Dakkapel van 3 meter laten plaatsen

Een dakkapel van 3 meter is het meest populaire model. Het is goed uit te leggen dat je dit zelf ook wel ziet zitten. Je kan voor een groot model van 3 meter kiezen of twee kleinere modellen van samen 3 meter naast elkaar plaatsen. Het is dan belangrijk om de voor- en nadelen van de opties te kennen. Die kan je op deze plek allemaal op een rij vinden.

Dakkapel van 3 meter

Een dakkapel van 3 meter

Een dakkapel van 3 meter lijkt misschien niet groot, maar dat is slechts een verkeerde gedachte. Het brengt niet alleen veel meer ruimte in huis, het maakt de ruimte ook veel lichter omdat er meer daglicht binnenvalt. Dit helpt je ook om de woningwaarde te verhogen. De mogelijkheden om bijvoorbeeld ventilatieroosters in je woning te plaatsen maakt ook het leefklimaat een stuk beter. Het is dus zeker de moeite waard om te bekijken welke mogelijkheden er allemaal liggen op jouw dak.

Wat is mogelijk op de voorgevel?

De dakkapel van 3 meter wordt veel gekozen. Wanneer je dit goed bekijkt, dan levert dit je 6 vierkante meter extra ruimte onder het dak op. Dat kan echter alleen wanneer aan de regels wordt voldaan. Zo mag een voorgevel voor 50 procent worden bepaald. In enkele gemeentes is dat meer of minder, tussen 30 procent en 70 procent. Het is daarom belangrijk om bij de eigen gemeente te informeren naar de regels. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt.

Plaatsen zonder vergunning

Er zijn mogelijkheden om een dakkapel van 3 meter vergunningsvrij te plaatsen. Daarvoor moet bijvoorbeeld een dakkapel met plat dak worden gekozen. De bovenzijde moet minstens een halve meter onder de nok van het dak blijven. Een dakkapel aan de achtergevel mag vaak ook zonder vergunning. De afstand tot de rand van het dak of tot de volgende woning in het rijtje moet ook minstens een halve meter zijn. Ook de afstand tot de dakvoet of dakgoot moet minimaal een halve meter zijn en moet verticaal minder dan een meter zijn. Een dakkapel mag tot 1,75 meter hoog zijn.

Voordelen van een dakkapel van 3 meter

Als gekeken wordt naar de voordelen van een dakkapel van 3 meter, dan is het zo dat er meer licht binnen komt door de ramen. Deze ramen zijn ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. Vaak zijn dit draaikiepramen met een vast raam in het midden. Dat betekent dat alles gemakkelijk te bereiken is zonder dat het gevaarlijk wordt. Het licht maakt de ruimte ook opties groter. Ook is het fijner om er te verblijven. Een dakkapel van 3 meter is naar verhouding voordelig. Hoe groter het model, hoe lager de prijs per strekkende meter. Met een dakkapel met ventilatieroosters kan je ook nog eens zorgen voor een betere ventilatie in huis. Dit is belangrijker dan ooit.

Een grote of twee kleine dakkapellen?

Een dakkapel van 3 meter breed is voordeliger dan twee kleine modellen van 1,5 meter breed. Het is echter wel zo dat beide opties ongeveer dezelfde meerwaarde voor een woning hebben. Het maakt in dat opzicht dus niet uit waar je keuze op valt. Het is bovendien ook zo dat het verschil in waarde tussen dakkapellen met platte daken of met schuine daken minimaal is. Het uiterlijk van de dakkapel maakt wel en verschil. Een groot model van 3 meter ziet er wat mooier uit dan twee kleinere modellen naast elkaar. Dit uitstraling kan belangrijk zijn.

Eén van de belangrijkste voordelen is dat een dakkapel van 3 meter gemakkelijker in onderhoud is. Twee dakkapellen naast elkaar betekent weinig ruimte ertussen. Daardoor wordt het lastiger om ze schoon te maken. De oppervlakken die er extra bij komen, zijn dan ook nog eens lastiger te bereiken. Twee zijkanten van een grote dakkapel van 3 meter zijn dan veel gemakkelijker met regelmaat schoon te maken. Dit kan dus een groot pluspunt zijn.

Model van Keralit

Kiezen voor een dakkapel van Keralit kan om meerdere redenen een goed idee zijn. Zo is het materiaal heel duurzaam en kent het veel verschillende toepassingen. Een dakkapel van keralit is bovendien ook in prefabvorm te krijgen. Daarnaast kan het ook dienen als materiaal voor een handgemaakt model. Het is wel zo dat veel consumenten niet weten wat keralit eigenlijk is.

keralit dakkapel

Een milieuvriendelijk materiaal

Keralit is duurzaam en milieuvriendelijk. Dit bouwmateriaal wordt gemaakt van gerecyclede materialen van kunststoffen. Keralit wordt ingezet om gevels te renoveren, maar ook om dakkapellen mee te bouwen. Het wordt vooral ook gebruikt als rabatdelen en als kunststof schroten. Deze duurzame variant op kunststof is niet kapot te krijgen en ziet er mooi uit. Daarom is het ook geschikt voor bijvoorbeeld dakkapellen.

Voordelen

De voordelen van keralit zijn zeer divers. Zo is het bijvoorbeeld heel kleurvast. Het zal bijvoorbeeld niet verkleuren door de zon. Ook is keralit vrij van onderhoud. Het kan tegen vocht, warmte, bacteriën en algen. Het materiaal trekt ook niet krom. Wel is het slim om het zo nu en dan even af te soppen. Het is ook een voordeel dat het in nagenoeg iedere kleur te krijgen is. Zo is de dakkapel perfect aan te sluiten op de look van het huis. Dit kan bijvoorbeeld ook een houtkleur of houtnerf zijn als dit beter past bij de woning. Keralit vergt weinig werk in het bijhouden. Onderhoud is niet nodig en ook schilderen is niet nodig. De kleuren blijven altijd fris.

Nadelen

Er zitten ook nadelen aan keralit. Zo is de kleur niet te veranderen. Het materiaal kan niet geschilderd worden. Eenmaal gekozen, blijft gekozen. Aan de andere kant is het materiaal wel heel kleurvast. Een nadeel is wel dat het materiaal van nature niet isolerend is en er dus altijd isolatiemateriaal aan moet worden toegevoegd. Ook is het zo dat het materiaal om de dertig centimeter moet worden vastgeschroefd en dat de schroeven op de panelen zichtbaar zullen zijn. Dit maakt het net wat minder mooi dan wanneer je met andere materialen zou werken.

Keralit bij renovatie gebruiken

Een sterk punt van keralit is dat het ook voor renovaties te gebruiken is. Een bestaande dakkapel opnieuw bekleden kan goed worden gedaan met dit materiaal. Wel is het dan zo dat er een houten raamwerk nodig is. Daaraan moet het materiaal worden bevestigd. De panelen kunnen dan één op één als vervanger voor de oude panelen dienen. Bedenk ook dat een dakkapel nooit geheel uit keralit kan bestaan. Het materiaal is geschikt voor de strook boven het kozijn, de zijwangen van de dakkapel, de brede bovenrand, de stroken naast de kozijnen en het overstek. Andere delen moeten met ander materiaal worden verzorgd.

De kosten voor een dakkapel van 3 meter

Wil je weten wat de kosten voor een dakkapel van 3 meter zijn? Dan is het goed om naar meer dan alleen de lengte te kijken. In deze berekening is wel uitgegaan van een prefab dakkapel. Maatwerk kiezen zal altijd betekenen dat dit ook meer zal gaan kosten. Hier zit nu eenmaal meer werk in. Wie kiest voor een dakkapel van 3 meter van kunststof zal 4.000 euro kwijt zijn. Een model van hout kost 4.200 euro en een dakkapel van keralit 4.320 euro. Het gaat dan wel altijd om modellen met 1 draaikiepraam en 1 vast raam. Voor grotere of kleinere dakkapellen zijn de prijsverschillen in de materialen naar verhouding ongeveer gelijk aan die van een dakkapel van 3 meter.

wat kost een dakkapel van 3 meter

Rolluik op een dakkapel van keralit

Een dakkapel van keralit is gemakkelijk te voorzien van een rolluik. Het is wel slim om dit direct te laten plaatsen wanneer je ook de dakkapel laat plaatsen. Een rolluik achteraf toevoegen is een stuk minder gemakkelijk omdat er dan op het dak gewerkt moet worden. Wanneer beide elementen gelijktijdig worden gemonteerd is het ook mogelijk om het rolluik mooi achter het boeibord van de dakkapel weg te werken. Daardoor is de kast niet meer te zien. De boeibord wordt wel iets groter. Met een rolluik is veel te verzorgen. Het maakt de kans op inbraak kleiner, isoleert en verduistert beter, geeft privacy, dempt geluid en kan worden gebruikt als zonwering.

De materiaalkeuze

Rolluiken op een dakkapel zijn kunststof of van aluminium. Het is voor beide materialen goed om te weten wat hier de voor- en nadelen van zijn. Wie kiest voor een rolluik van kunststof heeft meer voordeel van zonwering, privacy en verduistering. Bovendien is het voordelig. Aluminium is van betere kwaliteit en houdt geluid beter buiten. Ook werkt het beter als inbraakbeveiliging. Weeg deze zaken dus goed tegen elkaar af voor een keuze gemaakt wordt.

Het bedienen van een rolluik

Een rolluik op een dakkapel bedienen kan op meerdere manieren. In de eerste plaats kan het met handmatig hijsen en laten vieren. Een andere mogelijkheid is het om te kiezen voor een elektrische bediening. Deze is wel wat duurder. Het is vaak zo dat de huiseigenaren die voor een aluminium rolluik kiezen ook voor elektrische bediening gaan. Dit materiaal is wat zwaarder en dus ook wat minder gemakkelijk met de hand te hijsen en te vieren. Er zijn opties met schakelaars, maar ook met afstandsbediening. Handmatig is met zowel een slingerslang als een koord te werken.

dakkapel 3 meter binnen

De montage laten verzorgen

Het monteren van een rolluik kan je zelf doen. Het is waarschijnlijk beter om dit te laten doen. Het is wel leuk om ermee bezig te zijn en het is voordeliger, maar het levert je wel ook veel meer werk op. Dit is niet altijd even aantrekkelijk. Het is daarnaast zo dat je er zeker van zijn dat alles stevig vast zit, goed afgewerkt is, en ook van de juiste kwaliteit is. Daarnaast is het fijn wanneer alles goed is aangesloten zodat het naar behoren werkt. Bovendien levert een professional vaak met garantie. Dit kan ook belangrijk zijn.

Direct een offerte aanvragen

Direct een offerte aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel van 3 meter kan een goed idee zijn. Wie meerdere offertes aanvraagt kan flink besparen door te vergelijken. Dat kan je doen door hier de offertes aan te vragen. Je hebt ze dan snel binnen en kan direct zelf op zoek naar de beste optie. Je zit aan geen van de aanvragen vast. Alles is vrijblijvend. Zo kan je dus heel gemakkelijk zelf de beste keuze maken.