Gids voor stalen dakbedekking: Prijzen, kenmerken, modellen.

Stalen dakbedekking was lange tijd voorbehouden aan landbouwgebouwen en industriële loodsen, maar wordt door architecten steeds meer geprefereerd voor individuele of collectieve woningen. Dit type dakbedekking is niet alleen aantrekkelijk vanwege zijn eigentijdse uiterlijk, maar ook vanwege zijn prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de technische vooruitgang heeft stalen dakbedekking veel van zijn nadelen overwonnen.

De kenmerken van staalplaat

Na zo'n dertig jaar op de dakbedekkingsmarkt te zijn verschenen, heeft het enige tijd geduurd voordat de stalen dakplaat zich kon bevrijden van het negatieve imago van zijn oorspronkelijke vorm: golfplaten. Golfplaten worden nog steeds veel gebruikt voor garages, tuinhuisjes en landbouwgebouwen.

Geleidelijk aan zijn stalen terrasplanken een vast onderdeel geworden van lichte dakbedekking, eerst in de industrie en de landbouw, en vervolgens steeds meer in de woningbouw.

Wat is een stalen dak?

Het is een geheel van plaatstalen panelen die samengevoegd zijn om het dak van een gebouw te bedekken. De platen zijn gegolfd (de oudste vorm) of geribbeld in een U-vorm, vierkant of trapeziumvormig.

Er is ook een stalen plaat die tegels of leien imiteert en transparante platen van polyester of polycarbonaat die kunnen worden gebruikt om licht te brengen op daken van platen.

Deze panelen zijn 6 tot 9 m lang en tot 10 m breed. Zij kunnen dus gemakkelijk aan alle dakvormen worden aangepast en kunnen zelfs gebogen zijn.

Staalplaten worden hoofdzakelijk bepaald door 3 afmetingen: de breedte van het profiel, de hoogte van de rib en de breedte van de ribafstand (of golfafstand indien de plaat gegolfd is).

De verschillende staalsoorten, bescherming en afwerking

Staal is een ijzerlegering met een variërend gehalte aan koolstof en zink. Roestvrij staal, dat zeldzamer is bij dakbedekking, bevat ook chroom en heeft een laag koolstofgehalte (minder dan 1,2%). Hoe dikker het staal, hoe groter de mechanische sterkte, hoe groter het gewicht (en de prijs!). Diktes van 40/100 mm tot 125/100 mm zijn beschikbaar.

Een stalen dak kan alleen op een gebouw worden geplaatst als de helling tussen 5 en 15% bedraagt, om de nodige afvoer van regenwater te garanderen.

Om ze tegen verschillende soorten agressie te beschermen, krijgen de staalplaten verschillende behandelingslagen. Om ze tegen oxidatie (roest) te beschermen, worden ze eerst gegalvaniseerd: op het oppervlak wordt een minuscuul laagje zink aangebracht. Door deze galvanisatie krijgt het metaal een min of meer zichtbaar en regelmatig gespikkeld uiterlijk, blooming genoemd.

Andere lagen producten beschermen tegen weersinvloeden (zoutnevel, vochtigheid), chemische agressie, brand, UV en zonlicht, enz.

Tenslotte kan het voorlakken en vervolgens een verflaag de spoeling en de verschillende behandelingslagen maskeren.

