Dakhelling: normen en berekening van de dakhelling

Wat is de dakhelling berekening? Wat is de minimale dakhelling per daktype? Wat is de dakhelling per regio? Wat zijn de normen voor dakhellingen? Is het mogelijk om de dakhelling te veranderen? Is de dakhelling van invloed op de prijs van het dak? De standaard dakhelling is afhankelijk van het klimaat, de regio, maar ook van het soort materiaal dat voor het dak wordt gebruikt. Allotoiture.com legt alles uit wat u moet weten over de dakhelling. Van normen, tot berekening, tot de minimum dakhelling afhankelijk van het type dak.

dakhelling

Hellende daken: een belangrijk probleem

Inzicht in de elementen van een hellend dak

Het schuine dak is het meest voorkomende type dak dat voor woningen wordt gebruikt. Het schuine dak bestaat uit :

 • Een raamwerk: het houten geraamte van het dak
 • Een dakbedekking: de buitenste bedekking van het dak (vezelcement, aluminium, dakspanen, hout, koper, groendak of glas...)
 • Een isolatielaag: een thermische en geluidswal
 • Een dakonderlaag: verbetert de waterdichtheid en de levensduur van het dak
 • Openingen: ramen en ventilatieopeningen
 • Een systeem voor de afvoer van regenwater: dakgoten
 • Ventilatie: openingen tussen de verschillende dakelementen

Dakhelling: waarom is het belangrijk?

Als een dak gewoonlijk schuin afloopt, is dat niet toevallig of om esthetische redenen. De helling van het dak heeft verschillende functies:

 • Afvoer van regenwater
 • Beter bestand tegen wind
 • Verhoogt de sterkte van het dak

Minimum dakhelling per daktype

Helling van het stalen dak

Voor de installatie van een stalen dak wordt een helling van ten minste 8,5 graden (15%) aanbevolen. Daaronder moet u deskundig advies inwinnen of zich wenden tot de DTU. Afhankelijk van de kenmerken van het dak kan een stalen dakbedekkingssysteem namelijk al dan niet worden geïnstalleerd op een helling van minder dan 15%.

Dakhelling dakpannen

Het hangt allemaal af van het type dakpan. Voor een kanaaltegel wordt bijvoorbeeld een minimale helling van 13,5% aanbevolen, d.w.z. een lage helling.

Voor platte dakpannen moet de helling veel hoger zijn, ongeveer 31%, en kan zelfs geschikt zijn voor daken van meer dan 45%.

Dakhelling leisteen

Dakbedekking met leisteen is een populair dakbedekkingsmateriaal in vele delen, of het nu in het noorden, westen of oosten van het land is. Vaak is een minimumhelling van 26% vereist.

Zinken dakhelling

Typisch voor bepaalde daken zijn zinken daken geschikt voor zowel hoge als zeer lage hellingen. Zo kunnen doorlopend zink en getrapt zink op een helling van 5% worden geplaatst, terwijl voor overlappend zink met dubbele klangen een helling van ten minste 20% vereist is.

Rieten dakhelling

Rieten daken worden niet veel gebruikt. Het wordt vooral gebruikt in bepaalde regio's die de traditionele architectuur wensen te behouden. Riet wordt gelegd op een dak met een helling van ten minste 35%, of in sommige gevallen zelfs 45%.

Helling van een dakterras

Een dakterras is een dak met een helling van minder dan 5%. Gemiddeld is de helling van een dakterras zelfs tussen 1 en 2%. Een lichte helling is echter altijd noodzakelijk voor de afvoer van regenwater om te voorkomen dat het stagneert.

foto schuin dak

Berekening dakhelling

Elementen voor de berekening van de dakhelling

Als u de helling van uw dak niet kent, zijn er gratis online softwareprogramma's waarmee u de helling van een dak kunt berekenen. Het is belangrijk te weten dat dit voornamelijk afhangt van de grootte van het huis, de breedte van het dak, de hoogte van de puntgevel en het aantal hellingen.

