Het dak reinigen en afdichten - hoe u het zelf het beste kunt doen

Een professionele dakafdichting is niet bepaald goedkoop - je kunt het eigenlijk zelf doen met een beetje handigheid en een hoofd voor hoogtes. Hoe het werkt en waar je op moet letten is hier te lezen.

dak reinigen en afdichten.
Hoe een dak te reinigen en af te dichten

Afdichten : wat het doet

Ook al hebben dakpannen een zeer lange levensduur en is hun ondoordringbaarheid meestal meer dan een kwart eeuw gegarandeerd: na verloop van tijd wordt hun oppervlak poreus en kunnen vuil en korstmossen eraan blijven kleven.

Met een kit kunt u dan deze poreuze oppervlakken weer effectief sluiten, zodat er geen vuil, zand of zelfs mos en korstmossen kunnen hechten en het dak een onaantrekkelijke, "oude" patina krijgt.

Nano-coatings zijn nog effectiever dan conventionele afdichtingsmiddelen - door het lotusblad effect kan er vrijwel geen vuil zich vestigen en wordt het dak bij elke regenbui volledig gereinigd. Dergelijke coatings zijn echter meestal vrij duur.

Afdichten : wat het wel en niet kan doen

  • Voorafgaand aan het afdichten moet het dak grondig worden gereinigd - zodat het weer in nieuwe pracht en praal glanst.
  • Minder vuil, mos en zand worden afgezet door het afdichten van de poreuze oppervlakken
  • Een afdichtingsmiddel heeft echter geen invloed op de feitelijke dakdichtheid: elke dakdekker zal dit graag bevestigen.

Dakafdichting zo werkt het stap voor stap

Lijst van materialen

  • Wateraansluiting
  • Afdichtingslak (er zijn speciale producten voor dakafdichting)
  • ...als alternatief is bij deze gelegenheid ook een andere kleurcoating mogelijk.

Gereedschap

  • Hogedrukreiniger
  • Steigers
  • persoonlijke veiligheidsuitrusting
  • Verfroller

1. het veiligstellen van

Voor dakwerk moet je altijd fit, zeker weten en vrij van duizeligheid zijn. Bovendien moet u goed op de hoogte zijn van de gemeenschappelijke veiligheidssystemen en een perfecte beheersing hebben van de zelfblokkering.

2. het schoonmaken van het dak

Reinig het dak grondig met een hogedrukreiniger, bij voorkeur met warm water. U kunt ook dergelijke hogedrukapparatuur huren. Verwijder ook mos en korstmossen van het dak.

3. afdichting

Wanneer de dakpannen goed gedroogd zijn, kunt u de afdichtingsvernis aanbrengen met de vernisrol. De meeste producten hebben twee lagen nodig, waartussen de afdichtingslak kort moet drogen.

TIPS&TRICKS

Het is het beste om dit werk te doen in het warme seizoen, op verschillende opeenvolgende warme en zonnige dagen.