Dakkapel plaatsen in zeven stappen

Een dakkapel plaatsen hoeft niet lastig te zijn. Ervaring met het monteren ervan is wel een voordeel, maar dat neemt niet weg dat het in zeven simpele stappen zelf te verzorgen is. Je hebt dan direct de beschikking over een mooie dakkapel. Het plaatsen van dakkapellen is tegenwoordig relatief gemakkelijk. Er is niet veel werk meer voor nodig. Bovendien hebben de specialisten zoveel ervaring, dat het bijna een routineklus is. Wil je weten wat de stappen zijn om dit te verzorgen? Neem dan het volgende eens rustig door. Dit geeft je de juiste inzichten.

dakkapel plaatsen

Het stappenplan

Wanneer een vergunning is aangevraagd, mits dat nodig is, kan worden bepaald wanneer de dakkapel geplaatst wordt. De stappen die hierbij komen kijken, zijn eigenlijk relatief simpel. Het werkt op de volgende manier.

1 De constructie

De gordingen kunnen in de weg zitten. Daarvoor kan een constructieve opvang met balken worden gemaakt. Dit noem je ook wel raveling. Er wordt een klein gat in de kap gezaagd en haalt de dakpannen weg. Zo wordt de verankering voorbereid.

dakkapel plaatsen stap 1

2 Gat in het dak

Wanneer de constructie goed stevig is gemaakt, is het goed om de dakopening te vergroten en op maat te maken. Dit moet wel nauwkeurig worden gedaan. Het moet niet groter zijn dan nodig. Dit is van buiten goed te bekijken zodat precies te zien is wat nodig is.

dakkapel plaatsen stap 2

3 De dakkapel plaatsen

De volgende stap is het beginnen met het plaatsen van de dakkapel. Dit kan met een handgemaakt model balk voor balk worden gedaan. Prefabmodellen zijn direct in het geheel op een dak te plaatsen met een kraan.

dakkapel plaatsen stap 3

4 Wangen en dak verzorgen

De zijkanten, ook wel wangen, en het dak van de dakkapel kunnen nu worden geplaatst. Wie voor een prefabmodel kiest, weet dat deze er al op zitten. Dit is vaak al vroeg te verzorgen zodat het er van buiten al behoorlijk goed uit gaat zien, nog voor het project helemaal klaar is.

dakkapel plaatsen stap 4

5 Het kozijn in de dakkapel aanbrengen

Wie voor een handgemaakt model op maat heeft gekozen, moet het kozijn in de dakkapel laten aanbrengen. De prefabmodellen hebben dit vaak al erin. Wie het kozijn zelf moet laten aanbrengen, moet er ook rekening mee houden dat bijvoorbeeld het glas en de gewenste rolluiken ook nog geplaatst moeten worden.

dakkapel plaatsen stap 5

6 Buitenzijde afwerken

De buitenzijde van de dakkapel afwerken is van groot belang. Dat betekent dat de dakbedekking en de randen worden aangepakt. Alles moet perfect aansluiten en alles moet 100 procent waterdicht zijn. Dit betekent dat goed moet worden gekeken naar de isolatie en tochtkering om koudebruggen te voorkomen.

dakkapel plaatsen stap 6

7 Binnenzijde afwerken

Wanneer de dakkapel is geplaatst, dan moet deze ook aan de binnenzijde worden afgewerkt. Zowel onder het schuine dak als in de dakkapel is dit nodig. Dit kan door een specialist worden gedaan. Het is echter net zo gemakkelijk zelf te doen. Wie dit direct doet zorgt dat het hele project in één dag klaar is.

dakkapel plaatsen stap 7

Een dakkapel plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is geen hele grote klus Het is binnen een dag te doen en je geniet direct van meer ruimte en licht in de kamer. Het is daarbij dan ook nog eens zo dat de kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen meevallen omdat de hoeveelheid arbeid beperkt is. Er is bovendien te kiezen voor verschillende materialen. Denk aan hout en kunststof. Wie kiest voor kunststof kan daar dan weer in variëren. Denk aan trespa platen en messing of groefkunststof rabbatdelen. Dit zijn allemaal mogelijkheden die te benutten zijn tegenwoordig.

Wie kiest voor een prefab dakkapel kiest voor een model dat zo uit de fabriek komt. De standaardafmeting die gebruikt worden zorgen ervoor dat elke dakkapel op dezelfde wijze in elkaar zit. Het plaatsen van een dakkapel is daardoor ook veel sneller te doen. Het is daardoor mogelijk om dit op elk moment in het jaar te doen. Voorheen moest met traditionele dakkapellen altijd gekozen voor een dag in het droge seizoen van het jaar om alles te plaatsen.

