Dakkapel kosten: bekijk de prijzen tabel!

De kosten van een dakkapel worden door vele factoren bepaald. Zo spelen de afmeting en de afwerking een grote rol. De kosten beginnen vaak bij €1.900,- en lopen verder op. Niet alleen is het belangrijk om te weten met welke kosten je geconfronteerd wordt. Het is ook belangrijk om te weten hoe je flink op de kosten kan besparen. Alles daarover kan je op deze plek leren.

De prijs voor een dakkapel varieert gemiddeld tussen 3.000 en 4.500 euro, afhankelijk van verschillende factoren zoals de afmetingen en het materiaal. Het plaatsen van een dakkapel brengt voordelen met zich mee, zoals meer licht en extra ruimte.

dakkapel kosten
 • Gevelkolonies kosten 3.000 tot 11.500 dollar, afhankelijk van de grootte en de complexiteit ervan.
 • De prijs van de dakkapellen in de schuur varieert van ongeveer €5.500 voor een 12-voets dakkapel tot €11.500 voor een 30-voets dakkapel.
 • Hippe dakkapellen kunnen overal kosten van €4.000 tot €15.000, afhankelijk van waar ze voor worden gebruikt en de grootte van de dakkapel.

Wat kost een dakkapel ?

Veel consumenten vragen zich af wat de kosten voor een dakkapel precies zijn. Wie kijkt naar een standaardmodel dat toch voldoende licht en ruimte biedt, zal niet veel kwijt zijn. De kosten zijn dan gemakkelijk laag te houden. Dit kan je zien wanneer je de offertes van specialisten bekijkt. Dit is echter lang niet het enige.

wat kost een dakkapel
Type  Prefab Maatwerk
Hout Ongeveer 3.300 euro Ongeveer 4.100 euro
Kunststof Ongeveer 3.800 euro Ongeveer 4.800 euro
Polyester Ongeveer 4.775 euro Niet van toepassing

De kosten beïnvloeden

Het is niet gemakkelijk om te bepalen wat de kosten voor een dakkapel zijn. Daarvoor spelen te veel factoren een rol. Het is ook nog eens zo dat de meeste mensen niet weten wat deze variabelen allemaal zijn. Dit gaat namelijk niet alleen om de dakkapel zelf. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal in meespeelt en hoe je dit zelf kan gebruiken om de hoogte van de kosten te berekenen.

Het vergelijken van de prijzen

Het eerste wat je moet doen, is meerdere offertes aanvragen. Door de prijzen van verschillende specialisten uit de regio naast elkaar te leggen, kan je al snel zien dat er verschillen in de prijzen zitten. Dit is voor jou een voordeel. Zo kan je namelijk zelf bepalen wat de voordeligste aanbieder is en daar dan mee in zee gaan. Dit kan al snel flink wat geld schelen.

Kosten per meter

dakkapel 4 meter breed
Afmeting  Kunststof dakkapel prijzen ** Houten dakkapel prijzen ** Soort kozijnen
1,5 meter  € 2.800,00  € 3.100,00 1 draaikiep raam + 1 raam
2 meter  € 3.000,00  € 3.400,00 1 draaikiep raam + 1 raam
3 meter  € 3.750,00  € 3.990,00 1 draaikiep raam + 1 raam
4 meter  € 4.700,00  € 4.900,00 2 ramen + 2 draaikiep ramen
4 meter  € 4.800,00  € 5.000,00 2 ramen + 3 draaikiepramen
5 meter  € 5.150,00  € 5.500,00 2 ramen + 2 draaikiep ramen
5 meter  € 5.350,00  € 5.700,00 2 ramen + 3 draaikiepramen
6 meter  € 6.150,00  € 6.700,00 2 ramen + 3 draaikiepramen
7 meter  € 7.250,00  € 7.900,00 2 ramen + 3 draaikiepramen
8 meter  € 8.550,00  € 9.300,00 2 ramen + 3 draaikiepramen
dakkapel 5 meter

De prijs in kaart brengen

Het is slim om de kosten voor de dakkapellen vooraf in kaart te brengen. Door te bekijken welke zaken hier allemaal in meespelen krijg je pas echt een goed idee van de prijs waar je rekening mee moet houden. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat de afmetingen, het soort raam en de mate van voorwerk in de vorm van prefab allemaal een rol kunnen spelen. Vooral prefab kan een verschil maken in de prijs. Kijk dus altijd of dit een goede optie voor je kan zijn.

