Wat zijn de gevaren van mos op je dak?

Mos is een eenvoudig plantenorganisme dat kan groeien op bomen, beton en zelfs dakspanen. Als uw dak (of een deel daarvan) beperkt zonlicht krijgt en periodiek wordt blootgesteld aan water of vochtige omstandigheden, kan het een ideale voedingsbodem voor mos worden. Als u merkt dat dit grasachtige organisme op uw dak groeit, neem dan maatregelen om het onmiddellijk te verwijderen.
Bekijk ook dak ontmossen

Effecten van mos

gevaren van mos

Mos zelf is onschadelijk. Het produceert geen gevaarlijke sporen of dampen, het bevat geen giftige of irriterende stoffen en het mist de massa om fysieke schade aan te richten aan structuren, waaronder dakspanen. Het gevaar van mos ligt in het vermogen om vocht vast te houden. Wanneer vocht, zoals regenwater of vocht, op een dak neerdaalt, droogt het meestal uit voordat het te lang kan blijven hangen. Wanneer mos het dak bedekt, kan het echter het vocht vasthouden, waardoor het niet goed kan verdampen.

Gevaren van vocht

Wanneer door overmatige mosgroei vocht op een dak blijft zitten, kunnen de dakspanen zelf na verloop van tijd verzwakken en verrotten. Als u het mos op uw dak jaren achtereen negeert, kunt u de levensduur van uw dak aanzienlijk verkorten. Het vocht maakt het poreuze materiaal namelijk zachter, waardoor het veel kwetsbaarder is voor elementen als regen en wind.

Andere gevaren

Hardnekkig vocht kan bijdragen aan een ander, ernstiger probleem: schimmel. Schimmel is veel gevaarlijker dan mos, en het groeit op hardnekkig vochtige oppervlakken. Als er een schimmelkolonie op uw dak groeit, kan de schimmel blijvende schade veroorzaken. U kunt alleen zorgen voor een schimmelvrij dak door de dakspanen vrij te houden van overtollig vocht, en u kunt uw dak alleen vrijmaken van overtollig vocht door vochtvangende organismen zoals mos te elimineren.

Het elimineren van mos

Als u mos op uw dak vindt groeien, raadt This Old House u aan het te doden met gelijke delen bleekmiddel en water. Spuit het bleekmiddel over het mos en schrob het met een schrobber. Als het mos echt hardnekkig blijkt te zijn, bespuit het dan met het bleekmiddel en wacht ongeveer 15 minuten voordat u gaat schrobben. Door het verstrijken van de tijd kan het bleekmiddel de organismen afbreken. Wees uiterst voorzichtig bij het werken op het dak, of bel een professionele dakbedekkingsdienst om het mos voor u te verwijderen.

Lees ook: