Dakkapel vervangen: Prijzen dakkapel renovatie

Een dakkapel vervangen kan zorgen dat een huis er weer mooi uit gaat zien. Ook kan het helpen om een woning nog energiezuiniger te maken. De achterstand in het onderhoud is voorbij en je kan direct enkele extra mogelijkheden zoals zonwering, rolluiken of een draaikiepraam kiezen. Dit maakt het interessant om de mogelijkheden eens te bekijken.

dakkapel vervangen

Vervangen van een dakkapel

Het is vaak zo dat een oude dakkapel veel te lang op een dak blijft staan. Het is namelijk zo dat ze op enig moment simpelweg niet meer voldoen en vervangen moeten worden. Door een offerte voor het vervangen van de dakkapel aan te vragen weet je direct waar je aan toe bent.

Het aanbrengen van verbeteringen

Wie kiest voor het vervangen van een dakkapel heeft direct de kans om allerlei verbeteringen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Overstappen van hout op kunststof voor de zijwangen
 • Dubbel of driedubbel glas
 • LED verlichting in het plafond of aan de buitenzijde
 • Andere kleuren voor de afwerking
 • Rolluiken of zonneschermen
 • Ander vorm van het dak, bijvoorbeeld een puntdak
 • Een beter model dakkapel
 • En grotere dakkapel
 • Een vliegenhor laten plaatsen
 • Draaikiepramen in de kozijnen
 • Andere daklijn
 • Beter hang- en sluitwerk
 • Betere dakbedekking

Kosten voor het vervangen van de dakkapel

Wie de bovenstaande lijst bekijkt ziet dat vervangen veel voordelen biedt. Het is slim om dus voor een goede nieuwe dakkapel van de hoogste kwaliteit en met energiezuinige voordelen zoals dubbelglas te kiezen. Bovendien ben je direct veel minder kwijt aan onderhoud dankzij het kunststof. Dit moet je dus ook wel allemaal meenemen in de berekening van de kosten.

dakkapel vervangen kosten

Vervangen of renoveren?

Vervangen is vaak de beste optie, maar ook het renoveren van een dakkapel is mogelijk. Al is dit vaak geen gemakkelijke opgave. Het kost veel tijd en het resultaat is vaak niet zo goed als het vervangen ervan. Het is bijvoorbeeld lastig om alles weer netjes tot een geheel te maken wanneer voor renovatie wordt gekozen. Er moet dan zoveel vernieuwd worden, dat het bijna een complete vervanging is. Denk aan een rot kozijn of rotte wanden aan de zijde. Renoveren kan wel voordelig zijn wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert.

De prijzen van het vervangen

Hoe zit het met de prijzen van het vervangen van een dakkapel? Dit hangt van enkel zaken af. Ga je voor precies dezelfde maat? Dan is het net wat voordeliger. Moet de uitsparing wat groter of kleiner worden gemaakt voor de nieuwe dakkapel? Dan komen daar dus ook kosten bij kijken. Het is slim om naar de verschillende types modellen te kijken en daar dan de prijzen bij te vergelijken.

renovatie dakkapel

Einde aan de schilderwerkzaamheden

Een oude dakkapel voldoet vaak niet meer doordat er onvoldoende onderhoud aan gepleegd is. Het is dan vaak zo dat er niet genoeg geschilderd is door de jaren heen. Dat is ook niet vreemd, want een dakkapel is vaak niet gemakkelijk te bereiken. Wanneer je bij vervanging voor een model van kunststof kiest, dan betekent dat ook direct dat het schilderen tot het verleden behoort.

De hele dakkapel vernieuwen

De dakkapel kosten voor het vernieuwen kunnen oplopen. Wel bespaar je bij het vervangen in verhouding tot het plaatsen van nieuwe dakkapellen. Het is namelijk zo dat er bijvoorbeeld al een goed gat in het dak zit. Ook zaken zoals het verplaatsen of opvangen van balken zijn al goed verzorgd. Dit maakt het dus ook allemaal wat gemakkelijker voor de aannemer. Zo kan je simpel zorgen dat de dakkapel er weer goed uit komt te zien.

