Verschillende soorten dakkapellen vergelijken

Wil je graag weten wat de beste soort dakkapel voor jouw huis is? Er zijn heel veel keuzes te maken. Kijk alleen al naar de verschillende afmetingen en de mogelijkheden met materialen. Daarnaast zijn er ook gewoon verschillende ontwerpen waar je mee aan de slag kan gaan. Het ene model dakkapel komt net wat vaker voor dan het andere. Daarom is het goed om een duidelijk overzicht van de informatie te hebben. Zo maak je de beste keuze.

soorten dakkapellen

De soorten dakkapellen

Laten we beginnen bij de soorten dakkapellen. Je kan een dakkapel voor een puntdak kiezen, of voor een schuin dak. Daarnaast is er een dakkapel voor een plat dak, al wordt dit ook vaak een opbouw genoemd. Als het gaat om materialen, dan zijn er opties zoals hout, kunststof, riet en zink. Gaat het om de uitvoering, dan heb je standaard modellen, maar bijvoorbeeld ook met balkon en deur. Daarnaast is er ook nog de bekende nokverhoging.

  • Met nokverhoging
  • Met balkon en deur
  • Zink
  • Kunststof
  • Rieten
  • Hout
  • Plat dak dakkapel
  • Puntdak dakkapel
  • Schuin dak dakkapel

Modellen van dakkapellen

Er zijn meer dan dertig verschillende soorten dakkapellen te onderscheiden. Het kan bijvoorbeeld al aan de vorm en de materiaalkeuze van de kozijnen liggen welke soort het betreft. Daarnaast kan bijvoorbeeld het verschil tussen een draai-, kiep- of zelfs een draaikiepraam gaan. Consumenten hebben veel invloed op de vorm van de dakkapel.

De vorm van een dakkapel

De vorm van een dakkapel speelt een grote rol. Dit bepaalt namelijk hoe de woning eruit zal zien. Je kan bijvoorbeeld voor een wat breder en lager model kiezen. Ook kan je kiezen voor een driehoekige dakkapel, of een model met een hoek. Of denk aan zoiets als een rieten dak op de dakkapel. Het is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die er zijn als het om dakkapellen gaat. Het is dus altijd belangrijk om de tijd te nemen en goede te zoeken naar de beste optie.

De lengte van een dakkapel

dakkapel 3 meter

Wat is de beste lengte als het om een dakkapel gaat? Eigenlijk is die er niet. Dit hangt natuurlijk af van hoe de woning eruit ziet. Het is het best om een specialist advies uit te laten brengen. Wel is het zo dat dakkapellen van 3 meter het meest gebruikelijk zijn. Al worden 2 meter en 4 meter ook regelmatig gekozen. Dat neemt niet weg dat elke afmeting wel mogelijk moet zijn. Je kan voor één brede kiezen, maar ook voor twee kleinere dakkapellen naast elkaar. Wel is het belangrijk om goed op verschillende aandachtspunten te letten. Zo is twee kleintjes kiezen duurder dan één brede. Ook zit er meer onderhoud aan, alleen al om dat je vier zijdes hebt in plaats van twee. Bovendien zijn er wat meer risico’s.

Kiezen voor een kleine prefab dakkapel

Je kunt voor een aantrekkelijke som al snel een prefab dakkapel op het dak krijgen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit niet voor elke woning de beste optie is. Wie een monumentaal pand heeft, kan bijvoorbeeld niet met de moderne modellen werken. Ook woningen met bouwkundige afwijkingen moeten een bijzonder model op het dak krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de meer luxe uitstraling die dit geeft.

Bijzondere vormen kiezen

Een dakkapel kan allerlei vormen hebben. Dakkapel is een manier om het dak, of een deel ervan, te verhogen. Daardoor kan het dus ook in allerlei vormen worden aangeboden. Zo wordt vaak de dakkapel met het puntdak gekozen. Aan de andere kant zijn ook platte en schuine daken heel populair voor dakkapellen. Vooral omdat deze twee vormen heel gemakkelijk te plaatsen zijn. Wie kiest voor een asymmetrische of gebogen dakkapel zal een echte eyecatcher plaatsen. Zeker wanneer ook nog eens voor bijzondere materialen als zink of koper wordt gekozen.

Het standaardtype dakkapel

De bijzondere modellen dakkapellen hebben wel een nadeel. Aan de binnenkant zijn ze vaak minder praktisch. Dat maakt ook direct duidelijk waarom er een standaardtype dakkapel bestaat. Dit is een voordelig model en ook nog eens van binnen heel makkelijk bruikbaar. Met grote ramen en veel manieren om deze mooi af te werken. De standaard dakkapellen zijn er in prefab, maar ook in zelfbouw. Die vormen hebben allebei voor- en nadelen.

Prijs

Afhankelijk van het soort model zal de prijs ook flink variëren. Een standaard model van 1 meter hoogte bij 1 meter lengte met een draaikiepraam zal € 2.500,- kosten. Een model van 1 bij 2 met naast het draaikiepraam een vast raam zal rond € 3.400,- kosten. Modellen van 1 bij 3 met twee draaikiepramen en een vast raam ertussen zullen € 4.200,- kosten. Grotere modellen met een groter vast raam in het midden zullen € 5.500,- of meer kosten om te plaatsen.

