Dakisolatie XPS

XPS is de algemene benaming voor geëxtrudeerd polystyreen, een isolatiemateriaal op synthetische basis dat wordt gemaakt door drijfgas met een sproeikop te plastificeren. Later worden er extra stoffen toegevoegd om de juiste eigenschappen te creëren. Hoewel XPS grotendeels overeenkomt met EPS, heeft XPS een gesloten celstructuur. Wat zijn de voordelen en nadelen van XPS als isolatiemateriaal voor daken?

dakisolatie xps

Voordelen van XPS voor isolatie

  • De Lambda waarde van geëxtrudeerd polystyreen ligt relatief hoog, dat betekent dat XPS een goede isolerende waarde heeft. Gemiddeld kun je een Lambda waarde van 0,030 W/mK verwachten. Dat is minder isolerend dan alternatieven zoals PIR en PUR, het scoort wel beter in vergelijking met minerale wol soorten zoals rotswol en glaswol. Een hogere Lambda waarde betekent een dunnere isolatielaag voor dezelfde isolerende werking.
  • XPS neemt nauwelijks vocht op, daarmee kun je mogelijke vochtproblemen in het dak vermijden. Afhankelijk van de situatie is het mogelijk dat je zelfs geen dampscherm hoeft te plaatsen.
  • Doorgaans worden XPS dakisolatieplaten afgewerkt met een tand / groef systeem bij de randen. Dat maakt het eenvoudig om de platen in elkaar te klikken, hierdoor sluiten de naden goed af wat koudebruggen voorkomt.
  • Geëxtrudeerd polystyreen is een gangbaar isolatiemateriaal dat eenvoudig leverbaar is. Het is in principe een soort piepschuim maar dan verbeterd.

Nadelen van XPS voor isolatie

  • XPS kan niet tegen de invloed van UV-straling
  • De productie van XPS en ook EPS is niet duurzaam. Daarnaast kunnen deze materialen slecht afgebroken worden. Hoewel geëxtrudeerd polystyreen in theorie wel herbruikbaar is, wordt hier in praktijk zelden gebruik van gemaakt.
  • Een vervelende eigenschap van geëxtrudeerd polystyreen is de brandbaarheid van het materiaal. XPS kan tot ontbranding komen onder temperaturen van 75 graden Celsius en hoger. Bij brand zal er een zwarte, dikke rookwolk ontstaan. Omdat het materiaal behoorlijk brandbaar is, worden er meestal brandwerende producten aan het materiaal toegevoegd. Daarmee voldoen de isolatieplaten aan de bouwvoorschriften.

Hoe kun je XPS dakisolatieplaten plaatsen?

Geëxtrudeerd polystyreen is een isolatiemateriaal dat voor een uiteenlopend aantal toepassingen gebruikt kan worden. Er zijn diverse merken en producten leverbaar, zowel voor de isolatie van platte daken als voor hellende daken. Het aanbod is wel overwegend gericht op isolatiematerialen voor platte daken. Hier zijn een aantal tips voor dakisolatie op basis van XPS platen:

Hellende daken isoleren van binnenuit

Wanneer je een hellend dak van binnenuit wilt isoleren op basis van XPS dakisolatieplaten, zal het proces in beginsel niet verschillen met andere isolatiematerialen. Houd er rekening mee dat XPS platen niet buigzaam zijn, zoals met rotswol en glaswol wel het geval is. Wanneer het niet mogelijk is om de platen precies tussen de kepers van het dak te installeren, zal het nodig zijn om de dakisolatieplaten op de kepers vast te maken. De meest duurzame manier om de platen te bevestigen is met een mechanische methode.

Let er bij installatie van de isolerende laag goed op dat er zo min mogelijk ruimte tussen de isolatieplaten bestaat. Iedere opening kan een koudebrug veroorzaken, met als resultaat verlies van warmte en een lagere energie efficiëntie. Wanneer er zich openingen of kieren tussen de platen bevinden, kun je deze opvullen met schuimisolatie op PUR basis. Wanneer de isolatielaag is aangebracht, moet er doorgaans een dampscherm geplaatst worden. Dit scherm moet altijd aan de warme zijde van de isolerende laag komen. Er zijn merken die naast XPS isolatiemateriaal ook dampschermen leveren als optionele accessoire bij de isolatieplaat naar keuze. Werk het dak vanaf de binnenzijde af met een laag, zoals platen van gipskarton die over te schilderen zijn.

Hellende daken isoleren van buitenaf

Het is ook mogelijk om XPS dakisolatieplaten te gebruiken om hellende daken van buitenaf te isoleren. De plaatsing van geëxtrudeerd polystyreen buiten komt overeen met andere dakisolatie materialen. Als eerste moet er een dampscherm aangebracht worden, die fungeert als isolatielaag voor dampen die van binnenuit komen. De isolatielaag wordt op het dampscherm geplaatst, daarbij moeten kieren en naden zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij eventuele openingen kun je deze opvullen met isolatie op PUR basis.

