Dakschade

Na een flinke storm, hagelbui of takken die afbreken van een nabijgelegen boom kan er flink wat dakschade ontstaan. Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen en deze dakschade te laten herstellen om meer schade en hogere kosten te voorkomen. Welke vormen van dakschade er zijn, en wat de kosten zijn om een dak te laten repareren lees je op deze pagina.

Bekijk ook zeker onze pagina over dakrenovatie.

Kosten voor reparatie bij dakschade

Met zoveel verschillende soorten daken en diverse omstandigheden is het haast onmogelijk om een specifieke prijs te noemen bij dakschade. Ook kunnen de kosten per aanbieder flink uiteenlopen. Als eerste kunnen we vier soorten dakschade onderscheiden:

 1. Welk type schade het betreft zoals waterschade of stormschade.
 2. Hoe groot het oppervlak is dat beschadigd is geraakt.
 3. Wel soort dakbedekking er op het dak ligt.
 4. Of de onderliggende dakconstructie ook is aangetast.

Wat kost een dak repareren?

Hoewel een offerte op maat meer duidelijkheid biedt zullen we de gemiddelde kosten per vierkante meter voor de meest gangbare soorten dakbedekking opsommen:

Reparaties bij hellende daken

dakschade pannen dak
 • Dakschade overzetdak repareren kost gemiddeld tussen de 50 en 60 euro.
 • Dakschade dakpannen repareren kost gemiddeld tussen de 125 en 215 euro.
 • Dakschade leien repareren kost gemiddeld tussen de 325 en 425 euro.

Reparaties bij platte daken

dakschade plat dak
 • Dakschade EPDM repareren kost gemiddeld tussen de 250 en 280 euro.
 • Dakschade bitumen repareren kost gemiddeld tussen de 255 en 285 euro.

Voorbeeldberekening

Omdat de schade vaak slechts op een deel van het dak aanwezig is zullen de kosten per vierkante meter van toepassing zijn. Wanneer dakpannen vervangen moeten worden door beschadiging of ontbreken zal dit bij een oppervlakte van pakweg drie vierkante meter ongeveer 500 euro in totaal kosten. Toch kunnen er grote verschillen zijn in de tarieven die gehanteerd worden door dakreparatie bedrijven, het kan zich lonen om meerdere offertes van aanbieders in de regio op te vragen. Met onze handige offerte pagina is het heel eenvoudig om een aantal gratis offertes bij dakschade op te vragen, zonder enige verplichting. Dat maakt vergelijken snel en duidelijk. Door slechts de postcode in te voeren en enkele eenvoudige vragen te beantwoorden zullen wij relevante reparatiebedrijven vragen binnen twee dagen een offerte toe te sturen per mail. Met enkele minuten werk kun je tot wel veertig procent op de dakreparatie besparen.

Dakschade repareren

Een dak dat beschadigd is kan de rest van de woning blootstellen aan lekkages en andere ongemakken. Het is daarom belangrijk om bij constatering van dakschade direct contact op te nemen met de specialist om verdere schade en kosten te voorkomen. Naast het risico voor lekkage in de woning, kan ook het dak verder beschadigd raken waarmee de kosten steeds verder zullen oplopen. De gespecialiseerde dakwerker zal de volgende handelingen ten uitvoer brengen:

 • De dakschade wordt ter plekke bekeken en de exacte locatie van de schade wordt bepaald.
 • Het dak zal gereinigd worden om eventuele onzichtbare schade bloot te leggen.
 • De dakwerker zal in overleg met de eigenaar van de woning de nodige reparatiewerkzaamheden uitvoeren.
 • Na voltooiing van de reparatie zal het dak getest worden of deze waterdicht is.
 • Afhankelijk van de dakwerker zal er een garantie worden verstrekt voor de uitgevoerde werkzaamheden.

Kosten besparen bij dakschade reparatie

Naast het aanvragen van meerdere offertes bij dakschade zijn er nog enkele manieren om kosten te besparen. Wanneer de bewoner of eigenaar zelf de schade kan opsporen bespaart dit tijd voor de dakwerker. Dat geldt ook voor het schoonmaken van het dak. Houd wel rekening met de veiligheid en riskeer geen ongevallen om enkele euro’s te besparen! Een dak zal bij reparatie droog en schoon moeten zijn, wanneer de dakwerker een voorbereid dak aantreft kan dit in de kosten schelen.

Pannendak repareren

Bij platte daken kan het opsporen van de dakschade een flink karwei zijn, bij hellende daken met dakpannen is dat doorgaans eenvoudiger. Zo kunnen er dakpannen van het dak gewaaid zijn tijdens een storm, of een dakpan is gescheurd waardoor vocht door de scheur kan dringen. Doorgaans zullen de ontbrekende of beschadigde dakpannen geheel vervangen worden.

Bij dakschade repareren of vervangen?

Het is altijd een afweging om te maken; dakschade repareren of het dak vervangen? Dat hangt onder andere af van de hoeveelheid schade en ook van de resterende levensduur van het dak als geheel. Het is mogelijk dat renovatie voordeliger uitpakt dan reparatie. Wanneer alles wordt vernieuwd zal de teller in principe weer teruggezet worden, bij kleinere reparaties zullen de kosten opgeteld vaak hoger uitvallen. Wanneer je vermoed dat vervanging de beste optie is kun je dat direct aangeven bij de offerte aanvraag, wanneer je twijfelt kan de aannemer dit ter plekke in overleg bepalen.

Wanneer is een overzetdak een goede keuze?

Naast reparatie en een compleet nieuw dak is er ook een tussenoplossing die interessant kan zijn. Wanneer de bovenlaag van het dak beschadigd is, maar de dakconstructie nog in goede staat verkeert kan een overzetdak uitkomst bieden. De kosten liggen veel lager dan een compleet nieuw dak, en een overzetdak kan vaak in één dag geplaatst worden. De meeste daken zijn geschikt voor overzetdaken met uitzondering van daken met dakpannen. Die zijn niet geschikt om de nieuwe constructie op de bouwen. Bekijk de pagina gewijd aan overzetdaken voor meer informatie.

Offertes vergelijken is geld besparen

Bij dakschade is er vaak geen tijd om een aantal offertes op te vragen, de reparatie moet immers snel uitgevoerd worden. Daarom bieden wij een handige pagina waar het aanvragen van meerdere offertes in slechts enkele minuten geregeld is. Wij zorgen ervoor dat dakwerkers in de omgeving een vrijblijvende offerte uitbrengen, zo kun je snel de dakschade laten repareren met een besparing op de kosten tot wel veertig procent.

dakreparatie