Doe je eigen dakreiniging - dit is de beste manier om verder te gaan

Als u uw dak zelf wilt schoonmaken, heeft u meestal niet veel nodig - een hogedrukreiniger is meestal voldoende. U kunt hier echter zien waar u op moet letten bij het zelf schoonmaken en hoe u het beste te werk kunt gaan.

zelf dak schoonmaken
Zelf reinigen van een dak

Sommige daken mogen niet onder hoge druk worden gereinigd.

Het gebruik van hogedrukreinigers is bij wet verboden voor alle daken met asbesthoudende coatings. Als dit het geval is, kan het zijn dat u uw dak moet schoonmaken met een emmer en een borstel.

Let op de veiligheid

In geen geval mag u zelf op het dak gaan staan als u geen hoogtevrees heeft of niet absoluut zeker bent van uw voeten. Zelfs als je het eerste ding over zekeringen niet weet, moet je blijven liggen en het werk aan professionals overlaten.

Stellingen moeten ook worden beveiligd in overeenstemming met de geldende regelgeving.

Wat het reinigen van daken wel en niet doet

  • de reiniging heeft geen invloed op de regendichtheid of de functie van het dak
  • reiniging kan geen UV-schade aan dakpannen herstellen (verbleken), zelfs niet met speciale reinigingsmiddelen
  • reiniging alleen biedt geen effectieve bescherming tegen milieu-invloeden en vervuiling

Zelf het dak schoonmaken - stap voor stap

Lijst van materialen

  • Wateraansluiting

Gereedschap

  • Hogedrukreiniger, bij voorkeur warmwatertoestel
  • ev. emmer en grove borstel
  • stellingen
  • Back-up materiaal

1. de steiger oprichten en de veiligheidsvoorzieningen aanbrengen

Om op het dak te kunnen werken, heb je een klimhulp nodig, die voldoende stabiel moet zijn. Zet alleen professionele stellingen op en beveilig deze zeer zorgvuldig volgens de geldende voorschriften.

Uw zelfremmende voorziening voor het werken op het dak moet ook voldoen aan alle geldende voorschriften en professioneel worden bevestigd. Het risico om te vallen is zeer groot, vooral op natte daken.

2. het dak voorreinigen

Verwijder eerst voorzichtig alle grove vuildeeltjes met de hogedrukreiniger. Een gewone borstel is vaak de meest effectieve optie voor mossige gebieden.

3. hoofdreiniging

Verwijder al het opgeloste vuil van het dak met de hogedrukreiniger van boven naar beneden en zorg ervoor dat er geen vuil op het dak achterblijft.

TIPS&TRICKS

Informeer u over de geldende veiligheidsvoorschriften voor dakwerkzaamheden en de juiste bevestiging van de veiligheidsinrichting en draag vooral antislip-schoeisel.