Zolderrenovatie: prijs per m² & advies per kamer

Het inrichten van de zolder is een goede manier om de leefruimte van uw huis te vergroten. Als de zolder kan worden verbouwd, varieert het geraamde budget tussen 400 en 900 €/m². Voor verloren zolders is een aanpassing van de dakconstructie noodzakelijk. De prijs van het werk kan dan oplopen tot meer dan 1.000 euro/m².

Zolder renovatie prijzen per m²

Zolder renovatie budget per oppervlakte

De prijs per m² van een zolderverbouwing hangt grotendeels af van het type bestaande dakstructuur. Om u een idee te geven van de prijzen, volgt hier een tabel met het gemiddelde budget dat in aanmerking moet worden genomen naar gelang van het aantal m²:

. .
Inrichtingsprijs/m²Gemeubileerde zolderAttische ruimte
Prijs per m2 400 - 900 € 600 - 1.300 €
Prijs 20 m² €8,000 - 18,000 €12,000 - 26,000
Prijs 50 m2 €20,000 - 45,000 30.000 - 65.000 €
Prijs 100 m² €40,000 - 90,000 €60.000 - 130.000

Inrichting zolderruimte: prijs per werkpost

Zoals u kunt zien, is het budget voor een zolderverbouwingsproject echt heel ruim. Dit is vooral te wijten aan de verschillende werkzaamheden die dit soort projecten met zich mee kan brengen. De belangrijkste prijscriteria zijn inderdaad de volgende:

 • De configuratie van de zolder (traditioneel of verloren),
 • De bestemming van de kamers (droog of nat),
 • Het aantal partities dat moet worden voorzien
 • De behoeften in termen van elektrische of sanitaire renovatie
 • De verwachtingen in termen van afwerkingen
prijs voor zolderrenovatie

Naargelang het gaat om een lichte of een volledige renovatie van de zolder, is het te begroten budget zeer verschillend. Om u te helpen uw budget beter in te schatten, vindt u hier de gemiddelde bedragen voor de belangrijkste onderdelen van de verbouwing van zolderruimte tot woonruimte (prijzen inclusief arbeid):

Prestatie Gemiddelde prijs
Kaderwijziging €15,000 - 70,000
Inwendige isolatie van de zolder 40 - 90 € / m²
Externe zolderisolatie 60 - 150 € / m²
Aanmaken van een opening (venster of vast kader) 200 - 1.700 €
Vloer reparatie 20 - 100 € / m²
Partitionering 5 - 25 € / m²
Toegang creëren €500 - 10,000
Loodgieterswerk 70 - 250 € / m²
Elektrisch werk (zonder verwarming) 60 - 120 € / m²
Elektriciteit met elektrische verwarming 95 tot 140 € / m²
Afwerking (wand- en vloerbekleding) 50 - 200 € / m²

Waarom uw zolder verbouwen?

Om woonruimte te winnen door de zolder te verbouwen

Dit is de belangrijkste reden die iedereen motiveert die een zolderverbouwingsproject overweegt. Er zijn inderdaad verschillende situaties die kunnen leiden tot de wens om de woonruimte te vergroten:

 • Uitbreiding van het gezin
 • Veranderende gezinsbehoeften (opgroeiende kinderen die meer ruimte nodig hebben)
 • Veranderingen in het huishouden (gemengd gezin)
zolderruimte verbouwen

Om uw leefruimte te vergroten, zijn verschillende oplossingen mogelijk. U kunt ofwel :

 • Een zijuitbouw aan het huis toevoegen
 • Verhoog het dak om een extra kamer boven de bovenverdieping te creëren. Deze optie wordt vaak verkozen wanneer het huis een plat dak heeft
 • het verbouwen van de zolderruimte

Het belangrijkste voordeel van het verbouwen van de zolder, in vergelijking met de andere twee opties, is een veel lager budget. Bij een zijuitbouw en een verhoging moet immers in totaal een extra ruimte worden gecreëerd, terwijl het in het geval van de zolder gaat om de aanpassing van een bestaande structuur. De prijs van een dakuitbouw ligt tussen 1000€ en 1750€ per m2.

Zolderverbouwing: een meerwaarde voor uw huis

Afhankelijk van de woonoppervlakte van uw verbouwde zolder, kan deze bij verkoop als extra kamer worden beschouwd. Om als slaapkamer te worden aangemerkt, moet de kamer ten minste 9 m² woonoppervlak hebben (met een plafondhoogte van meer dan 1,80 m).

Hoe dan ook, als de oppervlakte kleiner is dan dit, is het van weinig belang, aangezien de kamer nog steeds kan worden gepresenteerd als een verbouwde zolder. En hoewel het in hoofdzaak de woonoppervlakte is die de verkoopprijs van een huis bepaalt, is de vloeroppervlakte nog steeds een criterium dat in aanmerking wordt genomen.

Hoe weet u of de zolder geschikt is voor verbouwing?

Verloren of verbouwbare zolderruimte: uitleg

Afhankelijk van het type geraamte van uw huis, zijn er 2 types van zolder mogelijk:

De verloren zolder met spanten

Deze worden gevormd door een geïndustrialiseerd raamwerk van W-vormige houten elementen die de onderkant van het raamwerk met de bovenkant verbinden. Deze staan om de 60 cm naast elkaar en verhinderen de circulatie op zolder. Dit wordt de verloren zolder genoemd. Ze kunnen niet worden omgebouwd zoals ze nu zijn, vanwege de beperkte ruimte. Bovendien is de vloer niet ontworpen om de normale belastingen van een woning te dragen (150 tot 200 kg/m²).

Zolderruimte voor verbouwing

De traditionele dakconstructie bestaat uit massief houten spanten, waarvan het aantal en de vorm variëren naar gelang van het soort dak. Bovendien is de vloer ontworpen om een normale belasting voor een huis te dragen.

Afhankelijk van het type spant, is de aangeboden hoeveelheid verkeer verschillend. Hier zijn de belangrijkste types van traditionele zolders:

 • De Mansard boerderij is de boerderij met het grootste volume. Het is gemaakt met het doel om de zolder bewoonbaar te maken.
 • De Latijnse truss is omslachtiger. Afhankelijk van de hoogte van de nok is er meer of minder ruimte voor circulatie.
 • Het gebint met omgedraaide of geblokte spanten onderscheidt zich door de toevoeging van extra stukken hout aan de zijkant van de dakconstructie. Deze delen worden bijeengehouden door stutten die de structuur van het dak ondersteunen. Deze houten balken dringen in de circulatieruimte, zonder deze onmogelijk te maken.
zolder traditioneel kader

Zolderverbouwing: punten om te controleren

Alvorens aan een zolderverbouwingsproject te beginnen, moet u zich ervan bewust zijn dat 3 criteria de haalbaarheid van uw project zullen bepalen zonder dat u grote werken moet uitvoeren:

 • De hoogte onder het plafond: het moet mogelijk zijn in de kamer te staan zonder te hoeven bukken. De norm is 1,80 m. Het is uiteraard niet nodig dat de hele kamer deze hoogte heeft, maar u moet nagaan of een minimum oppervlak u in staat stelt rechtop te staan.
 • De helling van het dak: deze moet ten minste 30° bedragen.
 • Het type dakstructuur: het moet traditioneel zijn

Indien een of meer van deze punten niet worden gevalideerd, staat dit de haalbaarheid van uw project niet in de weg. De structuur van uw dak zal echter moeten worden aangepast, wat een aanzienlijke impact zal hebben op het budget.

Zolderrenovatie budget: welke werken moeten gepland worden?

Afhankelijk van de ligging van uw zolder en uw verwachtingen op het gebied van afwerking, kunnen verschillende soorten werkzaamheden worden overwogen. Natuurlijk, hoe meer werk je moet doen, hoe groter het budget zal zijn.

