Prefab dakkapel: snel, goedkoop, hoge kwaliteit

Het publiek staat over het algemeen tweeslachtig tegenover geprefabriceerde bouwonderdelen: sommigen zweren bij de klassieke werkstappen op de bouwplaats, terwijl anderen waarde hechten aan een lage prijs in combinatie met een snelle montage. De geprefabriceerde dakkapel vertegenwoordigt het laatste. Een prefab dakkapel is een dakkapel die bestaat uit geprefabriceerde onderdelen die in korte tijd in het dak kunnen worden geïntegreerd.

prefab dakkapel

Prefab dakkapel: Meer ruimte en licht in het dak!

Het woordenboek definieert een dakkapel als een "verticaal raam dat uit een dak is gebouwd". In tegenstelling tot een klassieke lichtkoepel, is er een extra dakstructuur. Conventionele dakkapellen worden volledig ter plaatse en stuk voor stuk gebouwd. Een geprefabriceerde dakkapel daarentegen wordt door de fabrikant samen met de geschikte thermische isolatie in de fabriek voorgemonteerd en als afgewerkt onderdeel afgeleverd. Dit bespaart tijd: de geprefabriceerde dakkapel is vaak binnen één dag stevig op zijn plaats geïnstalleerd. Hier biedt hij dezelfde voordelen als andere dakkapellen: hij brengt meer licht, ruimte en wooncomfort in het verbouwde dak.

De voordelen van de geprefabriceerde dakkapel ten opzichte van een ter plaatse gebouwde dakkapel zijn het duidelijkst tijdens de installatie. Het grootste voordeel is de tijdsbesparing. De overlast voor de buren en de overlast voor de bewoners van het huis worden binnen de perken gehouden. Last but not least, een korte bouwtijd spaart ook uw eigen zenuwen. Offertes voor de bouw van een geprefabriceerde dakkapel zijn vaak complete offertes en omvatten het dakwerk, de kosten voor kraanwerk en het afvoeren van overbodige dakdelen. Als de geprefabriceerde dakkapel tegen een vaste prijs wordt aangeboden, biedt dit de grootst mogelijke kostenzekerheid.

Soorten geprefabriceerde dakkapellen

Er zijn ook veel verschillende soorten geprefabriceerde dakkapellen. Zo zijn er dakkapellen met verschillende dakvormen, zodat er onderscheid wordt gemaakt tussen zadeldakkapellen, dakkapellen met ronde boog, dakkapellen met schilddak en dakkapellen met plat dak. Al deze varianten bestaan ook als geprefabriceerde dakkapellen. Verdere verschillen tussen diverse geprefabriceerde dakkapellen:

  • de dakkapel kan worden voorzien van aluminium, kunststof of houten ramen
  • het materiaal van het frame kan in verschillende kleuren worden besteld
  • de ramen zijn gewoonlijk voorzien van twee of drie ruiten
  • Voor de dakbedekking van de geprefabriceerde dakkapel kunnen materialen als aluminium, koper, leisteen en zink worden gebruikt.

geprefabriceerde dakkapel

Verdere feiten over de geprefabriceerde dakkapel

  • de lengte van een geprefabriceerde dakkapel kan variëren tussen één en 15 meter
  • u kunt kiezen uit een flexibel aantal raamvleugels
  • Optioneel kan een geprefabriceerde dakkapel direct met luiken/uitrusting worden geleverd.
  • De zijwanden van een geprefabriceerde dakkapel kunnen ook van glas zijn, waardoor de lichtinval aanzienlijk wordt vergroot.

En wat kost een geprefabriceerde dakkapel?

Aangezien de geprefabriceerde dakkapel in vele varianten bestaat, is het moeilijk om algemene kostencijfers te geven. Een leverancier geeft het volgende prijsvoorbeeld:

Omschrijving Prijs
Afgewerkte dakkapel 2700 - 6000€
Beweging 2500 - 3400€
Vervoer 600 - 950€
Totaal (gemiddeld) 8075€

Deze prijzen zijn louter indicatief. Als u het bijzonder goedkoop wilt hebben, kunt u beter kiezen voor dakramen.

Hou je goed. En vergeet niet om een bouwvergunning te vragen!

Voor de bouw van een geprefabriceerde dakkapel is een bouwvergunning vereist. U moet ervoor zorgen dat u over de nodige vergunning beschikt, dat de dakkapel geen inbreuk maakt op de rechten van de buren en dat u bij de plaatsing let op warmte-isolatie zonder koudebruggen en dat de constructie wordt beschermd tegen vocht.

Gespecialiseerde bedrijven geven meer informatie over de installatie van geprefabriceerde dakkapellen.

Prefab dakkapellen kunnen in nieuwe of oude gebouwen worden geplaatst.

Het nadeel van geprefabriceerde dakkapellen is dat er nauwelijks rekening kan worden gehouden met individuele gevoeligheden. U kunt kiezen of u aluminium, houten of kunststof ramen verkiest, welke bekleding u op de dakkapelwangen wilt en welke dakbedekking de dakkapel moet krijgen. Het moet tenslotte ook bij uw dak passen. Daarbuiten zijn aanpassingen echter zelden mogelijk.
Dus of u nu een nieuw huis bouwt of een oud huis renoveert, de geprefabriceerde dakkapel is vooral een voordelige keuze.