Glaswol dakisolatie
Er zijn verschillende materialen om een dak mee te isoleren, glaswol behoort absoluut tot de meest populaire opties. Dat is niet verbazingwekkend, glaswol dakisolatie is eenvoudig om te plaatsen, het past goed in iedere ruimte, en in vergelijking met alternatieve opties is het ook een goedkope vorm van dakisolatie. De voordelen, nadelen en aandachtspunten bij een dak isoleren met glaswol vind je op deze pagina.
Op zoek naar professionele dakisolatie in de regio van ervaren dakwerkers? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten in de buurt.
Wat is glaswol dakisolatie?
Isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol vallen onder de minerale wol soorten ofwel anorganische materialen. Glaswol dakisolatie wordt gemaakt van hergebruikt glas, zand, mergel en soda. De bestanddelen worden gesmolten onder hoge temperatuur en tot draden gesponnen terwijl de glaswol dakisolatie afkoelt. De draden krijgen hun uiteindelijke vorm door ze in een harslaag bij elkaar te brengen. Het voornaamste bestanddeel van glaswol is lucht, maar liefst 99% van dit isolatiemateriaal bestaat uit lucht.
Hellend dak isoleren
Hoewel er speciale platen van geperst glaswol bestaan voor een plat dak isoleren, is glaswol dakisolatie met name geschikt voor hellende daken. Je kunt dit isolatiemateriaal kopen als flexibele platen, meestal wordt glaswol geleverd per rol, dit noemen we ook wel flensdekens. Deze dakisolatie is in verschillende diktes te koop; 60 mm, 80 mm, 100 mm, 120 mm, 140 mm, 160 mm en 180 mm, bij een hellend dak isoleren wordt een dikte van minimaal 160 mm aanbevolen.
Voordelen glaswol dakisolatie
- Dit isolatiemateriaal is eenvoudig te plaatsen vanwege de flexibiliteit.
- Het is niet noodzakelijk om de plaatsing door een professioneel bedrijf uit te laten voeren, al kan dit uiteraard wel voordeel bieden.
- De open structuur van glaswol dakisolatie maakt het mogelijk om de kepers luchtdicht af te sluiten omdat het materiaal samengeperst kan worden.
- Naden en kieren zijn uitstekend te dichten voor een effectieve dakisolatie.
- Glaswol dakisolatie is niet alleen goed voor thermische isolatie, maar ook voor akoestische isolatie wat omgevingsgeluid vermindert.
- Het is een brandwerend materiaal wat de veiligheid verhoogt.
- Glaswol dakisolatie heeft een hoge weerstand tegen schimmelvorming en ongedierte.
- De prijs per vierkante meter is goedkoop in vergelijking met andere soorten dakisolatie.
Nadelen glaswol dakisolatie
- Om een goede isolatiewaarde te behalen moet er een vrij dikke laag aangebracht worden, dit kan tot ruimteverlies leiden.
- De vezels die bij het aanbrengen vrijkomen kunnen de huid, luchtwegen en ogen irriteren.
Gelukkig zijn de vervelende irritaties bij glaswol dakisolatie tegenwoordig minder dankzij een verbeterde samenstelling, toch adviseren we het dak isoleren over te laten aan een specialist. Sowieso is ventilatie van de ruimte belangrijk en een stofmasker gebruiken is zeker geen overbodige luxe.
Vergelijk offertes van bedrijven in de regio via onze gratis offerte pagina.
Glaswol dak isoleren
Bij glaswol dakisolatie wordt het materiaal tussen de kepers geklemd. Dit materiaal wordt niet direct onder de dakbedekking aangebracht, er zal dus een onderdak aanwezig moeten zijn, of geplaatst moeten worden. Om de stroken goed op elkaar aan te laten sluiten adviseren we om de stroken met enkele centimeters speling op maat te snijden. Zo is er minder kans op naden in de dakisolatie. Meestal zijn de rollen reeds voorzien van een klevende rand voor eenvoudige installatie. Laat de stroken iets overlappen voor het beste resultaat.
Waarom kiezen voor glaswol dakisolatie?
De eenvoud van rollen of platen aanbrengen is relatief eenvoudig, daarnaast is het ook een goedkoop isolatiemateriaal met toch goede isolerende eigenschappen. Let wel op dat de installatie goed uitgevoerd wordt, wanneer er naden aanwezig zijn, of wanneer de afdichting niet volledig is zal de energiebesparing ook veel minder zijn.
Dak isoleren of zoldervloer?
De zolder wordt niet altijd gebruikt als leefruimte. Wanneer de zolder niet voorzien is van verwarming, en niet wordt gebruikt als woon- of leefruimte kan in plaats van het dak ook de vloer geïsoleerd worden. Dat betekent dat er minder oppervlak verwarmd hoeft te worden in de winter, en warmte kan minder goed ontsnappen uit de woning.
Meer informatie hierover vind je in het artikel zoldervloerisolatie.
Kosten voor glaswol dakisolatie
Een dak isoleren met glaswol rollen of platen levert de beste prijs / kwaliteitsverhouding op in vergelijking met andere isolatiematerialen. Zelf plaatsen kost pakweg tien euro per vierkante meter, bij uitbesteden betaal je ongeveer het dubbele. Omdat een goede isolatie ieder jaar energie zal besparen is het aan te bevelen om de isolatie van het dak uit te besteden aan een expert.
Op zoek naar een specialist in de buurt voor glaswol dakisolatie? Vraag direct en gratis meerdere offertes aan van isolatie professionals in de regio.