Wie kiest voor een prefab dakkapel, weet ook zeker dat er geen fouten in de montage van de dakkapel zitten. Dit komt omdat er met een standaardprocedure wordt gewerkt. Dit is helemaal geperfectioneerd aan hand van de ervaring die ermee is opgedaan. Het plaatsen kan op allerlei soorten daken en de kans op fouten is minimaal.

De sloopwerkzaamheden

Een prefab dakkapel kan met een kraan op het dak worden gezet. Alleen is het dan wel belangrijk om eerst het dakvlak op een goede manier klaar te maken hiervoor. Daarvoor moet een strak plan worden gemaakt. Dat begint met de afmetingen van de dakkapel op het dak aftekenen. Ook de dakpannen eraf halen en op een pallet stapelen om ze in één keer naar beneden te kunnen brengen is belangrijk. Daarna is het zaak om het dakbeschot volgens de aftekening weg te zagen. Nog voor de middag zijn de sloopwerkzaamheden dan afgerond en zijn aanpassingen aan de constructie mogelijk.

Aan de zijkant wordt de dakkapel van slapers of halve spanten voorzien. Aan de bovenzijde wordt een bovenslagbalk aangebracht die tussen deze slapers of halve spanten klemt. Wanneer er al een spant zit, dan hoef je deze niet te verwijderen. Misschien is verplaatsen al voldoende. De onderzijde van de dakkapel wordt door een onderslagbalk of knieschot ondersteund. De spant is te zien door de ramen en is af te dekken met een spant zodat dit uit het zicht verdwijnt. Deze aanpassingen nemen 1 tot 2 uur in beslag.

De hijswerkzaamheden

Het is fijn wanneer een rustige dag uitgekozen kan worden voor de plaatsing. Er is namelijk een grote hijskraan nodig om de dakkapel te plaatsen. Dit betekent dat het wat lastiger wordt voor verkeer in de straat. Een dergelijke kraan zal tot wel 4 uur in gebruik zijn. In de meeste gevallen zorgt de aannemer die de dakkapel plaatst hiervoor. Spreek dit wel eerst goed af om zeker te zijn dat alles goed verzorgd is.

Na het plaatsen

Wanneer de oude gordingen of slapers zijn gesloopt, moet het afval naar beneden worden gebracht. Dit kan vaak gewoon gehesen worden met de kraan. Vooral professionals weten hoe dit op een nette manier gedaan moet worden. Bovendien kunnen zij alles netjes afvoeren in grote zakken en op pallets. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker om de kraan te gebruiken. Meestal is rond 13:00 al het werk met de kraan gedaan en kan het afwerken beginnen.

Het dak en de dakkapel waterdicht maken

Wie gaat bouwen of verbouwen moet altijd zorgen dat de ruimte opnieuw waterdicht gemaakt wordt. Dat is natuurlijk ook een onderdeel van de afwerking bij de plaatsing van een dakkapel of dakraam. Voor zowel een prefab als een traditionele dakkapel is het goed om met hoekijzers en beugels aan het dak te werken om alles vast te maken. Rondom de dakkapel kan dan met PU-schuim worden gespoten.

De dakpannen kunnen nu op maat worden gemaakt. Ook kan lood of een loodvervanger worden aangebracht. De afwerking aan de binnenzijde kan daarna ook direct worden verzorgd. Het is wel belangrijk om hier met de aannemer goede afspraken over te maken. Doet de aannemer dit of doe je het zelf? Denk ook aan klussen zoals het paneel aanbrengen en alles netjes schilderen. Ook het aansluiten van ledverlichting en het aanbrengen van zonwering horen bij de klussen van het afwerken.

Afwerken van het geheel

De laatste fase draait om het afwerken van het geheel Dit wordt vaak door huiseigenaren zelf gedaan. Je kunt de kosten besparen door zelf hiermee aan de slag te gaan. Er gaat namelijk behoorlijk wat werk in zitten. Moet je al deze kosten betalen aan een aannemer, dan ben je al snel honderden euro’s extra kwijt aan de plaatsing van een dakkapel. Wanneer je dit zelf in een weekend of verdeeld over een paar dagen kan doen, dan kan je de kosten veel lager houden. Veel mensen vinden het ook leuk om er zelf mee bezig te zijn.