Opties om voor te gaan

Er zijn veel verschillende opties om voor te gaan. Trespa is daar een voorbeeld van. Dit is vaak de wat voordeligere vorm. De wangen en boeiboorden zijn van een volkern beplating. Die blijven levenslang in orde. Het kan goed tegen water en zal niet rotten. Wel kan het verkleuren. Een andere optie is Keralit. Dit is ook goed voor de wandbekleding en het boeiboord. Het is van hoge kwaliteit en vergt weinig onderhoud. Bovendien lijkt het van afstand op hout. Er zijn meerdere modellen en meer dan 30 kleuren. Dit betekent dat je veel mogelijkheden hebt. Het gaat lang mee en is milieuvriendelijk.

dakkapel renoveren met keralit

Vergunning voor het vervangen

Wie een dakkapel wil verplaatsen bij het vervangen moet wel enkele zaken goed onderzoeken. Zo moet je bijvoorbeeld een nieuw gat laten maken en het oude laten dichten. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat he moet bekijken hoe het met de vergunningen zit. Dit is eigenlijk altijd nodig wanneer het in het straatbeeld gebeurt. Gebeurt het aan de achterzijde van de woning, dan zijn veel gemeentes wat losser in de regels. Zoek dit altijd even uit.

Zorg dat alles gereed is

Het is belangrijk dat alles wat nodig is ook gereed is. Denk bijvoorbeeld aan eventueel werk aan zonnepanelen op het dak. Die liggen misschien op de dakkapel of moeten erop komen als deze vervangen is. Het is belangrijk dat alles in orde is om dit te doen. Ook andere zaken zoals waterafvoer en dergelijke moet goed nagezien worden.

Belangrijke andere voordelen van het vervangen

De belangrijkste voordelen zijn de verbeterde veiligheid en de meerwaarde voor je woning. Dit is vooral belangrijk wanneer je ooit je woning verkoopt. Ook wil je zelf natuurlijk wel wat voordelen van de dakkapel hebben. Dan is het fijn om te weten wat er verder allemaal nog mee komt wanneer je een oude dakkapel laat vervangen door een nieuwe. Je zal je er direct beter bij voelen.

Natuurlijk is de meerwaarde ook van toepassing wanneer je zelf een nieuw huis koopt. Is de dakkapel net vervangen? Dan hoef je daar dus zelf niets meer aan te doen. Dit maakt het alvast een stuk interessanter wanneer je op huizenjacht bent. Ook wordt de woning energiezuiniger. Dit komt bijvoorbeeld doordat betere materialen worden gebruikt. Dit helpt om de kou in de winter beter buiten te houden en je dus niet hoeft te stoken. Omgekeerd kan je het in de zomer ook wat koeler houden.

De energiezuinigheid en de veiligheid komen ook voort uit het feit dat je met dubbel of driedubbel glas gaat werken. Wanneer dakkapellen wat ouder zijn, bevatten ze vaak nog enkel glas. Die zijn wat minder stevig en dus minder veilig. Ook laten ze de kou en de hitte wat beter door. Daarnaast zijn dit soort dakkapellen wat gemakkelijker te openen. Wanneer een inbreker via het dak bij de dakkapel kan komen, dan kan dat dus een ingang zijn. Met dubbelglas wordt dit al direct een stuk lastiger gemaakt.

dakkapel vervangen of repareren

Wat kost het vervangen?

De dakkapel vervangen gaat natuurlijk wel gepaard met kosten. Het is belangrijk om op in ieder geval €2.000,- te rekenen. Wil je betere isolatie, dan is dit natuurlijk de investering wel waard, want die verdien je dan over langere periode vanzelf gemakkelijk terug. Kijk vooraf naar berekeningen van de kosten in offertes. Die moeten dan wel inclusief het plaatsen zijn. Zo kan je direct berekenen wanneer je alles hebt terugverdiend. Het terugverdienen kan de beslissende factor zijn als je al het andere al hebt afgewogen.

Een kapotte dakkapel

Wie te maken heeft met een kapotte dakkapel, moet zeker vervangen. Door storm en andere weersomstandigheden kan een dakkapel aan zijn einde komen. Dit ziet er niet alleen slecht uit, het kan ook je woning kwetsbaar maken. Bovendien brengt het gevaren met zich mee. Denk aan splinters en dergelijke. Dit kan best pijnlijk zijn als je niet voorzichtig bent. Ook is het gevaarlijk voor huisdieren en kleine kinderen.

