Daktuin aanleggen: tips voor een planten op een plat dak

Wanneer je echt wilt genieten, leg je een daktuin aan. Bovendien brengt het ook andere voordelen met zich mee. Zo gaat je dakbedekking er bijvoorbeeld langer door mee. Ook kan je je daktuin benutten om zelf voedsel op het dak te verbouwen. Dit kan je dan vers opeten. Natuurlijk kan je ook gewoon je platte dak gebruiken om een mooi dakterras in een binnenstad te maken. Dit is natuurlijk de ideale oplossing.

daktuin

Genieten van een groen dak

Lekker genieten van een groen dak is een goede oplossing wanneer je geen tuin of balkon hebt, maar wel over een plat dak beschikt. Op platte daken is altijd wel iets mogelijk om er een tuin van te maken. Dit leg je eenvoudig aan en kan soms nog wel beter uitpakken dan een gewone tuin op de grond. Er zijn heel veel mogelijkheden voor daktuinen. Dat maakt het ook aantrekkelijk om de opties eens te bekijken.

Voorbeelden van daktuinen

Het is misschien leuk om eerst eens te bekijken naar wat voor soort daktuinen er allemaal mogelijk zijn. Aan de hand daarvan kan je dan bekijken wat een mooi groen dak voor jou allemaal kan betekenen. Het is zeker de moeite waard om de volgende opties eens rustig te bekijken en er inspiratie mee op te doen. Wanneer je een daktuin wilt maken, dan kan je dat op je huis doen. Ook kan je kijken of er misschien iets mogelijk is op een uitbouw of op het platte dak van een schuur.

daktuin voorbeeld 1 daktuin voorbeeld 2

Kiezen voor een daktuin

Een daktuin kan je veel plezier bieden. Lekker op je dak zitten met een goed boek en een fijn glas wijn, of genieten van een fijne barbecue met uitzicht over de stad. Dat is wat dit type dak je kan bieden. Met een vlonder daktuin vol met groen kan je bovendien op de warmste dagen van het jaar alles net wat koeler maken. Dit is dus ook lekker in huis. In enkele simpele stappen is het dak al aan te pakken. Daarmee ben je ook goed bezig voor het milieu, want je gaat energie besparen en je biedt meer groen. Dit ziet er ook nog eens mooi uit.

daktuin voorbeeld 3

Maken

Een daktuin maken betekent in de eerste plaats kiezen tussen een intensieve en een extensieve daktuin. De extensieve daktuin is niet te belopen. Dit is bijvoorbeeld op een schuur of op de aanbouw. De intensieve daktuin is wel te belopen. Dit kan je op stevige daken bovenop een woning, of een hele sterke aanbouw, maken. Het is dan leuk om te bekijken wat je allemaal kan doen met dit soort daken om er een leuke tuin van te maken. Zo geniet je er nog iets meer.

Welke planten kies je?

Er zijn heel veel mossoorten die het heel goed doen op daken. Ook zijn rotstuinplanten en alpineplanten heel geschikt om op daken te gebruiken. Deze soorten zijn allemaal vooral geschikt voor de extensieve daktuinen. Voorbeelden van planten die veel gekozen worden zijn de alpine-aster en verschillende soorten anemonen. Steenbreek, stekelnootje en verschillende primula’s werken ook goed. Daarnaast zijn kruiptijm, alpenvlasleeuwenbek en klokjesbloemen goede opties. Tot slot heb je de keuze uit heel veel verschillende huislooksoorten.

Aanleg

Of je nu voor de extensieve of intensieve daktuin gaat, het begint allemaal bij de juist ondergrond. Dit doe je door eerst beschermfolie en drainage aan te leggen. Daarnaast is ook een substraatlaag nodig om de beplanting vast te zetten. Het is wel fijn om vanaf het begin al na te denken over de toegang tot de intensieve daktuin. Een dak moet wel voldoende draagkracht hebben. Dit geldt voor beide soorten, maar er zijn wel verschillen in de richtlijnen. Een specialist weet precies wat allemaal nodig is voor jouw type daktuin. Ook is het belangrijk om goed te bekijken hoe het met de vergunning voor je intensieve daktuin zit. Bespreek dit met de gemeente. Kijk ook of er subsidieregelingen zijn.

daktuin aanleggen

Starten

Het is belangrijk om eerst zelf te bepalen wat je mooi vindt. Wanneer je een extensieve daktuin gaat ontwerpen, dan zijn vooral de lage planten heel populair. Vooral Sedum is heel gemakkelijk. Daarnaast zijn campanula, steenbreek, alpine-aster, primula’s en anemonen heel interessant voor dit soort daktuinen. Als het om de intensieve daktuin gaat, dan is het juist zo dat er heel veel variatie mogelijk is. Je kan bijvoorbeeld een dakterras maken waar je ook heesters en bomen gaat gebruiken. Al kan je ook de intensieve daktuin met lagere beplanting aanpakken.

