Dakreiniging: welke kosten kunnen we verwachten?

dakreiniging kosten

Veel bedrijven bieden coatings voor hellende daken aan, die bedoeld zijn om een oud dak in nieuwe pracht en praal te laten schitteren. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit welke kosten er voor dergelijke coatings worden gevraagd en of het de moeite waard is.

Vraag: Welke soorten dakcoatings zijn er eigenlijk?

Kostencontrole expert: In principe moet men bij dakcoatings altijd onderscheid maken tussen alleen een afdichtingsmiddel of juist een primer en (gekleurde) coating.

Lees ook - Dakcoating - welke prijzen moet u berekenen?

Beide veroorzaken zeer verschillende inspanningen - en dus natuurlijk ook zeer verschillende kosten.

Voor de coatings zelf worden, afhankelijk van het bedrijf, verschillende materialen gebruikt, die vaak ook van aanzienlijk andere kwaliteit zijn.

Inferior gekleurde coatings kunnen snel verbleken of bieden slechts onvoldoende dekking. In sommige gevallen worden ook zeer problematische stoffen gebruikt, die bijvoorbeeld weekmakers bevatten die na verloop van tijd van het dak in het afvalwater worden gespoeld. Na het verlies van de weekmakers wordt de kleurlaag zeer snel brokkelig en begint deze af te schilferen. Dit is natuurlijk zeer problematisch: voor het uiterlijk en voor de omgeving.

Juist vanwege de verschillende kwaliteiten van coatings moet men altijd contact opnemen met gerenommeerde leveranciers en het proces en de gebruikte materialen in detail laten uitleggen en demonstreren. Het is ook beter om aanbiedingen die te goedkoop zijn af te wijzen: je moet op een gegeven moment geld besparen en dat is meestal in het nadeel van de huiseigenaar. Het geïnvesteerde geld is dan niet de moeite waard.

Vraag: Wat zijn de gebruikelijke kosten voor dakreiniging?

dakafdichting prijzen

De prijzen voor dakafdichting beginnen bij 15€ per vierkante meter

Kostencontrole expert: Het is moeilijk om dit in algemene termen te zeggen omdat bedrijven hun diensten vaak op verschillende manieren bundelen.

In het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat een dakafdichting meestal tussen de 15 EUR per m² en 20 EUR per m² kost.

Voor een coating met primer wordt meestal 20 EUR per m² tot 30 EUR per m² in rekening gebracht, in sommige gevallen kan dit iets hoger zijn bij individuele leveranciers.

Inbegrepen in de prijs is altijd een dakreiniging (zonder voorafgaande intensieve reiniging is een coating nauwelijks mogelijk) en bijna altijd ook een inspectie van het dak en het uitvoeren van kleinere noodzakelijke reparaties.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij laten onze 120 m² dakreiniging aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf.

WerkenPrijs
Forfaitair tarief voor het reinigen, inspecteren, voorstrijken en coaten22,50 EUR per m²
Totale kosten2.700 EUR

Natuurlijk is dit slechts een enkel kostenvoorbeeld, dat alleen van toepassing is op een heel specifiek huis en op één enkel bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat al zien dat er aanzienlijke totale kosten kunnen worden gemaakt voor het coaten van daken. Bij relatief grote daken of minder rendabele bedrijven kan dit ook aanzienlijk duurder worden; kosten van ongeveer 5.000 euro komen in de praktijk vrij vaak voor.

Daarom moet men altijd vooraf goed nadenken of men überhaupt bereid is om deze kosten te investeren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een dakcoating in de praktijk afhankelijk?

Kostencontrole expert: Er zijn zeker een aantal zaken die hier aan de orde komen:

  • de prijsstelling van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert (de belangrijkste factor, vaak zijn er vaste tarieven per m², waarin alle diensten al zijn inbegrepen)
  • of het nu gaat om een zuivere afdichtingskit of om een coating...
  • welk coatingmateriaal wordt gebruikt
  • de aard van de dakpannen (afhankelijk van de poreusheid kan het verfverbruik tot 80% variëren)
  • of er extra, meer uitgebreide nevenwerkzaamheden nodig zijn, die in rekening kunnen worden gebracht als extra diensten (bijv. dakreparaties)

Bedrijven berekenen meestal zelf op basis van het inktverbruik en de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is. Daarom kunnen bedrijven die met moderne, hoogwaardige machines werken vaak lagere prijzen bieden - er wordt minder verf gebruikt en er kan veel sneller worden gewerkt dan met oude, slecht presterende machines die veel te dikke lagen verf aanbrengen.

Vraag: Is een dakreiniging überhaupt de moeite waard?

dakcoating dakpannen

Een dakcoating verlengt waarschijnlijk niet de levensduur van de dakpannen

Kostencontrole expert: Deze vraag kan zowel vanuit technisch als economisch oogpunt worden bekeken.

Technisch gezien zien de beroepsverenigingen van de dakreinigingsbranche dakcoatings grotendeels als een "cosmetische maatregel". Naar hun mening kunnen dakcoatings de levensduur van een dakreiniging niet verlengen. Het dak zou er beter uitzien, maar dit zou geen effect hebben op de levensduur van de dakpannen. Bovendien zou een coating voorkomen dat de problematische overlappingsgebieden van de dakpannen in de eerste plaats worden bereikt - en dus niet worden beschermd.

Het is niet moeilijk te raden dat de tegengestelde kant er natuurlijk op wijst dat dakcoatings de levensduur van de dakpannen heel goed kunnen verlengen, en wel aanzienlijk.

Wie hier technisch gezien gelijk heeft, is moeilijk op te helderen, het is in ieder geval een mening tegen de mening.

Maar het is veel waarschijnlijker om tot een conclusie te komen als je kijkt naar de kostenkant van het schoonmaken van daken: Coatings kosten meestal tussen 20 EUR per m² tot 30 EUR per m². Voor deze prijs krijgt men vaak een compleet nieuwe dakreiniging met nieuwe goedkope betonnen dakpannen of zelfs kleidakpannen.

Dit betekent: Voor de prijs van het coaten van het oude dak krijgt u al een volledige vernieuwing van de gehele dakreiniging - met een gegarandeerde levensduur van 30 jaar, want de dakpannen zijn volledig nieuw. Zelfs als men een kostenverschil van 20 tot 30 % zou moeten accepteren, zou dit in de meeste gevallen nog steeds de moeite waard zijn.

Omdat u bij nieuwe dakpannen eenvoudig de gewenste kleur kunt kiezen, is een gekleurde coating niet nodig.

Het vervangen van dakpannen is daarom de moeite waard, vooral op de zeer lange termijn - een coating van het dak is misschien niet nodig.