Kunststof dakkapel laten plaatsen: materialen en lage prijzen

Een dakkapel van kunststof is lekker onderhoudsvrij. Daarnaast gaat dit model ook nog eens langer mee. Zonder dat het duurder hoeft te zijn dan andere soorten dakkapellen. Op deze plek leer je alles over de dakkapel van kunststof en wat hier de voordelen van zijn.

kunststof dakkapel

Voordeliger in aanschaf en onderhoud

Een dakkapel van kunststof is voordeliger in aanschaf dan bijvoorbeeld een model van hout. Het besparen houdt daar niet op, want ook is er geen onderhoud aan nodig. Daardoor ben je dus in één keer helemaal klaar. Je kan direct bekijken wat dit je oplevert als je offertes aanvraagt.

Prijzen dakkapellen van kunststof

De prijzen voor de dakkapellen van kunststof zijn zo’n 10 procent lager dan de modellen van hout. Dit gaat dan over standaardmaten. Het is belangrijk om daarvan uit te gaan. Wanneer een standaard kunststofdakkapel wordt vergeleken met een standaard houten prefab dakkapel, dan zullen de kosten niet iets voordeliger uitpakken. Vooral het plaatsen is goedkoper omdat er bijvoorbeeld geen timmerwerk op maat bij komt kijken.

prijs dakkapel

Het materiaal

Wanneer je kiest voor een dakkapel van kunststof, dan heb je twee opties als het op materiaal aankomt. Dit wordt gebruikt voor de boeiboord, dakrand en zijwangen. Enerzijds kan je gaan voor rabatdelen in PVC, anderzijds is plaatmateriaal een optie. Het is slim om dit eerst met een specialist te overleggen.

Bekleding van een kunststof dakkapel

De bekleding van een dakkapel van kunststof aan de zijkanten bepaalt hoe het eruit komt te zien als je van buiten naar het dak kijkt. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. In veel gevallen zullen consumenten kiezen voor kunststof dat de dakkapel zoveel mogelijk op hout laat lijken. De standaardmodellen zijn door de jaren heen bovendien enorm in kwaliteit verbeterd. Daardoor lijkt het ook echt alsof het om hout gaat.

kunststof dakkapellen

De meest voordelige optie is een dakkapel van kunststof plaatmateriaal. Dit ziet er echter vaak wel wat minder netjes uit. Dat neemt niet weg dat het een goede optie is wanneer naar de kosten wordt gekeken. Dit kan bijvoorbeeld veel schelen in vergelijking met een houten dakkapel.

Wie kiest voor kunststof rabatdelen zal een wat natuurlijkere look creëren met de dakkapel van kunststof. De rabatdelen met houtnerfstructuur zijn daar heel geschikt voor. Vanaf de grond is dan niet te zien dat het om kunststof gaat in plaats van hout.

De verschillende merken kunststof plaatmateriaal

Plaatmateriaal is een voordelige vorm van kunststof. Het is bovendien zo dat er verschillende merken zijn die zich hiermee bezighouden. Het ene merk is wat duurder dan het andere, maar er wordt altijd goede kwaliteit geboden. Let wel op, want er is wel een onderscheid tussen A- en B-merken te maken als het om plaatmateriaal gaat.

Als het gaat over veiligheid en kwaliteit, dan is dit gemakkelijk te herkennen. Daarvoor ga je gewoon op zoek naar een keurmerk. Er zijn verschillende soorten keurmerken. Het is daarom belangrijk om in ieder geval naar het politiekeurmerk en het KOMO keurmerk te kijken. Dit geeft je alvast veel zekerheid over de kwaliteit.

Het kozijn van een kunststof dakkapel

dakkapellen kunststof

De dakkapel van kunststof moet er natuurlijk wel mooi uitkomen. Dat kan bijvoorbeeld door alles een geheel te maken. Zo is het slim om de zijwanden en de kozijnen van hetzelfde soort pvc te maken. In dat geval kan je ervoor kiezen om alles met of juist zonder houtnerf te laten afwerken. Het is juist het oog voor detail dat zorgt dat een dakkapel van kunststof er zo mooi uitziet.

Is het waterdicht?

Het is belangrijk om ook voor goede dakbedekking te zorgen. Dat is de manier waarop je zorgt dat een dakkapel van kunststof goed waterdicht is. Hier wordt bijvoorbeeld EPDM voor gebruikt. Dit is van goede kwaliteit en heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Zwakke kant van kunststof

Er zit ook een zwakke kant aan de dakkapel van kunststof. Het is namelijk voor veel mensen zo dat dit er simpelweg niet mooi uitziet. De vele voordelen op het gebied van kosten en onderhoud leven voor hen niet op tegen de look. Daarom wordt nog altijd vaak voor een model van hout gekozen. Dit hoeft echter niet nodig te zijn. Wie een dakkapel op hoogte plaatst en de houtnerfstructuur kiest, zal zien dat die er gewoon goed uitziet op het dak.

