Aluminium dak: wat is de prijs per m2 voor een metalen dak?

Aluminium dak is een kosteneffectieve oplossing voor de dakbedekking van een bijgebouw: schuur, garage, tuin, enz. Het wordt zelden gebruikt voor dakbedekking van woningen en aluminium was bijna verdwenen uit de dakbedekking, totdat de groene bouwsector een nieuwe interesse kreeg.

Wat is de prijs per m2 van een aluminium dak? Hoeveel kost het om een aluminium dak te laten plaatsen door een vakman? Wat zijn de voor- en nadelen van een metalen dak, zoals een aluminium dak? Welk onderhoud is nodig voor een aluminium dak?

Wat is de prijs per m2 van een aluminium dak?

Voor de installatie van een aluminium dak moet u rekenen op ongeveer €40 per m2 (exclusief installatiekosten). Deze prijs is min of meer gemiddeld, d.w.z. u kunt meer betaalbare dakbedekking vinden, zoals shingle dakbedekking, stalen dakbedekking... Maar u kunt ook duurdere dakbedekking vinden, zoals rieten dakbedekking, pannendakbedekking, zinken dakbedekking...

Twijfelt u over uw keuze van dakbedekking? Het bkgdakwerken.be team heeft een prijsgids voor dakbedekking opgesteld om u een idee te geven van de prijzen per m2 voor elk type dak, zoals een plat dak of een groendak.

.
Aluminium dakbedekking prijs per m²
Gemiddelde prijs van een aluminium dak 40 €
Prijs van aluminium boeiboorden 14-25 €
Prijs van aluminium dakplaten 25-40 €
Prijs van geïsoleerde aluminium dakplaten 50-200 €
Aluminium dak

Aluminium dakbedekking: kenmerken

Onder de beschikbare dakbedekkingsmaterialen zijn metalen, en onder deze metalen kan aluminium worden gekozen. Aluminium dakbedekking kan de vorm aannemen van golfplaten of bekledingen. Dit type dakbedekking combineert de kenmerken van aluminium, die in de hoofdstukken voor- en nadelen worden toegelicht. Er zij op gewezen dat aluminium hoofdzakelijk wordt gebruikt als dakbedekking voor tuingebouwen met een klein dakoppervlak en waar isolatie niet belangrijk is. Aluminium dakbedekking wordt zelden gebruikt voor een huis, net als glazen dakbedekking, leien dakbedekking, vezelcement, koperen of houten dakbedekking.

Tegenwoordig worden aluminium daken behandeld tegen oxidatie om ze langer bestand te maken tegen externe omstandigheden en vooral tegen vochtigheid. Aluminium dakbedekking is bijzonder interessant in besneeuwde gebieden, omdat sneeuw er vanaf glijdt in plaats van zich op te hopen.

Plaatsen van een aluminium dak op een bestaand dak

Wilt u een aluminium dak op een bestaand dak plaatsen? Door de lichtheid van aluminium is het niet nodig het oude dak te verwijderen. De aluminium gevelbekleding kan rechtstreeks op het bestaande dak worden geplaatst, mits dit relatief glad is. Dit bespaart tijd en geld.

Interessante voordelen

Aluminium is een metaal dat bekend staat om zijn sterkte en lichtheid. Twee voordelige eigenschappen voor een dak. Aluminium is zo licht dat het gemakkelijker te installeren is en de dakstructuur niet hoeft te worden verstevigd. En zoals we zojuist hebben gezien, kan aluminium over bestaande dakbedekking worden geïnstalleerd op elke dakhelling.

De sterkte van aluminium betekent dat het niet wordt aangetast door wind of puin en niet zal kromtrekken. De levensduur kan meer dan 50 jaar bedragen. Aluminium dakbedekking is ook volledig waterdicht. Het is ook brandveilig omdat het niet brandbaar is.

In zijn natuurlijke staat oxideert aluminium zoals de meeste metalen, maar als dakbedekkingsmateriaal wordt het behandeld om oxidatie te voorkomen. Het is ook niet vatbaar voor vlekken of aantasting door mos en korstmossen. Aluminium vergt geen speciaal onderhoud en behoudt zijn uitzicht gedurende lange tijd.

De belangrijkste nadelen van aluminium dakbedekking

Het grootste nadeel van aluminium dakbedekking ligt in de isolerende eigenschappen. Aluminium is met name geen warmte- of geluidsisolator. Een aluminium dak biedt dus geen bescherming tegen warmteverlies in de winter of tegen een te hoge binnentemperatuur in de zomer. Het vereist dus de installatie van dikke isolatie, wat de totale prijs verhoogt. Wat lawaai betreft, onder een aluminium dak is het lawaai van regen en hagel sterk hoorbaar. Ook hier is extra geluidsisolatie nodig.

Deze kenmerken verklaren waarom aluminium dakbedekking zelden voor huizen wordt gebruikt, maar eerder voor tuinhuisjes. Ook moet worden opgemerkt dat aluminium dakbedekking niet van vervuiling houdt en in een grote stad de neiging heeft sneller achteruit te gaan.

Aluminium dak isolatie

Onderhoud

Een van de voordelen van aluminium is dat het weinig of geen onderhoud vergt. Dit is een van de redenen waarom aluminium in veel apparatuur wordt gebruikt. Aluminium dakbedekking wordt, eenmaal behandeld, niet aangetast door vocht. Bovendien rot het niet en wordt het niet aangetast door korstmossen en mos.

Installatieprocedure voor een aluminium dak

De bekleding wordt op de dakstructuur aangebracht met dakbedekkingsschroeven die het metalen paneel doorboren om het in het hout van de structuur vast te zetten. De kop van de schroef heeft een afdekking voor esthetiek en om infiltratie van water te voorkomen. De installatie van het eerste paneel is van cruciaal belang.

Zodra het eerste aluminium paneel is geplaatst, moeten de afmetingen worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alles recht is, en vervolgens moeten de andere panelen worden geplaatst en vastgezet, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de onderranden van het dak altijd recht zijn.

Nadat de aluminium dakbedekking met toebehoren is geplaatst, worden de randen afgedicht en gevoegd, en eventueel behandeld of gecoat.

De gegolfde aluminiumvorm zorgt voor ventilatie tussen de dakstructuur en de dakdelen om vocht- en schimmelvorming te voorkomen.

Door het lichte gewicht van aluminium is het niet nodig het oude dak te verwijderen. De bekleding kan rechtstreeks op het bestaande dak worden geplaatst, op voorwaarde dat het relatief gezond en glad is.

Deze methode bespaart op arbeidstijd en montagekosten, vooral als u een dak met aluminium renoveert.