De 6 modellen stalen troggen
ModelPrijs per m² exclusief montage (HT)Beschrijving, voor- en nadelenEnkelwandig staal10 tot 15 € Vlakke platen met geringe dikte die extra isolatie onder het dak nodig hebben.
Verschillende vormen, kleuren en texturen.
Geschikt voor tuinhuisjes, garages, carports. ..
Stalen felsnaad12 tot 17 €Gegalvaniseerde platen die met elkaar verbonden zijn door een voeg, onzichtbaar bevestigd op de drager.
Esthetische bepleistering, die zeer dicht aanleunt bij een traditioneel dak.
Dubbelwandig staal15 tot 20 €Dakplaat bestaande uit een buitenste staalplaat, isolatie en een binnenprofiel (dat de bestaande dakbedekking kan zijn in het geval van een renovatie).
Niet te verwarren met het sandwichpaneel.
Mogelijkheid om een anticondensvilt toe te voegen.
Stalen bak met dakpanimitatie10 tot 25 €Profiel dat het uitzicht van een pannendak nabootst en minder onderhoud vergt dan dit laatste.
Mooier esthetisch dan de klassieke stalen bak.
Zelfde nadelen als de eenvoudige schil (condensatie, isolatie...).
Sandwichpan van staal25 tot 60 €Twee platen staal met daartussen een laag min of meer dikke isolatie (polyurethaan of iets dergelijks).
Perfecte geluids- en warmte-isolatie.
Een helling van 5 tot maximaal 10% nodig.
Anti-condensatie staal30 tot 60 €Enkelwandige stalen plaat waarop het anti-condensatie vilt wordt aangebracht.
Nodig om een dampscherm onder het dak aan te brengen.

Vraag een gratis offerte aan voor uw dakwerken

Stalen dakbedekking installatie

Stalen metalen dakbedekking is een duurzaam dakbedekkingsmateriaal voor nieuwe dakinstallaties. Een stalen dak is bestand tegen scheuren, krimpen en erosie. Het is in staat om uw huis te beschermen tegen de elementen zoals sneeuw, hagel en bosbranden. In feite, in sommige staten, zal het installeren van een stalen dakbedekkingssysteem u een korting op uw verzekeringspremies opleveren, omdat het superieur is aan nieuwe asfaltdak installaties.

Gerelateerd: verschillende soorten dakbedekking

Terwijl de initiële materiaal- en installatie kosten van een metalen dak hoger zijn dan die van asfalt of ander standaard dakbedekkingsmateriaal, is de levensduur veel beter. Stalen metalen daken gaan twee tot drie keer langer mee dan een typisch niet-metalen dak. Metalen daken zijn vaak de extra kosten waard, omdat ze de verkoopwaarde van uw huis verhogen. In het hele land kunnen huiseigenaren die investeren in metalen daken een gemiddelde ROI van 85,9% krijgen.

  • Stalen metalen dakbedekking Verwachting: 15 - 30 jaar.
  • 85,9% Rendement op de investering voor de verkoopwaarde van de woning.
  • Energie-efficiënt.
  • Recycleerbaar.
  • Zeer duurzaam.

Kosten van stalen daken

De gemiddelde prijs voor een stalen metalen dak kost tussen de 14.000 en 25.000 euro, afhankelijk van de helling, de helling en de grootte van uw dak. U kunt verwachten om 6 tot 12 euro per vierkante meter te betalen of 600 tot 1200 euro per vierkante meter geïnstalleerd op een standaard formaat huis met één verdieping.

Reparatie van stalen daken

Op een gegeven moment zal langdurige blootstelling aan de elementen de beschermende afwerking van uw stalen dak aantasten en zult u opnieuw moeten coaten. Een eenvoudige hercoating met een polymeercoating (Kynar is het meest populair) zal uw dak weer in een nieuw jasje steken. U kunt ook herschilderen als u uw huis verbouwt of om uw veranderende smaak te kunnen aanpassen. Om te wassen kunt u gebruik maken van eenvoudige zeep en water. U kunt een slang of een hogedrukreiniger gebruiken, maar vermijd schurende middelen zoals staalborstels of staalwol die krassen op uw dak kunnen veroorzaken. Als u toch krassen op uw dak maakt, kunt u het bekraste gedeelte afnemen met minerale spiritus en kunt u de verf bijwerken met een verfborstel. De lange levensduur van uw metalen dak kan worden verbeterd met goed onderhoud. Het kan een goed idee zijn om te spreken met een lokale stalen dakbedekking reparatie aannemer om te zien wat uw opties zijn voor uw dak of het doen van een nieuwe metalen dakinstallatie.

stalen dak constructie

De voor- en nadelen van stalen dakbedekking

Stalen dakbedekking heeft het grote voordeel goedkoop te zijn: zelfs voor geïsoleerd staal, dat tot € 100/m² kan kosten, is het minder duur dan een leien dak (€ 120/m²). Staal is duurzamer en is zeer goed bestand tegen slijtage, schimmel en mos, en ook tegen weersinvloeden en vuur. Het is ook zeer gemakkelijk te onderhouden.