Dit zijn de meest voorkomende werkzaamheden bij het verbouwen van een zolder tot woonruimte.

Transformatie van de dakstructuur

Er zijn twee situaties waarin u aan de dakconstructie moet werken:

 • In het geval van vakwerkzolders. Zoals we hierboven hebben gezien, belemmert de positie van de dakbedekkingselementen de circulatie in de ruimte, en er zullen werkzaamheden nodig zijn om dit te verhelpen en de ruimte open te maken.
 • Als de helling te ondiep is, zal het dak moeten worden gerenoveerd door de nok te verhogen. De dakbedekking en het raamwerk worden vervolgens verwijderd om opnieuw te worden aangebracht.

De gemiddelde kostprijs van een dakombouw varieert sterk. Het varieert van 15.000 tot 70.000 euro, afhankelijk van de complexiteit van het werk.

Versterking van de dakisolatie

Om het comfort in zomer en winter te verzekeren, is het van essentieel belang dat de thermische isolatie van de toekomstige woonruimte optimaal is. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden om de isolatie van het dak te versterken:

 • Isolatie van binnenuit: dit is de meest gebruikelijke optie, omdat deze het gemakkelijkst en voordeligst uit te voeren is. Het bestaat uit het plaatsen van isolerende panelen tussen de daksparren van de dakconstructie. Deze zijn meestal van minerale oorsprong (glas- of steenwol). Om koudebruggen zoveel mogelijk te beperken, worden de panelen gewoonlijk in twee gekruiste lagen gelegd. Daarna worden gipsplaten aangebracht om het geheel te bedekken. De gemiddelde prijs van dakisolatie van binnenuit, inclusief arbeid, schommelt over het algemeen tussen 40 en 90 €/m².
 • Isolatie van buitenaf: efficiënter, maar ook complexer en duurder. Het heeft het voordeel dat koudebruggen volledig worden geëlimineerd. Dakisolatie van buitenaf vereist dat de dakbedekking wordt verwijderd om de isolatiepanelen te bevestigen. Over het algemeen worden 2 procédés gebruikt: sandwichpanelen of sarking. De kosten van uitwendige isolatie variëren tussen 60 en 150 €/m².
isolatie van zolder

Installeren van een dakopening

Om licht in de kamer te laten, is het nodig om een opening te maken. Er zijn verschillende manieren om uw dak naar buiten toe te openen:

 • Dakkapellen: Ook bekend als "dakkapellen", worden ze gewaardeerd om hun charme en architectonisch karakter. Het zijn verticale openingen die in het dak zijn ingebouwd en in vele stijlen verkrijgbaar zijn.
 • Dakvensters: U kent ze wellicht ook onder de naam van het belangrijkste merk van dit type opening: velux. Dit zijn de meest voorkomende openingen voor zolderverbouwingen. Ze worden echter niet altijd aanvaard door de gemeenteraad, vooral als de plaats van het huis op de monumentenlijst staat
 • Dakramen: zeer eigentijds en industrieel van uiterlijk, hun grote afmetingen geven de zolder een mooie lichtinval. Zij zijn echter meestal vast en daarom minder praktisch dan een dakvenster dat kan worden geopend.
 • Het oeil-de-boeuf: ovaal van vorm, dit kleine dakvenster wordt vaker gebruikt in oudere huizen om de architectonische veranderingen aan het dak tot een minimum te beperken. In het algemeen wordt het oeil-de-boeuf verticaal geplaatst tussen de grond en de onderkant van de schuine wand.

Het budget voor een dakopening hangt volledig af van de keuze van de materialen en het type opening. De prijs van een dakopening ligt tussen 200 en 1.700 euro.

Versterking en isolatie van de vloer

In het geval van verloren zolderruimte, moet de vloer worden hersteld. Maar zelfs zolders die kunnen worden verbouwd, moeten soms worden versterkt als de vloer beschadigd is. In ieder geval kan, om de geluidsisolatie van de zolder en de benedenverdiepingen te optimaliseren, extra isolatie op vloerniveau nuttig zijn.

