De kosten om dakkapel lekkage te verhelpen

Wanneer een dakkapel lekkage vertoont, hoeft dat niet direct een heel groot probleem te zijn. Dit kan je gemakkelijk laten oplossen. Wanneer je hier alle informatie doorneemt, dan weet je snel hoe je dit moet aanpakken en op welke kosten je moet rekenen voor de reparatie. Zo is de dakkapel snel weer optimaal te gebruiken. Alles wat je moet weten is op deze plek te vinden.

lekkage dakkapel

Lekkage aan de dakkapel

Het is natuurlijk iets wat je liever wilt voorkomen. Dakkapel lekkage komt echter toch wel met enige regelmaat voor. Het is dus ook belangrijk om te weten hoe dit precies komt en waar de oorzaken ervan liggen. Een dakkapel is niet altijd waterdicht te plaatsen en te houden. Zeker wanneer de woning al wat ouder is, is het mogelijk dat bijvoorbeeld de dakbedekking beschadigd wordt, of dat het kozijn of de pannenkap er niet goed van af komt. In dat geval moet dus snel iets gedaan worden.

Waterdicht maken

Het is best mogelijk dat niet alles goed is aangesloten bij het plaatsen van de dakkapel. Daardoor is niet alles waterdicht. Het kan daardoor ook zijn dat er direct lekkage te zien is, maar het kan zich ook pas na enige tijd openbaren. Meestal is het lastig om de bron van de lekkage direct te herkennen. Dat komt doordat water de weg van de minste weerstand zoekt en misschien op andere plekken uit een kier naar buiten kan komen. Het is dus belangrijk om goed te zoeken waar de oorsprong van de lekkage te vinden is.

Problemen met een bestaande

Een lekkage kan ook in een bestaande dakkapel voorkomen. Ook dan is zoeken naar de oorzaak de belangrijke eerste stap. Het is slim om specialisten in te huren die weten hoe deze lekkages opgespoord moeten worden. Je kunt zelf meestal niet direct achterhalen wat het probleem is. Daarom is het beter om er een expert bij te halen. Die heeft de kennis en de middelen om alles snel op te sporen. Vervolgens kan deze ook zorgen dat alles gerepareerd wordt.

Opsporen

Het opsporen van een lekkage in een dakkapel gaat meestal in eerste instantie met het oog. Soms is al te zien waar het probleem zit. Is dit niet het geval, dan wordt met vochtmetingen gewerkt. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. De mogelijkheden zijn heel divers. Een goed voorbeeld is de rookproef, maar ook kleurstofdetectie en thermografie kunnen een goede hulp bieden. Dit kan allemaal helpen om de lekkage te vinden. De plek waar lekkage gevonden wordt, moet gemarkeerd worden. Daar moet worden gekeken naar wat nodig is om de lekkage te verhelpen. In sommige gevallen is een kleine reparatie voldoende, maar soms moet ook echt serieus werk gemaakt worden van het herstel.

lekkage dakkapel psporen

Verhelpen van de lekkage

Het verhelpen van een lekkage vergt soms maar weinig werk. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de regenpijp. In andere gevallen is er echter wel het nodige werk voor nodig. Het is wel zo dat reparaties aan een dakkapel snel uit te voeren zijn. Dat komt omdat een lekkage vaak snel op te sporen is met de juiste middelen. Dan zit het werk vooral nog in het repareren van het lek zelf. In sommige gevallen is het zo dat het wat langer zal duren omdat de lekkage op een moeilijk bereikbare plek zit. Dit heeft ook invloed op de kosten voor de reparatie.

Kosten van de reparaties

De prijzen voor de reparaties aan de dakkapel zijn lager dan een volledig nieuw model plaatsen zal kosten. Het schoonmaken van een plat dak, of het leegspuiten van een regenpijp is vaak in één of twee uur gedaan en zal maximaal € 70,- kosten. Is er meer werk nodig, dan zal dat ook iets meer kosten. Denk aan een dakleer vervangen, dit kost 5150,-. De dakranden vernieuwen kost € 200,- en de aansluiting met het dak vernieuwen kost € 150,-. Daarnaast spelen zaken als bereikbaarheid, formaat en eigen inbreng van de specialist ook een rol. Dit moet je allemaal meewegen voor je de klus laat uitvoeren.

Reparatie laten uitvoeren

Wie te maken krijgt met een lekkage aan de dakkapel, wil hier natuurlijk iets aan laten doen. Soms valt de lekkage alleen op onder specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer het regent en de wind er vol op staat. Dit kan betekenen dat het probleem bij het kozijn of het raam te vinden is. Ook kan het zijn dat de zijkanten van de dakkapel minder goed sluiten. Leeftijd kan natuurlijk ook een rol gaan spelen. Ook een dakkapel kan nu eenmaal slijten. Het is dan belangrijk om de reparatie te laten uitvoeren. Daar heb je meerdere mogelijkheden voor.

Mogelijkheden voor herstel

Wie uitzoekt wel deel van de dakkapel kwetsbaar is, of is geworden, kan sneller aan de slag met de problemen. Bekijk welk punt zwak is, zoals bijvoorbeeld de oude dakbedekking of een rottend kozijn. Vervolgens is het zaak om de vervanging te laten verzorgen door een specialist. Je weet dan ook precies wie je daarvoor moet inschakelen. Overigens is het wel slim om even de opties af te wegen. Wanneer een dakkapel heel oud is, kan ook volledig vernieuwen een optie zijn. Kan de dakkapel echter met een kleine ingreep weer vele jaren mee? Dan is het herstel de moeite waard.

dakkapel lekt

Een echte specialist

Of je nu kiest voor vernieuwen of voor reparatie, het is altijd belangrijk om de tijd te nemen om een goed bedrijf te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld de hele klus vanaf het opsporen van de lekkage tot en met het verhelpen van de problemen in één keer uit handen geven. Er zijn veel bedrijven op de markt die zich hiermee bezighouden. Wel is het belangrijk om te weten dat de kosten hiervoor ook wel flink kunnen verschillen. Slim handelen is dus wel aan te raden. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende offertes aanvragen. Zo zie je ook dat het goed betaalbaar is om dit te doen en je dus niet zelf met risico het dak op hoeft te gaan.

Een offerte aanvragen

Het is aan te raden om eerst meerdere offertes aan te vragen. Wanneer je verschillende specialisten uit de buurt aanschrijft, dan kan je vergelijken en kan je tot wel 40 procent op de kosten besparen. Wanneer je hier je aanvraag doet, dan kan je binnen enkele dagen meerdere offertes verwachten. Die kan je dan vergelijken om zo de voordeligste te vinden. Alles is geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast.