De verschillen tussen een dakkapel en een dakraam kiezen

Of je voor een dakkapel of dakraam moet gaan hangt van veel zaken af. Denk aan de wensen die je hebt, het geld dat je beschikbaar hebt en de mate van rommel die een verbouwing met zich meebrengt. Dat een dakkapel meer kost dan een dakraam is duidelijk. Het zorgt echter ook voor meer ruimte en licht op zolder. Daarom is het goed om de verschillen tussen een dakraam en een dakkapel eens volledig langs te lopen.

dakkapel of dakraam

Dakkapel of toch dakraam kiezen?

Een dakkapel geeft je veel stahoogte en licht in de ruimte. Een dakkapel is echter veel voordeliger te laten plaatsen. Door de verschillen, de kosten en de voor- en nadelen af te wegen heb je een goed overzicht. Dat maakt het gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Het is belangrijk om goed te bepalen wat je nu precies wilt in je woning.

dakraam

Voor- en nadelen van dakkapellen en dakramen

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel beginnen bij €2.500,-. Een dakraam kan al voor €500,- geplaatst worden. Een dakkapel biedt meer stahoogte. Ook zorgt het voor meerwaarde aan de woning. Een dakraam zorgt vooral voor wat daglicht. Het is wel zo dat zowel de dakkapel als het dakraam in een dag te plaatsen zijn. De mate van overlast in huis door de verbouwing is voor beide opties ongeveer even groot.

Toch is het voor veel huiseigenaren nog altijd de vraag wat nu eigenlijk de betere optie is. Het is vooral belangrijk om te weten dat het verschil vooral in de kosten te vinden is. Daar is namelijk het grootste onderscheid te maken. Een dakkapel is nu eenmaal flink duurder. Toch is het wel belangrijk om verder te kijken dan alleen het prijskaartje.

Kosten

Om het kiezen tussen een dakkapel en een dakraam nog iets gemakkelijker te maken, is het goed om naar de factoren die hierin meewegen te kijken. Zo is de ruimte die een dakkapel biedt wel heel aantrekkelijk. Een dakraam plaatsen verandert niets aan de manier waarop de ruimte onder een schuin dak te benutten is. Rechtop staan is daar een voorbeeld van. Ook de mate van licht speelt een rol. Hoewel ook een dakraam voor meer daglicht zorgt. Dat neemt niet weg dat een dakkapel vaak de kamer veel beter bewoonbaar maakt door meer daglicht.

Keuze

Er zijn nog meer redenen om een dakkapel boven een dakraam te kiezen. Zo kan het de meerwaarde van de woning flink verhogen. Ook is een woning onderscheidend te maken in verhouding tot vergelijkbare woningen. Daarnaast is de ruimte op meer manieren te benutten nadat er een dakkapel in is geplaatst. Dit kan allemaal een rol spelen in de keuze die je maakt.

dakkapel erg mooi

Meer ruimte in de kamer

Een dakkapel helpt je om meer ruimte in de woning te gebruiken. Het is vooral fijn dat je op die manier bijvoorbeeld de kamer kan gebruiken als werkkamer of slaapkamer. Het is daarnaast ook zo dat je huis er meer waard door wordt. Pas wel op dat je je niet rijk rekent, want dit heeft natuurlijk ook altijd te maken met hoe de huizenmarkt er op elk moment voorstaat. Je kan met een dakkapel ook zorgen dat je zelf meer met je woning kan en verhuizen dus voorlopig niet nodig is.

Toch een dakraam?

Een dakraam is een stuk voordeliger te plaatsen. Dat betekent dus dat het slim is om dit niet zomaar uit te sluiten als optie. Het is bovendien zo dat het dermate gemakkelijk te plaatsen is, dat veel mensen dit ook zelf kunnen. Het is wel belangrijk om dit dus goed te bekijken.

Het plaatsen van dakramen

Het plaatsen van dakramen kan in minder dan een halve dag worden gedaan. Al is het daarna dan nog wel nodig om alles aan de binnenzijde van de woning goed af te werken. Dit kan dan wel weer wat meer tijd kosten. Het is echter natuurlijk ook zo dat ook een dakkapel laten plaatsen veel tijd kost. De hoeken afwerken, de verlichting aansluiten en zorgen voor goed schilderwerk zijn allemaal essentieel om te zorgen dat het er echt mooi uitziet. Doe je dit niet, dan ziet het dakraam er ook niet zo mooi uit en is het niet zo efficiënt.