Belangrijkste uitgangspunten

Wanneer je de kosten in kaart gaat brengen, dan zijn er veel zaken waar je van uit moet gaan. Wanneer je dit niet doet, dan wordt het onoverzichtelijk. Het is dus goed om een lijst met uitgangspunten op te stellen:

Hier de uitgangspuntentabel

Wanneer je uitgaat van een standaard dakkapel met een kunststof kozijn, kan je precies zien wat je krijgt. Extra opties zijn bijvoorbeeld een houtnerfprofiel. Of een keuze voor HR++ dubbel glas. Bekijk in de tabel direct wat de verschillen in kosten kunnen zijn voor de plaatsing. Je kunt de kosten vervolgens door het aantal meters delen om de kosten voor een dakkapel per meter te bepalen. Dit kan je dan ook doen door bijvoorbeeld direct het hang- en sluitwerk, het keurmerk en de verstevigingsprofielen erin mee te nemen. Denk ook aan de kosten voor een stijger en het afvoeren van afval.

Soort extra optie: De gemiddelde prijs
Ventilatierooster Tussen € 7 – € 13 per decimeter
Draaikiepraam Tussen € 120 – € 250 per item
Insectenhor Tussen € 70 – € 110 per item
Rolluik/screen Tussen € 400 – € 1.200 per item
Kwalitatief hang- en sluitwerk Tussen € 60 – € 190 per stuk
Knieschotten Tussen € 35 – € 45 per stuk

Kosten inclusief plaatsing

Het is belangrijk om goed te kijken naar wat leveranciers precies te bieden hebben. Wordt bijvoorbeeld de btw wel genoemd in de prijs. Of wordt een deel van de plaatsing niet direct meegerekend? Hoe zit het met de materiaalkosten? Wanneer je zeker wilt zijn van de kosten die je uiteindelijk kwijt bent, dan is het belangrijk om naar de prijs inclusief plaatsing te kijken. Dit is de enige complete prijs.

kosten plaatsen dakkapel

Het is wel zo dat de prijzen flink kunnen verschillen. Het is juist ook slim om al ruim op tijd op zoek te gaan naar de verschillende mogelijkheden. Door alvast de offertes aan te vragen, wordt het een flink stuk gemakkelijker om te bepalen welke leverancier je wat kan beloven. Daardoor wordt het kiezen uiteindelijk dus ook veel gemakkelijker gemaakt.

Kost van een dakkapel

De kosten voor de gemiddelde dakkapel liggen tussen €3.500,- en €5.500,-. Dit geldt dan wel voor de standaard dakkappelen in prefabvorm. Het is slim om wel even na te gaan bij de aannemer of het ook echt om de totaalprijs gaat, dus inclusief montage en btw. Dit is vaak wat achterwege gelaten wordt. Bij het bepalen van de kosten wordt eigenlijk altijd uitgegaan van prefab. Een luxe model dat op maat gemaakt is, zal ook duurder zijn omdat er meer tijd in gaat zitten.

kosten dakkapel

Verdeling van de kosten

Het is ook goed om te zien hoe de kosten voor een dakkapel nu eigenlijk verdeeld zijn. Een deel betreft loonkosten. Een deel gaat om materiaal en een klein deel is gereserveerd voor alle andere kosten die bij plaatsing komen kijken. De verdeling is 50 procent materiaal, 35 procent loon en 15 procent voor de overige kosten. De kosten lopen niet evenredig op met een groter aantal meters. De kosten voor de eerste meters zijn flink hoog vanwege het deel vast kosten. Een grotere dakkapel zou naar verhouding dus minder kunnen kosten.

Hoe groot een dakkapel ook is, enkele dingen zijn altijd gelijk. Zo heeft een dakkapel altijd twee wangen en tenminste één kozijn met een dakraam. De kosten voor de steiger en de kraan zijn eigenlijk ook voor elk soort dakkapel altijd gelijk.

