EPS platen

Met alle soorten isolatiematerialen die er verkrijgbaar zijn kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. EPS platen zijn licht van gewicht, vochtbestendig en goedkoop. Hoe weet EPS isolatie zich te onderscheiden van de rest? Dat lees je op deze pagina.

Op zoek naar een dakisolatie specialist in de buurt? Maak het jezelf makkelijk, vraag direct online meerdere offertes aan bij BKG voor dakisolatie via onze handige en gratis offerte pagina.

Wat is EPS?

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen schuim, dit is een isolatiemateriaal van kunststof. In de volksmond kennen we dit materiaal vooral als piepschuim. EPS platen kenmerken zich door de structuur met korrels, het is een zeer licht materiaal omdat het voor het grootste deel uit lucht bestaat. Dat heeft direct als voordeel dat EPS platen een goede thermische isolatie bieden. Omdat de isolatieplaten erg licht van gewicht zijn kunnen ze eenvoudig geplaatst worden, de afzonderlijke platen zijn verkrijgbaar in diverse maten en dichtheid.

Prijs EPS platen

Een groot voordeel van EPS isolatieplaten is het kostenplaatje. Wanneer we uitgaan van een plaat met een dikte van 10 centimeter zullen de kosten ongeveer 10 euro per vierkante meter bedragen. Dit zijn de materiaalkosten, bij plaatsing door een specialist komen hier nog de kosten voor arbeid bij.

eps platen

EPS platen of parels?

Bij het isoleren van vloeren en daken wordt gebruik gemaakt van isolatieplaten, voor spouwmuurisolatie worden EPS parels gebruikt. De parels worden via een speciale blazer in de spouwmuur gespoten, informeer bij de isolatie specialist naar de mogelijkheden.

EPS isolatieplaten voor dakisolatie

Hoewel daken isoleren met EPS platen zowel van binnen als buiten mogelijk is, worden de isolatieplaten met name gebruikt voor de binnenzijde van de woning. De platen worden tegen het dakbeschot aangebracht tussen de kepers. Aan de warme zijde van het isolatiemateriaal wordt vaak een dampscherm geïnstalleerd om eventuele condensatie te vermijden. In tegenstelling tot isolatiematerialen zoals glaswol bij het isoleren van het dak is er bij EPS isolatieplaten geen gevaar voor irritatie van huid, ogen of luchtwegen. EPS platen zijn een handige manier om daken van binnenuit van isolatie te voorzien, al kunnen ze ook gebruikt worden voor het isoleren van daken langs buiten.

Isolatiewaarde EPS platen

De isolatiewaarde van EPS isolatieplaten is behoorlijk goed, hoewel de isolatiewaarde niet kan tippen aan PIR en PUR platen. Het is wel mogelijk om een hoge isolatiewaarde te bereiken, houd er wel rekening mee dat de dikte van het materiaal dan ook behoorlijk massief zal zijn. Dit betekent dat er behoorlijk wat ruimteverlies in de ruimte ontstaat door de isolatielaag. Wanneer dit geen bezwaar is hoeft de lagere isolatiewaarde van EPS platen niet altijd een nadeel te zijn.

Laat het plaatsen van dakisolatie over aan de specialist. Naast de keuze van materiaal heeft de kwaliteit van installatie een grote invloed op de energiebesparing. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes door het formulier op onze offerte pagina in te vullen.

Voordelen van EPS platen

Elk soort isolatiemateriaal heeft specifieke voordelen en nadelen, afhankelijk van de situatie wordt bepaald welk materiaal de beste keuze is. Dit zijn de voornaamste voordelen van EPS isolatieplaten:

  • Het materiaal is erg licht van gewicht, dat maakt verwerken van de platen erg eenvoudig.
  • Aanbrengen van dit isolatiemateriaal levert geen irritaties op zoals dat bij andere soorten isolatie soms het geval is.
  • Naast de thermische isolatie wat het energieverbruik zal terugdringen, heeft EPS ook een goede akoestische isolatie. Dat betekent dat geluid van buitenaf zoals hagel op het dak minder hoorbaar zal zijn in de woning.
  • De kosten voor EPS platen zijn relatief laag en de prestaties zijn behoorlijk hoog. Daarmee is de verhouding tussen prijs en kwaliteit zeer goed te noemen.
  • Net zoals de meeste soorten kunststof isolatie is ook geëxpandeerd polystyreen schuim goed bestand tegen schimmelvorming, vocht en rotting.
  • De duurzaamheid van deze isolatieplaten is zeer hoog omdat degradatie slechts langzaam zal plaatsvinden.

Nadelen van EPS platen

Hoewel geëxpandeerd polystyreen schuim als kunststof over goede eigenschappen beschikt voor dakisolatie, zijn er ook enkele nadelen te benoemen:

  • De isolatiewaarde van EPS platen ligt wat lager dan enkele andere isolatiematerialen. Dit betekent dat de dikte van het materiaal zal toenemen om dezelfde isolatiewaarde te bereiken.
  • Geëxpandeerd polystyreen schuim is een kunststof materiaal, daarbij is het minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld papiervlokken of glaswol die gemaakt worden uit hergebruikte materialen.

Zelf aan de slag of liever de klus uitbesteden? Begin met offertes aanvragen bij isolatie experts in de buurt. Via onze gratis offerte pagina kun je meerdere offertes aanvragen zonder enige verplichtingen.