Pas wel op, want ook een nieuwe dakkapel kan scherpe randjes hebben. Doe daarom voorzichtig als je het raam opent. Kijk of je de hoekverbinding netjes kan afronden, zonder dat het er lelijk uit gaat zien. Bedenk je wel dat je woning er fraaier en verzorgder uit gaat zien als je alles tijdig gaat vernieuwen.

kozijn dakkapel vervangen

De rol van isolatie

Ook de rol van isolatie mag niet onderschat worden. Oude dakkapellen voldoen vaak niet aan de huidige isolatienormen. Dit betekent dat er kieren en naden zijn die voor warmteverlies zorgen. Dit zal je ook zien op de energierekening, die veel hoger is dan elders. Wie kiest voor vervanging van bijvoorbeeld het kozijn, kan al veel voordeel hieruit halen. De investering die je doet kan daarmee op termijn worden terugverdiend. Het is natuurlijk geen wondermiddel. Met spouwmuurisolatie en zonnepanelen is veel meer energie te besparen in alle opzichten.

Goed voor de uitstraling

Een dakkapel past ook beter bij je woning wanneer je deze laat opknappen. De woning die wordt gerenoveerd of een gevel die wordt aangepast moet in alle opzichten weer in balans worden gebracht. Daar is dan de dakkapel een belangrijke schakel in. Het is zaak om te bekijken of de huidige dakkapel nog wel in het geheel past, of dat het nodig is om een nieuw model te laten plaatsen zodat alles er weer strak uitziet.

Snel laten vervangen

Een dakkapel snel laten vervangen kan altijd een goed idee zijn wanneer jouw model wat ouder wordt. Dat geldt niet alleen voor dakkappellen van hout. Het geldt ook voor de modellen van de eerste generatie kunststof. Deze zijn namelijk niet zo sterk als de kunststofmodellen van tegenwoordig. Zo is de kwaliteit van het kunststof veel beter. Het verkleurt niet en het slijt nauwelijks. Een hele andere reden is ook dat dakkappellen van tegenwoordig veel moderner zijn in alle opzichten en daarmee dus ook veel beter bruikbaar worden.

dakkapel renovatie

De juiste kleur kiezen

Niet alleen isoleert kunststof tegenwoordig nog beter. Ook andere eigenschappen zijn verbeterd. Zo zijn ze bijvoorbeeld in veel meer kleuren te krijgen. Vroeger was dit alleen grijs, wit of zwart. Tegenwoordig zijn er talloze kleuren in talloze tinten. Daardoor kan je veel gemakkelijker een dakkapel laten aansluiten bij de rest van de woning. Zo is bijvoorbeeld eenheid met de gevel of de kozijnen te verzorgen.

Minder onderhoud nodig

Ook de mate van onderhoud is natuurlijk gunstig als het om een kunststof dakkapel gaat. Daar is namelijk niet veel voor nodig. Slechts zo nu en dan schoonmaken is voldoende. Het is natuurlijk vooral fijn dat een lastige klus zoals het schilderen op een schuin dat niet meer nodig is. Daarmee ben je ook direct van het probleem van houtrot af. Zo bespaar je dus ook op de lange termijn tijd en geld dankzij het kunststof. Het kan naast het nu en dan schoonmaken ook slim zijn om eens per één tot twee jaar wax te gebruiken om het kunststof mooi te laten glanzen.

Besparen op de aankoop

De dakkapellen van kunststof zijn vooral ook aantrekkelijk vanwege de lagere aankoopprijs. Het vervangen van een dakkapel gaat je dan €2.000,- kosten. Wie meerdere dakkapellen tegelijkertijd laat vervangen, zal naar verhouding minder kwijt zijn door de korting die aannemers hierop kunnen bieden. Doordat de prijs zo laag te houden is, is het ook niet gek dat juist dit type dakkapel heel populair is. Het is slim om hier dus direct eens een offerte voor op te vragen.

Een offerte aanvragen

Wie een dakkapel wil laten plaatsen of vervangen kan veel besparen op de kosten. Die besparing kan tot wel 40 procent zijn. Daarvoor is het dan wel slim om meerdere offertes van specialisten uit de regio aan te vragen. Dat kan je hier gratis doen. Het is dan ook gelijk mogelijk om zelf naar de beste deal te zoeken. Je hebt zo de specialist gevonden die het voor jou voordelig kan aanpakken. De offertes aanvragen is vrijblijvend en je zit nergens aan vast.