Voordelen van een dakkapel

Een dakkapel heeft veel voordelen boven een dakraam. Denk aan ruimte, licht en waardeverhoging. Dit is met een dakkapel allemaal te realiseren. Een dakraam kan dit niet bieden. Wel is een dakkapel veel duurder. De opbrengst moet je hier dus ook wel tegen afwegen. Het is fijn om meer met de zolderkamer te kunnen doen en wat meer te kunnen vragen als je de woning eventueel ooit verkoopt. Dit kan dus gemakkelijk de investering rechtvaardigen.

dakkapel versus dakraam

Een grotere waarde

Omdat je met een dakkapel de woningwaarde kan verhogen, is het goed te verantwoorden om de investering te doen. Het is bovendien zo dat de ruimte niet alleen ruimer wordt, maar ook ruimer oogt doordat deze lichter wordt. Het is een direct verschil dat je heel duidelijk zal opvallen. Wie slim is kiest dan wel een dakkapel met een politiekeurmerk om ook zeker te zijn van de hoge kwaliteit. Het zal al snel voelen als of de ruimte tweemaal zoveel mogelijkheden biedt na de plaatsing van de dakkapel.

Vergunning voor de plaatsing

Het is wel een nadeel dat de investering in de dakkapel ook gepaard kan gaan met de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dit kan de kosten opdrijven. Die is in de meeste gevallen nodig. Het is op de website van de gemeente waar je woonachtig bent te achterhalen hoe het zit met de bouwvergunning voor de dakkapel die je voor ogen hebt. Dit is met een dakraam natuurlijk wel anders. De kosten voor een dakraam beginnen bij €200,-. Dit hangt af van het formaat, de afwerking, de mate van luxe, het merk en de manier van plaatsen.

Afmetingen van een dakkapel

Dakkapellen kunnen op nagenoeg alle schuine daken worden geplaatst. Er is een flinke keuze uit modellen die ook nog in verschillende kleuren en maten te krijgen zijn. Dit kan van een traditionele klassieke look tot een strakke en moderne look. De keuzes die je moet maken hebben betrekking op zowel de binnenzijde als de buitenzijde. Voor een dakraam gelden veel standaard voorwaarden. De keuze beperkt zich tussen hout of een witte uitvoering. Daarom is het ook goed om te kijken naar de pluspunten die een dakkapel verder biedt.

Rechtop lopen in de kamer

Het belangrijkste pluspunt van een dakkapel is de toename van de ruimte. Je moet eerst investeren, maar je krijgt er wel veel meer bruikbare vierkante meters voor. Zo kan je gemakkelijker in de kamer rondlopen zonder te hoeven bukken. Het zolderkamertje dat eerst alleen geschikt was voor opslag, is dan ineens geschikt als slaapkamer of als hobbykamer. Het zorgen voor meer ruimte in huis is natuurlijk wel heel aantrekkelijk. Zo hoef je bijvoorbeeld misschien niet eens te verhuizen. Gaat het je er echter alleen om dat je wat meer licht in de ruimte wilt? Dan kan een groot dakraam laten plaatsen de voordelige oplossing zijn.

Andere voordelen van meer licht

Meer licht biedt op verschillende manieren voordeel. Het maakt een ruimte meer bruikbaar. Het is ook zo dat je je er fijner voelt. Daarnaast heeft daglicht ook een optisch effect. Het laat ruimtes nog groter lijken dan ze al zijn. Een fijn zonnetje in de ruimte helpt je om net wat meer uit je dag te halen. Het is vooral in ruimtes die wat kleiner zijn dus een aantrekkelijke optie. Heb je voldoende ruimte, dan kan je meer licht in de ruimte krijgen met één of meerdere dakramen. Het zogenaamde tuimelraam zie je in Nederland veel terug. Dit biedt geen extra ruimte, maar geeft wel het optische ruimtelijke effect.

Meer waarde

Het is inmiddels ook wel duidelijk dat je huis meer waard kan worden en beter te verkopen is met een dakkapel. Daardoor moet je dus ook op een andere manier naar de investering gaan kijken. Het is in de eerste plaats natuurlijk zo dat het wel wat kosten met zich meebrengt. Mocht je echter op termijn je woning gaan verkopen, dan zal je dat al snel terugzien in de prijs. Al vanaf het moment dat de dakkapel geplaatst wordt zie je dat de waarde van je woning toeneemt door de toegenomen bruikbaarheid van de ruimte.