De kosten voor het herstellen van een vloer variëren tussen 20 en 100 € / m².

Plaatsing van scheidingswanden op zolder

Voor kleine vloeroppervlakken van 20 m² voor de creatie van één enkele kamer zijn scheidingswanden niet per se noodzakelijk. Voor grotere ruimten moeten echter scheidingswanden worden geplaatst om afzonderlijke ruimten te creëren. Om geen extra gewicht op de structuur van het huis te leggen, is het raadzaam lichtere gipsplaatwanden te plaatsen. Om het akoestisch comfort te verzekeren, kunnen deze worden versterkt met isolatie.

zolderwerkzaamheden

Toegang tot de zolder creëren

Om toegang te krijgen tot de zolder is het meestal onvermijdelijk een trap te maken, omdat er meestal geen trap is. In het algemeen is, zelfs voor cabrioletzolders, alleen een luik voorzien voor toegang tot het dak.

Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u verschillende soorten trappen overwegen, voor een budget dat varieert van 500 euro tot meer dan 10.000 euro:

 • Een ruimtebesparende trap: deze laatste, vaak wenteltrap, neemt weinig ruimte in beslag en beperkt dus het verlies aan bruikbare oppervlakte. Het nadeel is echter het gebrek aan comfort (de treden zijn vaak smal) en het gebrek aan ruimte om meubels naar boven te verplaatsen. De ruimtebesparende trap bestaat ook in een rechte versie in de vorm van een molenaarstrap.
 • De opbergtrap: origineel, dit type trap maakt het mogelijk het verlies aan ruimte te beperken door de onderzijde van de trap te benutten. Opbergmodules kunnen worden gerangschikt om een boekenkast, een kleerkast of een andere opbergmodule te creëren.
 • De decoratieve trap: naast zijn functionaliteit geeft dit type trap een extra cachet aan de ruimte door een architectuur voor te stellen die perfect past in de stijl van het huis. Dit soort toegang wordt vaak op maat gemaakt en is meestal het werk van architecten. De kosten zijn dus hoger
 • Gemetselde trappen: gewaardeerd om hun stevigheid, verminderen zij tevens de geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door het veelvuldig op- en aflopen. Aangezien ze bovendien vaak geprefabriceerd en van beton gemaakt zijn, zijn ze betaalbaarder dan houten trappen.

Elektriciteit en loodgieterij

Wat de elektriciteit betreft, op een inrichtbare zolder, kunnen de aansluitingen zijn gepland toen het huis werd gebouwd. In dit geval zullen de kosten minimaal zijn.

Indien dit echter niet het geval is, zal een elektricien moeten worden ingeschakeld om de vereiste werkzaamheden te beoordelen.

Wat het sanitair betreft, doet de vraag zich alleen voor indien de verbouwing van de zolder een natte ruimte omvat, zoals een keuken of een badkamer. In dit geval zal een loodgieter de ontbrekende verbindingen moeten maken.

Wand- en vloerdecoratie

Dit is het laatste werk dat moet worden overwogen, en de aard van het werk hangt volledig af van uw smaak. Net als alle andere kamers in het huis, kunnen de vloeren en wanden van uw verbouwde zolder worden bekleed met het materiaal dat het beste bij uw behoeften past.

zolderkamer

Voor de vloer, dit kan parket, tegels, tapijt, PVC....

Hetzelfde geldt voor de muren, waar u vrij bent om verf, lambrisering of behang te kiezen.

Met wie moet ik contact opnemen voor het inrichten van mijn zolder?

Gespecialiseerde bedrijven

Veel bedrijven hebben van zolderverbouwing hun stokpaardje gemaakt. Deze bedrijven hebben het voordeel dat zij kant-en-klare oplossingen aanbieden. Ze kunnen zowel op inrichtbare als niet-inrichtbare zolders werken.

Aan uw kant profiteert u van één contactpersoon en u hoeft de coördinatie van de werkzaamheden niet te beheren. Dit type bedrijf, dat gespecialiseerd is in het inrichten van zolders, optimaliseert bovendien de tijd die nodig is om in te grijpen tot het maximum, zodat er minder tijd verloren gaat aan storingen.

De architect

De architect wordt vaak ingeschakeld voor een bepaald project dat een ingrijpende wijziging van de dakstructuur vereist. Bovendien, wanneer de oppervlakte van de zolder aanzienlijk is, kan het nuttig zijn het advies van een vakman in te winnen om de indeling van de kamers te optimaliseren.

transformatie zolder

Met zijn deskundig oog is de architect de deskundige die het best kan ingaan op uw adviesbehoeften. Zij kunnen plannen opstellen, die u zullen helpen om uw nieuwe ruimte zo goed mogelijk in te richten. De kosten van een architect zijn hoger dan die van een gespecialiseerde onderneming, omdat er gewoonlijk extra honoraria zijn voor hun expertise.

Ambachtslieden van beroep

Als u uw budget voor zolderrenovatie wilt beperken, kunt u in de verleiding komen om het projectmanagement deel van het werk op u te nemen. U zult dan verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van het werk van de verschillende vaklieden. Hoewel deze methode uit economisch oogpunt een zeker voordeel kan hebben, mag men een aantal beperkingen niet uit het oog verliezen:

 • Tijd: u zult zelf de contacten met de verschillende ambachtslieden moeten beheren en alle nodige stappen moeten ondernemen (ramingen, planning, follow-up, enz.). Dit vereist een grote mate van beschikbaarheid
 • Technische kennis: Om de kwaliteit van het werk van de gekozen ambachtslieden te kunnen controleren, hebt u een minimum aan technische kennis op elk werkterrein nodig. Hoewel het werk van de ambachtslieden wordt gedekt door een garantie in geval van gebrekkig vakmanschap, kunnen verborgen gebreken immers de oorzaak zijn van schade die een grote impact kan hebben op uw dagelijks leven.

Voorbeelden van citaten: kosten van zolderrenovatie

Zoals u ziet, kan het verbouwen van uw zolder tot een leefruimte veel werk met zich meebrengen. Om u een beter idee te geven van het budget, hebben wij 3 situaties gesimuleerd met de bijbehorende budgetten: een volledige verbouwing op een traditionele zolder, een dakverbouwing voor een verloren zolder en een lichte verbouwing voor een eenvoudige slaapkamer.

Prijs van een zolderverbouwing van 100 m²

U bent de trotse eigenaar van een nieuw huis dat u 2 jaar geleden liet bouwen. Het heeft twee niveaus, een begane grond van 130 m² met alle bewoonbare kamers in het huis en, boven, een zolderruimte die u liet zoals hij was, totdat u het budget had om de verbouwing uit te voeren.

renovatie van zolderverdieping

Die dag is aangebroken en u bent van plan om op uw zolder een zolder van 100 m² te creëren. Voor dit project wilt u samenwerken met een gespecialiseerd bedrijf. U kiest er 4 uit en vraagt hen ter plaatse te komen voor een studie van het project. Hier is een van de citaten die je krijgt:

 • Versterking van de isolatie en aanbrengen van gipsplaten: € 7.000
 • creatie van 10 dakopeningen: 15.000
 • Afscheiding van de badkamer en toiletten: € 1.000
 • Creatie van een decoratieve trap in de woonkamer op de benedenverdieping: 6.000 euro
 • Elektrische en wateraansluitingen, loodgieterswerk: €10.000
 • Wand- en vloerbekleding: 15.000

Het totale bedrag van uw schatting is €54.000.

Budget voor de verbouwing van 40 m² zolderruimte

Om de leefruimte in uw huis te vergroten, besluit u om uw zolder te laten verbouwen. Om dit project te verwezenlijken, moet de dakstructuur worden omgevormd en herwerkt.