De voorzijde van de woning

Het is in veel gevallen niet meer nodig om een vergunning voor een dakkapel aan te vragen. Slechts bij hele specifieke wensen is het nog nodig om een vergunning aan te vragen. Wie een dakkapel aan de voorzijde van de woning wil plaatsen krijgt hiermee te maken. Zoals dit ook kan gebeuren wanneer de dakkapel gelijk met de dakrand wordt geplaatst. Het is slim om hier dus wel eerst even onderzoek naar te doen.

De montage verzorgen

Een prefab dakkapel monteren gaat flink sneller dan een handgemaakt model plaatsen. Dat komt omdat een handgemaakte dakkapel helemaal op het dak in elkaar getimmerd moet worden. Balk voor balk en lat voor lat moet alles op maat worden gezaagd en aan elkaar getimmerd worden. Dit moet ook nog eens in de tuin of op straat gebeuren. Dit betekent vaak de trap op en af moeten. Als er al niet een steiger moet worden opgebouwd. Dit neemt dus ook veel tijd en arbeid in beslag om voor elkaar te krijgen.

Een dakkapel opbouwen

Wanneer een dakkapel door een timmerman balk voor balk in elkaar wordt gezet, kan je het eigenlijk geen plaatsen meer noemen. Dit is eerdere een vorm van opbouwen. Dit is heel anders dan het plaatsen met behulp van een kraan. Het is daarbij ook nog eens zo dat de ene methode niet per se beter is dan de andere. De timmerman kan bijvoorbeeld wat gemakkelijker voldoen aan specifieke wensen op het dak. De prefab dakkapellen zijn juist weer wat sneller klaar.

Wat werkt in de praktijk?

Acht op de tien mensen zal voor een prefab dakkapel kiezen omdat dit voordelig te verzorgen is. Het is daarbij ook zodat er in Nederland met regelmaat slecht weer heerst. Het is dan fijn wanneer er niet gedurende meerdere dagen een gat in het dak zit dat moet worden afgedekt om lekkages te voorkomen. Mocht er dan toch lekkage ontstaan, dan is het ook nog eens zo dat een verzekeraar dit niet dekt. Dit maakt het dus nog minder interessant om ervoor te kiezen.

Ervaring met dakkapel plaatsen

Wanneer gekeken wordt naar ervaringen met een dakkapel laten plaatsen, dan gaat het online vooral over de prefab modellen. Die worden goed ontvangen. Ze zijn goed bestand tegen de omstandigheden en staan binnen een dag. Dat maakt het dus een investering met een heel klein risico. Het is bovendien zo dat het fabricageproces heel goed in elkaar steekt. Dat maakt de kwaliteit van de dakkapellen ook een stuk hoger dan een zelfgemaakt model.

Zelf aan de slag

Een dakkapel zelf plaatsen is ook een optie. Dit vergt wel enige handigheid in het klussen. Wie hier goed in is en een week vrij kan maken in de zomermaanden, kan wel zelf aan de slag. Het gebeurt helaas wel vaak dat klussers er enthousiast aan beginnen, maar dan ontdekken dat het toch lastiger is dan gedacht. Dit heeft een slecht eindresultaat als gevolg. Wat de kwaliteit van de woning natuurlijk ook niet ten goede komt.

Snel afgerond

Dankzij de prefab dakkapellen is het zo dat een dak maar kort hoeft open te liggen. Al snel kan je genieten van alle voordelen die een dakkapel biedt. Het is aan het eind van de dag allemaal geregeld en de woning is gewoon weer beschermd en veilig. Het is zelfs zo dat veel woningeigenaren ervoor kiezen om direct twee dakkapellen te laten plaatsen. Op elke schuine zijde van het dak komt er dan één. Dit kan voordeliger zijn omdat het snel kan.

Niet zomaar beginnen

Wie een dakkapel gaat plaatsen kan niet zomaar beginnen. Het is zaak om eerst goed voor te bereiden. Je zal de zolderruimte helemaal leeg moeten maken. Zo is er voldoende bewegingsruimte om het werk te doen. Ook de trappen in huis moeten leeg zijn. Dek eventueel de vloerbedekking af als die licht van kleur is. Sluit de kamers en haal alle waardevolle spullen weg. Nu kan er zonder problemen gewerkt worden.

Een offerte aanvragen

Wil je voordelig uit zijn en tot wel 40 procent op de kosten besparen? Vraag dan op deze plek offertes aan bij meerdere aannemers die dakkapellen kunnen plaatsen. Je hebt ze binnen twee dagen in huis en kan rustig alles vergelijken. Zo vind je de beste deal en kan je alles voordelig laten plaatsen. Bovendien zijn de aanvragen vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.