Koper voorkomt mos op het dak

Mos hoopt zich op de meeste daken op in de loop van de tijd. Later verstopt het mos de goot en de regenpijp als deze uiteindelijk loskomt. Op veel daken is de schoorsteen of dakkapel met koper omrand. Daar zijn brede stroken dakoppervlak te zien die volledig vrij zijn van mos en korstmossen. Dit proces kan kunstmatig worden gecreëerd, hier is hoe.

koper dak mos
Een koperen band op het dak voorkomt mosaantasting

Ioniseren en doden

Het klinkt misschien brutaal, maar met koper kun je doden. Elke regenbui wordt geïoniseerd door het koper en werkt dus als een gif voor mos en korstmossen. De koperionen doden niet alleen het mos voor een korte periode, ze zorgen ook voor een blijvend effect. Bij elke volgende regenbui stromen er weer ionen over het dakoppervlak.

  • Lees ook - dakramen in standaardafmetingen
  • Lees ook - Schilderen van de dakoverstek - welke kleur is het beste?
  • Lees ook - Dakconstructie in detail

Bevestigen van koperen banden

Een koperen strook wordt direct onder de nokjes aangebracht. Dit is meestal licht gestructureerd om het oppervlak van het koper te vergroten. U kunt in de winkel vanaf ongeveer 60 euro voor vijf meter zelfklevend kopertape kopen.

Tenminste de bovenste strook direct onder de ribbeltegels moet worden gereinigd voordat de koperen stroken worden aangebracht. De nokkenschotten worden zeer licht opgetild om de bovenrand van de koperen plakstrips eronder te duwen. Dit voorkomt dat er regenwater onder de kleefband loopt en dat de kleeflaag wordt afgebladderd.

  • Koperionen doden mossen en korstmossen
  • Koper eet goten van zink
  • Zink benedenleidingen zijn beschadigd

Nadelen van koperen strips

Veel goten zijn nu gemaakt van plastic, maar er zijn nog steeds veel zinken goten op de huizen. Deze verdragen de ionen van koper net zo slecht als mos. Na verloop van tijd wordt het zink letterlijk opgegeten. Gaten in de goot zou het resultaat zijn. Bij alle maatregelen tegen putcorrosie mag u de downpipe niet vergeten, maar de pijp zou ook vervangen moeten worden.

Zinkgoot vervangen door kunststof of kopergoot

Het zinkkanaal voorzien van een beschermende laklaag

TIPS & TRICKS

Laat het werk doen door een dakdekker. Daken, vooral als er mos groeit, zijn extreem glad en gevaarlijk voor doe-het-zelvers. Je zou ook een lek kunnen veroorzaken als je de nokkenschijven beweegt om de koperen tape eronder te duwen.