Zo kan je besparen

Natuurlijk is het ook interessant om te bekijken hoe je op de kosten kan besparen. Er zijn mogelijkheden om de kosten met tot wel 40 procent terug te dringen. Zo kan je bijvoorbeeld in de buurt met meerdere bewoners tegelijk dakkapellen nemen. Ook is het slim om meerdere offertes aan te vragen en de kosten te vergelijken. Zo vind je de voordeligste aanbieder. Elke leverancier zal vaste kosten rekenen bij het plaatsen. Dat zijn zaken zoals voorrijkosten, transportkosten en kosten voor de kraan. Wanneer je ze deelt met de buren, worden die kosten dus flink lager.

Korting op de prijs krijgen

Het is ook voor de leverancier een voordeel wanneer meerdere dakkapellen in één keer worden geplaatst. Grotere opdrachten werken altijd beter. Het is dan ook nog eens zo dat het wat gemakkelijker wordt om er korting op te bedingen. Wanneer je samen met je buren in één keer alles laat verzorgen, dan zijn er leveranciers die best bereid zijn om de kosten wat lager te houden. Dat kan dus heel interessant zijn.

Opletten met specialistisch werk

Een dakkapel plaatsen is vaak ook specialistisch werk. Zaken als waterdichtheid en de juiste constructie zijn essentiële punten. De buiten- en binnenzijde van de dakkapel moeten ook goed worden afgewerkt. Het is wel zo dat een aannemer niet graag zal zien dat een ander er met het werk vandoor zou gaan. Dit geeft jou dus ook kansen om het voordelig te laten plaatsen.

Kiezen voor prefab

Kiezen voor prefab betekent dat je voor een kant en klaar model dakkapel kiest. Dit is een model met standaardafmetingen dat helemaal in de fabriek is klaargemaakt. Er zijn wel verschillende maten, soorten en kleuren, maar je kunt geen eigen inbreng daarin hebben. Wil je een afwijkende maat of kleur? Dan is prefab dus niet het juiste soort dakkapel voor jou. Aan de andere kant is het wel veel voordeliger om het te laten plaatsen. Bovendien is de kwaliteit ook hoog.

dakkapel modern prijs

Prijzen

Kies je een brede dakkapel, dan kan deze voor een scherpere prijs worden aangeboden door de aannemer. Dit helpt jouw onderhandelingspositie natuurlijk ook. Al is het wel zo dat je moet kunnen onderhandelen, niet iedereen beschikt over deze gave. Je moet er wel overtuigend voor zijn. Het is toch slim om het te proberen. Je kan er namelijk veel voordeel uit halen. Zo kan je bijvoorbeeld de vaste kosten een stuk lager maken. Bijvoorbeeld door met de buren samen eenzelfde type dakkapel te kiezen.

Dit wordt dan voordeliger omdat de aannemer dit in één keer kan aanpakken. De kosten kunnen daardoor zelfs meer dan halveren. Dit is natuurlijk een flinke besparing, niet alleen voor jou, maar ook voor de buren. De lager kosten hoeven bovendien niet te leiden tot minder winst voor de aannemer. Dit is ook slim om te doen, omdat aannemers hier zelf ook wel bereid toe zijn.

Ook voor kleinere modellen van 2 meter

Het is overigens niet perse zo dat dit alleen maar voor de grote en brede modellen geldt. Ook een kleinere dakkapel van 2 meter breed kan al voordeliger worden wanneer je van de onderhandeling gebruikmaakt. Alleen is het dan natuurlijk wel zo dat de totale besparing op de kosten wat lager uitvalt omdat de kosten al lager zijn om mee te beginnen.

