Dakmosverwijdering - u heeft deze mogelijkheden

Mos op het dak ziet er uiterst onaantrekkelijk uit en volgens sommige deskundigen kan het opgeslagen vocht ook schade aan het dak veroorzaken. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn om mos op je dak kwijt te raken.

dakmosverwijdering
De professionele manier om een dak te ontmossen

Mosaantasting - waar het vandaan komt

Mossen - en ook sommige korstmossensoorten - zijn extreem winterhard en hebben een verbazingwekkend groot aanpassingsvermogen. Ze gedijen zelfs onder de meest ongunstige omstandigheden en hebben nauwelijks ruimte nodig om zich vast te houden.

Daarom wordt mosaantasting vaak op daken aangetroffen, vooral aan de noordzijde van het dak. Door de resistentie van deze plantensoorten is het ook uiterst moeilijk te controleren.

Voorwaarde voor mosaantasting is echter dat er op zijn minst kleine oneffenheden of open poriën op de verouderde dakpannen aanwezig zijn. Mos kan zich niet hechten aan volledig gladde oppervlakken.

Een passende coating of hercoating van dakpannen of een achteraf aangebrachte nano-coating zijn daarom een zeer effectief middel om mosaantasting voor een langere periode te voorkomen - hoewel ze meestal ook met hoge kosten gepaard gaan.

Mos of korstmossen die al op het dak zitten, kunnen worden verwijderd met de onderstaande middelen.

Mosverwijdering - wat je kunt doen

  • mechanisch: dit gaat van een grove borstel tot een hogedrukreiniger en speciale apparatuur met roterende borstels
  • met chemische middelen
  • met huismiddeltjes die vaak verrassend goed werken

Al deze mogelijkheden vereisen dat er direct op het dak wordt gewerkt. Als ze professioneel worden uitgevoerd, kunt u dus hoge kosten verwachten.

In de overgrote meerderheid van de gevallen is mechanische verwijdering voldoende effectief - de borstel is vrij goed in het verwijderen van mos van het dak, in meer hardnekkige gevallen moet je of meer schrobben of gebruik maken van krachtigere borstelapparatuur.

In sommige gevallen duurt het vaak vrij lang voordat chemische middelen daadwerkelijk werken, maar de meeste werken vrij betrouwbaar. Huishoudelijke middelen, vooral azijn, doden ook mossen, vaak in een veel kortere tijd dan de chemische producten. Bovendien is azijn ook goedkoper.

TIPS&TRICKS

Naar de mening van de Duitse Vereniging voor Dakbedekking verlengen noch de reiniging van daken noch de verwijdering van mos de levensduur van het dak, het zijn slechts optische verfraaiingen.