Dakkapel zelf maken
Een dakkapel zelf maken hoeft niet lastig te zijn. Mits je enige aanleg hiervoor hebt en je voldoende tijd hebt om eraan te werken. Het voordeel van een eigen dakkapel is dat je deze zo mooi als je zelf wenst kunt maken. Het nadeel is dat je wel moet zien hoe je veilig kunt werken op een schuin dak. Dit is lang niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het ook belangrijk om dit te vergelijken met wat een gespecialiseerd bedrijf kan bieden.
Zelf een dakkapel maken
Veel consumenten willen weten hoe je zelf een dakkapel kan maken. Dit kan een woning al snel een stuk interessanter maken. Het kan best aantrekkelijk zijn om dit zelf te doen, het is alleen lang niet altijd goed duidelijk hoe je dit dan moet aanpakken. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om met een gespecialiseerd bedrijf te werken, is het goed om eens te kijken naar het stappenplan dat je op deze plek vindt. Zo weet je precies wat je moet doen om zelf een dakkapel te maken.
Aan de hand van de kennis die je hier vindt kan je dan zelf bepalen of het voor jou ook een goed idee is om aan de slag te gaan met het opbouwen van een eigen dakkapel. Je kan dit vergelijken met het plaatsen van kozijnen. Met dat verschil dat je natuurlijk wel op hoogte werkt en dus extra risico loopt. Wie dit niet helemaal zelf wil doen, kan als tussenoplossing ook voor een casco-model kiezen. Zo staat de basis en kan je dit zelf afmaken.
Voordelen
Een groot deel van de woningen is gebouwd met een bovenverdieping onder een schuin dak. Het is natuurlijk op zich een goed idee. Wel is het zo dat dit ten koste gaat van de beschikbare ruimte. Het is daarom ook zo dat de bovenste verdieping in veel gevallen vooral als opslagruimte wordt gebruikt door bewoners.
Wie er toch een slaapkamer van maakt, merkt dat de schuine kant toch vaak voor problemen zorgt. Dit brengt praktische bezwaren met zich mee. Je hebt er simpelweg niet veel aan. De vierkante meters op de vloer zijn simpelweg niet allemaal goed te benutten dan. Een dakkapel is dan de oplossing die je zoekt. Je pakt dit op de volgende wijze aan.
De benodigdheden
Welke middelen heb je nodig om zelf een dakkapel te maken? In de eerste plaats heb je een steiger nodig om veilig op hoogte te kunnen werken. Daarnaast heb je een zaagtafel en een cirkelzaag nodig. Ook een afkortzaag en reciprozaag zijn aan te raden. Wie een prefab casco-model laat plaatsen heeft ook een kraan nodig om deze op te hijsen. Zorg ook voor afdekzeilen. Het is ook slim om wat handgereedschap klaar te hebben liggen. Zorg tot slot voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen en -bril en voor gehoorbescherming.
De uitsparing op maat maken
Het is belangrijk om te beginnen met het bepalen van de precieze afmetingen van de dakkapel. Zo kan je de uitsparing in het huidige dak precies op de te plaatsen dakkapel afstemmen. Het is belangrijk dat dit exact gelijk is. Zo kan je voorkomen dat er kleine kieren ontstaan waardoor kou en vocht van buiten naar binnen kunnen trekken. Kou en vocht kunnen voor flink problemen en flink veel kosten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een hoger energieverbruik. Daarnaast zal de dakkapel minder lang meegaan als er niet goed mee omgesprongen wordt.
Aandacht voor de draagconstructie
Wie de uitsparing op orde heeft, moet vervolgens naar de draagconstructie kijken. Dit is een houten constructie die als skelet voor de dakkapel dient. Deze draagt dus eigenlijk het hele bouwwerk. Het is van het grootste belang dat voor een stevige constructie wordt gekozen. Ook moet het materiaal verschillende weersomstandigheden aankunnen.
De buitenzijde van de dakkapel
Wie de draagconstructie heeft geplaatst, kan vervolgens de buitenzijde van de dakkapel in orde gaan maken. Hier is veel timmerwerk voor nodig. Het is wel belangrijk om dit snel te doen, zo zorg je dat het gat in het dak snel wordt gedicht en je woning niet wordt blootgesteld aan weer en wind. Wanneer alles goed is gedicht sluit het ook optimaal aan. Dit geeft je ook de mogelijkheid om iets extra’s te doen.
De binnenzijde van de dakkapel
Wie de buitenzijde heeft afgerond, kan aan de binnenzijde van de dakkapel beginnen. Het is belangrijk om hier niet te lichtzinnig over te denken. Er komt veel kijken bij het afronden van de binnenzijde. Wie hier veel tijd voor vrijmaakt, kan zorgen dat alles perfect op elkaar aansluit. Daardoor ziet het er ook mooi en strak uit. Je kan daarna alles afwerken, bijvoorbeeld door te schilderen, gordijnen op te hangen en plantjes te plaatsen. Het is leuk om te kijken wat je allemaal ineens met de ruimte kan na de plaatsing van een dakkapel.
Extra ruimte benutten
Een dakkapel zelf maken betekent dat je extra ruimte in huis krijgt. Daar kan je van alles mee doen. Zo kan je een nieuwe slaapkamer maken. Ook kan je zonder hele hoge kosten zorgen dat je meer ruimte in huis krijgt. Daarnaast kan je jouw woning er van de buitenzijde mooier uit laten zien. Het hele aangezicht verandert erdoor. Wie kennis en ervaring heeft, kan dit zelf aanpakken. Het kan echter ook slim zijn om juist een specialist in te huren om dit te verzorgen.
Een dakkapel zelf timmeren
Wie kiest voor een dakkapel zelf timmeren, moet alles zelf doen. Dat betekent dat je zelf het dak opent. Ook moet je zelf de balken, planken en kozijnen in elkaar zetten. Dit moet je allemaal op het dak doen. Je zal dan eerst een schets of tekening moeten maken. Daarmee kan je dan aan de slag. Wanneer je dit al eens eerder hebt gedaan, dan kan er eigenlijk ook weinig misgaan met de werkzaamheden.
Aanbieding van een dakkapel
Wie niet alles zelf wil doen, kan ook op zoek gaan naar een aanbieding voor een dakkapel. Denk bijvoorbeeld aan een voordelig kozijn. Of denk aan een cascomodel van een dakkapel. Wanneer je bij de verschillende leveranciers kijkt, dan kan je vanzelf een voordelige manier vinden om een dakkapel te krijgen die je kan plaatsen.
Prefab dakkapel zelf plaatsen
Een andere optie die je hebt is zelf een prefab dakkapel plaatsen. Dit zal je vooral veel tijdwinst opleveren. Het is fijn dat het overgrote deel van het werk in de fabriek is voorbereid. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een uitsparing te maken en de dakkapel met een kraan op het dak te hijsen. Een leverancier kan je hier vaak mee helpen. Je kan dan heel gemakkelijk beginnen met het plaatsen. Wie ervaring heeft met werken op hoogte, heeft dit al snel klaar.
Heb je dit niet, dan kan uitbesteden een slim plan zijn. De meerkosten van het inhuren van specialisten die de dakkapel op je dak plaatsen zijn vaak te overzien en het levert je veel op. Er is ook een tussenvorm waarbij je zelf in een werkplaats je hele dakkapel in elkaar zet en deze dan uiteindelijkdoor een kraan op het dak laat plaatsen. Het klinkt misschien als een gemakkelijk project, maar in de praktijk valt dit vaak ook wel tegen. Denk hier dus goed over na.