U doet dus een beroep op een architect die u adviseert over de beste manier om uw project uit te voeren. Het uiteindelijke doel is om een master suite en een kantoor te installeren. De architect stelt de plannen op en neemt contact op met de verschillende ambachtslieden. Uiteindelijk zijn de kosten van uw project 25.000 euro.

Prijs voor een lichte zolderverbouwing 20 m²

Met de komst van een nieuw lid van het gezin lijkt een uitbreiding van de leefruimte van uw huis onvermijdelijk. U hebt zolderruimte die kan worden verbouwd en u zegt tegen uzelf dat dit het juiste moment is om die te verbouwen om de extra kamer te creëren die u nodig hebt.

zolderkantoor

U vertrouwt het werk toe aan een gespecialiseerd bedrijf dat alleen zorgt voor het maken van 2 dakopeningen, de isolatie, het aanbrengen van gipsplaten en het maken van een trap. De geraamde begroting voor dit project bedraagt 11.000 euro.

De zolder inrichten: welke ruimte onder het dak?

De eerste kamer die het vaakst in gedachten komt wanneer men het over verbouwde zolders heeft, is de slaapkamer onder het dak. Inderdaad, een veranderend gezin of opgroeiende kinderen zijn de eerste redenen voor een zolderproject. Zo kan een kind zijn eigen ruimte terugkrijgen. Naast de slaapkamer kan de zolderruimte, afhankelijk van de oppervlakte, nog andere bestemmingen hebben:

 • Een badkamer onder de helling: wanneer het gezin groeit, is een tweede badkamer onder het dak zeer interessant.
 • Een suite voor ouders: waarom zaken en plezier niet combineren door ouders een klein, functioneel en onafhankelijk nest onder het dak te bieden.
 • Een speelkamer voor de kinderen: Als de dakhelling erg steil is en het opstaan beperkt is voor een volwassene, kan de zolder worden gebruikt als een perfecte speelkamer voor de kinderen.
 • Een kleedkamer: een zolderruimte met een lage plafondhoogte kan niet noodzakelijk worden gebruikt om een comfortabele slaapkamer te creëren. Om ruimte vrij te maken in de huidige slaapkamers is het wellicht een idee om op zolder een op maat gemaakte kleedkamer te creëren.
 • Een mini-studio: de droom van elke tiener die op het punt staat het huis te verlaten. Als de oppervlakte voldoende is (meer dan 35 m² op de vloer), is de creatie van een complete studio met de integratie van een kitchenette en alles wat nodig is om onafhankelijk van de rest van het huis te leven, een mogelijke oplossing.

De zolder inrichten: beste praktijken en tips

Maak gebruik van alle verloren gebieden

Ruimtes op zolder worden vaak gekenmerkt door inspringende delen waar de kruipruimtewand dicht bij de vloer komt. De hoogte van het plafond is erg laag en dit kan al snel een belemmering vormen voor de doorgang. Anderzijds kan deze ruimte interessant zijn om te benutten voor opslag, met name van producten die niet vaak worden gebruikt. Veel producten zijn nu ontworpen om deze moeilijk bereikbare delen van de zolder uit te rusten.

dakraam

Geluidsreductie van dakvensters met rolluiken

Dakvensters of veluxramen worden zeer vaak gekozen om openingen in het dak te maken na de bouw van de zolder. Deze lichtbronnen volgen de helling van het dak, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn. Als de zolder echter als slaapkamer wordt gebruikt, kan de regen geluidsoverlast veroorzaken door tegen de Velux-ramen te slaan.

Om dit verschijnsel te vermijden, is de installatie van een extern rolluik een interessante oplossing. Dat komt omdat het geluid van de regen wordt gedempt. Dit type rolluik wordt door vele merken ontwikkeld, waaronder het merk dat zijn naam aan het product heeft gegeven, Velux. Bovendien kunnen deze luiken worden aangedreven door zonne-energie, wat een goede zaak is als u het elektriciteitswerk op uw zolder wilt beperken.

