Dakkapel isoleren - de extra woonruimte optimaal isoleren
Als huiseigenaren een dakkapel achteraf willen isoleren, moeten zij de specifieke problemen van de dakconstructie aanpakken. Vooral als het gaat om het dakisolatie van dakkapellen, zijn er geen universele antwoorden. We nemen twee problemen op: Wat te doen als er maar weinig ruimte is voor isolatiemateriaal en hoe te handelen bij oude dakkapellen uit bijvoorbeeld de jaren dertig van de vorige eeuw.
Als een huiseigenaar een dakkapel wil isoleren, is een van de vragen hoe hij dat het beste kan doen. Een probleem kan zijn dat niet elk huis veel ruimte heeft tussen de dakkapel en het raam, eerder slechts enkele centimeters; maar er moet toch isolatie worden aangebracht.
Eén ding is duidelijk: als de dakkapel niet volledig wordt vernieuwd, moet hij zo goed mogelijk worden geïsoleerd en net zo goed worden afgedicht als de dakhellingen, anders ontstaan er koudebruggen en in het ergste geval snel schimmelvorming. Als er slechts weinig inbouwdiepte is, moet een beter isolatiemateriaal worden gebruikt dan tussen de kepers, d.w.z. isolatiemateriaal met een lager warmtegeleidingsvermogen. Als bijvoorbeeld minerale wol van WLG 035 wordt gebruikt in de helling, kunnen hardschuimplaten van WLG 025 worden gebruikt op de dakkapel. Aangezien deze meer dan 25 procent beter isoleren met dezelfde plaatdikte, zult u vergelijkbare isolatiewaarden bereiken met dienovereenkomstig dunnere platen. Het is echter raadzaam om dit door een specialist te laten berekenen - afhankelijk van de constructie van de dakkapel en de gewenste isolatiematerialen. Huiseigenaren moeten ook nagaan aan welke isolatienorm de ramen in de dakkapel voldoen. Misschien kunnen en moeten de ramen worden vervangen en nieuwe, smallere ramen worden geplaatst om meer inbouwdiepte voor het isolatiemateriaal te verkrijgen.
Isoleer dakkapellen - maar doe het goed!
Voor nieuwe gebouwen en uitgebreide renovaties van bestaande huizen moet de bouwer voldoen aan de wettelijke eisen van de energiebesparingsverordening (EnEV). Dakkapelisolatie is echter geen evenement voor een juridisch doel op zich.
Met een goede isolatie kan de dakkapeleigenaar zeker zijn van enkele voordelen:
- een geïsoleerde dakkapel voorkomt warmteverlies -> verlaagt de stookkosten
- voorkomt dat het dak in de zomer te warm wordt.
Een van de uitdagingen bij het isoleren van een dakkapel is het vermijden van koudebruggen. Koudebruggen zijn delen van een woning waar aanzienlijk meer warmte ontsnapt dan elders. Anderzijds moet de dakkapel worden geïsoleerd zonder de vochtbescherming in het gedrang te brengen. Voor beide is het belangrijk ook of vooral bij de overgangen van de dakkapel naar het dak zeer zorgvuldig te werk te gaan.
Isolatie kan zowel van buiten als van binnen worden aangebracht
Een dakkapel kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant geïsoleerd worden. Wanneer u kleine dakkapellen van binnenuit isoleert, moet u er echter op letten dat de isolatielaag niet te dik is. Dikke isolatielagen kunnen de ruimte in de dakkapel soms te smal maken.
Het kan daarom zinvol zijn om bij het isoleren van een dakkapel isolatiematerialen te kiezen met een lagere thermische geleiding dan die voor het dak worden gebruikt. Het kan nodig zijn om houten latten aan de dakkapelwanden te bevestigen, zodat bijvoorbeeld isolatieplaten kunnen worden bevestigd. Isolatie is eenvoudiger met een geprefabriceerde dakkapel. Het wordt gewoonlijk volledig geïsoleerd aan de woning geleverd.
In principe kunnen voor het isoleren van de dakkapel dezelfde isolatiematerialen worden gebruikt als voor dakisolatie onder, tussen of op de daksparren.