Vroeger was het wel zo dat wit kunststof snel vergeelde. Dit is jammer, want je koos niet zonder reden voor wit. Het moderne kunststof is echter zo bewerkt dat het vergelen niet meer snel gebeurt. Je kunt dus zeker zijn dat een dakkapel wit blijft en vele jaren mooi blijft. Dit maakt het een stuk aantrekkelijker.

Het onderhoud van kunststof

Het is ook goed om naar het onderhoud van kunststof te kijken. Of beter gezegd, naar het gebrek aan onderhoud. Het bijhouden van een houten dakkapel is niet gemakkelijk. Veel mensen verwaarlozen om die reden het hout. Dit maakt ook dat het er al snel minder goed uit gaat zien en dat de dakkapel in kwaliteit achteruit gaat. Met kunststof zal dit niet gebeuren. Hier is namelijk nauwelijks onderhoud voor nodig. Zo is er bijvoorbeeld geen schilderwerk. Het kan hooguit zo nu en dan slim zijn om alles even schoon te wassen.

Tips voor onderhoud

Het schoonmaken van een kunststof dakkapel moet je wel op goede wijze doen. Het kan gevaarlijk zijn om zelf het dak op te gaan. Misschien is het slimmer om dit aan de glazenwasser over te laten. Wie een glazenwasser heeft die eenmaal per jaar de dakkapel schoonmaakt, zal er heel lang plezier van hebben.

Het is belangrijk om te weten dat kunststof niet helemaal onderhoudsvrij is. Het is belangrijk om de dakkapel om de twee jaar even na te lopen. Bekijk of alles nog in orde is en goed vastzit. Daarnaast is jaarlijks schoonmaken wel aan te raden. Wanneer je dit echter afzet tegen dakkapellen van andere materialen, dan is er nauwelijks werk.

dakkapel modern

Kozijn van kunststof

Een kozijn van hout ziet er mooi uit. Daarom is het ook meer geliefd dan een kozijn van kunststof. De natuurlijke look past vaak goed bij een woning. Dat neemt niet weg dat kunststof heel veel voordelen te bieden heeft. Het beperkte onderhoud en het niet hoeven schilderen zijn daar voorbeelden van. Daarnaast is het ook zo dat er veel meer mogelijkheden en opties worden geboden met kunststof in vergelijking met andere materialen.

De structuur van het kunststof zorgt ervoor dat het kozijn en de dakkapel gewoon mooi bij elkaar kunnen passen. Een mooi kozijn van kunststof ziet er beter uit bij een kunststofdakkapel in plaats van een kozijn van hout.

Kiezen voor de houtnerfstructuur

De meeste leveranciers bieden tegenwoordig een kunststof dakkapel met houtnerfstructuur. Dit is interessant voor veel consumenten. Dit komt omdat van enige afstand het lijkt alsof het om een dakkapel van hout gaat. Wie op de grond staat, kan niet zien dat op het dak een dakkapel van kunststof staat. Het is eigenlijk de ideale tussenoplossing. Het lijkt een dakkapel van hout, maar tegelijkertijd profiteer je ten volle van de voordelen die kunststof biedt.

De kosten van een dakkapel van kunststof

De kosten voor een dakkapel van kunststof kunnen uiteenlopen. Sommige modellen kosten €2.000,-, maar andere tot wel €10.000,-. Dit hangt af van bijvoorbeeld de afmetingen, het aantal te openen ramen, de vorm van het dak, de kwaliteit van het kunststof en enkele persoonlijke wensen.

Wie bijvoorbeeld voor een overstek kiest, met de bijbehorende zonwering en ventilatieroosters, zal meer kwijt zijn. Een standaard dakkapel van kunststof zal juist wat voordeliger zijn. Ook in verhouding tot modellen die van andere materialen gemaakt zijn.

dakkapel zwart
  • Basic HPL dakkapel 2,00m
  • Basic HPL dakkapel 2,75m
  • Basic HPL dakkapel 3,00m
  • Trespa® HPL dakkapel 3,50m
  • Trespa® HPL dakkapel 4,00m
  • Trespa® HPL dakkapel 4,50m
  • Basic HPL dakkapel 5,40m
  • Trespa® HPL dakkapel 5,50m
  • Basic HPL dakkapel 8,90m

Welke dakkapel wordt het meest gekozen?

Kiezen tussen hout of kunststof is nog altijd lastig. Het is in beide gevallen zo dat er de nodige voordelen aan kleven. Wie kijkt naar de mogelijkheden met afmetingen en vorm, ziet dat een standaarddakkapel vaak drie meter breed is. Wie dan kiest voor kunststof zal relatief weinig kwijt zijn. Bovendien ziet het er mooi uit en geniet je van veel voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld lekker veel daglicht in de kamer. Ook benut je de ruimte beter omdat het schuine dak wegvalt. Dit kan van grote meerwaarde voor een woning zijn.