Het berekenen van de kosten

Het is belangrijk om de offertes die je krijgt goed te kunnen beoordelen. Daarom is het ook zaak om zelf te kunnen rekenen. Zo weet je zeker dat de offerte klopt en compleet is. De volgende onderdelen spelen in ieder geval een rol.

dakkapel kunstof prijzen
 • Kozijn met tenminste één dakraam
 • HR++ glas
 • Lood
 • Dakbedekking

Er zijn ook zaken die er in ieder geval niet in zitten, zoals:

 • Vensterbank
 • Hor
 • Rolluik of zonwering
 • Verlichting in het plafond van de dakkapel

Gemakkelijk de prijzen vergelijken

Het vergelijken van de kosten voor een dakkapel is altijd slim. Zo leer je de markt kennen. Ook kan je bedrijven leren inschatten. De kosten spelen een belangrijke rol. Dat neemt niet weg dat je wel ook met een goed bedrijf wilt werken. Je wilt dat alles zonder problemen verloopt en €100,- minder betalen is dan misschien net wat minder belangrijk. Daarom moet je je altijd eerst oriënteren.

Door op tijd te beginnen met het aanvragen van offertes heb je alle tijd om ze te vergelijken. Zo weet je precies wat de verschillende aanbieders rekenen. Er zitten meer voordelen aan. Wanneer je geen haast hebt, dan kan je ook gemakkelijker onderhandelen over de prijs omdat er geen tijdsdruk achter zit. Dit helpt je om een scherpere prijs uit te onderhandelen. Je kan bijvoorbeeld nog naar een andere leverancier. Wanneer je wel haast hebt, dan betaal je al snel een te hoog bedrag omdat je vlug toehapt.

dakkapel 6 meter

Soorten dakkapellen en kosten

Dakkapellen zijn er in drie zeer verschillende stijlen, gevel, schuur en heup. Elk heeft zijn eigen aparte uitstraling en je vindt ze allebei veel gebruikt in huizen in het hele land. Het maakt niet uit welke optie u besluit toe te voegen aan uw huis, het is belangrijk om te weten wat het u zal kosten.

Gevelkolonies

Gevelkolonies zijn een van de meest voorkomende soorten dakkapellen die vandaag de dag in huizen worden gebruikt. Als de meeste mensen aan dakkapellen denken, stellen ze zich gevelkapellen voor. Deze dakkapellen zijn de kleine piekdoosjes die op en neer gaan van het dak van een huis. Ze hebben een piekdak en zien eruit als kleine huisjes die uit het huis komen.

Deze dakkapellen variëren in prijs van ongeveer €3.000 tot €11.500, afhankelijk van de grootte en de complexiteit ervan. Een kleine vier-voet dakkapel zou slechts € 3.000 aan de kosten van uw huis kunnen toevoegen, terwijl een veel bredere en langere dakkapel, zeg dichter bij 30 voet zou kosten dichter bij € 11.500 om aan uw huis toe te voegen.

Dakkapellen in de schuur

Dakkapellen in stallen zien er heel anders uit dan gevelkapellen en ze worden minder vaak aan woningen toegevoegd, hoewel ze wel de meest functionele van de twee dakkapellen kunnen zijn. De dakkapellen van de berging hebben niet het piekdak dat de zadeldakkapel wel heeft. In plaats daarvan zijn ze gewoon een lagere helling dan de rest van het dak om hen heen. Hierdoor ontstaat een mooi plat dak met een lichte helling en een meer vierkante ruimte dan de zadeldakkapel kan bieden. Hoewel de dakkapellen er niet zo ingewikkeld uitzien en niet zo veel architectonisch effect hebben, kunnen ze wel een behoorlijke hoeveelheid ruimte toevoegen aan een zolder.

De dakkapellen van de loods strekken zich ook in prijs uit van ongeveer €5.500 voor een 12-voeter tot €11.500 voor een 30-voeter volgens Reparatiehuis. Hoe groter de dakkapel, hoe meer ruimte u toevoegt aan uw huis, maar om goed te kunnen functioneren moet de dakkapel lager gepositioneerd worden dan de rest van uw dak of direct op de top van het dak, zodat het water effectief naar beneden kan lopen.

Hippe dakkapellen

Hippe dakkapellen lijken op gevelkapellen, maar in plaats van een piekdak met twee panelen die bij elkaar komen zijn er drie panelen die bij elkaar komen. Dit zorgt voor zachtere hoeken die niet zo opvallend zijn als bij gevelkolonies. Het eindresultaat is een vrolijk medium tussen gevel en schuur. Je krijgt iets meer hoofdruimte die je vaak vindt bij shed, maar je krijgt meer horizontale ruimte dan bij de meer agressieve gevelkapel.