Besparen op energie

Het plaatsen van een dakkapel biedt jou ook kansen. Zo kan je bijvoorbeeld direct van de mogelijkheid gebruikmaken om ook te isoleren. Wanneer een dak nog niet geïsoleerd is, dan is dit dus je kans om het op te knappen. Ook voor de isolatie geldt dat dit je woning meer waard maakt. De dakkapel zelf heeft ook al isolerende waarde. Het is zo dat de nieuwere modellen ook nog eens beter isoleren dan ooit. Dit kan ook aantrekkelijk zijn bij de keuze of de dakkapel die je hebt aan vervanging toe is.

dakkapel binnenzijde wit

Ontwikkelingen op het gebied van dakkapellen

De ontwikkelingen op het gebied van dakkapellen en isolatie volgen elkaar snel op. Bijna jaarlijks wordt het beter. Dit maakt de keuze voor dakkapellen dus ook alleen maar interessanter. Het ziet er niet alleen beter uit, maar het wordt ook beter inzetbaar. Wanneer je dus bekijkt wat het je oplevert wanneer je deze plaatst, dan krijg je dus niet alleen meer licht en ruimte, maar zal je ook zien dat de stookkosten omlaaggaan. Gezien de hoge prijzen voor energie, is dat dus ook een voordeel te noemen.

Mogelijkheden om te besparen

Een goed voorbeeld van een dakkapel met isolerende kwaliteiten is een model van kunststof. Omdat deze licht van gewicht en gemakkelijk te plaatsen is, biedt deze veel voordelen. Bovendien vergt kunststof wel heel weinig onderhoud. Wie dan ook nog kiest voor bijvoorbeeld HR++-glas en ventilatieroosters, kan er alleen maar nog meer van genieten. Al dit soort zaken dragen eraan bij dat de kosten voor het stoken omlaaggaan in de woning.

Een keuze maken

De redenen die hiervoor zijn genoemd geven alvast een goed idee. Daarnaast heb je misschien nog wel persoonlijke redenen om voor een dakkapel of juist voor een dakraam te gaan. De investering is in ieder geval op meerdere manieren terug te verdienen. Denk aan besparingen op energie en waardevermeerdering van de woning. Wie de zolder als opslag blijft gebruiken kan al met een voordelige oplossing zoals een dakraam voor flink meer bruikbaarheid van de ruimte zorgen. We sommen de voordelen eens op.

Meer hoogte

Een zolder is vaak voorzien van schuine daken waar je niet onder kan staan. Dit beperkt ook het gebruik van de vloeroppervlakte. Met een grote dakkapel is daardoor de bruikbare oppervlakte ineens bijna te verdubbelen. De ruimte in de woning blijft wel gelijk, maar wordt veel beter bruikbaar. Dit zal dan ook door makelaars worden aangestipt op het moment dat je besluit om de woning te verkopen. Dit is belangrijk om mee te wegen.

Meer licht

Een dakkapel brengt meer daglicht binnen. Elke meter lengte voor de dakkapel geeft een vierkante meter meer glasoppervlakte. Het dak van een dakkapel en de zijkanten van een dakkapel zijn tegenwoordig zelfs ook in glas uit te voeren. Dit kan er dus voor zorgen dat er heel veel meer licht in de ruimte valt. De voordelen hiervan zijn eerder in dit artikel ook al besproken. Daar is dus met de juiste dakkapel in grote mate van te profiteren.

zonnepanelen op dakkapel plat

Een aantrekkelijk uitzicht

Een dakkapel kan ook helpen om een aantrekkelijker uitzicht te verzorgen. Dit gaat met een dakkapel dan ook beter dan met een dakraam. Om met een raam van het uitzicht te genieten moet het echt geopend worden. Zo kan je er pas goed door naar buiten kijken. Een dakkapel kan daardoor heel aantrekkelijk zijn om van een zolder een studiekamer of een thuiskantoor te maken. Dit is dan een mooie plek om te werken.

Beter ventilatie verzorgen

Wie voor een dakkapel met ventilatieroosters kiest, kan zorgen dat er altijd goed geventileerd wordt in de ruimte. Dat is met een dakraam vaak minder goed mogelijk. De roosters zijn namelijk ook altijd optimaal in te stellen. Een dakraam kan open of dicht en meer niet. Bovendien brengt een open raam ook het lawaai van buiten naar binnen en kan het zelfs ronduit koud worden door de grote opening. Dat is met een ventilator wel anders, zeker wanneer deze van geluidsisolatie is voorzien.

Een goede offerte

Het is goed om te bekijken welke mogelijkheden er allemaal zijn om een dakkapel voordelig te laten plaatsen. Dit kan tot wel 40 procent besparing opleveren. Vraag daarvoor op deze plek meerdere offertes aan en vergelijk om de beste te vinden. Je hebt ze binnen twee dagen al in huis en kan alles rustig zelf uitzoeken. Heb je de beste aannemer gevonden? Dan kan je daarmee in zee. Al is de aanvraag wel volledig vrijblijvend en zit je nergens aan vast.