Dakreparatie

Daken zijn uiteraard heel belangrijk voor zowel de woning als voor de bewoners. Je zult dus ook goed moeten zorgen voor het dak, denk aan periodiek onderhoud en dakreparatie wanneer er een gebrek is. Snel reparaties laten uitvoeren kan lekkages in huis voorkomen en kan je ook veel geld in te toekomst besparen. Naast de dakreparatie kosten kijken we op deze pagina wanneer een dak vervangen beter is dan reparatie.

dakreparatie

Dakreparatie kosten berekenen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kun je bij dakwerkers vaak een onderhoudscontract afsluiten om voortijdige slijtage en schade te beperken of zelfs geheel te voorkomen. Maar wanneer je deze pagina leest wil je meer te weten komen over dakreparatie. De grootste afweging die bij schade of slijtage gemaakt moet worden is de keuze tussen dakreparatie en dakrenovatie bij BKG. Bij schade kan het best zijn dat het dak zijn langste tijd heeft gehad. Dan kan een volledige dakrenovatie meer rendement opleveren. Steeds opnieuw kleine gebreken herstellen kan een kostbare zaak worden. Bij een klein, geïsoleerd gebrek is een bedrag tussen 150 euro en 300 euro per vierkante meter van toepassing op hellende daken. Bij platte daken liggen de kosten per vierkante meter eerder tussen 250 euro en 300 euro.

Veelvoorkomende reparaties en kosten

 • Bij het vervangen van nokvorsten liggen de kosten inclusief BTW tussen 50 euro en 100 euro per strekkende meter.
 • Bij het vervangen van dakgoten liggen de kosten inclusief BTW tussen de 65 euro en 100 euro per strekkende meter.
 • Bij het vervangen van dakpannen op een hellend dak liggen de kosten inclusief BTW tussen de 150 euro en 350 euro per vierkante meter.
 • Bij het vervangen van zwakke delen op een plat dak liggen de kosten inclusief BTW tussen de 250 euro en 300 euro per vierkante meter.

Gratis offertes aanvragen

De kosten voor dakreparatie zijn uiteindelijk verschillend per reparatie. Een offerte op maat is de beste methode om de uiteindelijke prijs te bepalen. Om de vergelijking eenvoudig te maken hebben we een handige pagina ingericht om snel meerdere offertes gratis te vergelijken. Op basis van postcode en enkele korte vragen over de werkzaamheden die verricht moeten worden, zorgen we dat er binnen twee dagen tot wel zes offertes van regionale dakdekkers in de mailbox zullen verschijnen. Deze service is geheel gratis en verplicht je tot niets. Het laat je wel eenvoudig prijzen en diensten met elkaar vergelijken, en zo de beste dakdekker selecteren.

verhelpen dak lekkage

Geen tijd te verliezen

Wanneer de bovenverdieping klam aanvoelt, de gangen muf ruiken of als er vocht in de zolder is kan dat een indicatie zijn van schade aan het dak. Na constateren van een gebrek moet er snel een afspraak voor dakreparatie gemaakt worden, wanneer het waterdichte zegel op het dak gebroken is kan dit zich snel uitbreiden. Bij kleine gebreken is dit vaak al bij het eerste bezoek van de dakdekker op te lossen, bij grotere schade of volledige dakrenovatie zal er een planning gemaakt wordt in overeenstemming met de eigenaar en/of bewoners.

Signalen van schade aan het dak

Wanneer één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden van toepassing zijn op de woning mag dakreparatie niet lang uitgesteld worden:

 • Er lekt water in de zolder, er ontstaan kringen op de muren of de ruimte direct onder het dak voelt vochtig en klam aan.
 • Het loodwerk vertoont schade.
 • De dakgoten lekken, een teken van onvolledige waterafvoer.
 • Hout wordt poreus en verf begint af te bladderen.
 • Bij een plat dak kunnen er scheurtjes ontstaan in de dakbedekking, de trimlijsten kunnen beschadigd zijn of er ligt een plas water op het dak die niet kan wegvloeien.
 • Bij een hellend dak zijn er dakpannen verschoven of er ontbreken dakpannen, of de voegen bij de daknok zijn versleten.