Het lage gewicht (5 kg/m²) maakt het tot een stabiele en lichte dakbedekking, die snel te plaatsen is: door de grote overspanning van de platen kan een dak met slechts enkele panelen worden bedekt. Stalen dakbedekking wordt daarom vaak gekozen voor een tuinhuisje, carport of garage. Tenslotte waarderen architecten de zuivere uitstraling, die zij graag combineren met houten gevelbekleding op huizen met een eigentijdse uitstraling.

Ook al is een stalen dak snel te installeren, toch vereist het een zekere technische kennis. De dakwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkende professionele dakdekker, vooral als het om een woonhuis gaat.

Het grootste nadeel van een stalen dak is dat het niet perfect isoleert. Ten eerste is de thermische weerstand laag en kan de luchtdichtheid van staal condensatieproblemen veroorzaken op staal met één huid.

De oplossing: kies voor anticondens staal, dubbelwandig staal of een sandwich staalplaat.

Geluidsisolatie is ook moeilijk te bereiken, omdat staal nog steeds een metaal is waarop zelfs het geringste geluid een resonantiekamer vindt.

De keuze van een geïsoleerde staalplaat kan het probleem van het externe lawaai verhelpen, maar om de weerkaatsing van interne geluiden te vermijden, zal men zich moeten wenden tot een akoestisch geperforeerd staal.

Ondanks de behandeling is een stalen dak gevoeliger voor vervuiling en oxidatie, dus moet het goed worden onderhouden. Tenslotte is stalen dakbedekking niet in alle gemeenten toegestaan, zodat het van belang is te informeren naar de geldende stedenbouwkundige voorschriften alvorens voor dit type dakbedekking te kiezen.

Stalen dakbedekking: Prijzen variëren naargelang het type dakbedekking

De gemiddelde prijs van een stalen dak varieert van 35 €/m² tot meer dan 100 €/m² (inclusief plaatsing en levering). Deze prijs varieert naar gelang van verschillende factoren:

  • Het gebied (het uurtarief in de regio Ile-de-France ligt 20 tot 40% hoger dan elders) ;
  • De aard van de uit te voeren dakwerkzaamheden (uitsluitend installatie, vervanging van een bestaand dak, reparaties, reiniging, enz;)
  • Het gekozen model, de afwerkingen en de dikte van de panelen;
  • Het type gebouw (de prijs zal hoger zijn voor een vrijstaand huis of flatgebouw met isolatie dan voor een niet-geïsoleerd landbouw- of industriegebouw), het aantal verdiepingen, de complexiteit van de te bedekken dakstructuur...

In alle gevallen is het raadzaam om voor uw dakwerken meerdere offertes te laten opmaken en de diensten te vergelijken. Het uurtarief voor een dakdekker bedraagt 9 tot 25 € excl. btw/m² voor plaatsing exclusief benodigdheden en 30 tot 60 €/m² voor plaatsing inclusief benodigdheden.

Ontvang gratis offertes voor uw dakwerken

Tip: waarom geen houten bekleding gebruiken op stalen dakbedekking?

Stalen daken worden vaak gecombineerd met houten bekleding van de wanden, maar hout kan ook als dakbedekking worden gebruikt. Dit was reeds het geval met dakspanen of tavaillons (houten tegels in elkaar gezet als visschubben), maar dit waren kleine delen.

Het is ook mogelijk te kiezen voor een echte houten gevelbekleding bestaande uit lange planken die op regelmatige afstand van elkaar op een stalen dakplaat zijn bevestigd.

De traditionele stalen dakbedekking zorgt voor de waterdichtheid van het geheel en dient tegelijkertijd als dragende constructie. Het esthetisch resultaat is zeer interessant, aangezien het huis zo de indruk kan wekken geheel van hout te zijn, van de vloer tot aan de nok.

Bent u uw huis aan het renoveren? U moet ook overwegen uw ramen te vervangen, een andere bron van energieverlies.