Wanneer is een dakreiniging nuttig?

Een dakreiniging is van tijd tot tijd nuttig, zowel om visuele als om functionele redenen. Hoe u kunt zien of het juiste moment is aangebroken en welke procedures mogelijk zijn, wordt in dit artikel uitgelegd.

dakreiniging zinvol
Wanneer is het tijd om het dak te reinigen?

Opmerkingen over het juiste moment

De eerste opvallende indicator om te bepalen of dakreiniging aan te raden is, is de aanwezigheid van mos of korstmossen. Na de visuele inspectie dient u te controleren of er over meerdere tegels of pannetjes vegetatie aanwezig is.

Afhankelijk van de positie van het dak kan de groei sneller of langzamer verlopen. In de regel wordt ervan uitgegaan dat een verstandige dakreiniging om de vijf tot zeven jaar wordt uitgevoerd. Deze periode wordt verkort voor daken die naar het noorden gericht zijn of in de buurt van hoge bomen.

Passend interval

De vervuiling door vegetatie kan oppervlakkig zijn en geen mechanisch effect hebben op het dak. Dit kan worden bepaald door de aangetaste gebieden licht te vegen met een bezem. Als het mos of korstmossen eraf vallen zonder resten achter te laten, kunt u nog steeds wachten met het schoonmaken van het dak.

Elke dakreiniging moet goed doordacht en verstandig zijn en niet principieel worden uitgevoerd. Het schoonmaken is ook altijd een belasting voor het dak en er is altijd een risico op schade. Daarom moet u zoveel mogelijk de tijdsintervallen kiezen.

Automatische dakreiniging

Naast de mechanische dakreiniging met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger zijn er nuttige zelfreinigende dakreinigingsmethoden. Op ammoniumzouten of bio-reinigers gespoten ontwikkelen een reinigende werking tijdens de volgende regenbuien.

Permanente zelfwerkende dakreiniging wordt bereikt met koperen elementen op de nok van het dak. Als het regent, ontstaan er koperionen door de reactie met zuurstof. Ze spoelen over het dak en lossen mossen, schimmels en korstmossen op.

TIPS&TRICKS

De dakfabrikanten hebben speciale koperdraden ontwikkeld die niet erg zichtbaar zijn en de permanente zelfreiniging van het dak ondersteunen. Afhankelijk van het dak kan dit effect mechanische dakreiniging overbodig maken.