Schatting van de dakbelasting door middel van individuele soorten dakbedekking

Niet elke dakbedekking kan zonder problemen op elk dakgebinte worden gebruikt. Er moet rekening worden gehouden met het gewicht van de materialen die voor de dakbedekking worden gebruikt. Vaak blijkt dat sommige soorten dakbedekking helemaal niet mogelijk zijn.

Schatting van de dakbelasting door middel van individuele soorten dakbedekking

Belastbaarheid voor schuine daken

Het draagvermogen van een dak kan alleen in individuele gevallen exact worden bepaald. Dakspanten hebben echter meestal een draagvermogen van ongeveer 70 kg/m² voor gemiddelde eengezinswoningen.

Windbelasting en sneeuwbelasting

Dit omvat ook de zogenaamde windbelasting, waarmee rekening moet worden gehouden, en de sneeuwbelasting. Vooral in oudere gebouwen moet men er ook rekening mee houden dat de sneeuwbelasting anders wordt berekend met behulp van moderne methoden dan in het verleden, en meestal worden er hogere waarden geschat.

Als u de berekende windbelasting en sneeuwbelasting aftrekt van het totaal bepaalde draagvermogen van de dakspant, heeft u het gewicht dat de dakconstructie maximaal kan dragen.

Renovatie en PV-systemen

Een ander aandachtspunt is dat bij de meeste dakrenovaties een hogere belasting van het dak nauwelijks te vermijden is.

Als u ook wat ruimte wilt hebben om een aantal zonnecellen of zelfs een heel PV-systeem te installeren, moet u de dakbedekking zeer zorgvuldig berekenen. Grotere PV-systemen kunnen gemakkelijk tot een halve ton wegen.

PV-dakpannen, die nog steeds door sommige fabrikanten worden aangeboden, zijn iets lichter - maar duurder en iets minder efficiënt. Dit zijn kleidakpannen waarin PV-elementen al stevig zijn geïntegreerd.

Gewicht van de individuele dakpannen

Kleidakpannen

Bij kleidakpannen is het gewicht niet alleen afhankelijk van het betreffende model, maar ook van de legmethode. Klassieke dakpannen kunnen gemakkelijk tot 60 of 70 kg per m² wegen. Voor veel daken is dit al uiterst problematisch.

Iets lichter zijn eenvoudigere geëxtrudeerde of in elkaar grijpende tegels. De populaire Frankfurter Pfanne, bijvoorbeeld, brengt maximaal ongeveer 45 kg/m² op het dak mee als hij op de gebruikelijke manier wordt gelegd.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn nog zwaarder dan kleidakpannen. Zelfs bij een optimale, gewichtsbesparende plaatsing kunt u nauwelijks onder de 50 kg/m² komen. Dit is ook belangrijk als u bij een nieuwe dakbedekking wilt overstappen van klassieke kleidakpannen naar betonnen dakpannen.

Voor nieuwe dakbedekking op oudere daken is het altijd aan te raden om het dak statisch te laten controleren en opnieuw te laten berekenen. Dit zorgt ervoor dat het dak de geplande belastingen kan dragen. De dakdekker kan ook dergelijke berekeningen uitvoeren.

Vezelcement

Vezelcementplaten en dakspanen zijn daarentegen aanzienlijk lichter dan conventionele kleidakpannen of betonblokken. Gemiddeld wegen vezelcementplaten ongeveer 12 - 15 kg per vierkante meter. Dit betekent dat er, als dit wordt gepland, ook in nieuwe gebouwen aanzienlijk lichtere onderconstructies mogelijk zijn, wat op zijn beurt weer kosten kan besparen.

Metalen en kunststof dakpannen

Tinnen dakpannen zijn nog lichter. In de meeste gevallen is het gewicht slechts ongeveer 5 kg/m². Hetzelfde geldt voor kunststof dakpannen. Ook hier is het gewicht meestal niet veel hoger.

Bitumenleisteenbekleding

Zowel bij bitumen dakpannen als bij Preolit shingles mag men niet vergeten dat er onder een volledige bekisting moet worden gewerkt, wat het gewicht weer doet toenemen. Al met al is het echter nog steeds een zeer lichte dakbedekking en kunt u met de volledige bekisting een beetje besparen op de warmte-isolatie.

Groene daken

Bij een groendak moet men rekening houden met een zeer hoge dakbelasting. Op daken met een draagvermogen van minder dan 100 kg/m² is het meestal niet eens mogelijk om uitgebreid groen te creëren. Intensieve groendaken vereisen een veel hoger draagvermogen.