De dakkapel met plat dak creëert meer leefruimte onder het dak

De typische bouwvorm voor dakkapellen is een onderbreking van de dakhelling en de toevoeging van een rechthoekige veranda met een plat dak. Op die manier worden de kamers op zolder uitgebreid en worden schuine wanden verkleind. De dakkapellen met een plat dak kunnen ook als een huizenhoge constructie over een hele zijkant van het gebouw lopen.

dakkapel met plat dak

Voordelen van een dakkapel met plat dak

  • Maximale ruimtewinst
  • Eenvoudige constructie
  • Goedkope installatie
  • Weinig interferentie met het dakoppervlak
  • Moderne uitstraling
  • Verhoging van de waarde en opwaardering van het onroerend goed

Voorwaarde voor de conditie van het dak

Het visueel vlakke dak van de dakkapel met plat dak moet een lichte helling van ongeveer drie graden hebben om de afvoer van regenwater te garanderen. Het regenwater kan zo aan de voorzijde weglopen in een speciaal geïnstalleerde goot, die het water vervolgens over het hoofddak naar de regengoot van het huis leidt.

Vanwege de geringe helling kan een dakkapel met een plat dak niet met dakpannen worden bedekt. In plaats daarvan zijn er waterdichte bekledingen voor platte daken (EPDM) en metalen zoals koper, zink of titaanzink, omdat deze het water sneller kunnen afvoeren.

Toch is het onderwerp waterdichtheid van bijzonder belang bij het plaatsen van een dakkapel op een plat dak. Bovendien moeten de verhoudingen van een dakkapel met plat dak kloppen en moeten de materialen van de dakkapel worden gekozen in overeenstemming met het hoofddak.

Metalen dak en gevelbekleding

Vroeger werden dakkapellen meestal in het dak geplaatst, de helling van het dak volgend en meestal met dezelfde bedekking. Tegenwoordig zijn dakkapellen met een plat dak en een horizontale dakhelling gebruikelijk, waardoor meer ruimte in de dakruimten ontstaat.

  • Lees ook - Vocht onder het dak effectief tegengaan
  • Lees ook - Het wegwerken van ratten onder het dak

Als bouwmateriaal worden dakkapellen meestal bedekt met metalen platen van staal, koper of titaanzink, aangezien de geringe helling van platte daken van minder dan zeven graden geen dakpannen of dakpannen toelaat.

Normaal gesproken worden de dakkapellen op een zodanige hoogte geplaatst dat er leefruimte op stahoogte ontstaat. De breedte van dakkapellen op platte daken is om structurele redenen beperkt tot twee dakspanten. Naast zuivere dakkapellen zijn er woninguitbreidingen die in het onderste gedeelte als erker beginnen en op dakniveau een dakkapel met plat dak vormen.

Waterafvoer en dichtheid

De helling van een dakkapel met plat dak is tussen drie en vijf graden, waardoor het water kan weglopen. Regengoten worden zelden op dakkapellen aangebracht, omdat het afvloeiende water gemakkelijk kan worden geabsorbeerd door het afvoersysteem van het hoofddak.

Een of meer dakkapellen met plat dak kunnen ook achteraf in een dak worden ingebouwd. Het belangrijkste is de waterdichting, waarvoor bouwvoorschriften bestaan die zijn vastgesteld door het Zentralverband des Deutschen Dachdecker-Handwerks (centraal verbond van de Duitse dakdekkersbranche).

Kosten

De zuivere bouwpakketten zonder wandbekleding en dakbedekking worden aangeboden vanaf ongeveer tweeduizend euro. Complete sets beginnen bij 15.000 euro, waarbij gerekend moet worden met totale kosten van rond de 20.000 euro, inclusief montage en accessoires.

Tips&Tricks
Als een dakkapel met plat dak te omslachtig of te duur lijkt, kunt u als alternatief ook moderne systeemramen met zijbeschot op uw dak plaatsen. De ruimtewinst is kleiner, maar de lichtinval is groter en de bouwinspanning is aanzienlijk geringer.