De daksparren zijn de houten balken van het dak die in de lengterichting van de dakgoot tot de nok lopen. Naast de gebruikelijke isolatiematerialen voor het dak of de gevel zijn er speciale renovatieplaten voor dakkapellen. Zij combineren hoge isolatieprestaties met minimale installatiehoogten.
Verschillende deskundigen adviseren om diffusieopen bouwmaterialen te gebruiken voor de bekleding van de geïsoleerde dakkapel. Dampschermen die de isolatielaag scheiden van de binnenkant van het dak zijn ook belangrijk. Dampschermen zijn lagen die een bijzonder sterke barrière vormen tegen vocht. Zij onderscheiden zich onder meer van dampremmers, die een geringere barrièrewerking hebben. De relevante waarde hier is de waterdampdiffusie-equivalente luchtlaagdikte (sd-waarde). Volgens de DIN 4108-3 norm moeten dampschermen een minimale sd-waarde van 1,500m hebben.
Ook op zolder moet warmteverlies worden voorkomen
Om warmteverlies te voorkomen en de energie-efficiëntie van een huis binnen de wettelijke vereisten te houden (energiebesparingsverordening EnEV), zijn verschillende soorten isolatie verplicht. Dit geldt ook als u een nieuwe dakkapel wilt bouwen of een bestaande dakkapel wilt verbouwen. Vooral op zolder hoopt de verwarmingswarmte van het huis zich op, en daarom mag deze stap niet worden verwaarloosd.
Een goed geïsoleerde dakkapel vermindert niet alleen de stookkosten, maar helpt ook voorkomen dat de zolder in de zomer overmatig opwarmt. Men mag echter niet vergeten dat er ook dampschermen aanwezig moeten zijn, die niet negatief beïnvloed mogen worden door de isolatie - alleen dan kan vocht goed ontsnappen.
Voor- en nadelen van binnen/buitenisolatie
Binnenisolatie
Voordelen- Ideaal voor beschermde gebouwen of vakwerkgevels waar verbouwing niet haalbaar is.
- steigers zijn niet nodig -> lagere kosten
- kan op elk moment van het jaar worden uitgevoerd
- thermische isolatielagen verkleinen de bruikbare ruimte
- de thermische isolatielagen bemoeilijken de installatie van voorwerpen, meubilair, radiatoren enz. op de buitenmuren
Buitenisolatie>/h3>
Voordelen
- er gaat geen woonruimte verloren
- het interieur van het huis is gespaard bouwwerkzaamheden
- vermijdt koudebruggen
Nadelen
- niet altijd mogelijk bij grensgebouwen of smalle gebouwen
- Ruimten die voor korte perioden worden gebruikt, kunnen niet snel worden opgewarmd.
De dakkapel als totaalsysteem in het oog houden
Om het warmteverlies via een dakkapel zo laag mogelijk te houden, moet u bij renovatie niet alleen de dakkapel laten isoleren, maar eventueel ook plannen om de ramen te vervangen door andere met een lagere Uw-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Uiteindelijk gaat het om de dakkapel als totaalsysteem en de aansluiting op de dakconstructie. Alleen wanneer alles samen in aanmerking wordt genomen, is er sprake van optimale isolatieprestaties met een passende vochtbescherming.
Voordat u een dakkapel laat isoleren, is het raadzaam om meerdere offertes te vragen om een overzicht te krijgen van de kosten van de uitbouw. Hier vindt u gespecialiseerde bedrijven die offertes uitbrengen, een dakkapel bouwen en isoleren.
De dakkapel isoleren met polystyreen
Polystyreen en soortgelijke bouwmaterialen zijn niet dampdoorlatend. Dit kan onder bepaalde omstandigheden tot problemen leiden, vooral als de naar buiten gerichte constructie dampdicht is. In ieder geval moet u hier voorzichtig zijn en de gebruikte bouwmaterialen zo zorgvuldig mogelijk kiezen in overleg met de architect.
Isoleren van oude dakkapellen
Bij zeer oude dakkapellen kunnen problemen ontstaan. Dat komt omdat dakdekkersbedrijven en bouwfysici het niet altijd eens zijn over hoe te werk te gaan bij het achteraf isoleren van oude dakkapellen. Hierdoor blijven huiseigenaren met een vraagteken zitten over hoe het dak nu gerenoveerd moet worden.