Het kiezen van het materiaal

Het is opvallend om te zien dat hout en kunststof tegenwoordig ongeveer even vaak worden gekozen. De modellen van kunststof zijn echter wel in opmars. Dit komt natuurlijk vooral door de vele voordelen. Het is betaalbaar en biedt je dezelfde mogelijkheden als een houten dakkapel, denk aan extra ruimte. Het levert je ook meerwaarde op. Daarnaast ben je minder onderhoudskosten kwijt en is het gemakkelijker te plaatsen.

Gladde platen of houtlook kiezen?

Wie kijkt naar de zijwanden van een kunststof dakkapel, heeft verschillende mogelijkheden. Een gladde plaat is een optie. Daarnaast is ook houtlook een mogelijkheid. De gladde platen zijn voordeliger, maar zien er vaak ook wat minder mooi uit in het eindresultaat. Wie kiest voor de houtlook zorgt dat er geen verschil meer te zien is met echt hout. Zonder dat het veel duurder is. Bovendien is voor verticale en horizontale naden te kiezen voor een eigen look.

mooie dakkapel

De belijning

Kunststof geeft je veel meer mogelijkheden als het om de afwerking gaat. Er is veel met prints en kleuren mogelijk. Wie kiest voor een dakkapel van kunststof met houtlook kan voor verticale belijning kiezen. De platen worden dan verticaal aangebracht. Dit is natuurlijk afwijkend van de norm, die is horizontaal. Verticaal kan soms de look van een bepaald huis beter benadrukken. Zeker wanneer ook andere verticale lijnen aanwezig zijn.

Hoe vuil wordt kunststof?

Wie kiest voor platen of rabatdelen van een A-merk zal wat meer kwijt zijn in aanschaf. Ze hebben echter wel een langere levensduur en worden minder snel vuil. Dit betekent dat ze dus ook minder vaak gereinigd hoeven te worden. Wanneer je zelf goed in de gaten houdt of een dakkapel wat minder wit wordt, dan kan je deze laten schoonmaken. Wie dit nog gemakkelijker wil maken, kan voor kunststof in een blauwe, groene of grijze tint kiezen. Daarop valt vuil nog minder op.

Plaatsing

De dakkapel van kunststof plaatsen is eenvoudig en snel te verzorgen. Een prefab model kan snel worden opgebouwd. Dit is een dakkapel uit één stuk dat licht van gewicht is. Het is dan zaak om een opening in het dak te maken en daar dan met een kraan de kunststofdakkapel op te plaatsen. Vervolgens moet alles goed afgedicht worden. Daarmee worden koudebruggen en vochtproblemen tegengegaan.

Verdere mogelijkheden met dakkapellen van kunststof

Wie een dakkapel van kunststof kiest kan voor prefab of maatwerk gaan. Dit is ook het geval bij modellen van hout. Er zijn echter ook nog andere zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een rolluik of zonwering. Daarnaast is het goed om over ventilatieroosters na te denken. Ook draaikiepramen zijn populair. Dit valt allemaal onder maatwerk. Dat geldt ook voor een afwijkende hoogte of breedte. Zo kan je grotere ramen of meer ruimte creëren.

Meer over kunststof

Wie een dakkapel van kunststof kiest, zal tegenwoordig vaak een model van polyester krijgen. Dit is een materiaal met een hoge isolatiewaarde. Daardoor is het ook lekker duurzaam. Dit is belangrijk. Polyester is daarnaast goed bestand tegen de weersomstandigheden. Ook is het stevig materiaal dat niet snel zal beschadigen. Het materiaal heeft een veelzijdig karakter, maar hoeft niet meer te kosten dan andere materialen. Dit geeft veel mogelijkheden.

strakke dakkapel

De mate van isolatie

Kunststof werkt goed isoleren. Wie energie wil besparen kan dus veel voordeel uit kunststof halen. Het is daarbij vaak ook zo dat de dakkapellen van kunststof van een extra isolatielaag zijn voorzien. Daarmee is de woning dus goed energiezuinig te maken. Ook is het zo dat een kunststof dakkapel de kou in de winter beter buiten houdt.

Kleuren van het kunststof

Een sterk pluspunt van een dakkapel van kunststof is dat deze in vele kleuren te leveren is. De dakkapellen zijn elke kleur aan te leveren. Bovendien is het zo bij de moderne modellen dat de zon niet meer voor verkleuring zorgt. Hout is weliswaar iedere keer in een andere kleur over te schilderen. Kunststof hoeft daarentegen helemaal niet geschilderd te worden blijft altijd in originele staat.

Een offerte en aanbieding vinden?

Een dakkapel van kunststof in de aanbieding vinden? Dan is het belangrijk om de leveranciers met elkaar te vergelijken. Wanneer je de verschillende aanbieders naast elkaar legt en de mogelijkheden bekijkt, dan is de laagste prijs gemakkelijk te vinden. Het is daarom slim om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Zo vind je de laagste prijs. Zo is tot wel 40% op de kosten te besparen wanneer je hier de verschillende offertes vrijblijvend aanvraagt. Dit kan ook nog eens vrijblijvend, zonder dat je ergens aan vast zit.