Dakreparatie bij platte daken

Bij dakreparatie van platte daken komen de volgende stappen aan bod:

 • Als eerste wordt er een probleemanalyse uitgevoerd waarbij de schade wordt opgespoord. Bij een veilig bereikbaar en schoon dak kan de bewoner dit vaak zelf al bepalen, schakel anders de dakdekker in die hier speciale apparatuur voor beschikbaar heeft.
 • Om dakschade op te sporen en om optimaal dakreparatie uit te voeren is een schoon dak belangrijk. De dakdekker kan het dak vrijmaken van water, grind, stof en begroeiing, in sommige gevallen kun je de schoonmaakwerkzaamheden zelf alvast uitvoeren.
 • De uiteindelijke dakreparatie moet altijd door een expert met ervaring worden uitgevoerd. Die kan ook bepalen of dakreparatie op basis van lijm of een andere wijze van behandelen volstaat, of dat er compleet nieuwe dakbedekking nodig is.
 • Na uitvoer van de dakreparatie zal de dakdekker controleren of het dak inderdaad weer waterdicht is.

Dakreparatie bij hellende daken

verhelpen daklekkage

Bij dakreparatie van hellende daken komen de volgende stappen aan bod:

 • Bij hellende daken is de analyse doorgaans een stuk eenvoudiger dan bij platte daken. Bij dakpannen zijn breuken en scheuren doorgaans zichtbaar voor het blote oog, verschoven of ontbrekende dakpannen zijn ook snel waar te nemen. Door zelf deze inventaris te maken heeft de dakdekker minder zoekwerk, daarmee kunnen tijd en kosten bespaard worden. Dakvorsten met schade zijn minder eenvoudig op te speuren, evenals een glazuurlaag die vervaagd is en daardoor niet meer waterdicht is. Wanneer de gebreken niet direct zichtbaar zijn zal de dakdekker deze analyse uitvoeren.
 • Bij een dak waar slechts een klein gebrek op een specifieke locatie aanwezig is kan dakreparatie al voldoende zijn, glazuur die vervaagd is of andere zichtbare kenmerken kunnen wijzen op algehele slijtage van het dak wat betekent dat dakrenovatie een betere keuze kan zijn.

Totaalrenovatie

Het is mogelijk dat de dakdekker op bezoek komt om een aangegeven gebrek te repareren, maar ter plekke ziet dat dakreparatie eigenlijk niet meer interessant is voor de eigenaar. Op een gegeven moment wordt het namelijk een opeenstapeling van gebreken waarbij de dakdekker steeds opnieuw langs moet komen om deze te herstellen. Die terugkerende kosten kunnen flink oplopen, dan kan een totaalrenovatie de beste keuze zijn. Het is uiteindelijk aan de huiseigenaar om te bepalen dat dakreparatie volstaat, of dat dakrenovatie gewenst is. Laat de specialist een advies uitbrengen op basis van doordachte argumenten.

Goedkoop dakreparatie uit laten voeren

Kwaliteit moet altijd voorop staan, toch hoeft dat niet altijd de hoofdprijs te kosten. Om goedkoop dakreparatie uit te laten voeren is een kritische blik onontbeerlijk, meerdere offertes vergelijken kan een besparing opleveren tot wel veertig procent. Om dit proces snel en makkelijk te maken hebben we een pagina waar je gratis offertes aan kunt vragen van dakdekkers in de regio. Deze offertes zijn geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Omdat ze al binnen twee dagen in de mailbox zullen verschijnen is het ook interessant bij schade aan het dak die snel gerepareerd moet worden.

hellend dak renoveren