Constructie

Zelfbouw dakkapellen worden met losse bouwmaterialen ter plekke op het dak in elkaar gezet. Een belangrijk voordeel daarvan is dat het model helemaal naar jouw wensen kan worden aangepast. Dit is natuurlijk niet het geval wanneer je voor een prefab model kiest. Dit is een model dat al voor plaatsing volledig is opgebouwd in de fabriek. Dit betekent dat prefab ook standaard afmetingen gebruikt. Ze zijn ook allemaal hetzelfde. Al kan er in de maat en kleur wel vaak wat ruimte voor eigen inbreng is. Dat neemt niet weg dat je niet voor iets unieks kan gaan als je voor prefab kiest. Prefab biedt goede kwaliteit voor een beperkte prijs. Er moet wel eerst een constructie op het dak worden gemaakt. De dakkapel wordt daarna op het dak getakeld met een kraan. Daardoor passen prefab modellen niet op ieder dak, maar zelfbouwmodellen wel.

Zink

Zink is te gebruiken voor een strakke afwerking. De kwaliteit van dit materiaal is wel heel hoog. Tegenwoordig wordt zink ook aangeboden voor de kozijnen. Een nadeel van dit materiaal is wel dat het duur is. Dat neemt niet weg dat het er wel heel modern uitziet. Daarnaast heb je er maar heel weinig onderhoud aan. Dit is natuurlijk ook een voordeel.

zinken dakkapel

Kunststof

Wie een modern model wil, kiest voor een kunststof dakkapel. Het is bovendien naar verhouding heel voordelig om hiervoor te kiezen. Ze zijn in alle mogelijke uitvoeringen te krijgen. Daarnaast zijn kunststof dakkapellen er in heel veel verschillende uitvoeringen. Een belangrijk voordeel van kunststof is dat er nauwelijks onderhoud bij nodig is.

kunststof dakkapel

Riet

Ee dakkapel van riet is vooral aantrekkelijk wanneer je op zoek bent naar een specifieke uitstraling voor jouw woning. Het moet dus wel passen bij de rest van de woning. En rieten dakkapel kan namelijk al snel heel slecht eruit zien. Zelfs wanneer alles er verder gewoon goed uitziet. Er is een belangrijk nadeel aan riet en dat is dat er heel veel onderhoud bij nodig is. Wanneer je een rieten dak hebt, dan past dit model natuurlijk perfect. Het voegt dan ook waarde toe aan je woning. Bedenk wel dat het essentieel is dat een brandwerende behandeling wordt gedaan. Ook is een vergunning en verzekering nodig. Ook is het duur. Daarnaast moet de dakkapel na 30 jaar gerenoveerd worden.

rieten dakkapel

Hout

Wie voor een echte klassieker wil gaan, kiest voor een houten dakkapel. Het is het model dat je vroeger altijd zag. De voordelen zijn dan ook duidelijk. Een dakkapel van hout is altijd op maat te maken. Reparaties zijn gemakkelijk uit te voeren. Bovendien kan je met hout gemakkelijk iets unieks maken. Dit komt ook door het hout zelf. Alleen al de nerf maakt het anders. Het is te vergelijken met een vingerafdruk. Dit maakt het dus ook aantrekkelijk om te gebruiken.

dakkapel van hout

Dakkapel met deur en balkon

dakkapel met balkon

Een dakkapel met deur is ook een optie. Dit betekent wel dat het slim is om ook een balkon te maken. Dit is te vergelijken met een Frans balkon. Het maakt de woning wat mooier, maar er is ook een nadeel. Het balkon en de deur maken de woning net iets gevoeliger voor inbraak. Om de kans op problemen kleiner te maken is het belangrijk om de dakkapel extra te beveiligen. Zo is er bijvoorbeeld het politiekeurmerk. Een balkon geeft je wel een extra stukje om van het buitenleven te genieten. Het is wel zo dat er een vergunning voor nodig is om deze te plaatsen.

dakkapel met deur

Een moderne dakkapel

Kiezen voor moderne dakkapellen doe je omdat ze duurzaam zijn en er weinig onderhoud voor nodig is. Ze hebben een mooie strakke uitstraling. Daarnaast zitten er veel voordelen aan deze modellen. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en zijn ook nog eens van alle moderne gemakken te voorzien. Daarnaast voldoende ze ook aan eisen zoals bijvoorbeeld de juiste mate van isolatie. Moderne dakkapellen worden gemaakt van bijvoorbeeld kunststof of aluminium, maar ook van zink of polyester.

Dakkapel met nokverhoging

Een dakkapel met nokverhoging is vooral bedoeld om de oppervlakte van je kamer beter te kunnen benutten. Denk aan zolderruimtes waarin je eigenlijk niet rechtop kunt staan. Met een nokverhoging maak je het eigenlijk een nieuwe verdieping waardoor je de oppervlakte ineens veel beter kunt benutten, bijvoorbeeld als werkkamer of als extra slaapkamer.

nokverhoging dakkapel

Op maat gemaakt of met rolluik

Je kunt ook voor een dakkapel met specifieke opties gaan. Vooral wanneer je een groot budget hebt, is er veel mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld voor maatwerk kiezen. Dat betekent dat elk onderdeel van de dakkapel, tot het laatst detail, naar eigen wens is aan te passen. Dit zal wel flink wat kosten. Ook een optie zoals een rolluik is tegenwoordig heel populair. Dit is ook eenvoudig te plaatsen. Daarmee kan je bijvoorbeeld de mate van licht en warmte van buitenaf wat beter controleren. Rolluiken zijn er van kunststof, hout en andere materialen.

dakkapel met rolluiken

Een offerte aanvragen

Het is slim om eerst een offerte voor een dakkapel aan te vragen. Wanneer je dat doet, vraag er dan direct meerdere aan. Zo kan je gemakkelijk vergelijken flink besparen op de kosten. Je vraagt meerdere aannemers in de omgeving een prijs te maken. Dat doe je op deze plek. Dit kan geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast.