Glazen dak: prijzen en advies voor dakbedekking en dakpannen

Hoeveel kost een glazen dak? Hoeveel kost een glazen dak? Wat zijn de soorten beglazing voor een glazen dak? Wat zijn de voordelen en risico's van een glazen dak? Wat is een glazen dak? Welk type glas moet ik kiezen voor mijn serre?

Glazen dak

Wat is een glazen dak?

Er is een ruime keuze aan dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen, staal, leisteen, vezelcement, koper en zelfs riet. Glazen dakbedekking is echter niet echt bedoeld om het hele dak van een huis te bedekken. Glazen dakbedekking wordt vooral gebruikt op strategische plaatsen om een lichtkoepel te creëren of boven een veranda of serre. Een glazen dak bestaat uit verschillende glazen panelen, gewoonlijk omlijst door metaal.

Voor- en nadelen van een glazen dak

Voordelen van een glazen dak

Het glazen dak wordt niet als hoofdbekleding gebruikt, maar het heeft bepaalde voordelen die het tot een ideale keuze maken voor bepaalde delen van het huis:

 • Helderheid: dankzij het glazen dak geniet(en) de ruimte(n) eronder van een uitzonderlijk natuurlijk licht, waardoor een echte lichtput in huis ontstaat.
 • Elegantie: glas is een esthetisch en elegant materiaal dat een vleugje modernisme en kwaliteit aan een huis toevoegt.
 • Sterkte: Een glazen dak is zeer sterk en duurzaam en wordt niet aangetast door het weer, vervuiling, mos of korstmos.
 • Gemakkelijk te installeren: de installatie van een glazen dak is relatief eenvoudig en snel, ongeacht de dakhelling.
 • Isolatie: als u opteert voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing, bieden glazen daken een zeer goede thermische isolatie in de winter, maar ook een goede akoestische isolatie.

Nadelen van een glazen dak

Hoewel het glazen dak voordelen heeft, heeft het ook nadelen die het vermelden waard zijn:

 • Isolatie: paradoxaal genoeg is, hoewel de isolatie als een van de voordelen van het glazen dak wordt genoemd, deze bewering waar op voorwaarde dat men kiest voor dubbele of driedubbele beglazing van goede kwaliteit (want voor een glasdak van topkwaliteit is de thermische en akoestische isolatie juist zeer slecht).
 • Warmte-isolatie in de zomer: in de zomer, wanneer de zon op het glazen dak schijnt, ontstaat er een broeikaseffect, waardoor de temperatuur in de kamer stijgt, en hoewel er oplossingen zijn om dit effect aanzienlijk te verminderen, verhogen deze de kosten van de raming.
 • Prijs: een glazen dak is vrij duur in vergelijking met een meer traditionele dakbedekking.
 • Gewicht: een glazen dak is zwaar en het is belangrijk om een sterk metalen frame te gebruiken.
gekleurd glazen dak

Isolatie van glazen daken: soorten beglazing

Welk glas kiezen voor een optimale isolatie?

Zoals hierboven vermeld, is glas geen natuurlijke isolator. Afhankelijk van de dikte van het glas en het aantal lagen kan de isolatie echter aanzienlijk worden verbeterd. Enkele beglazing is betaalbaarder, maar de isolerende kwaliteiten ervan zijn echt onvoldoende. Het is beter om te kiezen voor dubbele beglazing, en nog beter voor driedubbele beglazing.

Enkele beglazing

Het dak met enkele beglazing is logischerwijs voordeliger in termen van prijs. Als de ruimte boven het glazen dak niet hoeft te worden geïsoleerd, volstaat een dak met enkele beglazing.

Dubbele beglazing

Het glazen dak met dubbele beglazing is hetzelfde procédé als dat van ramen met dubbele beglazing: twee lagen glas gescheiden door een luchtlaag. Hoe dikker de lagen, hoe beter de isolatie van het dak. Driedubbele beglazing maakt gebruik van hetzelfde procédé, maar dan met drie lagen glas en twee lagen lucht die elkaar afwisselen. De thermische en akoestische isolatie is nog doeltreffender.

Zelfreinigend glazen dak

Glas dat zichzelf schoonmaakt? Zelfreinigend glas is geen fictie, het bestaat echt. Dit soort glas bevat aan de buitenkant een dunne laag van een minerale stof met hydrofiele en fotokatalytische eigenschappen.

De hydrofiele functie zorgt ervoor dat regenwater dat in contact komt met het glas, neerslaat in de vorm van een film en niet in de vorm van druppels zoals bij gewoon glas. Dit vermindert druipsporen en zorgt ervoor dat het glas op natuurlijke wijze wordt gewassen terwijl de film erover glijdt. De fotokatalytische functie houdt in dat de zonnestralen op natuurlijke wijze de verschillende organische materialen afbreken die op het glas zijn afgezet.

Zelfreinigend glas is ideaal voor een glazen dak omdat het de onderhoudsfrequentie sterk vermindert, wat zeer praktisch is voor moeilijk bereikbare glaspanelen.

Dit proces heeft echter enkele beperkingen. Fotokatalyse tast alleen organisch materiaal aan en geen mineraal materiaal. Ook moeten de glaspanelen aan de zon worden blootgesteld. Voor dit type beglazing moet u in een gebied wonen waar het vrij vaak regent, anders moet u het glas zelf besproeien, wat niet ideaal is...

Verduisterend glazen dak

Dubbele of driedubbele beglazing isoleert zeer goed tegen warmteverlies in de winter. In de zomer verhinderen zij echter niet dat de warmte doordringt via het broeikaseffect. Om dit te verhelpen, is een laag verduisteringsglas erg praktisch. Anders kan altijd een mechanisch systeem worden geïnstalleerd: rolluiken, jaloezieën, rolluiken, enz.

Glazen daken: prijzen en advies

Prijscriteria voor een glazen dak

De prijs van een glazen dak hangt voornamelijk af van de volgende elementen

 • Het type beglazing: enkel, dubbel of driedubbel.
 • De dikte van het glas: hoe dikker het glas, hoe duurder het dak, maar hoe sterker en beter isolerend het is.
 • De oppervlakte van het glazen dak: hoe groter de oppervlakte, hoe duurder het is.
 • Het soort glas: gewapend, gelaagd, gehard, enz.
 • Arbeid: de prijs varieert naargelang de vakman die het glazen dak zal plaatsen.

Prijzen glazen dak

Vrij duur, de prijs van een glazen dak varieert over het algemeen tussen 70€ en 120€ per m2, exclusief installatie. Deze prijs is afhankelijk van de hierboven vermelde criteria, met uitzondering van de arbeidskosten, die de prijs van de installatie bepalen.

Als glasdakbedekking niet in uw budget past, aarzel dan niet om onze prijsgids voor dakbedekking te raadplegen om de prijs van het werk te vergelijken tussen de verschillende materialen, zoals zinken dakbedekking, groendakbedekking, shingle dakbedekking of zelfs aluminium of houten dakbedekking.

U kunt ook overwegen een terrasoverkapping te bouwen of aan te brengen, wat steeds populairder wordt.

Installatie van een glazen dak

Glas is een relatief zwaar materiaal. Om het gewicht van een glazen dak te dragen is het dus belangrijk te beginnen met de installatie van een stevig raamwerk. Deze moet van metaal zijn, omdat dit het meest geschikte materiaal is om zo'n zwaar gewicht te dragen en toch relatief onopvallend te blijven. Voor de installatie van een glazen dak is een vakman ten zeerste aan te bevelen, gezien de deskundigheid die voor dergelijke werkzaamheden vereist is.

Er moet ook rekening worden gehouden met de plaats en de oriëntatie van het glazen dak. Een noordelijke oriëntatie heeft geen zin. Het is het beste te kiezen voor een oriëntatie op het zuiden voor optimaal licht en warmte gedurende het grootste deel van de dag. Maar in de zomer, als het glas niet verduisterd is, kan het erg warm worden in de kamer of kamers eronder. Een dak op het oosten zorgt voor ochtendlicht, terwijl een dak op het westen voor avondlicht zorgt.

dakbedekking glazen huis

Kiest u voor een dak van glas of polycarbonaat?

