Mos op dakpannen: Is het een probleem?

dakpannen met mos

Mos op dakpannen kan meerdere problemen veroorzaken, zoals houtrot en de verstopping van afvoerpunten. Uiteindelijk kan mosgroei op een dak leiden tot kostbare reparaties en kan het ook de levensduur van uw dak verkorten. Het verwijderen van mos uit dakpannen vereist vaak de diensten van een professionele aannemer, maar er zijn ook eenvoudige dingen die u thuis kunt doen om te voorkomen dat er mos op uw dakpannen groeit.
Lees meer over dakpannen ontmossen

Mos op dakpannen: Is het een probleem?

De meeste daken hebben last van mos- of korstmossengroei, en kleine stukjes groei zijn meestal geen probleem. Als de mosgroei zich verder mag ontwikkelen, kan het om verschillende redenen een probleem worden voor het dak:

  • Mos werkt als een spons, neemt grote hoeveelheden vocht op en zorgt ervoor dat uw dak constant nat is. Als dit vocht onder de dakpannen terechtkomt, kan het de houten onderdelen van het dak doen rotten, wat de structurele integriteit bedreigt en tot kostbare reparaties leidt.
  • Het belangrijkste voordeel van een hellend dak is de gemakkelijke afvoer van neerslag door de schuine hoek. Echter, mos kan de weg van het water belemmeren door het vocht op te nemen in plaats van het weg te laten lopen.
  • Mos kan afbreken en in goten of regenpijpen vallen, waardoor uw drainagesysteem wordt geblokkeerd. Als dit probleem niet wordt opgemerkt, kan het ertoe leiden dat onderdelen van uw afvoersysteem moeten worden vervangen.
  • Dakmos kan potentieel vogel- en insectenleven aantrekken, wat niet gunstig is voor de esthetische waarde van uw dak, bijv. defactatie. Vogels kunnen ook mos afbreken, waardoor deze stukken loskomen en in uw dakgoten of regenpijpen vallen.

Hoe verwijder ik mos van mijn dakpannen?

Om dure reparaties te voorkomen, moet mos snel van uw dakpannen worden verwijderd als het een aanzienlijk deel van uw dak bedekt. Vermijd het onder druk wassen van uw dak om mos te verwijderen, want dit kan schade aan de dakpannen veroorzaken en leiden tot het doordrenken van uw dakinterieur.

Een paar opties die u heeft zijn onder andere:

  • Mos kan van dakpannen worden verwijderd door het voorzichtig af te borstelen als de begroeiing niet te ernstig is. Probeer een lang hangende borstel te gebruiken, en wees voorzichtig als u op uw dak loopt.
  • Het aanbrengen van een moskiller is een voor de hand liggende verwijderingsoptie, maar wees u ervan bewust dat deze chemicaliĆ«n het grondwater kunnen verontreinigen. Gebruik altijd geschikte beschermende kleding als u hebt gekozen voor het gebruik van chemicaliĆ«n.
  • Specialisten kunnen de toestand van uw dak en de omvang van het mosprobleem beoordelen en daarnaar handelen. Vaak is een grondige reiniging voldoende. Het inhuren van een deskundige en ervaren dakdekker voor het verwijderen van het mos minimaliseert het risico op beschadiging van uw dak tijdens het verwijderen.

Hoe kan ik voorkomen dat er mos op mijn dakpannen groeit?

U kunt voorkomen dat er mos op uw dakpannen groeit door koperen richels op uw dak te plaatsen. Als er regenwater op deze ribbels valt, komt er een koperen residu vrij dat over het dak loopt, waardoor mosgroei wordt ontmoedigd.

Regelmatig onderhoud en reiniging is vaak voldoende om uw dak in een gezonde conditie te houden. Geef uw dak een of twee keer per jaar een wasbeurt, maar vermijd het gebruik van schadelijke hogedrukreinigers.

Hoe u ook besluit om het mos op uw dak aan te pakken, wees op uw hoede voor de gevaren van het werken op uw dak. In geval van twijfel is het altijd het beste om de diensten van een professioneel dakbedekkingsbedrijf in te huren die het werk veilig en grondig kunnen uitvoeren.

Lees ook: