Houten dak: Prijs per m2 en montagetarief, onderhoud & advies

Houten daken werden lange tijd gebruikt in bergachtige streken. Daarna raakten ze in onbruik toen de prijs van hout steeg en dakpannen goedkoper en gemakkelijker te onderhouden werden.

Wat is de prijs per m2 van een houten dak? Hoeveel kost het om een houten dakbedekking te plaatsen? Wat voor onderhoud is er nodig? Wat is de prijs van een houten terrasdak? Wat is het gemiddelde budget voor dit soort houtdakwerk? Massief of composiet hout?

voorbeeld van een huis met een houten dak

Houten dakbedekking: dakpannen en shingles

Houten dakbedekking: een hernieuwde belangstelling

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking op de markt: zink, dakpannen, glas, leien, dakspanen, aluminium, koper, vezelcement, staal of zelfs riet. De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor houten dakbedekking, gecombineerd met een hernieuwde belangstelling voor houten huizen. Houten dakbedekking bestaat uit dakpannen of houten shingles. Het houten dak, dat typisch is voor Scandinavische huisjes en huizen, is populair om zijn natuurlijkheid en tijdloze charme.

Soorten hout die voor houten daken worden gebruikt

Er zijn twee soorten hout die voor houten daken worden gebruikt: massief hout en composiethout.

 • Een massief houten dak is gemaakt van één enkele houtsoort uit de vele mogelijke keuzes: eik, douglasspar, rode ceder, laricio den, spar, beuk, lariks, kastanje, acacia. Een natuurlijker en eleganter oplossing, maar duurder.
 • Een houtcomposietdak bestaat uit dakpannen of shingles die zijn gemaakt van houtvezels en kunststofharsen. Een goedkopere keuze, maar minder esthetisch.

Voordelen van een houten dak

Een houten dak heeft verschillende voordelen:

installatie van houten daken
 • Ecologisch: een natuurlijk materiaal uit bossen die een regeneratieproces respecteren, hout is een hernieuwbaar en recycleerbaar materiaal dat geen industriële behandeling ondergaat.
 • Esthetiek: de elegantie en charme van hout.
 • Bestendig: stevig tegen slecht weer, klimatologische gebeurtenissen, temperatuurschommelingen, rotbestendig, een houten dak kan meer dan 100 jaar meegaan.
 • Isolerend: hout is een goede warmte-isolator.
 • Licht: het houten dak blijft vrij licht en is perfect geschikt voor een klassieke dakstructuur.

De nadelen van een houten dak

Het houten dak heeft ook enkele nadelen:

 • De prijs: zeer variabel, de prijs kan oplopen wanneer de shingles of dakpannen op maat worden gemaakt.
 • Kleur: hout heeft de neiging om na verloop van tijd zijn glans te verliezen, vooral door UV-stralen.
 • Dakhelling: voor een houten dak is een minimale helling van 35° vereist.
 • Installatie: dit vereist een zekere mate van knowhow, waardoor het aantal dakdekkers met de vereiste vaardigheden beperkt is.
 • Onderhoud: om de aantasting te beperken en de natuurlijke kleur langer te behouden, moet het houten dak regelmatig worden onderhouden.

Houten dak prijs per m2

De prijs van een houten dak hangt af van verschillende criteria:

 • De oppervlakte van het dak
 • De houtsoort: massief of composiet
 • De gekozen houtsoort in het geval van massief hout
 • Standaard dakpannen of shingles, of dakpannen of shingles op maat
 • Regio
 • Helling en vorm van het dak
 • Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de installatie

Afhankelijk van al deze criteria kan een houten dak tussen 10€ en meer dan 50€ per m2 kosten, exclusief de installatiekosten. Met onze prijsgids voor dakbedekking kunt u uw houten dakbedekking project vergelijken met andere projecten, zoals een dakterras of een groendak.

.
Type werk Prijs van houten dakbedekking per m²
Prijs van hout voor dakbedekking (afhankelijk van soort) 15-100 €
Prijs van houten dakpannen 30 €
Prijs van op maat gemaakte houten dakshingles 50 €
Prijs van dakbedekking uit composiethout per m2 10-20 €
Prijs van een houten dakrandplank (4m. ) 25 €

Tarieven voor installatie door een vakman

De plaatsing van een houten dak vereist specifieke kennis die de tussenkomst van een gespecialiseerde vakman vereist. Afhankelijk van de vakman kan de prijs van de installatie variëren van 50€ tot 100€ per m2. Dit grote prijsverschil toont aan dat het belangrijk is de verschillende vakmensen die in het gebied werkzaam zijn, te vergelijken om de beste prijs te vinden.

Installatie

De plaatsing verschilt naargelang het gaat om houten dakpannen of houten shingles. Voor dakpannen is de installatie vergelijkbaar met die van een leien dak, met 4 ankerpunten per dakpan. Er moeten gegalvaniseerde spijkers worden gebruikt. Beginnend onderaan bedekt elke rij een deel van de vorige rij, en zo verder tot de top van het dak. Bij shingles gaat de installatie iets sneller. Net als bij dakpannen overlapt de bovenste rij een deel (tweederde) van de onderste rij.

Onderhoud

Om het natuurlijke uiterlijk en de kleur van het houten dak te behouden, is het raadzaam het regelmatig te onderhouden, d.w.z. ten minste eenmaal per jaar. Hoe zonniger de streek, hoe sneller het hout lichter wordt als gevolg van UV-straling.

houten daken

Thuis shingles maken

Hout is een zeer hanteerbaar en gemakkelijk aanpasbaar materiaal. Daardoor is het relatief eenvoudig om uw eigen shingles te maken. Om dit te doen, moet u knoestvrij hout verkrijgen. Het hout wordt dan gezaagd met een kettingzaag of een zaag. Voor de afwerking zijn een schuurmachine, een beitel en een hamer handig.