Er is een betaalbaarder alternatief voor een glazen dak: polycarbonaat. Het dak van doorzichtig polycarbonaat is minder elegant en minder esthetisch en heeft bovendien de neiging om na verloop van tijd te vergelen. Toch is het geschikt voor een serre op het noorden, omdat het een betere isolatie biedt dan enkel glas.

Dakramen

Wat is een dakraam?

Een dakbeglazing bestaat uit glaspanelen die worden omlijst door een metalen frame dat niet alleen dient ter ondersteuning van het glas, maar ook een esthetische rol vervult. Inderdaad, de combinatie van glas en metaal biedt een moderne en elegante stijl. Het doel van een dakraam is esthetisch en dakpanijkertijd een natuurlijke lichtbron te bieden. De stijl is rechtstreeks geïnspireerd op de kunstenaarsateliers in Parijs en andere steden.

De voordelen van het dakvenster

De belangrijkste voordelen van het dakvenster zijn de esthetiek en de lichtinval. Een dakraam geeft veel charme aan een huis of een flat.

Prijs per m2 van een dakraam

Afhankelijk van de dikte van het metalen frame en of het van staal of aluminium is gemaakt, varieert de prijs van een dakvenster van enkele honderden euro's per m2 tot meer dan 1000 euro per m2.

Glazen dakpannen: een materiaal van de toekomst

Wat is een glazen dakpan?

Glaspan is een dakbedekkingsmateriaal in de vorm van een kleine glazen rechthoek of een kleidakpanachtige dakpan, maar dan van glas. Het verschilt van de grote glaspanelen die gewoonlijk op glazen daken worden aangetroffen. Deze dakpannen creëren een verlichte zone op het dak en zijn zeer praktisch voor afgeronde daken.

Tegenwoordig zijn er anti-UV en anti-magnificatie dakpannen om het ongemak dat dit soort dakbedekking vroeger veroorzaakte te verminderen. Er zijn zelfs fotovoltaïsche glazen dakpannen die de energie van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit.

Glazen dakpannen: voor- en nadelen

Wat de voordelen betreft, kunnen glazen dakpannen worden geplaatst op daken met complexere vormen, vooral op afgeronde daken. Het is ook een coating die niet wordt aangetast door mos, korstmossen en UV-licht. Glazen dakpannen zijn ook zeer goed bestand tegen weersomstandigheden. Een ander voordeel is de esthetiek en het feit dat het zeer goed samengaat met kleidakpannen. Het is gemakkelijk te installeren, vooral wanneer de glazen dakpan de vorm heeft van een kleidakpan. In dit geval is de installatie vergelijkbaar met de laatste. Zoals eerder gezegd, zijn de meeste glazen dakpannen tegenwoordig ontworpen om UV-stralen te filteren.

Er is echter een sterk raamwerk nodig om het gewicht van de glazen dakpannen te dragen en soms is een metalen frame nodig. Ook moet worden opgemerkt dat glazen dakpannen vrij duur zijn en in de zomer een broeikaseffect (temperatuurstijging) kunnen veroorzaken.

Prijs van glazen dakpannen

De prijs van een glazen dakpan varieert van € 10 tot € 30 per dakpan, afhankelijk van de vorm, grootte, dikte en afwerking. Merk op dat voor een fotovoltaïsche glazen dakpan de prijs veel hoger ligt, aangezien deze enkele honderden euro's kan kosten.

Het leggen van een glazen dakpan

De installatie is afhankelijk van het soort dakpan. Voor een glaspan in de vorm van een kleidakpan gebeurt de plaatsing op dezelfde manier als voor kleidakpannen: rechtstreeks op de panlatten van het dak. Deze installatie is betrekkelijk eenvoudig en snel. Er moet echter worden gecontroleerd of de structuur het gewicht van de glazen dakpannen kan dragen.

Een andere optie is het gebruik van een glazen dak met een metalen frame wanneer platte, rechthoekige dakpannen worden gebruikt. In dit geval is de installatie ingewikkelder en vereist echte know-how.