Bestaande dakkapel renoveren en prijs verbouwen

Een dakkapel renoveren is geen ingewikkelde taak. Mits daar de juiste vergelijkingsmethode voor wordt gekozen. Het is vooral belangrijk om te bekijken of renovatie echt de beste optie is. Het kan zijn dat vernieuwing beter is. Op deze plek bespreken we daarom beide mogelijkheden om zo de keuze wat gemakkelijker voor je te maken.

dakkapel renoveren

De renovatie van een dakkapel

De weersomstandigheden in Nederland zijn niet altijd even goed. Dit kan de dakkapel flink aantasten. Dat kan zelfs bij een dakkapel van kunststof het geval zijn. Al is het risico bij houten modellen nog groter. Het is belangrijk dat er tijdig geschilderd wordt. Al is dit niet gemakkelijk op een dak. Ook ander onderhoud moet tijdig worden uitgevoerd. Zo kan het rotten van het hout worden tegengegaan. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het opknappen of renoveren in zijn werk gaat.

Bestaande dakkapel aanpakken

Een bestaande dakkapel renoveren is interessant wanneer aan bepaalde criteria wordt voldaan. Het is belangrijk om te bepalen hoe lang de dakkapel nog mee kan. Soms kan het antwoord zijn dat het beter is om een nieuwe te plaatsen. De punten waarop je dit bepaald zijn:

  • Hoe vaak er onderhoud moet worden gedaan. Wie kiest voor kunststof voor de dakkapel en het kozijn, zorgt bijvoorbeeld dat er geen schilderwerk meer nodig is.
  • De mate van isolatie in de zijkanten en het dak.
  • De mate van isolatie van het kozijn en de beglazing.
  • De staat van de huidige dakkapel, vooral het kozijn, de wangen en het dak.
  • De mate van bruikbaarheid van de huidige dakkapel.

Kosten

De prijzen voor een nieuwe dakkapel is in de tabel voor nieuwe dakkapellen te vinden. Die beginnen bij €2.500,-. De duurste modellen kosten €5.400,-. Het gaat vooral om de arbeidskosten die een belangrijke hap nemen. Wie een dakkapel laat herstellen zal vooral veel kwijt zijn aan de timmerman. Wel is het natuurlijk zo dat het renoveren voordeliger zal zijn dan een nieuw model plaatsen. Soms kan het schoonmaken van het platte dak en het schoonspoelen van de afvoer en de overstort al voldoende zijn. Dit kost twee uur werk en zal dan rond €70,- kosten.

Prijzen

Het is echter ook mogelijk dat er meer werk nodig is om een dakkapel te renoveren. Denk aan een dakrenovatie. Hier komen veel kosten bij kijken. Denk aan het opnieuw bedekken van het dak. Het vervangen van de dakranden. En het aansluiten van de dakkapel op het dak van de woning. Dit kost allemaal samen al snel €500,-. De kosten zijn allemaal bepaald aan de hand van een dakkapel van 2 meter die gemakkelijk met een lader te bereiken is. Is de dakkapel groter of de bereikbaarheid lastiger, dan kan dit ook effect hebben op de prijs.

Vervangen of toch renoveren?

Hoe groter de renovatie is en hoe hoger de kwaliteit van de nieuwe dakkapellen wordt, hoe aantrekkelijker vervangen wordt. Zaken zoals minder onderhoud en betere isolatie spelen daar een belangrijke rol in. Soms is het ook zo dat de dakkapel dermate verouderd is, dat repareren nog wel kan, maar vervangen eigenlijk de betere optie is. Anders zal al snel het volgende probleem zich aandienen. Denk aan lekken, die leiden tot schimmel en verrotting. Dit brengt veel kosten met zich mee. Ook voelt het gewoon niet fijn om steeds met problemen geconfronteerd te worden.

mooie dakkapel

Het verhelpen van problemen

Wat het probleem met de dakkapel ook is, het verhelpen ervan zal altijd geld kosten. Wie snelle oplossingen wil, zal bovendien ook een hogere prijs betalen. De tijd kunnen nemen kan dus ook geld besparen. Door op tijd voor een reparatie of vernieuwing te kiezen, is veel te voorkomen. Wanneer de kosten voor renovatie heel ver oplopen, dan is kiezen voor vernieuwing gemakkelijker te rechtvaardigen. Het is voor veel consumenten daarom geen moeilijke keuze om voor het vervangen van de dakkapel of het hele dak te kiezen.

Waarop letten bij een dakkapel?

De bouwmaterialen zijn altijd van belang. Denk aan vloertegels, parket en materialen om af te werken. Het is niet nodig om voor een speciale dakkapel te kiezen. Het gaat vooral om een ruime opbouw die wat meer mogelijkheden biedt. Waarbij ook een beperkte mate van onderhoud aantrekkelijk is. Het is dus vaak zo dat een standaardmodel daar al meer dan aan kan voldoen.

Verschillen in de kosten voor een dakkapel

Zoals altijd geldt op een markt van vraag en aanbod, is het ook voor de leveranciers voor dakkapellen zo dat de kosten kunnen variëren. In rustige tijden, dan zal dat ook te merken zijn bij de aannemers. Die zijn dan sneller bereid werk aan te nemen en de kosten wat te beperken. In tijden van drukte zal de prijs juist wat oplopen.

De juiste mate van planning

Wanneer je een dakkapel plaatst, is de juiste planning van belang. Wie een rustige tijd kiest, kan veel besparen op de kosten. Dit kan meer dan 10 procent schelen. Dat is overigens ook niet het enige. Het is ook slim om te bekijken hoe de verschillen tussen de leveranciers zijn. Dat maakt het dus ook wel heel interessant om te vergelijken.

Het creëren van meerwaarde

Natuurlijk is een dakkapel vooral een toevoeging waar jezelf plezier van hebt. Dat neemt niet weg dat het ook meerwaarde aan je huis geeft. Door goed te renoveren en de dakkapel mooi te maken kan je deze als nieuw eruit laten zien. Het is daarom ook belangrijk om de kosten van renoveren en vernieuwen goed te vergelijken. Dit helpt je om te bepalen wat nu eigenlijk de goede optie is om voor te gaan. Zeker wanneer je eventueel verhuisplannen hebt.

renovatie dakkapel

Een offerte aanvragen

Wil je goed bepalen wat het renoveren van een dakkapel kost? Of ben je op zoek naar aanbiedingen waarmee je flink kan besparen op de kosten? Dan is vergelijken de manier waarop je dat moet doen. Door op deze plek verschillende offertes van specialisten uit de regio aan te vragen, kan je dit snel verzorgen. Je kan binnen twee dagen al de offertes in huis hebben. Dit helpt je om gemakkelijk te kiezen en alles voordelig te laten uitvoeren. De aanvraag is vrijblijvend en je zit nergens aan vast.