De werkwijze bepalen

Wanneer je begint aan je daktuin, dan zorg je eerst dat het dak geschikt gemaakt wordt. Maak het bijvoorbeeld helemaal schoon. Kijk ook of er beginnende of onopgemerkte lekkages zijn. Die kan je dan eerst dichten voor je de daktuin gaat aanleggen. Bij de afvoer leg je een rand van kiezels aan. Zo voorkom je dat substraat, plantjes en ander vuil in de afvoer terecht kan komen en alles kan verstoppen. De afvoer is vooral bedoeld om water af te voeren. Nu breng je de beschermfolie en drainage aan. Eindig met een filterdoek dat je erop aanbrengt. Hierop kan dan het substraat. Zo blijft dit goed gescheiden van de drainage. In het substraat zet je de planten vast. Die kunnen nu rustig goed wortelen.

planten op dak

Een ontwerp maken

Het is aan jou om te bepalen hoe de tuin eruit komt te zien. Wel zijn er wat kleine zaken om rekening mee te houden. Denk aan planten die ook tegen droogte moeten kunnen. In de warme maanden van het jaar kan het bijvoorbeeld wat minder vaak en minder intensief regenen. Vind je het lastig om een ontwerp voor je daktuin te maken? Dan kan een tuinarchitect van waarde zijn. Die kan bijvoorbeeld jouw ideeën omzetten in een digitale tekening of zelfs een 3D ontwerp van een tuin. Dit kan aan de hand van de ideeën die je vertelt.

Waarom kiezen voor een daktuin?

Een daktuin biedt meerdere voordelen. Zo isoleert het het dak beter. Ook dempt het geluid van buiten. Die kunnen minder snel in huis doordringen. Daarnaast zorgt een laag van groen ervoor dat de temperatuur in huis meer gelijkmatig blijft. In d zomermaanden blijft het koeler, maar in de winter blijft de warmte juist beter hangen. Dit helpt je dus ook om energie te besparen. Er zijn echter nog meer voordelen. Je planten nemen vocht op, waardoor het riool minder belast wordt. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat daktuinen fijnstof filteren en dus voor een schonere lucht zorgen.

Een daktuin kan ook bijdragen aan het verlagen van de temperatuur in steden. Wel is het dan zo dat dit alleen werkt wanneer er voldoende daktuinen en stadsgroen bij elkaar is. Dit kan op de warmste dagen van het jaar dus wel heel veel effect op de temperatuur in de steden hebben. Die kan dan namelijk al snel flink oplopen. Het is ook fijn om te zien dat insecten en vlinders beter kunnen overleven in gebieden met daktuinen. Die zijn essentieel voor planten en vegetatie en dat is weer belangrijk voor de mens. Met een daktuin kan je bijvoorbeeld zorgen voor betere omstandigheden voor bijen. Ook ziet het er mooier uit wanneer je een daktuin hebt. Het is fijn om naar groen te kunnen kijken, in plaats van naar een kiezeldak. Bovendien leeft de tuin, waardoor het nooit hetzelfde is.

groen op plat dak

Prijzen

Een daktuin is vanaf € 20,- per vierkante meter aan te leggen. Dit zijn namelijk de beginprijzen voor kant-en-klaar-pakketten. Hierin zit alles wat je nodig hebt van de drainage tot en met de planten. Al moeten die planten natuurlijk wel de komende jaren nog gaan groeien. Kies je voor de wat duurdere pakketten? Dan ben je € 30,- tot € 40,- per vierkante meter bij. In deze pakketten zit ook een sedummat. Dit is te vergelijken met een graszode. Je rolt de sedumplantjes zo uit op het dak. Je hebt er daarna niet veel onderhoud aan. De plantjes zijn al sterk en gezond.

Wie andere wensen heeft voor de beplanting, zal dus ook met andere soorten kosten te maken krijgen. Het is goed om te bekijken wat er naast de kant-en-klaar-pakketten allemaal te krijgen is. Vooral voor de intensieve daktuin is er wel heel veel mogelijk. Dat komt natuurlijk vooral ook doordat je eindeloos kan variëren in dit type daktuin. Bedenk je dat je op een dakopbouw met een plat dak heel gemakkelijk heel veel kan doen. Zo kan je er bijvoorbeeld ook een balkon of terras van maken.

groen schuurdak

Direct een offerte aanvragen

Wil je ook met een dakterras aan de slag? Haal er dan specialisten bij. Je kan hier meerdere offertes van aannemers uit de buurt aanvragen. Zo kan je tot 40 procent op de kosten besparen. Je hebt binnen enkele dagen de offertes al binnen. Die kan je rustig vergelijken en een keuze maken. Je zit nergens aan vast, want alles wat je aanvraagt is vrijblijvend. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om snel te zorgen voor een goed dakterras bij je woning.