Stappenplan voor een dakkapel plaatsen
- Bepaal of er één of twee dakkapellen op het dak moeten en op welke plek
- Meet hoe groot en breed de dakkapellen moeten zijn
- Zoek goed uit of voor dakkapellen in deze vorm ook een vergunning nodig is. Eventueel kan een kleine aanpassing de vergunningsplicht wegnemen
- Bekijk of je dit alleen kan of dat je hulp nodig hebt om het plaatsen en timmeren goed aan te kunnen pakken
- Neem vrij om aan de slag te gaan en alles in één keer af te maken
- Maak een overzicht van de kosten en vergelijk dit met offertes van professionele bedrijven die dakkapellen plaatsen.
Zelf een dakkapel plaatsen
Er zijn ook valkuilen bij zelf een dakkapel plaatsen. Zo is het niet zo gemakkelijk als het bovenstaande stappenplan het laat lijken. Zo is het bijvoorbeeld voor mensen met weinig ervaring zo dat er meer dan een week voor nodig is. Wanneer je er langer over doet, moet het dus ook over langere tijd goed weer blijven. Afdekken van het open dak kan wel, maar is geen waterdichte oplossing. Dit is natuurlijk zonde van de tijd.
Ook als het gaat om de afwerking van een dakkapel is er genoeg om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de mate van schilderwerk aan de kozijnen, wanden en het boeiboord aan de buitenzijde. Ook het schilderen van de kozijnen aan de binnenzijde kost tijd en geld. Het aanleggen van verlichting vraagt specifieke kennis. Zoals je ook alles netjes moet afwerken aan de binnenzijde met specifieke technieken zoals aftimmeren en gipsen. Het ophangen van zonwering en gordijnen, opnieuw behangen, vloerbedekking of laminaat leggen. De plinten op orde maken. Alles wat hierbij komt kijken zal je uiteindelijk veel tijd kosten.
Toch maar uitbesteden?
Het is natuurlijk de moeite waard om te bekijken of je het verbouwen zelf kan doen. Dat neemt niet weg dat er wel veel risico’s aan zitten. Denk aan het werken op hoogte en de gevaren van het weer. Het is daarom slim om toch ook te kijken naar de mogelijkheden om het werk uit te besteden. Juist door uit te besteden kan je mogelijk ook besparen. De dakkapel staat er sneller en wordt ook beter afgewerkt.
Zelf het aftimmeren verzorgen
Een andere optie die je hebt voor een nieuwe dakkapel is dat je de basis door een bedrijf laat verzorgen. Het aftimmeren doe je dan zelf. Dit is natuurlijk ook al een flinke klus. Je moet dan niet alleen de dakkapel zelf aanpakken. Ook de kamer waarin deze is geplaatst vraagt het nodige werk. Een dakkapel plaatsen gaat immers gepaard met wat rommel. Het voordeel is wel dat je de zaken kan combineren. Wil je de kamer toch al aanpakken, dan kan je dat nu mooi doen. Bovendien kan je voordelig aan de slag, want je kan veel zelf doen. Je weet zeker dat je dakkapel goed staat en dat alles verder naar jouw zin is gedaan.
Wel of niet zelf doen?
Moet je nu wel of niet zelf met de dakkapel aan de slag? Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er is veel waar je op moet letten. Wanneer je dit niet goed aanpakt kan je last krijgen van bijvoorbeeld lekkages, met alle gevolgen van dien. Ben je echter heel goed in het klussen en weet je wat je doet? Dan kan zelf een dakkapel plaatsen je dus ook het nodige aan kosten besparen.
De beste deal vinden en offerteaanvraag
Wil je weten of het laten plaatsen van een dakkapel met korting interessant voor jou is? Vraag dan hier meerdere offertes van specialisten uit de regio aan. Daarmee kan je al snel flink besparen dankzij leuke aanbiedingen. Leg alle opties die je krijgt naast elkaar en vindt direct de beste deal. Dit kan de keuze om zelf te timmeren of toch uit te besteden direct ook een stuk gemakkelijker voor je maken. Voor je het weet heb je een specialist gevonden die alles voordelig voor je kan verzorgen. De aanvraag van de offertes is bovendien vrijblijvend zonder dat je ergens aan vast zit.