Nokverhoging dakkapel:Kiezen voor meer ruimte

Niet alleen de traditionele dakkapel is een goede optie om voor te gaan. Er zijn ook mogelijkheden om dakkapellen boven op het dak te plaatsen. Daarmee wordt de ruimte niet aan de zijdes gewonnen, maar juist aan de bovenkant. Het is interessant om te bekijken wat deze nokverhoging je precies kan bieden. Dit is aan één kant te doen, dit wordt ook wel een eenzijdige nokverhoging genoemd. De andere optie is om aan beide kanten te verhogen voor een tweezijdige nokverhoging.

Nokverhoging

Het is niet bij iedereen bekend wat nu precies de nok is. Dit is eigenlijk gewoon de bovenzijde van een dak. Het is de plek in de punt waarde beide zijdes van het dak samenkomen. De nok is te verhogen met een dakkapel die hiervoor bedoeld is. Het is soms gebruikelijk om dit type dakkapel ook wel een nokverhoging te noemen. Soms wordt ook gesproken van de verhoogde nok. Bedenk je dan dat dit eigenlijk allemaal om hetzelfde soort dakkapel gaat.

nokverhoging

Wat is een nok en de voordelen

Er zitten veel voordelen aan de nokverhoging. Zo ziet de woning er mooier uit. Er is meer ruimte onder het dak te creëren. Ook zal het huis in waarde stijgen bij een verkoop in de toekomst. Het kan juist ook zorgen dat een verkoop niet nodig is omdat je meer ruimte is. Het geeft bovendien ook de ruimte om direct bijvoorbeeld de isolatie van het dak op orde te brengen. Dit kan dan in de nokverhogende dakkapel worden verzorgd.

Een dakkapel met nokverhoging kiezen

Een nok met een dakkapel biedt direct al meer ruimte dan een dak met een traditionele dakkapel. Zo heb je meer vierkante meter te gebruiken op de zolder. Dit is handig wanneer je er bijvoorbeeld een slaapkamer, hobbykamer of thuiskantoor van zou willen maken. Er zijn twee soorten om uit te kiezen. Aan de ene kant zijn er de soorten die de nik hoger maken dan die van het huis. Dit is de nokverhoging. Daarnaast is er ook een optie waarbij de nok net wat lager blijft dan het hoogste punt van de woning.

Soorten

Wie kiest voor de dakkapel met nokverhoging heeft vervolgens weer twee opties om uit te kiezen. Er zijn namelijk twee modellen. De ene optie is die waarbij de bestaande nokbalk wordt onderbroken om de nokverhoging te verzorgen. Dit wordt dan het nieuwe hoogste punt. De andere optie is die van de verhoging waarbij het huidige hoogste punt gewoon blijft bestaan.

Een verhoogde nok

Wie kist voor de optie waarbij een nieuw hoogste punt wordt gecreëerd wordt het vaakst gekozen. Deze voegt ook het meest toe. Het is daarmee mogelijk om meer ruimte te creëren. Daardoor is in één keer wel heel veel te bereiken. Het is daarbij vooral ook zo dat de huidige nok een stuk lager moet liggen, bedenk je bijvoorbeeld of je op de zolder rechtop kunt staan in de huidige situatie. Zo kan je ook gemakkelijk inschatten hoe groot het verschil wordt wanneer je voor deze dakkapel kiest.

Een kamer ervan maken

Een zolder waarin je niet rechtop kan staan is eigenlijk alleen bruikbaar als opslagruimte. Wanneer je er echter een nokverhoging op kan zetten, dan wordt het opslaghok ineens groot genoeg om er een echte kamer van te maken. Dit heeft natuurlijk veel meer waarde. Dit is niet alleen fijn voor jezelf. Het is ook aantrekkelijk wanneer je ooit je woning zou willen verkopen. Die is daardoor dan net wat meer waard.

De nok verleggen

Wie voor de andere optie gaat, ziet dat er alleen daar verhoogd wordt waar de nieuwe dakkapel in het schuine dak wordt vermaakt. Dit is maar een beperkte toepassing. De ruimte is niet heel groot. Deze optie is eigenlijk alleen aantrekkelijk wanneer je al rechtop kan staan in de ruimte onder het dak en je met de verhoging de inhoud van de ruimte nog net wat groter kan maken. In andere gevallen blijft de ruimte onder het dak immers nog altijd maar beperkt te benutten. Het is vooral interessant om de zolderruimte wat beter te benutten omdat de daklijn je op dit moment nog in de weg zit. Door de nokverhoging krijg je wat meer loopruimte.

nokverhoging dakkapel

Prijs voor de nokverhoging dakkapel

De kosten voor een nokverhoging liggen tussen €5.000,- en €8.000,-. Dan is de dakkapel wel direct volledig afgewerkt. Het is ideaal om op deze manier aan de slag te gaan. Het is voor een model van 1 bij 2 meter zo dat deze €5.000,- kost. De grootste is 1 bij 5 meter en kost €8.000,-. Naar verhouding is de meterprijs dan dus lager. Ook opties van 1 bij 3 en 1 bij 4 zijn overigens mogelijk. Zoek dus vooral goed uit wat de passende keuze is voor jouw woning. Het is belangrijk om te beseffen dat deze prijzen niet het hele verhaal vertellen. Het is goed om verder te kijken dan de afmetingen alleen. Er zijn ook andere wensen die kunnen meespelen. Dit komt dan wel ook altijd terug in de prijs. Bovendien moet je natuurlijk ook nog rekening houden met de BTW die erbij zal komen

Nokverhogende dakkapelKosten€ /m1
1 x 2€ 5.000€ 2.500
1 x 3€ 6.100€ 2.100
1 x 4€ 7.200€ 1.800
1 x 5€ 8.000€ 1.600

De verlegde nokdakkapel kiezen

De verlegde nokdakkapel heeft het nodige te bieden om de zolder beter bruikbaar te maken. Door de nok te verleggen of verhogen krijg je meer stahoogte. Zo kan je gemakkelijker rondlopen en meer met de ruimte doen. Ook is het gemakkelijker om een vaste trap aan te leggen. Dit is wel een klus die je het best kan overlaten aan een aannemer. Dit kan je mogelijk ook combineren met de aanleg van de nokdakkapel. Zo ben je in één keer overal van af.

Kiezen voor een aannemer

Er zijn verschillende redenen om voor een aannemer te kiezen. In de eerste plaats werkt de aannemer sneller omdat deze meer ervaring heeft. Zo ligt het dak minder lang open. Werken aan de constructie vergt kennis en inzicht. Wanneer alles klaar is moet het dak wel ook weer wind- en waterdicht worden gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om veilig te werken en dit te doen met de juiste gereedschappen en materialen. Al deze zaken samen maken dat het vaak slimmer is om gewoon een aannemer in te schakelen. Dit scheelt direct ook veel zorgen. Het geeft de garantie op een goed resultaat en een stevige nokdakkapel.

Vergunning<+h2>

Het is in vrijwel alle situaties nodig om een vergunning aan te vragen voor de nokdakkapel. Dat komt doordat de constructie van de woning moet worden aangepast. Er worden eisen gesteld met het oog op welstand. Het uiterlijk van de woning moet hier dus wel aan voldoen. Dit heeft vooral te maken met het zicht vanaf de straatkant. In dat opzicht is het dus ook belangrijk om hier tijdig informatie over in te winnen bij de gemeente. Je weet dan precies wat er verwacht mag worden.

Nadelen

Er zitten ook nadelen aan de nokdakkapel. Opbouwen op een bestaande uitbouw is bijvoorbeeld niet slim. Denk aan problemen met versteviging, aanheling, afwerking en andere zaken. Ook is het de vraag of de constructie en fundering dit aankunnen. Het kan het huis donkerder maken. Ook maakt het de woning meer gesloten, als een hokje. Een ander gevaar is dat er scheurvorming in de muren kan ontstaan. Al deze zaken moeten dus ook meegewogen worden voor een keuze wordt gemaakt.

Eenzijdigen

Een eenzijdige nokverhoging betekent dat de dakkapel aan één zijde van het dak komt. Deze komt boven op het dak en geeft veel meer ruimte aan die zijde. Het is eigenlijk gewoon het verhogen van het dak. Daardoor zorg je dat er onder het dak veel meer ruimte beschikbaar komt. Dit is ook de belangrijkste reden om dit te doen. Al kan het ook aantrekkelijk zijn op plekken waar al veel ruimte is. Het kan bijvoorbeeld de lichtval veranderen en de bruikbaarheid van de zolderruimte vergroten. Dit kan het ook de moeite waard maken om erin te investeren.

Tweezijdige

Een tweezijdige nokverhoging is ook een mogelijkheid. Dit is eigenlijk hetzelfde als de eenzijdige optie, maar dan aan beide kanten van het dak. Het komt erop neer dat het hele dak wordt verhoogd op de plaats waar je de verhoging aanbrengt. Hoe groot en hoe diep dit is, is zelf te bepalen. Het maakt de ruimte groter en beter bruikbaar. Ook voor de inval van natuurlijk licht is dit aantrekkelijk. Bovendien kan zo van een kruipzolder daadwerkelijk een extra kamer in de woning worden gemaakt. Die is voor allerlei zaken te gebruiken.

Een dakopbouw laten bouwen

Een dakopbouw laten bouwen is een manier om de zolder beter bruikbaar te maken. Dit kost natuurlijk altijd het nodige. Het is dus belangrijk om heel doelgericht te verbouwen. Het is slim om goed te bekijken wat er mogelijk is in de woning. Bekijk ook welk doel je ermee hebt. Zo moet de nokverhoging wel hoog genoeg zijn om de ruimte daadwerkelijk te kunnen veranderen. Dit is voor een dakopbouw dus een belangrijke voorwaarde om ermee aan de slag te willen gaan. Dit werkt overigens ook beter dan het verlagen van de vloer.

Wat gaat het kosten?

Wanneer je kijkt naar de kosten voor de nokverhoging, dan zal je zien dat die hoger liggen dan bij een normale dakkapel. Dit is wel een grote investering, maar je krijgt er ook wel heel veel ruimte voor terug. Dat is dus de afweging die je moet maken. Je kunt hier zelf van profiteren en het helpt je ook om een hogere prijs te krijgen als je de woning ooit gaat verkopen. Dat het veel kost heeft vooral te maken met het feit dat er veel werk nodig is voor een nokverhoging. De constructie moet flink aangepast worden en dit moet ook heel precies worden gedaan. De woning mag niet verzwakken. Daarom is een specialist inschakelen altijd slim.

Direct een offerte aanvragen

Wie een nokverhoging wil laten doen, kan direct een offerte aanvragen. Doe dit bij meerdere specialisten om te zorgen dat je flink op de kosten kan gaan besparen. Je hebt dan de mogelijkheid om simpel te vergelijken. Vraag hier meerdere offertes aan. Kies de beste optie uit door ze rustig naast elkaar te leggen en de voordeligste te nemen. Er zijn geen voorwaarden aan verbonden. Alles is vrijblijvend en je zit nergens aan vast. Dit maakt het een aantrekkelijke werkwijze.