Berekening van de dakhelling met een formule

Dakhelling in procenten

Om de helling van uw dak te bepalen, kunt u ook de volgende formule gebruiken:

P = 100*HPAN/LPAN

 • P: helling in %.
 • HPAN: hoogte van de dakhelling (van de basis tot de top van het dak)
 • LPAN: breedte van de dakhelling

Dakhelling in graden

De helling van een dak kan worden uitgedrukt in graden of in procenten. In graden is de formule om de helling van een dak te meten als volgt:

P = 180*ATAN(HPAN/LPAN)/ π

 • ATAN: boogtangensfunctie
 • π : Pi

Om het eenvoudiger te zeggen, dit is ongeveer gelijk aan : 1° = 1,75%. Met andere woorden, u hoeft de waarde in graden slechts met 1,75 te vermenigvuldigen om het equivalent in procenten te kennen, en omgekeerd hoeft u de waarde in procenten slechts door 1,75 te delen om het equivalent in graden te kennen.

Berekening van de dakhelling vanaf de zolder

Om de helling van een dak vanaf de zolder te meten hebt u een waterpas, een meetlint en een plank van 1 m nodig. Plaats de plank in het verlengde van een van de dakspanten en zorg ervoor dat hij perfect horizontaal ligt. Meet vervolgens de afstand tussen het andere uiteinde van de plank en het dakspant en u krijgt de procentuele waarde van de helling.

Berekening van de dakhelling van het dak

Om de helling van het dak te meten, verwijdert u enkele dakpannen om toegang tot een dakspant te krijgen. Gebruik dan dezelfde methode als voor de zolder, maar dan rechtstreeks vanaf het dak.

Dakhelling per regio

Afhankelijk van de wind, het klimaat en de regenval in de regio, zal de ene dakhelling de voorkeur krijgen boven de andere. U kunt het beste bij uw gemeente informeren naar de aanbevolen dakhelling.

Berekening van de dakhelling met een vakman

We hebben verschillende methoden gezien om de helling van een dak te meten. Deze technieken zijn echter vaak zeer approximatief. Daarom raden wij u aan een beroep te doen op een vakman om een nauwkeurige meting van uw dakhelling te laten uitvoeren. U kunt zich wenden tot een architect of een dakwerker. Door een nauwkeurige meting van de helling van uw dak, bent u er zeker van de juiste dakbedekking te kiezen.

Het kiezen van uw dakbedekking

Afhankelijk van de helling van het dak zijn niet alle dakbedekkingsmaterialen geschikt. Zoals we reeds gezien hebben, wordt elk materiaal aanbevolen voor een minimale helling. Raadpleeg in elk geval de fabrikant van het materiaal om te weten voor welke dakhelling het wordt aanbevolen.

Wijziging van de dakhelling

Creëren van nieuwe ruimte

Wanneer er niet genoeg ruimte is om de zolder echt in te richten, is een oplossing om de dakhelling te veranderen. Meer in het bijzonder is het de bedoeling de helling te verhogen om hoogte te winnen onder het dak en dus volume op de zolder.

Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de dakhelling te veranderen?

Om de helling van uw dak te veranderen, moet u natuurlijk wel wat werk verrichten. Gelukkig kunnen dit soort werkzaamheden worden uitgevoerd zonder dat men zich voor de duur van de werkzaamheden hoeft te verplaatsen. Men kan in het huis blijven wonen terwijl de toonhoogte wordt veranderd. Als de dakbedekking in goede staat is, kan zij bovendien eenvoudig worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht zodra de helling is gewijzigd. Reken 6 tot 8 weken voor het werk.

Prijzen voor het veranderen van de dakhelling

De helling van een dak veranderen is een vrij dure klus. De prijs is uiteraard afhankelijk van de oppervlakte van het dak en de tijd die aan de werkzaamheden wordt besteed, alsmede van de gebruikte materialen. Reken op een gemiddeld budget van tussen de €850 en €1200 per m2.