Inspiratie putten uit projecten

Het ontwerpen van de inrichting van een kamer is niet altijd gemakkelijk, vooral als je met een blanco vel papier begint. Dankzij de nieuwste innovaties is het mogelijk om de ruimte op zolder te optimaliseren en tegelijkertijd de ruimte een aparte stijl te geven.

Als u van plan bent uw zolder te verbouwen, maar geen ideeën hebt, aarzel dan niet om u te laten inspireren door het werk van verschillende gespecialiseerde bedrijven. Zij hebben vaak foto's beschikbaar en sommige klanten gaan zelfs akkoord met een bezoek aan een voltooid project.

zolderruimte

Het web kan ook zeer inspirerend zijn. Maak gebruik van sociale netwerken zoals Pinterest om ideeën op te doen.

Verbouwing van zolders: voorschriften

Hoe verklaar je je werk?

Als u het uiterlijk van uw woning verandert (een opening maken, het dak wijzigen) en de woonoppervlakte van uw woning vergroot, moet u de volgende stappen ondernemen bij uw gemeente:

 • Voor een woonoppervlakte van minder dan 5 m² hoeven geen maatregelen te worden genomen als er geen veranderingen aan de buitenkant zijn gepland
 • Voor een woonoppervlakte tussen 5 en 20 m² (40 m² in stedelijke gebieden) volstaat een aangifte van werkzaamheden
 • Voor een woonoppervlakte van meer dan 20 m² (of 40 m² in stedelijke gebieden) is een bouwvergunning vereist
 • Als de totale woonoppervlakte van uw woning na de werkzaamheden meer dan 150 m² bedraagt, zijn een architect en een bouwvergunning vereist

In alle gevallen moet voor dit soort werkzaamheden ten minste 2 maanden voor de aanvang van de werkzaamheden een aankondiging worden opgehangen aan de voorzijde van uw huis. Zo kan de buurt op de hoogte blijven van uw toekomstige werkzaamheden. In geval van niet-naleving van de stedenbouwkundige voorschriften (creatie van een niet-standaard tegengesteld uitzicht) kunnen zij binnen deze termijn eventueel gebruik maken van hun "recht van beroep voor derden". Voor meer informatie over de specificiteit van het beroep na een inleidende verklaring, kunt u hier terecht.

kosten zolderverbouwing

Zolders en belastingaangiften: welke impact?

Wat de belastingen betreft, heeft de ontwikkeling van de zolder gevolgen voor de plaatselijke belastingen (onroerende voorheffing en woonbelasting). De door het werk gecreëerde leefruimte wordt immers toegevoegd aan de totale leefruimte van het huis.

Hoe kunt u het budget voor het verbouwen van uw zolder verlagen: ons advies

Gebruik de concurrentie

Een snelle zoektocht op het internet volstaat om u de omvang van de markt voor zolderverbouwingen te tonen. Er zijn veel dienstverleners die dit soort werk aanbieden. Zoals gewoonlijk raden wij u sterk aan om verschillende bedrijven te benaderen en verschillende offertes te vragen. Zo kunt u een gemiddelde budgettaire marge schatten en kunt u aan de hand van de voordeligste tarieven proberen over een prijs te onderhandelen.

omgebouwde zolder

Neem een deel van het werk op je

Hoewel het de voorkeur verdient om bepaalde werkzaamheden, zoals een verbouwing van de dakconstructie of de installatie van een dakraam, aan een vakman toe te vertrouwen, kunnen bepaalde werkzaamheden, met name op het gebied van decoratie, gemakkelijk zelf worden uitgevoerd.

Dit zijn natuurlijk niet de duurste klussen, maar door zelf uw muren te schilderen of uw parket te leggen, kunt u aanzienlijk besparen op arbeidsloon.

tarieven voor zolderruimte

Heb je meer advies nodig? Heeft u dakbedekking of gevelwerk te overwegen? Bezoek onze homepage voor toegang tot al onze gidsen.