Isolatie moet zo volledig en gelijkmatig mogelijk worden aangebracht, d.w.z. bij voorkeur van buitenaf. Alleen dan is het doeltreffend en alleen dan kunnen constructiefouten grotendeels worden uitgesloten. Op de foto's kunt u zien dat er vooral lekken kunnen ontstaan bij aansluitingen in de dakkapel of aan het uiteinde van het dak. Dit kan alleen worden voorkomen door oude dakkapellen af te breken, eventueel te vervangen door nieuwe dakkapellen of nieuwe dakramen, en knikken in de knieschotten recht te trekken, d.w.z. delen van het oude dakgebinte te vervangen. De dakkapel wordt bijvoorbeeld vervangen door een paneelraam, het dakgebint eronder wordt rechtgetrokken zodat isolatie tussen de daksparren mogelijk is.
Stap-voor-stap instructies voor het zelf isoleren van de dakkapel
Materiaal
- diffusie-open isolatiemateriaal
- Kwadraathout
- Dampscherm membraan
- Lijm voor dampscherm
- eventueel gevelmembraan
Gereedschap
- Meetlint
- Draadloze schroevendraaier
Planning van de isolatie
Afhankelijk van de vorm en de helling van het dak en de materialen die voor de wandconstructie en de dakconstructie van de dakkapel worden gebruikt, kunnen verschillende isolatiemogelijkheden worden overwogen. In ieder geval moet u het advies van een deskundige opvolgen, met name een architect.
Uitvoering van de isolatie
Gewoonlijk wordt het isolatiemateriaal tussen vierkant gebint aangebracht, en in het dakgedeelte wordt ook een dampscherm aangebracht. De afwerking moet hier zeer nauwkeurig zijn, en daarom kan men dit het best door een vakman laten doen.
Als u uw dakkapel zelf wilt isoleren en bekleden, kunt u dat het beste doen met voldoende ervaring en door de instructies op te volgen van een ervaren vakman die de omstandigheden ter plaatse kent.
Bekleding plaatsen
Vervolgens kunt u over de isolatie een geschikte bekleding kiezen, die eveneens vakkundig moet worden uitgevoerd om beschadiging van de isolatie en warmteverlies te voorkomen.
Tips&Tricks
Ook uitwendige isolatie van de dakkapel is in veel gevallen mogelijk. Daartoe wordt de buitenisolatie bevestigd tussen een constructie van vierkante balken, en worden er gipsplaten op geplaatst. Er zijn ook gipsonderplaten die al een zeker isolerend effect hebben, bijvoorbeeld Heraklith-BM. Vraag het de architect.
Isolatie van de dakkapel is niet nodig bij geprefabriceerde dakkapellen.
Als u van plan bent een dakkapel in uw nieuwe gebouw te plaatsen, moet u ervoor zorgen dat de dakkapel van meet af aan goed geïsoleerd is. Door te kiezen voor een voorgeïsoleerde geprefabriceerde dakkapel kunt u het probleem van onvoldoende isolatie helemaal vermijden en extra kosten besparen. Het achteraf isoleren van oude dakkapellen wordt daarentegen meestal uitgevoerd in het kader van een dakuitbreiding of een dakrenovatie. Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over de kosten. Zij variëren naar gelang van het individuele bouwproject, de gegeven omstandigheden en het gebruikte materiaal. Daarom moet u informatie over specifieke prijzen en kosten rechtstreeks bij een vakman inwinnen.
Ook de isolatie zelf moet u door een dakdekkersbedrijf laten uitvoeren, er zijn immers wettelijke voorschriften die in acht moeten worden genomen. Bovendien is kennis van de toestand van de muren en het dak noodzakelijk om de juiste vorm van isolatie in het individuele geval te bepalen. Geef daarom opdracht aan een deskundig dakdekkersbedrijf en laat uw dakkapel thermisch isoleren! Doe gratis en vrijblijvend een aanvraag op Dachdecker.com en zorg voor voldoende warmte onder het dak.