:

 1. Warm dak
 2. Koud dak
 3. Omgekeerd dak

Een omgekeerd dak heeft meer overeenkomsten met een warm dak dan met een koud dak. Het enige verschil is de plek waar de isolatielaag wordt aangebracht. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie direct op de reeds aanwezige dakbedekking aangebracht, en niet onder de dakbedekking zoals dat bij een warm dak het geval is. De dakbedekking krijgt zo een nieuwe functie als waterdichte beschermlaag. De isolerende laag wordt afgewerkt met een zogenaamde ballastlaag, dat is een beschermende deklaag die doorgaans bestaat uit tegels, grind of hout. De ballastlaag zorgt ervoor dat de isolatielaag niet kan verschuiven, en zal tevens schade door UV-straling voorkomen. De isolerende laag moet een hoge mate van bestendigheid hebben tegen water, en moet daarnaast ook drukvast zijn om de thermische kwaliteiten te kunnen waarborgen. Voor isolatie via de omgekeerd dak methode is XPS (geëxtrudeerd polystyreen) bij uitstek de meest geschikte keuze.

Wanneer kiezen voor een omgekeerd dak?

Deze vorm van een plat dak isoleren kan erg praktisch zijn wanneer het dak aan renovatie toe is. Wanneer de bestaande dakbedekking nog in redelijke staat is hoeft deze niet eerst verwijderd te worden, wat bij een warm dak wel het geval is. Een groot voordeel van een omgekeerd dak is de harde ondergrond die te belopen is. Zo kan na een plat dak isoleren de constructie gebruikt worden als balkon, terras of als parkeerplek.

Prijs omgekeerd dak

De kosten voor een omgekeerd dak vallen normaal gesproken lager uit dan bij andere vormen van een plat dak isoleren omdat er geen nieuwe dakbedekking geplaatst hoeft te worden, en de oude dakbedekking hoeft ook niet verwijderd te worden. Uiteraard zijn er specifieke factoren die van invloed zijn op de totaalprijs zoals het dakoppervlak, de staat van het dak, de keuze voor isolatiemateriaal en de wijze van afwerken. Wanneer we standaard XPS isolatieplaten nemen die 3 centimeter dik zijn betaal je pakweg 12 euro voor een vierkante meter. Dikkere platen zijn uiteraard duurder maar bieden wel weer een hogere isolatiewaarde. Reken ongeveer 20 tot 25 euro voor isolatieplaten met een dikte van 10 centimeter. Je kunt zelf een plat dak isoleren, voor de beste resultaten kan het voordelig zijn om een professional in te schakelen. Reken dan op een richtprijs van 50 euro per vierkante meter.

Vergelijk zelf de prijzen van dakwerkers in de regio en gebruik onze handige offerte service. Gratis en zonder verplichtingen.

omgekeerd plat dak

Voordelen van een omgekeerd dak

 • Deze methode van een plat dak isoleren is snel uit te voeren met een minimum aan overlast.
 • De kosten voor een omgekeerd dak vallen normaal gesproken lager uit dan bij een warm dak.
 • De werkzaamheden zijn ook bij minder optimale weerscondities uit te voeren.
 • Er hoeft geen dampscherm geplaatst te worden omdat er al een waterdichte laag aanwezig is onder de dakisolatie.
 • In vergelijking met een koud dak is er veel minder risico op condensvorming.

Nadelen van een omgekeerd dak

 • Omdat er een extra ballastlaag wordt aangebracht komt er meer druk op de dakconstructie te staan. Deze constructie moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te dragen.
 • In vergelijking met een warm dak is het plaatsen van een omgekeerd dak wat lastiger bij de hoeken.
 • Er is een dikkere isolatielaag nodig dan bij een warm dak vereist is om dezelfde isolatiewaarde te behalen.
 • Het is beter wanneer het platte dak een lichte helling heeft zodat er geen problemen met vocht zullen ontstaan.
omgkeerd dak isolatie

Plat dak isoleren; vraag het aan de specialist

Met drie verschillende manieren om een plat dak te isoleren moet je over de juiste informatie en kennis beschikken. Neem daarom contact op met dakwerkers in de omgeving die ervaring hebben met meerdere methodes en in jouw situatie de beste oplossing kunnen bieden. Vraag direct meerdere offertes aan en leg ze naast elkaar om zo snel de juiste keuze te maken. Ga direct naar de offerte pagina en vul jouw gegevens in.