Dakkapel schoonmaken: wat kost het reinigen

Het is altijd slim om een dakkapel te laten schoonmaken. De dakkapel voegt namelijk echt iets toe aan de woning. Daar heb je ook flink voor geïnvesteerd. Daarom is het ook van belang dat je er zuinig op bent. Zo kan je er alleen maar langer van genieten. Door de omstandigheden van het weer en andere zaken kan je dakkapel echter wel vies worden. Daarom is het goed om te weten hoe je dit moet aanpakken.

dakkapel schoon laten maken

Dakkapel laten schoonmaken

Een dakkapel kan allerlei soorten vuil aantrekken. Zand kan een probleem vormen, maar ook algen en mos kunnen aankoeken. Dat ziet er niet alleen maar slechter uit. Het is ook zo dat het de kwaliteit van de dakkapel zal aantasten. Zeker wanneer hier niets aan gedaan wordt. Om de dakkapel in goede staat te houden, is schoonmaken dus erg belangrijk.

Een dakkapel kan ongeveer 25 jaar meegaan. Wie echter tijd steekt in schoonmaken en onderhouden kan er zelfs tot wel 50 jaar mee doen. Dit geldt voor dakkapellen van allerlei soorten materialen. Denk aan hout en kunststof, maar ook aan aluminium, trespa en zink. Schoonmaken speelt altijd een belangrijke rol.

Reinigen van de dakkapel

De frequentie waarmee je een dakkapel moet reinigingen is per regio verschillend. Andere weersomstandigheden en verschillende mate van vervuiling spelen hier een rol in. Het is slim om ieder jaar onderhoud te laten doen. Om de twee jaar is grondig schoonmaken aan te raden. Zo kan het vuil het materiaal van de dakkapel niet aantasten.

dakkapel reinigen

Specialist inhuren of zelf doen?

Een dakkapel staat vanzelfsprekend op het dak. Dit is bovendien ook eigenlijk altijd een schuin dak. Schoonmaken is dus niet gemakkelijk en kan zelfs gevaarlijk zijn. Wie het niet goed aanpakt, kan een flinke val maken. Dit kan zelfs een fatale afloop kennen. Het is dus aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan, maar een specialist in te huren. Die kan de dakkapel goed schoonmaken.

Wie zelf de binnenzijde van de dakkapel aanpakt, kan dan zonder problemen de buitenzijde aan een vakspecialist overlaten. Dit zorgt voor het best mogelijke resultaat.

Voordelen van een specialist inhuren

Het inhuren van een specialist brengt de nodige voordelen met zich mee:

  • Controle op het schilderwerk, de dakbedekking, afvoer en hang- en sluitwerk
  • Volledig schoonmaken van de dakkapel
  • Raamrubbers opnieuw invetten
  • Ventilatieroosters nazien en reinigen

Wanneer je het op deze manier aanpakt, dan kunnen naderende problemen vroegtijdig gesignaleerd worden. Zo kan alvast een reparatie worden uitgevoerd, nog voor bijvoorbeeld waterschade door lekkage ontstaat. Het is aan te raden om iedere 5 jaar een nieuwe laag verf aan te brengen op houten dakkapellen.

onderhoud dakkapel

Kosten dakkapel reinigen?

Een dakkapel volledig schoonmaken kost rond €50,-. Dit hangt wel enigszins af van het soort dakkapel, de afmetingen en eventuele specifieke wensen die je hebt.

Er zijn daarnaast kosten voor het reinigen van de dakgoot, de ventilatieroosters en eventueel de rolluiken. Dit betekent dus dat je wel rekening moet houden met eventuele extra kosten. Wie het slim wil aanpakken, kiest voor een onderhoudscontract zodat de dakkapel tegen lagere kosten schoon te maken is.

Extra optiesPrijsindicatie
Waxbehandeling€7.50
Dakgoten€12.50
Buitenzijde rolluiken€15

Conclusie

Het is altijd aan te raden om een professional in te schakelen voor het reinigen. Dit is een stuk veiliger. Daardoor is het eigenlijk ook voordeliger om het op deze manier aan te pakken. Wie precies wil weten wat een dakkapel schoonmaken kost, kan dan gemakkelijk gratis offertes van specialisten uit de regio aanvragen.

De beste aanbieding vinden

Wanneer je snel de offertes aanvraagt, heb je direct een overzicht van de verschillende aanbieders. Zo kan je gemakkelijk de beste aanbieding eruit halen. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om te kiezen. Voor je het weet kan je de dakkapel al laten schoonmaken, zonder dat het je veel gaat kosten. Bovendien is de aanvraag van de offertes vrijblijvend. Je zit dus niet vast aan een aanbieding.