Geïsoleerde dakplaten: prijzen, isolatiematerialen en Installatieproces

Er veel soorten gebouwen waarbij het installeren van geïsoleerde dakplaten voordeel kan bieden. Denk aan dakisolatie voor grote bedrijfshallen en loodsen of stallen, maar ook voor kleinere gebouwen als een garage, tuinhuis of een schuur. Isolerende dakplaten zijn geschikt voor gebruik op woonhuizen, maar omdat het aanzicht van dakplaten met isolatie “industrieel” oogt wordt hier niet zo vaak voor gekozen. Naast de term geïsoleerde dakplaten wordt ook de term “sandwichpanelen” gebruikt.

Neem vandaag nog contact op met BKG Dakwerken.

Wat zijn geïsoleerde dakplaten?

dakplaten met isolatie

De isolerende platen bestaan paneel met één of twee wanden van metaal, deze worden aan de binnenkant voorzien van thermische isolatie. Hier zijn verschillende opties voor beschikbaar zoals polyisocyanuraat (PIR) of polyurethaan (PUR). Beide materialen bieden uitstekende isolerende eigenschappen. Naast kunststof kunnen ook anorganische isolerende materialen worden gebruikt zoals glaswol of rotswol. Deze isolatiematerialen op minerale basis hebben een betere akoestische demping en bieden uitstekende brandvertragende eigenschappen.

Verschillende types dakplaten met isolatie

Je kunt geïsoleerde dakplaten aanschaffen met verschillende profielen:

 1. Dakpan profiel
 2. Golf profiel
 3. Trapezium profiel
geisoleerde dakplaten

Daarnaast zijn de platen ook verkrijgbaar in diverse afmetingen tot twintig meter in lengte. Normaal gesproken zal de breedte één meter bedragen. Wanneer geïsoleerde dakplaten worden gebruikt in de landbouw of tuinbouw kunnen er speciale panelen toegepast worden met een coating die resistent is tegen dampen van ammoniak, schimmelvorming en agressieve middelen die in de sector gebruikt worden. De buitenzijde van de panelen worden gemaakt uit een lichtgewicht staal met een binnenzijde van bijvoorbeeld staal, polyester of andere materialen. Het is mogelijk om de dakplaten met isolatie in verschillende standaard RAL kleuren af te werken.

Voordelen van isolerende dakpanelen

 • Afhankelijk van de specifieke situatie en de toegepaste panelen kunnen de isolerende dakpanelen zeer snel geplaatst worden. Hiermee kunnen kosten bespaard worden in arbeidstijd.
 • De geïsoleerde dakplaten beschikken over een goede thermische isolatie. De ruimte zal in koude periodes minder snel afkoelen, en in warme periodes langer koel blijven.
 • De levensduur van stalen dakpanelen is zeer lang met behoud van de isolerende eigenschappen.
 • Dakplaten met isolatie hebben een hoge bestendigheid tegen schimmelvorming en andere vervuiling.

Nadelen van isolerende dakpanelen

 • De kosten voor geïsoleerde dakplaten liggen hoger dan voor vergelijkbare isolatiematerialen.
 • De akoestische isolatie is minder dan bij andere soorten dakisolatie wat het minder geschikt maakt voor bewoonde ruimtes.
 • Om de panelen geheel waterdicht te plaatsen moeten deze zeer zorgvuldig aangebracht worden, daar moet een professionele dakwerker aan te pas komen.

Zijn dakplaten met isolatie de juiste oplossing in jouw situatie? Vraag vrijblijvende offertes aan via onze gratis offerte service en vergelijk de prijzen en mogelijkheden.

Brandwerende dakplaten met isolatie

Bij isolerende dakpanelen worden er strenge eisen gesteld aan de brandveiligheid door de verzekeringsmaatschappijen. Denk aan druppelvorming van de materialen in geval van overmatige verhitting en brand. Om probleemsituaties te voorkomen kan men kiezen voor sandwichpanelen die voorzien zijn van PIR isolatiemateriaal. Minerale wol soorten zoals rotswol of glaswol bezitten ook brandwerende eigenschappen. Bekijk in de verzekeringspapieren welke eisen er worden gesteld aan de dakbedekking of informeer bij de verzekeraar wat de voorwaarden zijn.

Mogelijke problemen met geïsoleerde dakplaten

Bij isolatieplaten van staal is er altijd de kans op werken van het materiaal. Dit gebeurt bij wisselingen in temperatuur en is vooral merkbaar door de krakende geluiden. Wanneer geïsoleerde dakplaten worden toegepast op een bedrijfsruimte of magazijn voor opslag zal dit normaal gesproken geen bezwaar zijn, bij gebruik op een particuliere woning waar gewoond en geleefd wordt kan deze werking als hinderlijk worden ervaren. Omdat het prefab platen betreft moeten de naden ter plekke op nauwkeurige wijze worden afgewerkt om lekkage door neerslagwater te voorkomen. Ook op de plekken waar geïsoleerde dakplaten vastgeschroefd worden moet rekening gehouden worden met lekkage. Daarom is installatie door een professioneel bedrijf ten zeerste aan te bevelen.

isolatie dakplaten

Wat kosten dakplaten met isolatie?

Er is geen standaard prijs voor geïsoleerde dakplaten, dit komt omdat er veel variatie bestaat in de panelen op zich, de afwerking en het toegepaste isolatiemateriaal. Als prijsindicatie kun je 50 euro tot 200 euro per vierkante meter rekenen. Laat altijd vooraf een gespecificeerde offerte opstellen door de aannemer zodat je weet wat de kosten zijn en hoe deze zijn opgebouwd. Een voordeel van dakplaten met isolatie is de relatief snelle plaatsing, zeker met platen die een grote oppervlakte bezitten.

geïsoleerde dakplaten met dakpannen

Kosten van geïsoleerde dakplaten vergelijken? Vraag direct een aantal offertes aan bij isolatie specialisten in de regio via onze gratis offerte pagina, en ontvang binnen enkele dagen meerdere offertes per mail.

Soorten isolatiematerialen:

 • PIR (polyisocyanuraat): Dit is een hardschuim isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Het is licht, sterk en vochtbestendig.
 • PUR (polyurethaan): Dit is een ander type hardschuim isolatiemateriaal met vergelijkbare eigenschappen als PIR.
 • Minerale wol: Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van steenwol of glaswol. Het is brandveilig en heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen): Dit is een licht en betaalbaar isolatiemateriaal, maar heeft een lagere isolatiewaarde dan PIR en PUR.

Dakplaten met Isolatie Plaatsen: Installatieproces

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het dak schoon, droog en vrij van obstakels is.
 2. Dampremmende laag: Breng een dampremmende laag aan op de binnenzijde van het dakbeschot om condensatie te voorkomen.
 3. Plaatsing dakplaten: Plaats de dakplaten met isolatie op het dakbeschot en bevestig ze volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Afwerking: Werk de naden en randen af met kit of tape om een waterdichte afsluiting te garanderen.
 5. Eventueel: Plaats een extra laag isolatie aan de binnenzijde van het dak voor optimale isolatie.