Is er een bouwvergunning nodig voor een dakkapel?

dakkape ruimte
Een dakkapel maakt meestal woonruimte onder het dak mogelijk

Een dakkapel is een dakconstructie die licht en lucht onder het dak brengt. Een bouwvergunning is zelden nodig, maar er moet wel aan de voorwaarden worden voldaan.

Lees ook: Wat zijn de kosten voor een dakkapel

Een bouwvergunning of kennisgeving is vereist

In de Bondsrepubliek Duitsland zijn de bouwvoorschriften verankerd in de desbetreffende staatswetten. De regelgeving met betrekking tot het moment waarop een bouwvergunning vereist is, verschilt daarom van staat tot staat.

Bovendien kunnen door de gemeenten opgelegde voorwaarden, het inrichtingsplan van een gebied of de bescherming van historische monumenten van belang zijn als het gaat om de bouw van een dakkapel. Er is geen vaste regel dat er een bouwvergunning nodig is als de dakkapel niet groter is dan een bepaalde grootte.

Iedereen die een dakkapel op zijn dak wil bouwen, moet dit aan de bouwdienst vragen. Welke autoriteit verantwoordelijk is voor het bouwtoezicht staat vermeld in het staatsbouwbesluit. Het bureau geeft aan of er een bouwvergunning of alleen een aanmeldingsprocedure nodig is en welke bouwdocumenten, d.w.z. documenten door de auteur van het ontwerp moeten worden opgesteld en ingediend.

Voor geprefabriceerde dakkapellen zijn er meestal constructietekeningen en berekeningen in geprefabriceerde vorm. De bouw mag pas beginnen als de autoriteiten hebben vastgesteld dat er geen vergunning nodig is of zodra een dergelijke vergunning is verleend.

Planning en bouw van de dakkapel

Elke dakconstructie met een verticaal raamfront dat parallel aan de nok loopt, is een dakkapel. Ze verschillen naar gelang de vorm van het front in een puntige dakkapel (driehoek), een rechte dakkapel (rechthoek) en een trapeziumvormige dakkapel (trapezium).

Als het hoofddak onder een andere hoek over de dakkapel loopt, is het een slepende dakkapel. Zadeldaken hebben een puntdak en schildkapellen hebben een schilddak. In de meeste gevallen kiezen bouwers voor een dakkapel omdat deze makkelijker en goedkoper te bouwen is.

Een rechte dakkapel van 150 centimeter breed en 125 centimeter hoog in geprefabriceerde constructie kost ongeveer 3.400 euro met installatie. De meter in de breedte kost tussen de 1.000 en 2.000 euro meer. Elke extra meter hoogte maakt de constructie 2.000 tot 3.000 euro duurder.

De ingreep in het dakgebint moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Dit geldt ook als er een geprefabriceerde dakkapel is geïnstalleerd. Veranderingen aan het raamwerk en de professionele aansluiting inclusief de noodzakelijke warmte-isolatie zijn voor doe-het-zelvers alleen niet haalbaar.

De gespecialiseerde bedrijven die prefab dakkapellen bouwen en installeren zijn meestal ook bekend met de bouwvergunning. Een architect is meestal niet nodig.

Hoewel sommige toepassingen noodzakelijk zijn voor de bouw van een dakkapel en de bouw niet alleen kan worden uitgevoerd, is de maatregel de moeite waard. Het is de goedkoopste manier om woonruimte onder het dak te krijgen.