Gelagerde dakkapel: Pedimentele dakkapellen verschillen qua structuur niet veel van gevelkapellen. Het verschil zit hem in de details. De architectonische details van deze dakkapellen zijn geïnspireerd op het oude Griekenland en Rome, met een driehoekige vorm boven op het raam gemaakt met gietvormen, en verticale gietvormen aan weerszijden van het raam om zuilen na te bootsen die de driehoek omhoog houden.

Boogkapel: Deze stijl van dakkapel heeft Franse wortels en wordt gekenmerkt door het dak, dat een zachte boog heeft.

Ovale dakkapel: Ovale dakkapellen lijken erg op een gebogen dakkapel. Het grote verschil tussen een ovale dakkapel en een dakkapel is dat de boog van het dak groter en meer uitgesproken is.

Wenkbrauwkapel: Hoewel de wenkbrauwkapel een gebogen dak heeft, heeft hij geen verticale zijden. Het ontbreken van verticale zijden resulteert in een dakkapel die zeer laag is en nauwelijks boven het dakoppervlak uitkomt.

Ingezette dakkapel: De naam van deze dakkapel is gebaseerd op de manier waarop deze op het dak is gebouwd. Terwijl de meeste dakkapellen op en af gaan van het dak, wordt een dakkapel teruggezet in het dak.

Samengestelde dakkapel: Een samengestelde dakkapel wordt ontworpen door elementen te ontlenen aan meerdere stijlen dakkapellen, en het zal er anders uitzien op basis van de architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp.

De onverwachte kosten van een dakkapel

De meeste mensen beseffen dat het toevoegen van een dakkapel aan hun huis hen geld kost aan materiaal en arbeid om de klus te klaren. Wat deze mensen zich niet realiseren is dat er ook andere kosten verbonden zijn aan het werk waar ze zich bewust van moeten zijn. Dingen zoals het aanpassen van het dak zodat het sterk genoeg is, of pieken in uw verzekeringspolis.

Versterking van uw dak

Als uw daksysteem al dicht bij zijn limiet zit, moet u geld uitgeven om het te laten verbeteren voordat een dakkapel op uw huis wordt gezet. Dat komt omdat dakkapellen gewicht toevoegen aan het dak van uw huis dat misschien niet goed wordt ondersteund zonder verbeteringen. Er is al het extra frame voor een dakkapel, de dakbedekking en de ramen die worden geplaatst. Dat kan in grotere dakkapellen tot een serieuze hoeveelheid gewicht leiden.

Verzekering Verhoging

De verzekering van de huiseigenaar gaat meestal van de vierkante meters van uw huis af. Door dakkapellen aan uw huis toe te voegen, neemt het aantal vierkante meters van uw huis toe, wat ook kan leiden tot een verhoging van uw verzekeringspremie. Dit is iets waar u zich bewust van moet zijn. De toegevoegde vierkante meters kunnen u ook helpen om meer voor uw huis te krijgen als u ooit besluit om het te verkopen, zodat de verbetering zich later kan uitbetalen.

Dakkapellen hebben meestal alleen zin als toevoeging aan woningen als u de extra ruimte voor kamers op uw zolder nodig heeft. Bij goed gebruik kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid ruimte aan uw huis toevoegen, maar grotere dakkapellenprojecten kunnen duizenden dollars kosten en zelfs leiden tot andere noodzakelijke verbeteringen aan uw huis die u nog meer kosten.

Een offerte aanvragen

Het is mogelijk om flink te besparen op de kosten. Je kan tot wel 40 procent goedkoper uit zijn. Dat doe je bijvoorbeeld door hier alvast vrijblijvend offertes bij gespecialiseerde bedrijven uit de regio aan te vragen. Zo kan je rustig op zoek naar de beste deal. Je hebt alle tijd om uit te zoeken wie de beste optie biedt. Dit kan bovendien vrijblijvend, zonder dat je ergens aan vast hoeft te zitten.