  • Het is mogelijk om dakisolatieplaten te nemen die voorzien zijn van een sponning systeem, of een tand / groef systeem. Dit zijn platen die dankzij de voorgevormde randen precies in elkaar passen, waarmee de kans op koudebruggen geminimaliseerd worden.
  • Wanneer de isolerende laag is geplaatst wordt er een onderdakfolie aangebracht, die beschermt het dak tegen externe weersomstandigheden. Het onderdak houdt regen en wind tegen, met als gevolg een langere levensduur van de dakisolatie. De meeste merken dakisolatieplaten leveren ook geschikte folie die ontwikkeld is voor hun eigen productlijn.

Platte daken isoleren

De meeste dakisolatieplaten die gemaakt worden van geëxtrudeerd polystyreen zijn ontwikkeld om platte daken mee te isoleren. Er zijn XPS platen voor hellende daken leverbaar, maar de meeste opties zijn bedoeld voor gebruik op een plat dak. De wijze waarop de dakisolatie uitgevoerd zal worden, is afhankelijk van de isolatieplaten die je hiervoor zult gebruiken. Zo heeft DOW de ROOFMATE SL-X in het assortiment, een dakplaat die over de bestaande dakbedekking geplaatst wordt voor een omkeerdak. Dat geldt ook voor de XPS N-III-L dakplaten van URSA.

Wanneer je het platte dak ook beloopbaar wilt maken, is het van belang de drukvastheid van de plaat in acht te nemen. Er zijn dakisolatieplaten die een hoog gewicht aankunnen, en zonder problemen te belopen zijn. DOW is een merk dat behoorlijk wat drukvaste isolatieplaten levert die geschikt zijn om op te lopen.

Zoldervloeren isoleren

XPS isolatieplaten zijn niet alleen geschikt om te gebruiken op daken, je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren. Houd rekening met het gebruik van de zolder. Bij het gebruik van de zolder als opslagruimte zul je een andere keuze maken dan bij het verbouwen van de zolder tot extra slaapkamer. Wanneer er veelvuldig gebruikt gemaakt wordt van de zolder, kun je de sterke isolatieplaten van DOW overwegen. Wanneer het de bedoeling is om de zolder bewoonbaar te maken, kun je beter de onderzijde van het hellend dak isoleren. Bij standaard opslag van goederen kunnen platen met een mindere drukvastheid volstaan.

Isolatieplaten aanbrengen op de zoldervloer verschilt niet zoveel met dakisolatie. Wanneer de zoldervloer beschikt over kepers, kun je de isolatieplaten het beste op de kepers plaatsen. Je kunt dan de open ruimte tussen de kepers opvullen met aanvullende isolatie zoals rotswol of glaswol. Bij een vloer zonder kepers kun je de platen direct op de zoldervloer leggen. Vergeet niet aan de warme kant van de isolatielaag een dampscherm aan te brengen.

Merken XPS isolatiematerialen

Er zijn verschillende merken die dakisolatieplaten leveren in België, XPS isolatiematerialen zijn erg populair in ons land. Hier zijn enkele merken die dergelijke producten aanbieden:

DOW

Dit is een bekend merk op het gebied van XPS isolatieplaten. Ze zijn ook direct herkenbaar aan de blauwe kleurstelling van hun producten, naast het uiterlijk staan deze platen ook bekend om de stevigheid. Producten van DOW worden met name gebruikt voor commerciële toepassingen en voor de industrie. Voor XPS isolatieplaten scoren DOW producten goed op het gebied van de Lambda waarde. Hoewel er opties zijn voor hellende daken, zijn de meeste producten in het assortiment gericht op de isolatie van platte daken.

URSA

Dit is ook een populair merk in isolatiematerialen voor het dak. URSA levert voornamelijk isolatieplaten die gemaakt zijn van glaswol, daarnaast verkopen ze ook XPS dakisolatie oplossingen die ingezet kunnen worden voor platte daken. Daarbij zijn deze platen met name geschikt voor de isolatie van omkeerdaken, daarbij worden de dakisolatieplaten bovenop de reeds aanwezige dakbedekking geplaatst. Houd er rekening mee dat deze isolatieplaten beperkt te belopen zijn. Vaak wordt de isolatielaag bedekt met een laag kiezels of grind.

XPS dakisolatie prijzen

Geëxtrudeerd polystyreen is een isolatiemateriaal van kunststof dat iets goedkoper uitvalt dan vergelijkbare kunststof producten zoals PUR, PIR en Resol. Daarbij moet opgemerkt worden dat het isolatievermogen van XPS ook wat lager uitkomt. Daar staat tegenover dat de isolerende werking van XPS platen aanzienlijk beter is dan rotswol en glaswol. De prijs ligt dan weer een stuk hoger, in vergelijking met minerale wol soorten met dezelfde dikte kan XPS tweemaal zo duur zijn. De XPS isolatieplaten beginnen bij ongeveer € 6,50 voor een vierkante meter, gebaseerd op een plaat die 30 mm dik is. Voor een plaat met een dikte van 130 mm kan de prijs oplopen tot ruim € 65,-.

Kosten berekenen voor XPS isolatie en premies

Als je van plan bent om het dak te isoleren met XPS materialen wil je ongetwijfeld de prijs weten. Gebruik hiervoor onze handige calculator, je ziet dan ook direct de mogelijkheden voor een isolatiepremie. Nee contact op met BKG dakwerken voor je offerte.