Plat Dak voor Nieuwbouw: Prijs, materialen en voordelen

Een plat dak is een populaire keuze voor nieuwbouwprojecten vanwege zijn moderne uitstraling, functionele voordelen en duurzaamheid. Het biedt een extra buitenruimte die kan worden gebruikt als dakterras, groendak of zelfs een plek voor zonnepanelen. BKG Dakwerken, een ervaren en professioneel dakdekkersbedrijf, is gespecialiseerd in het aanleggen van platte daken voor nieuwbouwprojecten, met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie.

plat dak nieuwbouw

Prijs per m² Dakbedekking plat dak nieuw bouw

De prijs voor een plat dak voor nieuwbouw varieert aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen de €40 en €200 per vierkante meter. Echter, de uiteindelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de specifieke keuzes die u maakt.

Dakbedekking plat dakGemiddelde kostprijs per m²Gemiddelde levensduur
 (incl. btw & plaatsing) 
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Waarom kiezen voor een plat dak bij nieuwbouw?

 • Moderne uitstraling: Platte daken geven een eigentijdse en strakke look aan uw woning, perfect passend bij de huidige architecturale trends.
 • Functionele voordelen: Een plat dak biedt extra buitenruimte die kan worden gebruikt als dakterras, groendak of voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • Duurzaamheid: Met de juiste materialen en vakkundige aanleg is een plat dak zeer duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden.
 • Energie-efficiëntie: Platte daken bieden uitstekende mogelijkheden voor isolatie, waardoor uw woning energiezuiniger wordt en u bespaart op uw energierekening.

Materialen voor platte daken:

Er zijn verschillende materialen geschikt voor platte daken, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Bitumen (roofing): Bitumen is een veelgebruikt materiaal voor platte daken vanwege zijn waterdichtheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen-Butadieen-Styreen).
 • EPDM (Ethyleen Propyleen Dien Monomeer): EPDM is een synthetisch rubber met een lange levensduur en uitstekende weerbestendigheid. Het is een duurzamere optie dan bitumen.
 • PVC (Polyvinylchloride): PVC is een lichtgewicht en flexibel materiaal dat eenvoudig te installeren is. Het is echter minder duurzaam dan bitumen of EPDM.

BKG Dakwerken: Uw Partner voor Platte Daken

BKG Dakwerken is uw betrouwbare partner voor het aanleggen van een plat dak bij uw nieuwbouwproject. Onze ervaren dakdekkers hebben de expertise en vakmanschap om uw dak vakkundig en volgens de hoogste kwaliteitsnormen aan te leggen. Wij adviseren u graag over de beste materiaalkeuze en zorgen voor een perfecte afwerking.

moderne plat dak nieuwbouw

Onderhoud van een plat dak:

Een plat dak vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen. Dit omvat:

 • Inspectie: Controleer uw dak regelmatig op scheuren, blazen of andere beschadigingen.
 • Reiniging: Verwijder bladeren, takjes en ander vuil van uw dak om verstoppingen te voorkomen.
 • Onderhoud van dakdoorvoeren en afvoeren: Zorg ervoor dat dakdoorvoeren en afvoeren goed functioneren om wateroverlast te voorkomen.

Wat met isolatie voor een plat dak bij nieuwbouw ?

Een plat dak biedt unieke voordelen voor nieuwbouwprojecten, zoals extra ruimte voor een dakterras of zonnepanelen. Echter, om optimaal te profiteren van deze voordelen en te voldoen aan de huidige energienormen, is goede dakisolatie cruciaal.

Isolatie plat dak nieuwbouw

Isolatiematerialen voor platte daken:

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor platte daken:

Isolatiemethoden voor platte daken:

Er zijn twee hoofdmethoden voor het isoleren van een plat dak:

 • Warm dak: Bij een warm dak wordt de isolatie bovenop de draagconstructie van het dak geplaatst. Dit is de meest gebruikelijke methode en biedt de beste bescherming tegen koudebruggen.
 • Koud dak: Bij een koud dak wordt de isolatie tussen de draagconstructie van het dak geplaatst. Deze methode is minder gebruikelijk en kan leiden tot condensatieproblemen als de dampremmende laag niet goed is aangebracht.

Dikte isolatie plat dak nieuwbouw

In Vlaanderen zijn er strenge eisen voor de isolatie van nieuwbouwwoningen. De minimale isolatiewaarde (R-waarde) voor platte daken bedraagt momenteel 6,0 m²K/W. Dit betekent dat de isolatielaag een minimale thermische weerstand moet hebben om aan de wettelijke normen te voldoen.

Wat moet ik doen als ik water op mijn plat dak heb ?

Water op een plat dak kan leiden tot diverse problemen, zoals lekkages, schade aan de dakbedekking en zelfs structurele problemen aan het gebouw.

Water op plat dak nieuwbouw

Oplossingen voor water op een plat dak:

 • Reparatie van dakbedekking: Kleine beschadigingen, zoals scheuren of blazen, kunnen vaak worden gerepareerd met speciale reparatiematerialen.
 • Vervanging van dakbedekking: Bij grote of meerdere beschadigingen kan het nodig zijn om de dakbedekking geheel of gedeeltelijk te vervangen.
 • Verbetering van afschot: Als het afschot onvoldoende is, kan het dak worden aangepast om de afvoer van regenwater te verbeteren.
 • Aanleg van extra afvoeren: Bij grote daken of daken met een complexe vorm kan het nodig zijn om extra afvoeren te plaatsen om wateroverlast te voorkomen

Conclusie

Een plat dak is een moderne en functionele keuze voor uw nieuwbouwproject. Met de juiste materialen, vakkundige aanleg en regelmatig onderhoud kunt u jarenlang genieten van een waterdicht en duurzaam dak. BKG Dakwerken staat klaar om u te adviseren en te begeleiden bij het realiseren van uw platte dak.