Velux prijzen: montagetarief en kostenraming 2024

De gemiddelde prijs van een veluxraam is €500. Deze prijs kan sterk variëren naargelang van de gekozen materialen, het type opening en het type beglazing van de velux. In deze prijs zijn de installatiekosten niet inbegrepen; deze worden extra aangerekend tussen 200 en 400 euro per opening.

De gemiddelde prijs van een Velux dakraam is ongeveer €500 tot €1,200, inclusief levering en installatie. De installatiekosten worden extra in rekening gebracht, tussen €200 en €400 per opening

Velux prijzen in 2024

De prijs van een velux hangt af van verschillende factoren, te beginnen met de afmetingen. De gemiddelde prijs van een velux ligt tussen 500 en 1200 euro, inclusief leveringen en installatie.


De prijs van een veluxraam is ongeveer €500 tot €1,200, inclusief leveringen en installatie.

. .
Velux afmetingenBinnenkomstprijs Premium prijs
Prijs velux formaat 55 cm X 78 cm €150 - 230 230 - 290 €
55 cm X 98 cm exclusief installatie 250 - 280 € 280 - 340 €
78 cm X 98 cm exclusief installatie 200 - 280 € 280 - 340 €
78 cm X 118 cm exclusief installatie 230 - 320 € 320 - 400 €
78 cm X 140 cm exclusief installatie 270 - 380 € 380 - 450 €
114 cm X 118 cm exclusief installatie 280 - 380 € 380 - 480 €
114 cm X 140 cm exclusief installatie 350 - 450 € 450 - 570 €
134 cm X 98 cm exclusief installatie 300 - 400 € 400 - 500 €
134 cm X 140 cm exclusief installatie 350 - 500 € 500 - 600 €
Prijs velux installatie 200 € per velux400 € per velux
Vervanging velux beglazing prijs €280 per velux €400 per velux

De prijs van een veluxraam hangt ook af van het type veluxraam dat wordt geïnstalleerd.

velux prijs
Type velux Binnenkomstprijs Premium prijs
Roterende velux prijs 120 € 1800 €
Prijs velux met opening door uitsteeksel 100 € 800  €
Prijs velux met zijopening 120 € 300 €
Prijs velux met opening door projectie - rotatie 300 € 1000 €
Prijs velux met elektrische motorisering 500 € 1200 €
Prijs velux met zonne-motorisatie 900 € 1500 €

De prijs van een veluxraam kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • De grootte van de opening
 • De aard van de opening
 • De motorisering
 • De prijs van een geïnstalleerde velux is duurder dan de prijs van een velux alleen
 • Het gekozen type beglazing
 • De kwaliteit van de gebruikte materialen
 • De staat van de dakconstructie en het dak
 • De toegankelijkheid van de site
 • De ervaring van de vakman
 • Uw geografisch gebied (een installatie in een grote metropool is over het algemeen duurder dan een velux-installatie in een landelijk gebied)

De verschillende soorten velux

Er zijn vele soorten velux. Hoe kiest u uw velux? Daartoe moet u de specifieke kenmerken van elk type dakvenster kennen. We stellen ze aan u voor.

Velux ramen met draaibare opening

Dit type velux is een wijdverbreide oplossing voor de ontwikkeling van zolders, vooral in oudere huizen. Het werkingsprincipe is zeer eenvoudig. Het velux draait om een centrale as wanneer aan de hendel bovenaan het velux wordt getrokken. Het onderste deel wordt dan naar buiten geduwd, terwijl het bovenste deel naar binnen zwaait.

Het draaiend velux dakvenster moet worden geïnstalleerd op een dak met een helling tussen 15 en 90 graden. Het is niet aanbevolen voor installatie op zolder. Het draaiend dakvenster neemt wat ruimte in de kamer in als het open is. Dit nadeel kan worden gecompenseerd door een afstandsbediening op zonne-energie of elektriciteit (motorisatie) te installeren.

velux standaard afmetingen

De prijs van een draaiend veluxraam ligt tussen 120 en 1800 € per raam, exclusief plaatsing.

Velux met projectie opening

Deze keer moet het velux van onderen naar buiten worden geduwd om open te gaan. Het gaat verticaal open, dankzij de scharnieren aan de bovenzijde van het raam. Dit betekent dat hij geen plaats inneemt in de woning, aangezien hij volledig naar buiten opengaat. Het is ook perfect om licht in een donkere kamer te brengen.

Het wordt aanbevolen om een uitsteekvelux te installeren op een dak met een helling tussen 15 en 55 graden. Dit type velux is ideaal voor kamers met beperkte ruimte. De prijs van een uitsteekvelux varieert van € 100 tot € 800 exclusief arbeidskosten.

Zij-openende veluxen

Deze veluxen worden ook wel dakkapel genoemd. Het zijdelings opengaande velux heeft scharnieren aan de zijkant van het raam, zoals een conventioneel raam. Dit type velux gaat wijd open om een gemakkelijke toegang tot het dak mogelijk te maken. Het heeft een brede beglazing en laat veel licht binnen op de zolder.

De overgrote meerderheid van deze veluxen is echter manueel en kan niet worden uitgerust met een gemotoriseerd systeem, hetzij elektrisch, hetzij op zonne-energie. Dit is een goedkoop velux: de prijs van een zijdelings velux ligt meestal tussen 120 en 300 € exclusief installatie;

Gemotoriseerd zonne- of elektrisch velux

De velux is essentieel in een kamer onder het dak en op verbouwde zolders. Het brengt licht in de kamer en zorgt voor verluchting. Veluxramen zijn echter niet altijd gemakkelijk te bereiken omdat ze hoog zijn geplaatst.

Door een gemotoriseerde velux te installeren, kunt u een intelligente en programmeerbare opening verkrijgen. Hij kan bijvoorbeeld automatisch sluiten in geval van hevige regen, zodat u niet telkens het water hoeft op te dweilen dat uw huis binnenkomt. Gemotoriseerde veluxen hebben nog vele andere voordelen:

kosten voor het installeren van velux
 • Programmeerbaar openen of sluiten
 • Simulatie van uw aanwezigheid tijdens lange afwezigheden dankzij vooraf opgenomen programma's
 • Automatische ventilatie meerdere keren per dag dankzij de sensoren van het systeem
 • Warmteregeling in de zomer

U vraagt zich misschien af of u moet kiezen voor een zonnevelux of een elektrisch velux. De twee systemen zijn verschillend:

 • De elektrische velux wordt aanbevolen bij het maken van een nieuwe opening
 • Het velux op zonne-energie is draadloos en wordt aanbevolen bij vervanging van een oud velux. Zo kunt u minder omvangrijke werkzaamheden uitvoeren, aangezien u de bestaande elektrische installatie niet hoeft aan te passen. Dit kan uw budget voor zolderrenovatie verlagen, aangezien de kosten van dit werk vrij hoog zijn.

De prijs van een velux op zonne-energie varieert tussen 900 en 1500 euro, terwijl een elektrisch aangedreven velux tussen 500 en 1200 euro kost.

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn velux ?

veluxen zijn verkrijgbaar in 3 hoofdmaterialen. Elk heeft zijn eigen specifieke kenmerken, voor- en nadelen.

PVC velux

De PVC velux biedt vele voordelen. Het is goedkoop, gemakkelijk te onderhouden en biedt een goede thermische isolatie. Verkrijgbaar in verschillende kleuren, passen ze perfect in elk interieur. PVC-veluxen zijn echter niet geschikt voor grote glasoppervlakken.

Aluminium velux

Aluminium velux bieden een uitstekende thermische isolatie. Bovendien vergt het geen bijzonder onderhoud. Net als PVC veluxen zijn ze verkrijgbaar in vele stijlen en kleuren.

Houten veluxen

Houten veluxen zijn heel gewoon, vooral in oude en authentieke houten huizen. Hout is een warm en duurzaam materiaal. Het moet echter worden behandeld tegen insecten en vochtigheid om op lange termijn levensvatbaar te blijven. Het is ook een zeer goede warmte- en geluidsisolator. Houten veluxramen zijn verkrijgbaar in vele maten en kunnen op maat worden gemaakt.

velux installatie tarief

Het kan worden gemaakt van verschillende houtsoorten, elk met zijn eigen kenmerken. In tegenstelling tot PVC en aluminium is hout een materiaal dat vrij regelmatig onderhoud vereist.

Velux dakvensters: de verschillende soorten beglazing

Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de soorten beglazing die op de markt verkrijgbaar zijn voordat u uw dakvenster koopt. Er zijn veel verschillende soorten beglazing en veel interessante opties voor uw comfort. Ontdek ze, zodat u het veluxraam kunt kiezen dat het best bij uw behoeften past:

 • Akoestische beglazing
 • Thermisch geïsoleerde beglazing (TIG)
 • Zelfreinigende beglazing
 • Anti-regen geluid beglazing
 • Anti-inbraak beglazing
 • Anti-hitte beglazing
 • Brandwerende beglazing

Het is ook belangrijk te letten op de dikte van de beglazing, die standaard (dubbel), drievoudig of zelfs viervoudig kan zijn.

Sommige leveranciers van velux, zoals Leroy Merlin of Castorama, verkopen merken die kunnen worden aangepast, van het materiaal tot de kleur en textuur van uw velux en beglazing. Sommige opties kunnen ook worden gecombineerd.

Stel dat u een velux wilt dat een goede thermische en akoestische isolatie biedt, maar ook bijzonder inbraakbestendig is. Kies in dat geval voor een reeks van het type "Tout Confort", vergelijkbaar met die van het merk Velux.

Velux toebehoren

Het laatste punt dat u moet overwegen voordat u uw velux koopt: velux-accessoires. Er zijn verschillende praktische accessoires voor uw velux. Ze zullen uw dagelijks comfort verhogen:

velux balkon prijs
 • Luiken: dit kunnen fotovoltaïsche luiken of rolluiken zijn
 • Jaloezieën: er is een groot aantal jaloezieën; verduisterend, screenend, isolerend, Venetiaans, plissé, zonnescherm of voorzien van muskietengaas
 • Telescopische stangen: met deze stangen kunt u het openen en sluiten van uw veluxen gemakkelijker beheren. Ze zijn een goed alternatief voor gemotoriseerde veluxen, die duurder zijn in aanschaf dan handmatige modellen

veluxen: voor- en nadelen

Er zijn vele voordelen en enkele nadelen verbonden aan het installeren van veluxen. Het is belangrijk dat u zich hiervan bewust bent voordat u een schuinvelux koopt.

Velux installatie: de voordelen

 • Velux-ramen kunnen worden aangepast aan elke dakhelling, van 15 tot 90 graden
 • Veluxramen zijn altijd voorzien van dubbele beglazing, voor een goede thermische isolatie van de zolder
 • veluxen in vele maten zijn verkrijgbaar
 • Sommige veluxmodellen kunnen naast elkaar worden geplaatst om een groot glasoppervlak te vormen
 • veluxen brengen licht in de zolder
 • veluxen geven een modern tintje aan het huis, zowel binnen als buiten
 • Talrijke accessoires en opties kunnen aan uw velux worden toegevoegd: verschillende openingen, versterkte akoestische of thermische isolatie, zonnescherm, slot, verduisteringsrolgordijn, muggengaas, inbraakwerende of zelfreinigende beglazing, enz.
 • Velux-ramen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen

Plaatsing van Velux-ramen: de nadelen

 • Het lawaai van regen kan voor sommige mensen storend zijn. Als de regen te veel lawaai maakt naar uw smaak, kunt u kiezen voor een speciale beglazing, die het geluidsniveau van de regen op het glas met de helft vermindert
 • Warmte kan gemakkelijk door de beglazing van veluxen binnendringen en kan in de zomer moeilijk te verdragen zijn. Om dit te verhelpen, is het raadzaam om te kiezen voor externe rolluiken of beglazing ontworpen om de zonnestralen te filteren
 • veluxen zijn vrij duur in aanschaf
 • veluxen zijn ingewikkeld te installeren. Om ze goed te installeren, zult u waarschijnlijk een beroep moeten doen op een vakman, wiens installatiekosten gewoonlijk vrij hoog zijn

Lees ook: Dakramen Kopen? Ontdek Top Kwaliteit, soorten en Prijzen

prijs van velux installatie

Velux installatie prijzen: beroep doen op een professional

De prijs van het plaatsen van een velux hangt grotendeels af van de werkzaamheden die u wenst uit te voeren. Wilt u een velux plaatsen of een oud velux vervangen? De prijs van het plaatsen van een velux is over het algemeen goedkoper dan het vervangen van een velux: tussen 200 en 400 euro per velux. De prijs voor het vervangen van een oude opening ligt daarentegen tussen 280 en 400 euro per dakvenster.

De installatie van een veluxraam is een complexe operatie. Om u veel moeite te besparen en een resultaat dat niet altijd aan uw verwachtingen voldoet, raden wij u ten stelligste aan een vakman in te schakelen. De installatie van veluxen laat geen ruimte voor improvisatie: deze opening, die in direct contact staat met de buitenkant van het huis, moet met de grootste zorg worden uitgevoerd om uw huis te beschermen.

Een slechte installatie kan leiden tot waterinfiltratie, maar ook tot een aanzienlijke stijging van uw energiefactuur. In het ergste geval kunt u zelfs uw dak beschadigen, wat zeer duur kan zijn om te repareren. Wij raden u aan geen risico's te nemen: doe een beroep op een veluxinstallateur om uw werkzaamheden met een gerust hart uit te voeren.

Velux installatie: stap voor stap

Hebt u moeite om een idee te krijgen van de omvang van de werkzaamheden voor het plaatsen van een velux? Het volgende zal je helpen. Wij beschrijven de belangrijkste stappen die u moet volgen om uw velux goed te installeren.

Wat u moet weten voordat u met de werkzaamheden begint
Raadpleeg uw gemeente voordat u met de werkzaamheden begint. De installatie van een veluxraam is soms aan regels gebonden en er kan een bouwvergunning voor nodig zijn. In de meeste gevallen moet u voorafgaand aan de werkzaamheden een verklaring indienen bij uw gemeente.

Welk materiaal is nodig om een velux te installeren?

U moet de nodige materialen verkrijgen voordat u met de werkzaamheden begint. Naast de veluxen en de installatiebenodigdheden moet u voor uw veiligheid ook handschoenen en een veiligheidsbril kopen.

Een velux installeren: kies het juiste velux

De eerste stap is de keuze van het dakvenster. Bereken zorgvuldig de afstand tussen de twee gordingen, zodat uw velux perfect in uw gebouw past. Vergeet ook niet de helling van het dak te meten.

velux installatie prijs

Als u het werk uitbesteedt aan een vakman, zorgt hij voor de maten en koopt hij een velux die aan uw huis is aangepast.

Voorbereiding van het hoofdeinde

Het hoofdeinde is het geraamte van het dak, de ruimte waar u uw velux zult installeren. Het moet voorbereid zijn om uw nieuwe opening te ontvangen. Zorg ervoor dat u niet door de dragende delen van de dakconstructie snijdt.

Als uw velux breder is dan de afstand tussen twee gordingen, moet u een van de gordingen uitsnijden en een plank monteren om uw velux te ondersteunen. Is de ruimte daarentegen te groot, dan moet het dakspant tussen twee gordingen worden aangebracht.

Voorbereiding van het velux

Neem het velux uit de verpakking en controleer de staat ervan. Wij adviseren u om met twee personen te werken om te voorkomen dat het dakvenster naar beneden valt. Verwijder voorzichtig elk beschermstuk, schroef de vleugel los (het deel dat open en dicht gaat) en verwijder de vleugel. Op die manier houdt u het gewicht laag tijdens het hanteren.

Bevestiging van het frame

Bevestig het frame in het raamkozijn met een beugel en schroeven. Forceer het kozijn nooit op zijn plaats: als het vervormd is, zal het raam niet meer open en dicht kunnen. Controleer of het frame waterpas staat met een waterpas voordat u het bevestigt.

velux installatie

Montage van de vleugel

Uw frame is nu veilig. Schroef de vleugel weer in de juiste richting vast. Werk met ten minste twee personen om te voorkomen dat de vleugel eruit valt. Het is mogelijk dat de vleugel naar buiten en naar beneden moet worden gedraaid om hem vast te zetten. Als de vleugel is vastgezet, draai hem dan om om het raam te sluiten.

Maak de verzegeling klaar

De laatste stap is ervoor te zorgen dat uw velux waterdicht is. De meeste veluxen worden verkocht met een afdichtingskit. Volg de instructies zorgvuldig op, afhankelijk van het type dak waarop u de velux installeert. Dat is het: u kunt uw veluxinstallatie voltooien door de buitenkant af te werken.

Voorbeelden van citaten: Velux installatie

Wij geven u enkele voorbeelden van realistische prijsopgaven om u in staat te stellen de kosten van uw toekomstige werkzaamheden te ramen. Prijzen voor vervangende velux ramen, kosten voor het plaatsen van velux ramen, prijs van een standaard velux raam, u zult alles weten.

Prijs van een 114 x 118 veluxraam

U wilt een veluxraam in uw verbouwde zolder installeren om licht in uw kamer te brengen. De kamer is momenteel voorzien van kleine veluxen die weinig licht doorlaten. U neemt contact op met een vakman om een analyse van uw dakstructuur en uw dak uit te voeren. Hij beveelt een 11 X 118 veluxraam aan. De prijs van uw veluxvenster 114 X 118 bedraagt 780 €: 380 € voor de aankoop van de velux en 400 € voor de plaatsing.

Standaard maat veluxen prijs

U wilt standaard veluxen installeren op uw zolder. U kiest voor een velux met een projectieopening om uw bescheiden zolderruimte vrij te houden van rommel. Via een veluxinstallateur kunt u de opening van uw keuze verkrijgen aan 180 € per eenheid.

velux installateur

Dit is een veluxvervanging: het verwijderen van uw oude velux en het plaatsen van het nieuwe kost u 320 euro arbeidsloon. In totaal zullen uw werkzaamheden u € 500 per velux kosten, d.w.z. € 1.000 om twee openingen in het dak te installeren.